Cikkajánló – 2016. január 26.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Ámokfutás a háttérintézmények megvágása – SZEF

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=195650

 

Hallgassa meg

Végiggondolatlan ámokfutásnak nevezte az állami háttérintézmények átalakításának illetve megszüntetésének tervét a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke.

Lázár hatezer állami dolgozótól válna meg

http://index.hu/gazdasag/2016/01/26/burokraciacsokkentes/

Megszereztük a minisztériumi háttérintézményeket durván átszabó, egy részüket megszüntető előterjesztést. Eszerint 20 százalékos leépítés jöhet az érintett szervezetekben, jövőre pedig még 10 százalék a most nem érintett hivataloknál. Hogy hogyan lesz ettől hatékonyabb minden, még nem tudják, ahogyan azt sem, hogy mennyit lehet ezen spórolni majd ténylegesen. A minisztereket is hidegzuhanyként érte a halállista, beindult a lobbizás, de Orbán dönt majd mindenről.

A V4 szakszervezetei Budapesten

http://www.szakszervezet.net/hu/2014-04-03-13-35-01/706-a-v4-szakszervezetei-budapesten

Fővárosunkban ma megkezdődött a Visegrádi Országok Szakszervezeti Találkozója, amelyen részt vesz Luca Visentini, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára. A kollégákat Székely Tamás köszöntötte.

Gaskó István lemondott a Liga éléről

http://hvg.hu/gazdasag/20160125_Lemondott_vagy_lemondattak_Gasko_Istvant?s=hk

Hétfőtől nem kíván elnöki jogaival élni a Liga Szakszervezetek eddigi elnöke, aki ma jelentette be lemondását február 18-i hatállyal. Gaskót felkérték, hogy töltse be a Liga Akadémia Kuratóriumának elnöki tisztségét, amit elfogadott.

Utcára viszi a tanárokat a PSZ

http://hvg.hu/itthon/20160125_Utcara_viszi_a_tanarokat_a_PSZ?s=hk

Tüntetést szervez a Herman Ottó Gimnázium tantestülete melletti kiállásként a Pedagógusok Szakszervezete, az iskola petíciójának több ezer aláírójára számítanak. Az oktatási tárca a hétvégén engedményeket ígért a tanároknak, azok azonban nem bíznak a kormány ígéretében, “ismerjük már a taktikát, amivel megpróbálják kiénekelni a sajtot a szánkból” – mondja egy szervező.

Kapcsolódó hír:

http://magyarhirlap.hu/cikk/45965/Tuntetest_szervez_Miskolcon_a_Pedagogusok_Szakszervezete

Leépítések jöhetnek a kormányhivatalokban is

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/leepitesek-johetnek-kormanyhivatalokban-is

Épp a köztisztviselők napjától mondanának föl a köztisztviselőknek a szakszervezet információi szerint.

„Nem lehet megoldani kevesebb emberrel…”

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20160126-062901.mp3

/17. perc 32. mp-től/

Nemes Gábor az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke a Klubrádió Reggeli gyorsban c. műsorában válaszol Dési Jánosnak a BKV csoportos leépítési szándéka okán.

Azok is választhatják a bevallási nyilatkozatot, akiktől a munkáltató szakszervezeti tagdíjat vont le

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/3125-azok-is-valaszthatjak-a-bevallasi-nyilatkozatot-akiktol-a-munkaltato-szakszervezeti-tagdijat-vont-le

Azok is választhatják a bevallási nyilatkozatot, akiktől a munkáltató szakszervezeti tagdíjat vont le, és az egyszerűsített bevallás elkészítését is kezdeményezhetik az adóhatóságnál – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI érdeklődésére hétfőn.

Kapcsolódó hír: http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Ezzel_az__uruggyel_nem_razhato_le_a_munkava_X5NTO9.aspx#rss

Dura László diplomamunka pályázat

http://szakszervezetek.hu/dura-dij

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Dura Stúdió Kft. 2015-ben meghirdeti a
Dura László diplomamunka pályázatot


KÖZÉLET

 

Blöffölt a kormány: nem költöznek vidékre a tárcák

http://m.borsonline.hu/20160124_bloffolt_a_kormany_nem_koltoznek_videkre_a_tarcak

Hiába harangozták be a 2014-es kampányban a minisztériumok költözését, nagyon úgy néz ki, hogy csak egy újabb kampányfogásról van szó.

Bővült a gyed extra

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/bovult-a-gyed-extra-464469

Bővült január 1-jétől a gyed extra, már a gyerek hat hónapos kora után visszatérhet a szülő a munkába, miközben nem esik el a családtámogatásoktól – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

57 fiatal élt a Gyere haza fiatal program lehetőségeivel

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/3126-57-fiatal-elt-a-gyere-haza-fiatal-program-lehetosegeivel

A Gyere haza fiatal program kezdete óta nő az érdeklődő külföldön dolgozók és a programban együttműködni szándékozó itthoni munkaadók száma – közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára Kész Zoltán független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában.


GAZDASÁG

 

Bíróságon támadta meg a bankszövetség a GVH-büntetést

http://mfor.hu/cikkek/makro/Birosagon_tamadta_meg_a_bankszovetseg_a_GVH_buntetest.html

A Magyar Bankszövetség hétfőn benyújtotta hivatalos bírósági keresetét, amelyben megtámadja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által a BankAdat adatbázis miatt kiszabott 4 milliárd forintos büntetést – közölte Kovács Levente, a szervezet főtitkára az MTI-vel. A Bankszövetség úgy véli, hogy a BankAdathoz kapcsolódóan nem történt jogsértés.

 

 

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Bukókeretet és tapadós gumikat követelnek a pilóták

http://www.gphirek.hu/f1/20160125-f1-mar-jovore-bukokeretet-es-tapados-gumikat-kovetelnek-a-pilotak.html

A szakszervezetüket vezető Alex Wurz szerint egymás között már megállapodtak erről, szeretnék, ha 2017-től keret védené a fejüket.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és