Cikkajánló – 2016. január 25.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

70 állami intézménynél lesz átszervezés

http://www.atv.hu/videok/video-20160125-70-allami-intezmenynel-lesz-atszervezes

Az ATV Start vendégei Dávid Ferenc főtitkár, VOSZ és Földiák András elnök, SZEF.

Kapcsolódó hírek: http://pestisracok.hu/igy-kuldenek-el-10-ezer-embert-kozszferabol/

http://www.stop.hu/belfold/lazar-olcsobb-allama/1395248/

Hamarosan az utcákra ömölhet a tanárok dühe

http://nol.hu/belfold/hamarosan-az-utcakra-omolhet-a-tanarok-duhe-1586143

Az elmúlt hetekben nyílt levelekkel, internetes aláírásgyűjtésekkel, nyilatkozatokkal tiltakoztak a tanárok, a diákok és a szakszervezetek a köznevelésben végrehajtott reformok, valamint a következményeik ellen.

Kapcsolódó hírek: http://nol.hu/velemeny/a-klik-rabszolgai-1586035

http://hvg.hu/itthon/20160125_Utcara_viszi_a_tanarokat_a_PSZ?s=hk

http://www.168ora.hu/itthon/erik-botrany-orbanek-hatralnak-lazado-tanarok-elol-142402.html

http://nepszava.hu/cikk/1083390-elerte-a-humantarcat-a-pedagogusok-tiltakozasa/

http://eduline.hu/kozoktatas/2016/1/24/Valamire_keszulnek_az_elegedetlen_tanarok_t_HX03ZS#utm_source=hirker

„A kormány először nyír, aztán mér”

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-kormany-eloszor-nyir-aztan-mer-1325150

Figyelemelterelésnek tartja a köztisztviselőket és közalkalmazottakat képviselő szakszervezet főtitkára az állami háttérintézetek megszüntetéséről szóló bejelentést. Boros Péterné Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta, bár a kormányzat elbocsátásokat tervez, a közszféra valójában létszámhiánnyal küzd. A Népszabadság pedig arról ír, hogy a megszűnő állami intézményektől távozó köztisztviselők akár tízmilliós végkielégítést is kaphatnak.

Kapcsolódó hír: http://szakszervezetek.hu/hirek/3099-boros-peterne-az-allamigazgatasban-letszamhiany-van

A HIR TV érdeklődésére a bölcsődei dolgozók bérhelyzetéről nyilatkoztunk a híradóban

http://www.bddsz.hu/berrendez%C3%A9srol_2016.01.22._hirtv_hirado

A HÍR TV telefonos megkeresésére Szűcs Viktória válaszol a bölcsődei szakdolgozók bérhelyzetéről, a dipomával nem rendelkező (középfokú végzettségű és felsőfokú szakképesítésű)  kisgyermeknevelők bérrendezésének szükségességéről.

A MÁK a Munkástanácsokkal egyeztetett az új bérszámfejtési rendszerről

http://magyarhirlap.hu/cikk/45787/A_MAK_a_Munkastanacsokkal_egyeztetett_az_uj_berszamfejtesi_rendszerrol

A Magyar Államkincstár elnöke pénteken egyeztetett a Munkástanácsok vezetőivel a költségvetési intézményeknél, szerveknél alkalmazott új bérszámfejtési rendszerről, a kincstár és a szakszervezet vezetői megállapodtak abban, hogy az érdekképviseleti vezetők ismertetik a szakszervezeti tagokkal az új rendszer lényegét, felmérik a panaszokat.

Kapcsolódó hír: http://hirtv.hu/ahirtvhirei/folyamatosan-csokken-a-reklamaciok-szama-1325151

Bérfejlesztések hazánkban

http://profitline.hu/hircentrum/hir/345993/Berfejlesztesek-hazankban

A bérek folyamatos, 35 hónapja tartó növekedése a magyar gazdaság bővülésének, a versenyszféra és a közszféra béremeléseinek, az alacsony inflációnak, és a kormány munkahelyvédelmi akciójának köszönhető – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Szeptember 1-től ösztöndíjat kap a gyerek ha hiányszakmát tanul

http://hirkereso.net/szeptember-1-tol-osztondijat-kap-a-gyerek-ha-hianyszakmat-tanul-itt-vannak-a-szakmak-ezekert-jar-most-plusz-penz-185066

Ösztöndíjat kaphat a diák, ha hiányszakmát tanul Szakács, pincér, hegesztő vagy CNC lakatos: mi legyen a gyerek? Vajon mennyire népszerűek a…

Szüksége van a munkaerő-piacnak a fiatalokra

http://gyorplusz.hu/article/szuksege_van_a_munkaero_piacnak_a_fiatalokra.html?rss

Szorgalom, rugalmasság, motiváció – ezek hiányában nem lehet segíteni a munkanélküli fiataloknak, pedig akik igazán szeretnének dolgozni a megyénkben, azok biztos, hogy találnak állást – hangsúlyozta Major Ernő, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője, akivel a múlt héten, a Széchenyi István Egyetemen tartott nyílt nap apropóján beszélgettünk.

Minden harmadik ingázik

http://tv.gyorplusz.hu/cikk/minden-harmadik-ingazik.html

Minden harmadik magyar munkavállaló ingázik külföldi vagy lakóhelyétől távoli munkahelyére, ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most közzétett adataiból. Vannak, akik havonta, mások hetente, de a legtöbben naponta utaznak, sokszor több száz kilométert is munkába. Akik vállalják az utazást, azok egyértelműen a magasabb bér miatt ingáznak, Ausztriába például a legfrissebb számok szerint már 70 ezren.


KÖZÉLET

 

PM: Pusztító eredményekkel járna a közszféra leépítése

http://mandiner.hu/cikk/20160122_pm_pusztito_eredmenyekkel_jarna_a_kozszfera_leepitese

A PM szerint nem pusztításra, hanem fejlesztésre és képzésre van szükség a magyar közszférában – mondta Tordai Bence, a PM politikusa. Szerinte „a szakszervezetek felelőssége, hogy felkészüljenek egy olyan, az egész közszférát érintő sztrájkra”, ami ezt megmutatja.

Itt a megszűnő állami hivatalok listája!

http://vs.hu/kozelet/osszes/itt-a-megszuno-allami-hivatalok-listaja-0121#!s62

Tizenhárom állami intézmény júliustól jogutód nélkül megszűnhet, köztük a Külügyi és Külgazdasági Intézet, a Design Terminál és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet. További 60 háttérintézet jogutóddal szűnhet meg, beleolvad a fenntartó minisztériumba, amennyiben a kormány elfogadja Lázár János tervezetét. Nem lesz önálló meteorológiai szolgálat, bevándorlási hivatal. Megszereztük a megszüntetésre ítélt hivatalok listájának tervezetét.

Balog Zoltán oktatási kerekasztalt hív össze

http://magyaridok.hu/belfold/balog-zoltan-oktatasi-kerekasztalt-hiv-ossze-321589/

A közeljövőben megalakul a köznevelési kerekasztal, amelynek más szakmai szervezetek, tudományos műhelyek és a szakszervezetek is a tagjai lesznek, a köznevelési és a felsőoktatási államtitkárok tesznek majd javaslatot arra, hogy kik vegyenek ebben részt – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Horvát Péter, az NPK elnöke lapunknak külön nyilatkozott.

A végkielégítések ára: távolodni a közszférától

http://nepszava.hu/cikk/1083400-a-vegkielegitesek-ara-tavolodni-a-kozszferatol/

Akár 10 millió forintos végkielégítést is kaphatnak azok a köztisztviselők, akik távoznak a megszűnő kormányzati háttérintézményektől – derült ki a Népszabadság birtokába került dokumentumból. Még azok is kaphatnak 600 ezret, akiknek nem járna végkielégítés, a feltétel csak az, hogy hat évig elkerüljék az állami és az önkormányzati szférát. Pedig néhány éve a Fidesz még „pofátlan” végkielégítésnek nevezte a többmilliós lelépési díjakat.

Bod Péter Ákos: „Jól vezetett, rendes országban nem ez történik”

http://www.atv.hu/belfold/20160125-bod-peter-akos-jol-vezetett-rendes-orszagban-nem-ez-tortenik

Neves konzervatív értelmiségiekből álló konzervatív kör működik Budapesten – számolt be róla az Index. Az ATV Szabad szemmel című műsorában Bod Péter Ákos, az Antall-kormány gazdasági minisztere, a Fidesz 2006-os miniszterelnök-jelöltje beszélt az Eötvös József Csoport céljairól.


GAZDASÁG

 

GKI: nagyon magas szintről indította az évet a konjunktúraindex

http://www.elelmiszer.hu/cikk/gki__nagyon_magas_szintrol_inditotta_az_evet_a_konjunkturaindex

Csaknem másfél éve nem látott szintről indította az évet a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke; az üzleti várakozások 2015. évi, a fogyasztóiak pedig 2014. évi csúcspontjuk közelében voltak januárban – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből, amelyet az Európai Unió támogatásával készít.

Újabb megszorítások jönnek

http://www.stop.hu/gazdasag/ujabb-megszoritasok-jonnek/1395079/

A kormány már a 2017-es költségvetésen dolgozik – mondta Orbán Viktor szokásos rádiószózatában tegnap. A miniszterelnök megemlítette: szeretnék, hogy ne csak a gazdasági összteljesítmény arányában csökkenjen az államadósság, hanem ténylegesen is. Szakértők szerint ez a vágy csak jelentős áldozatok árán teljesülhet.

Gigantikus megszorításról szól a Lázár-lista

http://vs.hu/kozelet/osszes/gigantikus-megszoritasrol-szol-a-lazar-lista-0122?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A kormány a tervezett intézmény megszüntetésekkel évi 40 milliárd forintot spórolhat meg. Ilyen mértékű megszorítást nehezebb kommunikálni, mint a túlburjánzott hivatalok elleni harcot. Ha a költségcsökkentésen kívül más logika nem lesz az átalakításban, komoly lobbiharcokba futhat bele a kormány.

 

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Ez a gond az európai munkaerőpiaccal?

http://kitekinto.hu/europa/2016/01/22/ez_a_gond_az_europai_munkaerpiaccal/

Az uniós népesség 4 százalékát sem érte el 2014-ben a más tagállamban letelepedő és munkát vállaló uniós polgárok aránya, durván a fele az EU a harmadik országokból (EU-n kívülről) érkezett bevándorlóknak. Egy, az Európai Bizottság által csütörtökön közzétett jelentés a pótlólagos növekedés lényeges forrásának nevezi az EU-n belüli munkaerő mobilitást. „Amikor az emberek jobb munkalehetőségek után kutatva egy másik tagállamba mennek, az egész EU foglalkoztatására és a termelékenység növekedésére is pozitív hatást gyakorolnak”- állapítja meg a foglalkoztatásról és a szociális fejleményekről szóló 2015-ös felmérés.

A francia szakszervezetek megfúrták a vasárnapi nyitvatartást

http://444.hu/2016/01/24/a-francia-szakszervezetek-megfurtak-a-vasarnapi-nyitvatartast

Összeomlottak a vasárnapi nyitvatartásról folytatott tárgyalások Franciaországban. Ott a kormány vetette fel, hogy engedve a bolttulajdonosok évtizedes követelésének visszavonja a kötelező vasárnapi zárvatartást, de a szakszervezetek hajthatatlanok. Most éppen azt az ajánlatot utasították vissza, hogy a boltosok kétszeres órabért fizessenek vasárnaponként amellett, hogy fedezzék a dolgozók utazási költségeit és biztosítsák gyermekeik elhelyezését.

Lech Walesa a lengyel kormányt bírálta

http://mno.hu/kulfold/lech-walesa-a-lengyel-kormanyt-biralta-1325186

Lech Walesa volt lengyel elnök, a kommunista rendszer megdöntésében kulcsszerepet játszó Szolidaritás szakszervezeti föderáció egyik alapítója és első vezetője azzal vádolta meg egy péntek esti tévényilatkozatában az októberben hatalomra került konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártot, hogy az alkotmánybíróságot, a közszolgálati médiát és más demokratikus intézményeket érintő, nagy vitát kiváltó intézkedéseivel tönkreteszi az országot.

A német rendőrség nem bírja fenntartani a határ őrzését

http://vs.hu/kozelet/osszes/a-nemet-rendorseg-nem-birja-fenntartani-a-hatar-orzeset-0122?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A német belügyminiszter tegnap azt nyilatkozta, továbbra is fenntartják a határellenőrzést. A rendőri szakszervezet szerint sokáig már nem képesek erre.

 


EGYÉB

 

Tarlós elvenné a nyugdíjasok kedvezményét – megszólalt az NGM

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/tarlos_elvenne_a_nyugdijasok_kedvezmenyet.609090.html

Tarlós István szerint nem méltányos, hogy a 65 év felettiek teljesen díjmentesen utazhatnak a BKV járatain. Budapest főpolgármestere létszámleépítést akar a közlekedési vállalatnál, áremeléseket azonban nem tervez – idézi az Origo.hu.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk