Cikkajánló – 2016. január 19.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Idén is tüntetnek a közművelődési dolgozók

http://mno.hu/kulturpolitika/iden-is-tuntetnek-a-kozmuvelodesi-dolgozok-1324272

A kulturális dolgozók bérrendezése évek óta késik, idén újra tüntetéseket szerveznek a magyar kultúra napja alkalmából – áll a közművelődési dolgozók szakszervezetének közleményében. Budapesten és több vidéki városban is lesz tiltakozás január 20-án.

Már száz intézmény csatlakozott a berágott tantestületethez

http://hvg.hu/itthon/20160118_herman_otto_tiltakozas_alairok_kozoktatas?s=hk

Átlépte a tízezret a miskolci Herman Ottó Gimnázium tiltakozó akcióját támogató magánszemélyek száma, és a támogató szervezetek – iskolák, óvodák, mutatóban egy-egy szakszervezet – is százan vannak már.

A retorzióktól félnek a tanárok

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/tanarok-1324325

Balog Zoltánhoz irányította a közoktatás átalakításával elégedetlen tanárokat a Miniszterelnökség vezetője. Lázár János szerint nincs félnivalójuk azoknak a pedagógusoknak, akik csatlakoztak miskolci kollégáik tiltakozásához. A kisebbik pedagógus-szakszervezet egyik megyei vezetője mást mondott, mint a miniszter.

Megegyezés híján tanársztrájk is lehet

http://szakszervezetek.hu/hirek/2995-megegyezes-hijan-tanarsztrajk-is-lehet

Rohamosan fogy az idő a megegyezésig: a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az oktatási rendszert érintő legfontosabb kérdésekben január végéig szeretne megegyezni a kormánnyal, máskülönben demonstrációt, s ha az sem segít, akkor sztrájkot hirdetnek – közölte a mno.hu-val az érdekvédők elnöke. Mint az Galló Istvánné szavaiból kiderült: legközelebb holnap ülnek asztalhoz a sztrájkbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) illetékesei. A tárgyalásokon olyan intézkedési tervet készítenek elő, amelyet végül Balog Zoltán tárcavezetővel is megvitatnának január 31. előtt.

Szerződésbontás lett a kórházi dolgozók fizetsége

http://nol.hu/belfold/allami-fizetseg-szerzodesbontas-1585209

Szerdára munkásgyűlést hívott össze az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóit képviselő érdekképviselet. Hiába nyert ugyanis pert a szakszervezet, az intézmény csak a pernyertes öt dolgozónak fizetné ki a megítélt béren kívüli juttatást.

Ekkora bért szeretnének az orvosok

https://www.profession.hu/cikk/20160118/ekkora-bert-szeretnenek-az-orvosok/6192

Megalakult a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz), az új szerveződés hathatós érdekvédelmet szeretne a jövőben folytatni. A bemutatkozó sajtótájékoztatón Dénes Tamás elnök elmondta, azért döntöttek a ReSzaSz megalakítása mellett, mert nem találtak olyan szervezetet, amely szerintük megfelelő válaszokat adott volna az egészségügyben meglévő problémákra. Ezek közül elsősorban a rezidensek és a szakorvosok bérrendezését emelte ki, és azt mondta, várják, hogy az egészségügyi államtitkárság betartsa év elején tett ígéretét, miszerint 270 ezer forint lesz a szakorvosi alapbér.

Az állam nem jó közlekedési-gazda?

http://profitline.hu/hircentrum/hir/345736/Az-allam-nem-lesz-jo-kozlekedesi-gazda?-

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) szerint felborul az egységes közlekedés a fővárosban és az agglomerációban is, ha az állam kiveszi a Budapesti Közlekedési Központ kezéből az elővárosi szolgáltatást.

Az Uber nem működik jogszerűen – Taxisszakszervezet

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=195433

A Magyar Taxisok Szakszervezete szerint az Uber nem működik jogszerűen. Az érdekvédő szervezet közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a taxikat évente többször is átvizsgálják, így csak “kifogástalan műszaki állapotú autókkal” fuvaroznak, az Uber vállalkozóinak gépkocsijait senki nem ellenőrzi.


KÖZÉLET

 

Egyre több az állami alkalmazott

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1405209

A közmunkások nélkül számolva 2015. január és szeptember között átlagosan 699 ezren dolgoztak a költségvetésnek, míg 2010-ben ez a szám 685 ezer volt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint még nagyobb a különbség, ha a 2011-es vagy a 2012-es állapothoz hasonlítjuk a mostani létszámot, így ugyanis 25 ezres, illetve csaknem 39 ezres a bővülés.

Putyinnak több oka is lehetett arra, hogy Orbánt meghívja

http://hvg.hu/gazdasag/20160119_Putyinnak_tobb_oka_is_lehetett_arra_hogy#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

Vlagyimir Putyin azért kezdeményezett tárgyalást Orbán Viktorral, hogy szövetségeseket találjon az Oroszország elleni gazdasági szankciók ellenpontozásához – írta a Népszabadság, amely úgy értesült, a paksi bővítés mellett fegyvereladásról és a honvédségi helikopterek beszerzéséről is szó lehet a találkozón.

Talán népszavazhatunk a pofátlan állami fizetésekről

http://propeller.hu/itthon/3185456-talan-nepszavazhatunk-pofatlan-allami-fizetesekrol

Hitelesítette Kész Zoltán független országgyűlési képviselőnek az állami cégeknél alkalmazandó kétmillió forintos bérplafon bevezetéséről szóló népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

Emberi jogi karambol

http://www.vg.hu/velemeny/emberi-jogi-karambol-464086

A nyugdíjtörvény 2013. július 1-jétől élesített módosítása szerint a nyugdíjas közszolgák egyidejűleg nem kaphatják meg a nyugdíjukat és az illetményüket is. Ha fenntartják a közszférás jogviszonyukat, akkor a nyugdíjuk folyósítását felfüggesztik. A rendelkezés a magánszektorban dolgozó nyugdíjasokra nem vonatkozik, és egyes közszolgálati kategóriákban dolgozó nyugdíjasok is mentesülnek. E rendelkezés miatt egy érintett közalkalmazott az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely első fokon neki adott igazat a magyar állammal szemben.


GAZDASÁG

 

Nem baj, ha nő a jövedelmek közötti különbség?

http://www.hrportal.hu/c/nem-baj-ha-no-a-jovedelmek-kozotti-kulonbseg-20160118.html

A jelenleg alkalmazott arányos teherviselést eredményező rendszer, amely elismeri a legális munkavállalást, a gyermeknevelés költségeit, sokkal jobb, mint amit az IMF, az OECD vagy más nemzetközi ajánlás Magyarország számára megfogalmazott – mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakállamtitkára.

A kormány nem fogadja meg az OECD tanácsát

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_kormany_nem_fogadja_meg_az_oecd_tanacsat.608857.html

A kormány nem tervezi az adórendszer módosítását, a jelenleg alkalmazott arányos teherviselést eredményező rendszer, amely elismeri a legális munkavállalást, a gyermeknevelés költségeit, sokkal jobb, mint amit az IMF, az OECD vagy más nemzetközi ajánlás Magyarország számára megfogalmazott – mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Emiatt szűnik meg közel 5 millió munkahely 2020-ig

http://www.penzcentrum.hu/karrier/emiatt_szunik_meg_kozel_5_millio_munkahely_2020_ig.1047891.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

A mesterséges intelligencia és a robotok alkalmazása 5,1 millió munkahelyet szüntet meg a következő öt évben 2020-ig a világ 15 vezető országában – derül ki a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) hétfőn ismertetett tanulmányából.


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Utazási idő az Európai Bíróság döntése után

http://promenad.hu/cikk/utazasi-ido-az-europai-birosag-dontese-utan-162285

A Munka Törvénykönyve szerint nem munkaidő a munkába járás ideje. Ez a szabály eddig is kétségeket ébresztett az uniós munkaidő szabályok szempontjából, ám egy szeptemberi bírósági ítélet után bizonyos, hogy a szabály felülvizsgálatra szorul.A Munka Törvénykönyve szerint nem munkaidő a munkába járás ideje. Ez a szabály eddig is kétségeket ébresztett az uniós munkaidő szabályok szempontjából, ám egy szeptemberi bírósági ítélet után bizonyos, hogy a szabály felülvizsgálatra szorul.

Francia munkahelyteremtési program 2 milliárd euróból

http://profitline.hu/hircentrum/hir/345766/Francia-munkahelyteremtesi-program-2-milliard-eurobol-

Francois Hollande francia elnök hétfőn bejelentette, hogy a következő másfél évben több mint kétmilliárd eurót szán a munkahelyteremtésre, amelyből egymilliárd eurót a képzésre fordít a kormány, hogy megállítsa a munkanélküliség növekedését. A program elfogadását szabta feltételül az államfő ahhoz, hogy 2017-ben jelöltesse magát az elnökválasztáson.

 


EGYÉB

 

Diplomamentés törvényesen és „másképp”

http://mno.hu/oktatas_es_neveles/diplomamentes-torvenyesen-es-maskepp-1324168

Habár sikeresnek tartják, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nél mégsem tervezik a diplomamentő program folytatását. Az utolsó nyelvtanfolyamokra tavaly novemberben lehetett jelentkezni, és a résztvevőknek idén december 31-ig lesz lehetőségük számot adni tudásukról. Folytatódik viszont a több mint száz vádlottal tavaly indult nyelvvizsgaper. Az eljárás szereplői közül többen lehetnek, akik valós tudás nélkül, törvénytelenül akartak „diplomát menteni”, mások pedig a nyelvpótlékra, a magasabb fizetési kategóriába jutásra hajtottak.

Csok: a nagycsaládosok kiemelt támogatást élveznek, de az egy-kétgyermekesek számára is kedvezően változtak a feltételek

http://diamondbridge.hu/csok-a-nagycsaladosok-kiemelt-tamogatast-elveznek-de-az-egy-ketgyermekesek-szamara-is-kedvezoen-valtoztak-a-feltetelek/

A kormány kiemelten támogatja a nagycsaládosokat, emellett a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egy- és kétgyermekeseknek szóló támogatásának feltételei is javultak. Az adórendszer is elismeri a gyermekvállalás költségeit, a családi kedvezmény és a 15 százalékos szja-kulcs együttes hatására 856 milliárd forinttal marad több a lakosság zsebében 2010-hez képest. Minderre kormányzati szakemberek hívták fel a figyelmet hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós