Cikkajánló – 2016. január 18.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Megegyezés híján tanársztrájk is lehet

http://mno.hu/oktatas_es_neveles/megegyezes-hijan-tanarsztrajk-is-lehet-1324169

Rohamosan fogy az idő a megegyezésig: a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az oktatási rendszert érintő legfontosabb kérdésekben január végéig szeretne megegyezni a kormánnyal, máskülönben demonstrációt, s ha az sem segít, akkor sztrájkot hirdetnek – közölte lapunkkal az érdekvédők elnöke. Mint az Galló Istvánné szavaiból kiderült: legközelebb holnap ülnek asztalhoz a sztrájkbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) illetékesei. A tárgyalásokon olyan intézkedési tervet készítenek elő, amelyet végül Balog Zoltán tárcavezetővel is megvitatnának január 31. előtt.

PSZ: A tárca tévesen beszél szakmai sikerről

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/psz-a-tarca-tevesen-beszel-szakmai-sikerrol-1323958

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint tévesen számolt be eredményes szakmai egyeztetésről az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Kapcsolódó hír: http://szakszervezetek.hu/hirek/2973-a-pedagogusok-szerint-fullentett-az-emmi

„Gyújts lángot a sötétség ellen”

https://www.facebook.com/events/972198652857806/

Hívjuk a kultúra minden barátját a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) által szervezett Kultúra Napi – az ország számos településén szervezett – megmozdulásokra, abból a célból, hogy felhívjuk a figyelmet dolgozóink méltánytalanul alacsony megbecsülésére! Kiemelt helyszínek: 2016. január 20-án a 11-13 között flashmobot szervezünk Budapesten, az EMMI Szalay utcai főbejárata előtt, majd átadjuk petíciónkat a minisztérium képviselőinek, 2016. január 20-án 18 órakor Szegeden a Széchényi téren, Gróf Klebelsberg Kunó szobránál.

Mindent bevet a béremelésért a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete

http://www.hrportal.hu/c/mindent-bevet-a-beremelesert-a-rezidensek-es-szakorvosok-szakszervezete-20160117.html

Megalakult a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz), az új szerveződés hathatós érdekvédelmet szeretne a jövőben folytatni. A szakszervezet pénteki budapesti bemutatkozó sajtótájékoztatóján Dénes Tamás elnök elmondta, azért döntöttek a ReSzaSz megalakítása mellett, mert nem találtak olyan szervezetet, amely szerintük megfelelő válaszokat adott volna az egészségügyben meglévő problémákra.

Fordulat jöhet az egészségügyben

http://szakszervezetek.hu/hirek/2984-fordulat-johet-az-egeszsegugyben

Bővülő és stabil a betegek igényei mentén szervezett magánegészségügyi piac, azt viszont nem tudni, mit tehetnek majd a kancellárok, ha nem emelnek az állami kórházakban évek óta ár alatt elszámolt beavatkozások tarifáin. A fiatal orvosok új szakszervezete harcosabb érdekvédelmet ígér – írja a Népszava.

Kapcsolódó hír: http://www.hrportal.hu/c/mindent-bevet-a-beremelesert-a-rezidensek-es-szakorvosok-szakszervezete-20160117.html

http://nol.hu/belfold/uj-harcmodort-igernek-a-szaporodo-szakszervezetek-1584817

Országos tiltakozás alakul – Baranya is a tanárok mellé állt

http://www.hirhatar.hu/index_cikk.php?hh=orszagos-tiltakozas-alakul-baranya-is-a-tanarok-melle-allt

A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége (BMSZA) is a közoktatás valódi megreformálásáért küzdő miskolci gimnáziumok mellé állt. Az akcióegységben a buszvezetők, vasasok, húsipari dolgozók, szociális területen dolgozók és tanárok vállaltak szolidaritást, hogy végre normális reformok történhessenek meg az oktatás területén.

Ötéves ciklusban kell majd a pedagógusok önértékelését elvégezni

http://www.hirado.hu/2016/01/18/oteves-ciklusban-kell-majd-a-pedagogusok-onertekeleset-elvegezni/?source=hirkereso

Az intézményhez hasonlóan a pedagógusok és a vezetők önértékelését két év helyett ötéves ciklusokban kell elvégezni – mondta Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő vasárnap este az M1 aktuális csatornán.

Ébred az erő?

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/ebred_az_ero

Egy egész város lázadt fel Orbán oktatási rendszere ellen – soha nem látott elégedetlenség dühöng a pedagógusok között: alapítványi, állami és egyházi iskolák vállvetve „rebelliskednek”.

– Új szakszervezetek ébrednek az egészségügyben: a jelenlegi érdekvédőket puhának tartják, sztrájkra és demonstrációra készülnek

– Nincs szabály, ami előírná, milyen színvonalú közszolgáltatást köteles nyújtani a befizetett járulékért cserébe az állam – a kormányzat közszolgák százezreit készül az utcára tenni.

Egységes Közlekedési Szakszervezet: felborulhat a főváros egységes közlekedési rendje

http://szakszervezetek.hu/hirek/2982-egyseges-kozlekedesi-szakszervezet-felborulhat-a-fovaros-egyseges-kozlekedesi-rendje

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) szerint felborul az egységes közlekedés a fővárosban és az agglomerációban is, ha az állam kiveszi a Budapesti Közlekedési Központ kezéből az elővárosi szolgáltatást.

A munkavállalói érdekekért

http://tv.gyorplusz.hu/cikk/a-munkavallaloi-erdekekert.html

Internacionális partnerségi irodát nyitott Győrben Németország legnagyobb szakszervezete, az IG Metall és a Vasas Szakszervezeti Szövetség. A tanácsadással és képzéssel is foglalkozó iroda működésével a magyar munkavállalók érdekeinek erősítését remélik a felek, hangzott a csütörtökön, az iroda megnyitása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. A Vasas elnöke a tájékoztatón azt mondta, a jövőre 140 éves szervezet Magyarország 203 munkahelyén van jelen, amelyből 118 multinacionális vállalat és többségében német tulajdonúak, az IG Metallal pedig már évek óta kapcsolatban állnak.

Kapcsolódó hír: http://nol.hu/gazdasag/kiabranditoak-a-hazai-munkahelyi-viszonyok-1584865

Cafeteria: ami adható, és amit adni kell

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/cafeteria-ami-adhato-es-amit-adni-kell/

Az új tudásalapú gazdaságban a béren kívüli juttatások keretében adható motivációs eszközök kikerülhetetlenek a Piac&Profit konferenciáján felszólaló szakértők szerint. Ugyanakkor fontos észben tartani, hogy melyik elemnek milyen adózási és adminisztrációs vonzata van.

A nők40+ program tele van igazságtalansággal

http://nol.hu/gazdasag/a-nok40-program-tele-van-igazsagtalansaggal-1584921?system=cachefrissit&ajax=1

Nem sikerült túl jól a nők korai nyugdíjazásának szabályozása, ezért az idén ismét módosítani kell a programot, ez esetben nők40+ néven. Szakértők szerint azonban ez csak egy rosszul szabott zakó újragombolása, valójában vissza kellene hozni a korábbi rendszert.

A nagyvállalatok munkát adhatnának a közfoglalkoztatottaknak, hátrányos helyzetűeknek

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/nagyvallalatok-munkat-adhatnanak-a-kozfoglalkoztatottaknak-hatranyos-helyzetueknek

Az emberi erőforrások minisztere szerint a társadalmi felelősségvállalást fontosnak tartó nagyvállalatok is adhatnának munkát azoknak, akik jelenleg közfoglalkoztatottként dolgoznak vagy a hátrányos helyzetű csoportokhoz tartoznak.

 


KÖZÉLET

 

Azt szeretnénk, ha mindenkinek lenne megfizethető otthona

http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnoki-kabinetiroda/hirek/azt-szeretnenk-ha-mindenkinek-lenne-megfizetheto-otthona

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a Fidesz csinált nemzeti ügyeket a korábban mindenki által megvalósíthatatlannak gondoltakból. Rogán Antal a 888.hu-nak adott, csütörtökön megjelent interjújában beszélt erről. Arra is kitért, hogy a Fidesznek van politikai alternatívája, de kormányzati alternatívája nincs, valamint arról,hogy a kabinet minden eszközzel támogatja a főpolgármestert.

TÓBIÁSÉK RÁREPÜLTEK A PSZ JAVASLATÁRA

http://magyaridok.hu/belfold/300535-300535/

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) parlamenti vitanapot szeretne az oktatás helyzetének értékelésére. Az MSZP azonnal reagált, hétfőn benyújtja az erről szóló javaslatot.

Kövér szerint a sorkatonaság eltörlése “katasztrofális hiba” volt

http://hvg.hu/itthon/20160116_Kover_szerint_a_sorkatonasag_eltorlese_ka

A sorkötelezettség eltörlése “katasztrofális hiba” volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint, de ha vissza akarnák állítani a sorkatonaságot, az erősítené a fiatal férfiak elvándorlását.

Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon – Orbán

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=195382

Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, az M1 aktuális csatorna kérdésre válaszolva.

 


GAZDASÁG

 

Ezekre a beruházásokra költöttük a legtöbb EU-s pénzt

http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/palyazatok/ezekre_a_gigaberuhazasokra_koltottuk_a_legtobb_eu-s_penzt.225126.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Összesen 1110 milliárd forintot tesz ki a 10 legnagyobb olyan magyarországi közlekedés-fejlesztési beruházás megítélt támogatása, amely 2007-2013-as uniós források segítségével valósult meg – derül ki a Portfolio újabb összeállításából. Adatbázisunk szerint az előző uniós ciklus legnagyobb beruházása a négyes metró volt 261 milliárdos megítélt, de csak 215 milliárd forintos kifizetett összeg mellett, amelyet a Szajol-Püspökladány, illetve a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalak fejlesztése követte a Közlekedésfejlesztési Operatív Programon (KÖZOP) belül.

Nyűg az adózás? – Le ne késse határidőt!

http://www.napi.hu/ado/nyug_az_adozas_le_ne_kesse_hataridot.608803.html

Február 1-jéig választhatják a személyi jövedelemadó (szja) bevallás új formáját az erre jogosult magánszemélyek, vagyis kérhetik, hogy az adóhatóság készítse el helyettük a bevallást. Aki nem felel meg a bevallási nyilatkozat feltételeinek, a többi, már ismert bevallási mód valamelyikét alkalmazhatja.

10 millió az államtól ingyen és hozzá még 10 milliós kedvező hitelt is…

http://rtl.hu/most/magyarulbaloval/magyarul-baloval-2016-01-14

10 millió az államtól ingyen és hozzá még 10 milliós kedvező hitelt is – új építésű lakásra ha van három gyereke vagy megígéri, hogy lesz. És ha megfelel a szigorú – de sokak szerint igazságtalan – feltételeknek. Hogy kiknek kedvez és kiknek elérhetetlen a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, már látszik. Ami nem látható: hogy mibe kerül a költségvetésnek. Politikai vita a CSOK-ról. 

 


EGYÉB

 

Lehet, hogy London a második legnagyobb magyar város, de már Berlinben is tényezők vagyunk

http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/01/15/decathlon/

Olvasónk küldte a képet, amit nemrég fotózott Berlin egyik leghíresebb, legnevezetesebb terén, a jelentős közlekedési csomópontnak is számító Alexanderplatzon. Vagyis azt, hogy az egyik legnagyobb sportáruházlánc már számol a berlini magyarokkal, mint potenciális vásárlóréteggel.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?