Keresés
Close this search box.

Rendkívüli KÉF ülést kell összehívni!

A KSZSZ kezdeményezi a KÉF (Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum) azonnali összehívását

Dr. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter 2016. január 21-én, a Kormányinfo 37 nevű sajtótájékoztatón bejelentette, hogy több mint 70 állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi a kormány. E döntés mintegy 50 ezer munkavállalót érint. Ugyanitt bejelentette, hogy nem lesz egységes közszolgálati életpálya modell.

A közszolgálati tisztviselőkról szóló 2011. évi CXCIX. törvény 198. § alapján kezdeményezzük a KÉF (Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum) azonnali összehívását!

Előzmények

1., A kormányzat kezdeményezésére 2014. augusztusában indult meg a közszolgálati életpálya modellek kidolgozása, melynek eredményeként 2015. július 1-jén életbe lépett a fegyveres és rendvédelmi dolgozók új életpálya törvénye, 30 %-os béremeléssel egybekötve. Az előkészítő munkálatok koordinálására dr. Bakondi György miniszteri biztost jelölték ki.

2., A közszolgálat egyéb területén dolgozók életpálya modellje (kormánytisztviselők, NAV dolgozók, köztisztviselők) a kormány ígérete szerint 2016. január 1-jén lépett volna, illetve 2016. július 1-jén lépne hatályba.

3., A KÉF 2015. március 21-ei ülésén Lázár János tájékoztatást adott arról a kormányzati tervről, miszerint a közszolgálati tisztviselők életpálya modellje 2016. július 1-jén lépne életbe, melynek eredményeként a kormánytisztviselők átlagosan 30 %-os nettó keresetnöveléssel számolhatnának.

4., Lázár János szerint „addig sem lehet várni a mintegy 27 ezer fő kormánytisztviselő esetében, akiknek a havi nettó keresete a 78 ezer Ft-ot sem éri el.”

5.,  Szakszervezeteink ezeket a terveket helyeselték és vártuk, hogy az Országgyűlés 2015. második félévi munkatervében szereplő törvénytervezet a KÉF fórumára, illetve a Parlament számára benyújtásra kerüljön. Ez sajnos a mai napig nem történt meg.

6., Derült égből jövő villámcsapásként értesültünk – mintegy „karácsonyi ajándékként” – arról, hogy a Kormány az 1961/2015. (XII. 23.) Korm. határozatában hatályon kívül helyezte a közszolgálati életpálya bevezetéséről szóló 1846/2014 (XII. 30.) Korm. határozatát.

7., A KÉF az életpálya modell elvetéséről  előzetesen nem tárgyalt, a Kormány megsértette a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény idevágó előírását.

8., A KÉF 2016. január 14-én tartott ülésén szerepelt az „Állami Tisztviselői Karral kapcsolatos koncepció megvitatása” Lázár János miniszter előadásában, valamint a „A KÉF munkatervének elfogadása”. Sem az előzetesen megküldött háttáranyagban, sem pedig az ülésen nem került szóba a költségvetési szféra radikális átszervezése, vagy a közszolgálati életpálya törlése.

9., Jelenleg a Kormány saját tisztviselői számára az életpályának még az illúzióját sem tartja fenn. Így ez a munkavállalói kör 8 éven keresztül nem részesülne bérfejlesztésben, ami példátlan, az ígéretekkel ellentétes, indokolatlanul leértékelné a tisztviselői pályát, ezért teljes mértékben elfogadhatatlan.

10., 2016. január 15-én levélben kértük Lázár János miniszter útól, hogy „a közszolgálati tisztviselők tervezett életpálya modelljéről szíveskedjen tájékoztatást adni, vagy egy személyes megbeszélés keretében tekintsük át a kormányzat elképzeléseit. Az érintett közel 70 ezer munkavállaló 2008. óta tanúsított önmérséklete 2016-ban e témakör megtárgyalását halaszthatatlanná teszi.  A KÉF 2016. január 14-ei ülése számunkra eredménytelenül végződött.  Bízunk abban, hogy a Kormánnyal folytatandó tárgyalás a közeljövőben eredményre vezethet.”

11., Az egy hete elküdött levelünkre nem kaptunk választ. Az a „válasz”, ami a Kormányinfo 37 sajtótájékoztatón elhangzott, számunkra érthetetelen és elfogadhatatlan.

Fentiek alapján – a magyar, az Európai Unió és az ILO vonatkozó jogszabályai figyelembe vételével – az érintett munkavállalói érdekképviseletekkel az érdemi szociális párbeszédet azonnal meg kell kezdeni.

Nem csupán 70 költségvetési intézményről, 50 ezer munkavállalóról, hanem – az összes állampolgárt és vállalkozást is érintő – a magyar közigazgatási rendszer egészének működőképességéről van szó!

Budapest, 2016. január 22.

                                                                                                              Dr. Agg Géza

                                                                                                                      elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az ILO főigazgatójával találkoztunk

2024. június 20-án Gilbert F. Houngbo, az ILO főigazgatója találkozott magyar szakszervezeti konföderációk, munkáltatói szervezetek és a kormány képviselőivel. A szakszervezeti konföderációkkal tartott egyeztetésen a SZEF-et Csóti Csaba, elnök, Szűcs

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet