Cikkajánló – 2016. január 12.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Elsimított bérügyek a közszférában

http://profitline.hu/hircentrum/hir/345378/Elsimitott-berugyek-a-kozszferaban-

Sikerült rendezni a bérekkel kapcsolatos korábban felmerült panaszokat, ugyanakkor továbbra is folyamatosan lehet jelezni az esetleges problémákat – mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Megzsarolva és becsapva: kiborultak a tanfelügyelők

http://hvg.hu/itthon/20160111_tanfelugyelet_minostes_szerzodes?s=hk

Egyre nagyobb az elégedetlenség a tanfelügyeletet végző pedagógusok között. Sokan úgy érzik, a kormány átverte őket: a juttatásaikat nem kapják meg, az adminisztráció túl sok, a munka értelmetlen. Többen ezért visszaadnák megbízásukat, de akkor visszasorolhatják őket, és kevesebb illetménnyel számolhatnak.

Elbocsátások ellen tiltakoznak a közszférában

https://www.profession.hu/cikk/20160111/elbocsatasok-ellen-tiltakoznak-a-kozszferaban/6166

Összesen 600 ezer közszolgát küldenének el. A szakszervezet tiltakozik a tervezett leépítés miatt.

Vita a 2016-os bérhelyzetről

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20160111-145855.mp3 /6. perc 20. mp-től/

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20160111-152854.mp3 /2. perc 50. mp-től/

A Klubrádió hétfői, január 11-ei “Szolidaritás.hu” című műsorában: Kordás László (MASZSZ), Palkovics Imre (Munkástanácsok) és Dávid Ferenc (VOSZ).

Ha nincs béremelés, jöhet az országos sztrájk

http://nol.hu/belfold/ha-nincs-beremeles-johet-az-orszagos-sztrajk-1584079

Akár az is benne van a pakliban, hogy a közlekedésiek országos sztrájkot hirdethetnek, ha nem kapnak tisztességes béremelést. Az ágazatban érintett szakszervezetek egy része hétfőn már egyeztetést tartott.

Csőd szélén a Liga, Gaskó újra építhet

http://magyarhirlap.hu/cikk/44822/Csod_szelen_a_Liga_Gasko_ujra_epithet

Nem szívesen fizetnék be szervezeteik a januártól duplájára emelt tagdíjat

 

 


KÖZÉLET

 

Vakvágányon a fideszes oktatáspolitika

http://nepszava.hu/cikk/1082040-vakvaganyon-a-fideszes-oktataspolitika/

Egyre többen támogatják az oktatási rendszert bíráló miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületét, a napokban a Hálózat a Tanszabadságért és a Magyartanárok Egyesülete, illetve más iskolák is csatlakoztak a hermanosok kezdeményezéséhez, amely akár országossá is kinőheti magát. Az oktatási kormányzat szerint még két-három évre van szükség ahhoz, hogy a rendszer “gördülékenyebben” működjön.

Megkésett fizetések: kártalanítást követelnek az államtól

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/megkesett-fizetesek-kartalanitast-kovetelnek-az-allamtol-1323133

Kártalanítást követel a Demokratikus Koalíció a közalkalmazottaknak, mivel december után, januárban is sokan késve vagy egyáltalán nem kapták meg a fizetésüket. A Magyar Államkincstárnál tavaly ősszel változott a bérszámfejtés rendszere, és ezentúl 5-én vagy 10-én utalják a béreket.

Húszezer ápoló hiányzik, az orvosokkal “rablórömit” játszanak

http://nol.hu/belfold/huszezer-apolo-hianyzik-a-szakmabol-1584005

Egymástól csábítgatjuk el a szakembereket – mondja ­Rácz Jenő, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgató főorvosa. Az intézményből nemrég nyugdíjba ment egy reumatológus, így e szakmából már csak négyen maradtak a kórházban. A kiesett szakembert ezúttal nem is tudják pótolni.

 


GAZDASÁG

 

A PROBLÉMÁK GYÖKERE AZ OKTATÁSBAN VAN!

http://figyelo.hu/cikkek/427887-a-problemak-gyokere-az-oktatasban-van

A Figyelő TOP200 cikksorozatában több utalás is elhangzott arra a dilemmára, hogy a gazdaságpolitika mire helyezze a hangsúlyt. Az összeszerelő vállalatokra, a magas hozzáadott értéket képviselő cégekre, illetve betanított munkások, szakmunkások vagy beosztott diplomások képzésére. Szerintünk a lényeg nem itt keresendő, a problémát más okozza.

Tovább nőnek a kórházi adósságok

http://magyarhirlap.hu/cikk/44819/Tovabb_nonek_a_korhazi_adossagok

Jó döntésnek tartja a Magyar Kórházszövetség elnöke, hogy a legnagyobb összeget az egészségügyi járóbeteg-szakellátásnak ítélték a tavaly év végi „kasszasöprésből”, kvázi elismerve a többletteljesítményét. Velkey György lapunkkal közölte azt is, szerinte a „becsületes ellátáshoz” kevés a jelenleg rendelkezésre álló finanszírozási keret.

Táppénz és csed: így kapható egyidejűleg több helyről

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Tappenz_es_csed_igy_kaphato_egyidejuleg_tob_VDHPWZ#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Jár-e egyidejűleg több jogviszony után táppénz, illetve csecsemőgondozási díj – érdeklődött olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszát ismertetjük.

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Merkel: Európa sebezhetővé vált a menekültválság miatt

http://magyarhirlap.hu/cikk/44783/Merkel_Europa_sebezhetove_valt_a_menekultvalsag_miatt

Európa sebezhetővé vált a menekültválság során, mert egyelőre nem tartja kézben annyira a helyzetet, mint amennyire szeretné – mondta hétfőn Angela Merkel német kancellár egy üzleti fórumon.

Brüsszel fokozza a nyomást a lengyel kormányon

http://magyarhirlap.hu/cikk/44778/Brusszel_fokozza_a_nyomast_a_lengyel_kormanyon

A lengyelországi helyzetről szóló, január 13-án tartandó európai bizottsági vitán fokozzák a Varsóra nehezedő nyomást, amiért az új kormány szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét – közölték névtelenséget kérő uniós források.  Az ülésen a varsói kormánynak nem lesz jelen képviselője, Elzbieta Bienkowska lengyel EU-biztos azonban fel fog szólalni.

 


EGYÉB

 

Ez a Városliget-terv lesz a végső

http://mno.hu/belfold/ez-a-varosliget-terv-lesz-a-vegso-1323001

Két múzeum elhagyásával és egy színházépület beemelésével megfordult a Városliget átalakításának terve, és ma már a parkmegújítás áll a Liget Budapest projekt középpontjában – mondta lapunknak Baán László miniszteri biztos. A másfél száz milliárd forintos állami beruházás újrafogalmazása szerint Budapest 150 éves közparkja, az egykori Lizsé csakis a régi épületek, intézmények megújításával és az újonnan épülőkkel, az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt nyerheti vissza a fényét.

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a