Cikkajánló – 2016. január 13.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Csonkolják a közszférát

http://szakszervezetek.hu/hirek/2901-csonkoljak-a-kozszferat

Hogy a közigazgatás, az oktatás, az egészségügy hány emberéről kénytelen lemondani – egyelőre nem tudni. Előfordulhat, hogy a fizetős rendszereket készíti elő a kabinet – írja a Vasárnapi Hírek.

Szociális bérkáosz

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/2905-szocialis-berkaosz

Kidolgozta a pótlékok és kiegészítések bonyolult rendszerét összefoglaló szociális ágazati bértáblát a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete. Az iránymutató számításra azért van szükség, mert ma a szociális szférában szinte senki nem lehet biztos abban, hogy azt a bért kapja kézhez, ami járna neki – írja a Népszava.

Újabb foglalkoztatást segítő programok indulnak februártól

http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2016-01-12/ujabb_foglalkoztatast_segito_programok_indulnak_februartol.html

A kormány elsőként a közfoglalkoztatottak elhelyezkedését segítené a versenyszférában. Az intézkedések 20-25 ezer embert segíthetnek munkához országosan.

Közös sztájkba léphetnek a vasutasok

http://mno.hu/tarsadalom/kozos-sztajkba-lephetnek-a-vasutasok-1323305

Közösen léphetnek sztrájkba a vasutas szakszervezetek, ha nem születik egyezség a vasutasok 2016. évi bérfejlesztéséről és egy olyan középtávú megállapodásról, amely kiszámítható életpályát kínál a vasutas munkavállalók számára – közölték a vasutas szakszervezetek az MTI-vel.

Kapcsolódó hír: http://444.hu/2016/01/13/kozel-a-vasutassztrajk

Elvették a munkavállalók kedvét a pereskedéstől

http://www.vg.hu/kozelet/jog/elvettek-a-munkavallalok-kedvet-a-pereskedestol-463823

Az elmúlt tíz évben lényegében a felére csökkent a munkaügyi perek száma. Pontosan ez volt a kormány célja.

 


KÖZÉLET

 

Túlképzettek a magyarországi bevándorlók

http://mfor.hu/cikkek/makro/Tulkepzettek_a_magyarorszagi_bevandorlok.html

Sokkal magasabb a munkaképes, fiatalabb korosztályhoz tartozók aránya a hazai bevándorlók között, mint a magyar népességben – írja a Magyar Nemzet szerdai számában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.


GAZDASÁG

 

Milliárdokból lesz alkalmazott-barát a foglalkoztatás

http://www.hirado.hu/2016/01/12/milliardokbol-lesz-alkalmazott-barat-a-foglalkoztatas/?source=hirkereso

A rugalmas foglalkoztatási formák bevezetését segítő program indul a kkv-k számára. A cégek 3 millió és 15 millió forint közötti támogatásra pályázhatnak. Ennek révén jelentős előrelépést tehetnek a munkaerőpiacon is.

Kapcsolódó hír: http://profitline.hu/hircentrum/hir/345460/KKV-k-tamogatasa.-Cel-a-rugalmas-foglalkoztatas

http://privatbankar.hu/kkv/penzt-adnak-hogy-ne-kelljen-mindenkinek-9-5-ig-dolgozni-289294

Itt a 30 milliós CSOK: erre nem is gondoltál, mi?

http://www.penzcentrum.hu/hitel/itt_a_30_millios_csok_erre_nem_is_gondoltal_mi.1047816.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27.&r=melleklet.%27

A CSOK támogatás 10+10 milliója sokat segíthet abban, hogy új lakást tudjunk vásárolni magunknak. Akár 10+10+10 milliós támogatást is kaphatunk, ha minden támogatást igénybe veszünk, de mennyi önerő szükséges ehhez? A lakástakarék pénztárak sokkal többet segíthetnek a lakásvásárlásban, mint azt először gondolnánk.

Kapcsolódó hír: http://nol.hu/belfold/az-erdelyi-magyarsag-megkapta-a-halal-csokjat-1584281

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Obama: az USA a leghatalmasabb ország

http://www.origo.hu/nagyvilag/20160113-barack-obama-utolso-evertekelo-beszede.html

Új rákkutatási programot hirdetett és megvédte kormányzata belpolitikai és gazdasági eredményeit utolsó évértékelőjében Barack Obama. Az elnök azt kérte a Kongresszustól, hogy szavazza meg a katonai erő alkalmazását az Iszlám Állam ellen. Obama szerint az Egyesült Államok a leghatalmasabb ország a világon.

Keményen beszólt az Orbán-kormánynak az Európa Tanács

http://nol.hu/belfold/kemenyen-beszolt-az-orban-kormanynak-az-europa-tanacs-1584301

A magyar menekültügyi szabályozás és gyakorlat nincs összhangban az európai emberi jogi normákkal, az országban gyakorlatilag senki nem kaphat nemzetközi védelmet – közölte írásos véleményében az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós