Keresés
Close this search box.

TTIP egyeztetés Mikola Istvánnal

2016. január 19-én a magyar szakszervezeti konföderációk képviselői Mikola Istvánnal, Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárával egyeztettek a tervezett transzatla

2016. január 19-én a magyar szakszervezeti konföderációk képviselői Mikola Istvánnal, Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárával egyeztettek a tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) kapcsán. A szakszervezeti delegációt Földiák András SZEF elnök vezette.

Az egyeztetés során a szakszervezetek képviselői megismerkedhettek a TTIP tárgyalások hátterével és jelenlegi állásával, valamint a magyar kormány álláspontjával, illetve terveivel.

Mikola István elmondta, hogy a jelenleg 11 fordulónál tartó tárgyalásokon Nagy Gábor osztályvezető vesz részt, ő a politikai felelősséget viszi az ügyben és a magas szintű képviseletet végzi. Jelenleg nincsen egységes, kialakult kormányzati álláspont, arra van mandátumuk, hogy részt vegyenek a tárgyalásokon, ami véleménye szerint még hosszú évekig elhúzódhat tekintettel az ügy jelenlegi állására és az EU hosszadalmas ratifikációs folyamatára.

Kiemelte, egyelőre nincsen hiteles, kormányzati hatástanulmány az egyezmény esetleges megkötésének következményeiről. Egyes becslések szerint ugyanakkor 8-10 éves távlatban az egyezmény hatására Magyarországon 15-20%-os exportbővülés, 0,2-0,3%-os GDP növekedés, illetve 20-30 ezer új munkahely létrehozása várható. Tehát összességében nem mondható drámainak az egyezmény előrevetített hatása hazánk tekintetében.

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közösen a világ GDP-jének 46,7%-át adják, ugyanakkor a fejlődő országok nagyon nagy ütemben zárkóznak fel. Ehhez kapcsolódóan a fenntartható fejlődés politikája és az éghajlatváltozás megállítása melletti elköteleződés komoly áldozatokat követel az EU-tól és az USA-tól, amely rontja versenyképességüket a fejlődő országokkal szemben. A TTIP ezt a hatást kívánja enyhíteni.

A magyar álláspont két ügyben volt határozottan eltérő a többi tagországétól.

A TTIP két esetben, a genetikailag módosított szervezetek (GMO) mentesség megőrzése, valamint a befektető és a fogadó állam közötti vitarendezési mechanizmus (ISDS) kérdésében érinti a magyar szuverenitást – idézte fel az államtitkár. Leszögezte, a magyar kormány elkötelezett a GMO mentesség megőrzése mellett.    

A vitarendezési mechanizmusról szólva azt emelte ki, hogy a magyar álláspont szerint  a tárgyalásokban részt vevő minden európai ország az OECD tagországaként rendelkezik független bíróságokkal, és alkalmas a nemzetközi viták elbírálására. Az Egyesült Államok azonban továbbra is kitart amellett, hogy választott nemzetközi bíróságoknak kell igazságot szolgáltatni.

Ezekben a kérdésekben a szakszervezetek képviselői támogatásukról biztosították a kormányzati oldalt.

Földiák András ugyanakkor az egyeztetés során elmondta, hogy még a magyar szakszervezeti oldalnak sincs kialakult álláspontja a TTIP egyezmény kapcsán, ugyanakkor a 2016. január 25-26-án megvalósuló Visegrádi Négyek szakszervezeti találkozója alkalmával kiemelten foglalkoznak a témával, s törekedni fognak egy egységes, a négy ország közös érdekeit tükröző, közös álláspont kialakítására.

Üdvözölte, hogy a SZEF érdekkörébe tartozó közszolgáltatások körét nem érinti a TTIP egyezmény, s az a tájékoztatások szerint továbbra is tagállami hatáskörben marad. Hangsúlyozta, hogy mind európai, mind hazai szinten a szakszervezetek legfontosabb aggodalma az, hogy az egyezmény hatására ne csorbuljanak a munkavállalói jogok, de az alacsonyabb amerikai, hanem a magasabb szintű szociális védelmet biztosító európai standardok érvényesüljenek. Az USA több olyan ILO egyezményt nem ratifikált, amely az európai munkaügyi normák színvonalának megőrzéséhez elengedhetetlen lenne.

Emellett több olyan vélemény is van szakszervezeti körökben, amely nemhogy munkahelyteremtést, hanem a munkahelyek számának jelentős csökkenését várja a TTIP-től. Ez pedig a szakszervezeti oldal részéről semmiképpen sem támogatható.

A tárgyalás végeztével mindkét fél kölcsönös együttműködési és tájékoztatási szándékáról biztosította a másikat, majd Mikola István és Földiák András közös sajtótájékoztatót tartott.

Megjelent MTI hír: http://szef.hu/hirek/ttip_egyeztetes_20160119

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.