Cikkajánló – 2016. január 19.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Idén is tüntetnek a közművelődési dolgozók

http://mno.hu/kulturpolitika/iden-is-tuntetnek-a-kozmuvelodesi-dolgozok-1324272

A kulturális dolgozók bérrendezése évek óta késik, idén újra tüntetéseket szerveznek a magyar kultúra napja alkalmából – áll a közművelődési dolgozók szakszervezetének közleményében. Budapesten és több vidéki városban is lesz tiltakozás január 20-án.

Már száz intézmény csatlakozott a berágott tantestületethez

http://hvg.hu/itthon/20160118_herman_otto_tiltakozas_alairok_kozoktatas?s=hk

Átlépte a tízezret a miskolci Herman Ottó Gimnázium tiltakozó akcióját támogató magánszemélyek száma, és a támogató szervezetek – iskolák, óvodák, mutatóban egy-egy szakszervezet – is százan vannak már.

A retorzióktól félnek a tanárok

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/tanarok-1324325

Balog Zoltánhoz irányította a közoktatás átalakításával elégedetlen tanárokat a Miniszterelnökség vezetője. Lázár János szerint nincs félnivalójuk azoknak a pedagógusoknak, akik csatlakoztak miskolci kollégáik tiltakozásához. A kisebbik pedagógus-szakszervezet egyik megyei vezetője mást mondott, mint a miniszter.

Megegyezés híján tanársztrájk is lehet

http://szakszervezetek.hu/hirek/2995-megegyezes-hijan-tanarsztrajk-is-lehet

Rohamosan fogy az idő a megegyezésig: a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az oktatási rendszert érintő legfontosabb kérdésekben január végéig szeretne megegyezni a kormánnyal, máskülönben demonstrációt, s ha az sem segít, akkor sztrájkot hirdetnek – közölte a mno.hu-val az érdekvédők elnöke. Mint az Galló Istvánné szavaiból kiderült: legközelebb holnap ülnek asztalhoz a sztrájkbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) illetékesei. A tárgyalásokon olyan intézkedési tervet készítenek elő, amelyet végül Balog Zoltán tárcavezetővel is megvitatnának január 31. előtt.

Szerződésbontás lett a kórházi dolgozók fizetsége

http://nol.hu/belfold/allami-fizetseg-szerzodesbontas-1585209

Szerdára munkásgyűlést hívott össze az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóit képviselő érdekképviselet. Hiába nyert ugyanis pert a szakszervezet, az intézmény csak a pernyertes öt dolgozónak fizetné ki a megítélt béren kívüli juttatást.

Ekkora bért szeretnének az orvosok

https://www.profession.hu/cikk/20160118/ekkora-bert-szeretnenek-az-orvosok/6192

Megalakult a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz), az új szerveződés hathatós érdekvédelmet szeretne a jövőben folytatni. A bemutatkozó sajtótájékoztatón Dénes Tamás elnök elmondta, azért döntöttek a ReSzaSz megalakítása mellett, mert nem találtak olyan szervezetet, amely szerintük megfelelő válaszokat adott volna az egészségügyben meglévő problémákra. Ezek közül elsősorban a rezidensek és a szakorvosok bérrendezését emelte ki, és azt mondta, várják, hogy az egészségügyi államtitkárság betartsa év elején tett ígéretét, miszerint 270 ezer forint lesz a szakorvosi alapbér.

Az állam nem jó közlekedési-gazda?

http://profitline.hu/hircentrum/hir/345736/Az-allam-nem-lesz-jo-kozlekedesi-gazda?-

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) szerint felborul az egységes közlekedés a fővárosban és az agglomerációban is, ha az állam kiveszi a Budapesti Közlekedési Központ kezéből az elővárosi szolgáltatást.

Az Uber nem működik jogszerűen – Taxisszakszervezet

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=195433

A Magyar Taxisok Szakszervezete szerint az Uber nem működik jogszerűen. Az érdekvédő szervezet közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a taxikat évente többször is átvizsgálják, így csak “kifogástalan műszaki állapotú autókkal” fuvaroznak, az Uber vállalkozóinak gépkocsijait senki nem ellenőrzi.


KÖZÉLET

 

Egyre több az állami alkalmazott

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1405209

A közmunkások nélkül számolva 2015. január és szeptember között átlagosan 699 ezren dolgoztak a költségvetésnek, míg 2010-ben ez a szám 685 ezer volt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint még nagyobb a különbség, ha a 2011-es vagy a 2012-es állapothoz hasonlítjuk a mostani létszámot, így ugyanis 25 ezres, illetve csaknem 39 ezres a bővülés.

Putyinnak több oka is lehetett arra, hogy Orbánt meghívja

http://hvg.hu/gazdasag/20160119_Putyinnak_tobb_oka_is_lehetett_arra_hogy#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

Vlagyimir Putyin azért kezdeményezett tárgyalást Orbán Viktorral, hogy szövetségeseket találjon az Oroszország elleni gazdasági szankciók ellenpontozásához – írta a Népszabadság, amely úgy értesült, a paksi bővítés mellett fegyvereladásról és a honvédségi helikopterek beszerzéséről is szó lehet a találkozón.

Talán népszavazhatunk a pofátlan állami fizetésekről

http://propeller.hu/itthon/3185456-talan-nepszavazhatunk-pofatlan-allami-fizetesekrol

Hitelesítette Kész Zoltán független országgyűlési képviselőnek az állami cégeknél alkalmazandó kétmillió forintos bérplafon bevezetéséről szóló népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

Emberi jogi karambol

http://www.vg.hu/velemeny/emberi-jogi-karambol-464086

A nyugdíjtörvény 2013. július 1-jétől élesített módosítása szerint a nyugdíjas közszolgák egyidejűleg nem kaphatják meg a nyugdíjukat és az illetményüket is. Ha fenntartják a közszférás jogviszonyukat, akkor a nyugdíjuk folyósítását felfüggesztik. A rendelkezés a magánszektorban dolgozó nyugdíjasokra nem vonatkozik, és egyes közszolgálati kategóriákban dolgozó nyugdíjasok is mentesülnek. E rendelkezés miatt egy érintett közalkalmazott az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely első fokon neki adott igazat a magyar állammal szemben.


GAZDASÁG

 

Nem baj, ha nő a jövedelmek közötti különbség?

http://www.hrportal.hu/c/nem-baj-ha-no-a-jovedelmek-kozotti-kulonbseg-20160118.html

A jelenleg alkalmazott arányos teherviselést eredményező rendszer, amely elismeri a legális munkavállalást, a gyermeknevelés költségeit, sokkal jobb, mint amit az IMF, az OECD vagy más nemzetközi ajánlás Magyarország számára megfogalmazott – mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakállamtitkára.

A kormány nem fogadja meg az OECD tanácsát

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_kormany_nem_fogadja_meg_az_oecd_tanacsat.608857.html

A kormány nem tervezi az adórendszer módosítását, a jelenleg alkalmazott arányos teherviselést eredményező rendszer, amely elismeri a legális munkavállalást, a gyermeknevelés költségeit, sokkal jobb, mint amit az IMF, az OECD vagy más nemzetközi ajánlás Magyarország számára megfogalmazott – mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Emiatt szűnik meg közel 5 millió munkahely 2020-ig

http://www.penzcentrum.hu/karrier/emiatt_szunik_meg_kozel_5_millio_munkahely_2020_ig.1047891.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

A mesterséges intelligencia és a robotok alkalmazása 5,1 millió munkahelyet szüntet meg a következő öt évben 2020-ig a világ 15 vezető országában – derül ki a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) hétfőn ismertetett tanulmányából.


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Utazási idő az Európai Bíróság döntése után

http://promenad.hu/cikk/utazasi-ido-az-europai-birosag-dontese-utan-162285

A Munka Törvénykönyve szerint nem munkaidő a munkába járás ideje. Ez a szabály eddig is kétségeket ébresztett az uniós munkaidő szabályok szempontjából, ám egy szeptemberi bírósági ítélet után bizonyos, hogy a szabály felülvizsgálatra szorul.A Munka Törvénykönyve szerint nem munkaidő a munkába járás ideje. Ez a szabály eddig is kétségeket ébresztett az uniós munkaidő szabályok szempontjából, ám egy szeptemberi bírósági ítélet után bizonyos, hogy a szabály felülvizsgálatra szorul.

Francia munkahelyteremtési program 2 milliárd euróból

http://profitline.hu/hircentrum/hir/345766/Francia-munkahelyteremtesi-program-2-milliard-eurobol-

Francois Hollande francia elnök hétfőn bejelentette, hogy a következő másfél évben több mint kétmilliárd eurót szán a munkahelyteremtésre, amelyből egymilliárd eurót a képzésre fordít a kormány, hogy megállítsa a munkanélküliség növekedését. A program elfogadását szabta feltételül az államfő ahhoz, hogy 2017-ben jelöltesse magát az elnökválasztáson.

 


EGYÉB

 

Diplomamentés törvényesen és „másképp”

http://mno.hu/oktatas_es_neveles/diplomamentes-torvenyesen-es-maskepp-1324168

Habár sikeresnek tartják, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nél mégsem tervezik a diplomamentő program folytatását. Az utolsó nyelvtanfolyamokra tavaly novemberben lehetett jelentkezni, és a résztvevőknek idén december 31-ig lesz lehetőségük számot adni tudásukról. Folytatódik viszont a több mint száz vádlottal tavaly indult nyelvvizsgaper. Az eljárás szereplői közül többen lehetnek, akik valós tudás nélkül, törvénytelenül akartak „diplomát menteni”, mások pedig a nyelvpótlékra, a magasabb fizetési kategóriába jutásra hajtottak.

Csok: a nagycsaládosok kiemelt támogatást élveznek, de az egy-kétgyermekesek számára is kedvezően változtak a feltételek

http://diamondbridge.hu/csok-a-nagycsaladosok-kiemelt-tamogatast-elveznek-de-az-egy-ketgyermekesek-szamara-is-kedvezoen-valtoztak-a-feltetelek/

A kormány kiemelten támogatja a nagycsaládosokat, emellett a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egy- és kétgyermekeseknek szóló támogatásának feltételei is javultak. Az adórendszer is elismeri a gyermekvállalás költségeit, a családi kedvezmény és a 15 százalékos szja-kulcs együttes hatására 856 milliárd forinttal marad több a lakosság zsebében 2010-hez képest. Minderre kormányzati szakemberek hívták fel a figyelmet hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az