Cikkajánló – 2016. január 20.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Lezárult a szabadkereskedelmi egyezményről tartott vita

http://orientpress.hu/152933

A tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) jelenlegi állásáról a szakszervezetek képviselőivel folytatott tárgyalás érdemi vitát követően lezárult – jelentette be kedden Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, miután a Gazdasági és Társadalmi Tanács munkavállalói oldalának tagjaival egyeztetett.

Kapcsolódó hír: http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/hirek/lezarult-a-szabadkereskedelmi-egyezmenyrol-tartott-erdemi-vita-a-szakszervezetekkel

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/ttip-a-szakszervezetek-tamogatjak-a-kormanyt

Sztrájkolhatnak a pedagógusok

 

Hallgassa meg

 

Hallgassa meg

 

Hallgassa meg

Pedagógusokat és tantestületeket is fenyegetnek azzal, hogy ne csatlakozzanak a tiltakozó mozgalomhoz – mondta a Klubrádióban Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Nyomásgyakorlásra panaszkodnak

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/nyomasgyakorlasra-panaszkodnak

Már 12 ezren csatlakoztak a miskolci tanárok oktatási rendszert bíráló nyílt leveléhez, és több mint 100 iskola tantestülete döntött így. Azonban a Pedagógusok Szakszervezete szerint egyre többen panaszkodnak náluk arra, hogy a munkáltatójuk megpróbál nyomást gyakorolni rájuk, ne írják alá a nyilatkozatot. A köznevelési államtitkárság ugyanakkor közölte, a KLIK-nek nincs joga nyomozni, és semmilyen szankció nem éri azt, aki aláírja a levelet.

Kapcsolódó hírek: http://magyarhirlap.hu/cikk/45534/Tanari_akciok_ellenzeki_haszonszerzes

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/gallo-istvanne-egyebek-mellett-az-iskolaigazgatok-korabbi-jogkorenek-visszaallitasahoz-koti-a-kormanyzattal-valo-megegyezest-ellenkezo-esetben-pedagogustuntetes-es-sztrajk-jon/

Honnan bocsájtják el a 600 ezer közalkalmazottat?

http://www.hirhatar.hu/index_cikk.php?hh=honnan-bocsajtjak-el-a-600-ezer-kozalkalmazottat

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) nem látja biztosítottnak az állam működését, ha nagyarányú és gyors leépítések történnek a közszférában. A kormányzat tervei szerint, a következő két évben 150 ezer állami alkalmazottat kíván elbocsájtani, hosszabb távon pedig 600 ezret.

Kapcsolódó hír: http://24.hu/fn/gazdasag/2016/01/19/eszt-honnan-bocsajtjak-el-a-600-ezer-kozalkalmazottat/

Gaskó delegálta a ligás kurátort

http://magyarhirlap.hu/cikk/45436/Gasko_delegalta_a_ligas_kuratort

„Morális és finanszírozási válság” – összehívják a konföderáció tanácsát. A Liga-konföderáció vezetője, Gaskó István annak idején elnökségi határozat nélkül, tehát jogellenesen delegálta Soós Ilonát a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumába – állapította meg a Liga elnöksége.

Sztrájk nélkül nincs demokrácia

http://nepszava.hu/cikk/1082787/1

A sztrájktörvény módosítása nélkül a közösségi szolgáltatások egyetlen területén sem lehet belátható időn belül munkabeszüntetést szervezni, pedig érik a kormánnyal szembeni elégedetlenség az oktatásban, az egészségügyben, a szociális ellátások területén és a közlekedési ágazatban is. 2016-ban választ kapunk, vajon hajlandó-e engedni a kormány és ha nem, a dolgozók bevállalják-e a jogellenes sztrájkokat, amivel állásukat kockáztatják.

Tovább tüntetnek a taxisok

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=195471

A Magyar Taxisok Szakszervezetének elnöke szerint a taxisok kénytelenek folytatni demonstrációjukat, ha szerdán sem javítanak a helyzetükön. Czifery Csaba, a taxistüntetés egyik szervezője az M1 reggeli műsorában hozzátette: ha jövő hétig sem döntenek számukra kedvezően, Budapest több pontján is demonstrálnak majd.

Sztrájkvita: van papír, vagy nincs papír?

http://nol.hu/belfold/van-papir-vagy-nincs-papir-1585397

Bírósághoz fordultak a miskolci közlekedési dolgozókat képviselő szakszervezetek, miután a munkáltató válasz nélkül hagyta az elégséges szolgáltatások mértékéről szóló ajánlatukat.

Ilyen feltételek mellett vállalhat munkát, ha nyugdíjas

http://www.szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkajog/3029-ilyen-feltetelek-mellett-vallalhat-munkat-ha-nyugdijas

Bár idén januártól emelkedett a nyugdíj összege, jövedelem-kiegészítésként így is sokan próbálnak meg az ellátás mellett dolgozni.

Közfoglalkoztatásból a versenyszférába

http://orientpress.hu/152915

A kormány döntése értelmében az elkövetkezendő időszakban a cél a teljes foglalkoztatottság elérése. E cél eléréséhez az elsődleges munkaerőpiacon történő foglalkoztatást indokolt ösztönözni. A Vas Megyei Kormányhivatal az alábbi tájékoztatóval segíti az érintett közfoglalkoztatottak felkészítését.

Kiküldetés belföldre: mi jár, mi adható, mi jön még rá?

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Kikuldetes_belfoldre_mi_jar_mi_adhato_mi_jo_13LYI1#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Egyéni vállalkozó alkalmazottaival együtt gyakran dolgozik belföldi kiküldetésben. Kaphatnak-e napidíjat, kötelező-e adni, mennyi lesz a közteher? Olvasói kérdésre Surányi Imréné adószakértő válaszolt.


KÖZÉLET

 

A VOSZ támogatja a kormányt a közszféra átalakításában

http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/a-vosz-tamogatja-a-kormanyt-a-kozszfera-atalakitasaban

A vállalkozói közösség támogatja a korszerű és szolgáltató állam kialakítását célzó központi kezdeményezést. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) keddi elnökségi ülésen részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár és Vidoven Árpád közigazgatási államtitkár is.

Együtt: A kormány ne a tanárokat fenyegesse!

http://mandiner.hu/cikk/20160119_egyutt_a_kormany_ne_a_tanarokat_fenyegesse

Szigetvári Viktor azt szeretné, hogy a kormány „ne fenyegesse a pedagógusokat”, ehelyett inkább tárgyaljanak a szakszervezetekkel. A politikus arra is felszólított, hogy az oktatásban csökkentsék a lexikális tudás túlsúlyát, és inkább versenyképes tudást adjanak át a gyerekeknek.

Tóbiás: A Fidesz legyőzéséhez a helyi közösségeket kell megszervezni

http://mandiner.hu/cikk/20160119_tobias_a_fidesz_legyozesehez_a_helyi_kozossegeket_kell_megszervezni

Tóbiás József az MSZP idei első, keddi munkaértekezletén kifejtette: példaértékűnek tartja a tiltakozó egészségügyi dolgozók, a pedagógusok és a közösségi közlekedés szakszervezeteinek összefogását. Az MSZP elnöke szerint a Fidesz legyőzéséhez a helyi közösségek megszervezésén keresztül vezet az út.

 


GAZDASÁG

 

A gazdaság növekedése 2016-ban is folytatódik

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/a-gazdasag-novekedese-2016-ban-is-folytatodik

A magyar gazdasági élet valamennyi szereplője abban érdekelt, hogy továbbra is kiszámítható környezetben folytathassa tevékenységét – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Joint Venture Szövetség (JVSZ) alapításának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen

Február 1-jéig lehet bevallási nyilatkozatot tenni – A magánszemélyek választhatják a bevallás új formáját

http://www.jogiforum.hu/hirek/35162?utm_source=jfhl&utm_medium=email&utm_campaign=20163

Február 1-jéig választhatják a személyi jövedelemadó (szja) bevallás új formáját az erre jogosult magánszemélyek, vagyis kérhetik, hogy az adóhatóság készítse el helyettük a bevallást. Aki nem felel meg a bevallási nyilatkozat feltételeinek, a többi, már ismert bevallási mód valamelyikét alkalmazhatja.

Nőtt az érdeklődök száma a CSOK iránt – Legtöbbjük új lakásra vennék fel a hitelt

http://www.jogiforum.hu/hirek/35155?utm_source=jfhl&utm_medium=email&utm_campaign=20163

Jelentősen nőtt az érdeklődők száma az új családi otthonteremtési kedvezmény kapcsán (csok) a bankoknál, a legtöbben új lakásra vennék fel a hitelt és rendelkeznek már a legmagasabb támogatás feltételéül szabott három gyerekkel – számoltak be a megkeresett bankok.


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Újabb lépések a terrorizmus finanszírozása ellen – Az európai uniós pénzügyminiszterek tanácsa dönt februárban

http://www.jogiforum.hu/hirek/35159?utm_source=jfhl&utm_medium=email&utm_campaign=20163

Újabb európai merénylet megelőzése érdekében a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem friss intézkedési programjáról dönt februárban az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa – jelentette be Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke Brüsszelben, a miniszterek januári tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatón.


EGYÉB

 

Síró diákok, elkeseredett szülők a „lehetetlen” felvételi miatt

http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/bulvar/siro-diakok-elkeseredett-szulok-a-lehetetlen-felveteli-miatt-647564

Vélhetően igen sokan élnek mostanság a lehetőséggel, hogy bepillantsanak a szombaton írt központi középiskolai felvételi kijavított feladatlapjaiba. Erre csak ezen a napon van lehetőségük 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk