Cikkajánló – 2016. január 11.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

 

Új vezetőséget választott a SZEFIT

http://szef.hu/szefit/kozgyules_elnoksegi_20160109

2016. január 9-én sikeresen és eredményesen lezajlott a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozata (SZEFIT) IV. (tisztújító) Küldött Közgyűlése Budapesten.

Már megint nem hagy senkit az út szélén a kormány

http://hu.budapestbeacon.com/tarsadalom/mar-megint-nem-hagy-senkit-az-ut-szelen-a-kormany/

Hatszázezer fővel csökkentetné a kormány a közalkalmazottak számát – közölte Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkár kedden. Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke levélben tiltakozik a tervezett lépések ellen, a szakszervezetek ugyanis elfogadhatatlannak tartják a tervezetet. A Csepreghy által közölt számok nem stimmelnek.

Kapcsolódó hírek: http://nol.hu/velemeny/attereles-1583679

http://mno.hu/tarsadalom/tetelesen-cafolja-a-szakszervezet-csepreghy-szavait-1322674

Csepreghy tervei alapján őt magát is el kellene bocsátani

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/01/08/csepreghy-tervei-alapjan-ot-magat-is-el-kellene-bocsatani/

A szakszervezet szerint teljes képtelenség az államtitkár által felvázolt közszolgálati leépítési modell. Annál is inkább, mert nem valós számokon alapul.

Bérvizsgálat a közszférában

http://profitline.hu/hircentrum/hir/345314/Bervizsgalat-a-kozszferaban-

A Magyar Államkincstár haladéktalanul és egyesével kivizsgálja az állami szférában dolgozók esetleges, bérekkel kapcsolatos panaszait – mondta Dancsó József, az államkincstár elnöke szombaton az MTI-nek.

Kapcsolódó hír: http://www.stop.hu/belfold/megszivtak-a-kozalkalmazottak/1391995/

A pedagógusok mellett a tűzoltók is várják a pénzüket

http://szakszervezetek.hu/hirek/2870-a-pedagogusok-mellett-a-tuzoltok-is-varjak-a-penzuket

Folyamatosan gondok vannak a pedagógusok járandóságainak utalásával – a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. Van, aki hónapok óta hiába várja útiköltség-térítését. Az államkincstári bérszámfejtő rendszer hibái miatt a tűzoltók egy része sem jutott hozzá decemberi fizetéséhez az érdekvédők szerint – olvasható a hirtv.hu-n.

Kapcsolódó hír: http://index.hu/gazdasag/allas/2016/01/09/kozalkalmazott_ber_mak_kira/

Sztrájkfenyegetés a közmédiában

http://nol.hu/belfold/sztrajkfenyegetes-a-kozmediaban-1583645

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetése elutasította a szakszervezetek 5,7 százalékos béremelési kérését 2016-ra, a cég egyáltalán nem akar fizetést emelni, ezért az érdekvédelmi szervezetek a sztrájkfenyegetés eszközéhez nyúltak.

Kapcsolódó hír:

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/sztrajk_johet_a_kozmediaban.608450.html

Pedagógusok: megtéveszt a kormány

http://nepszava.hu/cikk/1081817-pedagogusok-megteveszt-a-kormany/

Egyre nagyobb az összefogás az oktatási rendszer problémáit összegző miskolci Herman Ottó Gimnázium levelének nyilvánosságra kerülése után. A kormány tanárszervezete, a Nemzeti Pedagógus Kar szerint is súlyos gondok vannak. A szakszervezetek szerint a kormány megtévesztően kommunikál, amikor a tanárok béremeléséről beszél, az emelés több esetben elvonást jelent.

Végül csak összefognak? – Fogy az egészségügy türelme

http://nepszava.hu/cikk/1081910-vegul-csak-osszefognak—fogy-az-egeszsegugy-turelme

Erősödik a civil mozgalmak és a szakszervezetek összefogása az egészségügyben, egyre többen gondolják, hogy a sztrájktól sem kell megriadni, ha a kormány továbbra sem veszi komolyan az ágazatban dolgozók elégedetlenségét. A Kerekasztal a Részvételi Demokráciáért (KARD) Egyesület szombati fórumán felszólalók szerint még tart a hazai gyógyítás zuhanórepülése.

Nemzetközi összehasonlításban a magyar nők vannak a legrosszabb helyzetben

http://www.szakszervezetek.hu/8-kiemelt-hirek/2881-dr-borbely-szilvia-magyarorszag-a-nok-es-ferfiak-bere-kozotti-sokkolo-szakadek

dr. Borbély Szilvia: Magyarország – a nők és férfiak bére közötti sokkoló szakadék

Sztrájk nélkül is kevés a járat Miskolcon

http://nol.hu/belfold/sztrajk-nelkul-is-keves-a-jarat-miskolcon-1583771

Sztrájk idején is járnak majd a buszok és a villamosok Miskolcon, biztosítva az elégséges szolgáltatást. De mit jelent ez, hány járat marad ki, ha a szakszervezet követelése célba ér?

Béremelés kellene? – Az állami cégnél megtalálták az ellenszert

http://szakszervezetek.hu/hirek/2875-beremeles-kellene-az-allami-cegnel-megtalaltak-az-ellenszert

A MÁV „modellje” újfent azt példázza, a közszférában nem a bérfejlesztést és a munkakörülmények javítását látják az egyre égetőbb munkaerőhiány megoldásának. Hogy az új modell működni fog-e, még nem tudni – annyi biztos, hogy az idén tovább fogyatkoznak a vasutasok, miközben a meglévő dolgozók elégedetlensége nő – olvasható a napi.hu oldalán.

Az élelem bére

http://hirtv.hu/magyarorszageloben/az-elelem-bere-1322750

Megakadtak a hosszú távú bértárgyalások, sztrájkra készülnek a vasutasok – Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke érkezett hozzánk.

Kezd elegük lenni, bármikor robbanhat a feszültség a MÁV-nál és a BKV-nál

http://nol.hu/belfold/barmikor-robbanhat-a-feszultseg-a-mav-nal-es-a-bkv-nal-1583623

Nulla százalékot ajánlott a BKV, felet a MÁV fizetésemelés gyanánt az idei esztendőre. A szakszervezetek legalább öt százalékot akarnak, de egyelőre nem közelednek az álláspontok. Mindenesetre a közlekedési ágazatban működő érdekképviseletek jövő hétfőn összeülnek, hogy megbeszéljék, milyen közös fellépésre látnak lehetőséget követeléseik teljesítése érdekében.

Megszólaltak a közmunkások: nevetséges az 1,6 százalékos béremelés

http://www.penzcentrum.hu/karrier/megszolaltak_a_kozmunkasok_nevetseges_az_1_6_szazalekos_beremeles.1047764.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

A Közmunkás Szakszervezet nevetségesnek tartaná a korábban megszellőztetett 1,6 százalékos béremelést, a minimálbér emelés mértékével megegyező béremelést követelnek. Január végéig fog kiderülni, hogy a kormány mekkora béremelést ad a közfoglalkoztatottaknak – írja a Népszava.

 

 


KÖZÉLET

 

MAGYARORSZÁGNÁL CSAK NÉGY EU-TAGÁLLAMBAN ROSSZABB ÉLNI

http://vs.hu/kozelet/osszes/magyarorszagnal-csak-negy-eu-tagallamban-rosszabb-elni-0111?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A Legatum Institute elemzése 142 országot vizsgált meg, ezek szerint hat afrikai, három ázsiai és egy amerikai ország került a világ tíz legrosszabb helyzetű államának listájára – írta a Vg. A vizsgálat olyan szempontokat vett figyelembe, mint az egészségügy, a szabadságjogok, az oktatás, a biztonság.

Sok pedagógus és szakmunkás is kimaradhat a csokból

http://abcug.hu/sok-pedagogus-es-szakmunkas-is-kimaradhat-a-csokbol/

Kétéves munkaviszonyt kell felmutatni a kormány új szupertámogatásához, ami nemcsak a tartós munkanélkülieknél hiányozhat. Szikra Dorottya szociálpolitikus szerint a kétszer tízmilliós csok sok pedagógust és szakmunkást is kizár, vagyis a kormány ismét a jobb módúaknak kedvez. 

 


GAZDASÁG

 

Beruházásokat veszélyeztet a szakképzett munkaerő hiánya

http://www.autoszektor.hu/hu/content/beruhazasokat-veszelyeztet-szakkepzett-munkaero-hianya

Nagyon sok magyar város irigykedve tekint Győr munkaerő-piaci mutatóira. A probléma ott nem az, hogyan biztosítsanak munkát az embereknek, ellenkezőleg, több a meghirdetett állás, mint a szakember. A szakemberek hiánya persze óriási gond, hiszen gátolja a további fejlesztéseket, beruházásokat. A győri vállalkozások munkaerő igényének megoldási lehetőségein az önkormányzat is dolgozik, e témában hívott össze konferenciát a közelmúltban a Győri Nemzetközi Ipari Park. Kft.-vel közösen Győr polgármestere.

Rugalmas foglalkoztatás támogatása pályázat 2016

http://eupalyazatiportal.hu/rugalmas-foglalkoztatas-tamogatasa-palyazat/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+eupalyazatiportal+%28eupalyazatiportal.hu%29

100 %-os, vissza nem térítendő, európai uniós támogatást kapnak kis- és középvállalkozások (KKV-k) várhatóan 2016-ban Széchenyi 2020 pályázat keretében többek között bértámogatásra, eszközbeszerzésre.

Februárban végleg eldől az Erzsébet-utalvány sorsa

http://nol.hu/gazdasag/februarban-vegleg-eldol-az-erzsebet-utalvany-sorsa-1583705

Február 23-án hoz ítéletet az európai bíróság abban a kötelezettségszegési eljárásként indult perben, amelyet az Euró¬pai Bizottság indított Magyarország ellen a cafeteria-rendszer 2011-ben végrehajtott tulajdonképpeni államosítása miatt.


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Navracsics szembemegy Orbánnal, támogatja az eljárást a lengyelek ellen

http://index.hu/kulfold/2016/01/10/navracsics_megint_kenytelen_szembe_menni_orbannal/

Brüsszel Lengyelország jogállamiságát vizsgálja. A lengyel alkotmánybírósági reform, és az új médiatörvény bevezetése után − mindkettő heves tiltakozásokat váltott ki Lengyelországban és az EU-ban − az Európai Bizottság először alkalmazná a 2014 óta elérhető lehetőséget: az alkotmányosság mélyreható vizsgálatát fogja elvégezni Lengyelországban, „a jogállamiságot fenyegető rendszerszintű veszélyek kezeléseként”.

Kemény megszorításokat ígérnek az európai bankok

http://nol.hu/gazdasag/kemeny-megszoritasokat-igernek-az-europai-bankok-1583703

Tevékenységek koncentrálása, fiókbezárások, leányvállalatok eladása, leépítések dominálnak a tervekben. Kemény megszorításokat ígérnek az európai bankok idei első jelentéseikben. A pénzügyi válság után nyolc évvel is még üzletpolitikájuk átgondolására kényszerülnek.

Rossz hírekkel kezdődik a gyorsjelentési szezon

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/penz/rossz-hirekkel-kezdodik-a-gyorsjelentesi-szezon/

A mai napon megkezdődik a gyorsjelentési szezon az USA-ban is. A hagyomány szerint ez az Alcoa alumíniumgyártó cég gyorsjelentésével kezdődik, amelytől jelentős profitcsökkenést várnak, hiszen a tavalyi negyedik negyedéves 30 centtel szemben mindössze 3 centes eredményről adhat számot. Persze ennél is fontosabb lesz az, hogy mint fog mondani az idei alumínium kereslet tekintetében, hiszen az nagymértékben függ a világ konjunktúrától.


EGYÉB

 

Enyhülés után durva hideg és hó jön

http://nol.hu/mozaik/enyhules-utan-durva-hideg-es-ho-jon-1583887

A hét közepéig tartó átmeneti enyhülés után – amely az eső mellett tavaszias meleget hoz, kedden nap közben akár nyolc fok is lehet – a jövő hétvégére erősen lehűl a levegő, komoly fagyokra van kilátás. Ráadásul várhatóan a havazás is újraindul.

Történelmet írt a Saul fia – megvan a Golden Globe

http://hvg.hu/kultura/20160111_Golden_Globe_gala_2016_Saul_fia

A cannes-i nagydíj után itt az első nagy amerikai győzelem is, a Saul fia nyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját a 2016-os Golden Globe-gálán. A többi fronton díjazták Sylvester Stallonét, Kate Winsletet, Lady Gagát és Ennio Morriconét is, de a legnagyobbat A visszatérő szakította, így Leonardo DiCaprio már nyugodtan dörzsölheti a tenyerét az Oscarra.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a