Cikkajánló – 2016. január 8.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Átterelnék a versenyszférába a közszférában dolgozókat?

http://szef.hu/hirek/media/borosne_20160108

Boros Péterné SZEF alelnök, MKKSZ főtitkár több helyen beszélt a közszférát érintő bejelentett elbocsátások kapcsán.

Akárhogy számoljuk, elég durva sokk lesz a közszféra leépítése

http://vs.hu/gazdasag/osszes/akarhogy-szamoljuk-eleg-durva-sokk-lesz-a-kozszfera-leepitese-0108#!s12

Nagy vihart kavart az elmúlt napok bejelentése, mely szerint a következő években akár több százezer állami alkalmazottat is átterelnének a versenyszférába. A legnagyobb kérdés persze az, hogy a piac hogyan tud felszívni ennyi embert, ám mind a kormány, mind a vállalkozói érdekképviselet optimista. A szakszervezet már kevésbé.

Teljesül az álom? A létminimum közelében a minimálbér!

http://www.vg.hu/gazdasag/teljesul-az-alom-a-letminimum-kozeleben-a-minimalber-463529

Eltűnt a létminimum és a minimálbér között tátongó szakadék – s már legfeljebb csak egy szűk rés látható –, amit a szakszervezetek hosszú évek óta akartak. Azonban most mégsem biztos, hogy örülnek ennek.

Fidesz: a csökkenő munkanélküliség a közfoglalkoztatásnak is köszönhető

http://szakszervezetek.hu/hirek/2847-fidesz-a-csokkeno-munkanelkuliseg-a-kozfoglalkoztatasnak-is-koszonheto

A Fidesz célja 2016-ban is az, hogy segély helyett munkát biztosítson az embereknek, még a leghátrányosabb térségben élő, legalacsonyabb képzettséggel rendelkező álláskeresőknek is.

PDSZ: Negyedévnyi bért veszítenek a pedagógusok

http://www.vg.hu/gazdasag/pdsz-negyedevnyi-bert-veszitenek-a-pedagogusok-463568

 „Átlagban negyedévnyi bért veszítenek el a pedagógusok 2017-ig azáltal, hogy a kormány tavaly elszakította a pedagógusbérek növekedését a minimálbértől.” Ezt Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke válaszolta a Mediaworks megyei lapjainak kérdésére a köznevelésért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatójára reagálva. Czunyiné Bertalan Judit azt mondta: szeptembertől ismét nőnek, 3,4 százalékkal emelkednek a pedagógusbérek, ami havonta 3–15 ezer forint közötti összeget jelent az érintetteknek.

Késik a vasutas sztrájk

http://www.hirado.hu/2016/01/08/kesik-a-vasutas-sztrajk/?source=hirkereso

A Magyar Hírlap pénteki számában megjelent cikk szerint az érdekképviseletek sem állapodtak meg egymással az elégséges szolgáltatásról, nemhogy a MÁV vezetésével. Ha nem lesz megegyezés, legvégső esetben bíróság dönthet arról. Bérmegállapodás továbbra sincs az állami vasúttársaságnál.

Nem léphet munkába, aki nem tudja bizonyítani a végzettségét

http://szakszervezetek.hu/hirek/2849-nem-lephet-munkaba-aki-nem-tudja-bizonyitani-a-vegzettseget

Nem léphet munkába, aki nem tudja, bizonyítani a végzettségét, képzettségét, hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE).

Kötelező az utazási költségtérítés: neked is ennyit kell fizetnie a munkáltatónak!

http://www.femina.hu/utazas/utazasi_koltsegterites_2016

Változtak a szabályok, érdemes alaposan ismerned őket. A 2012. évi Munka Törvénykönyve egyértelműen rendelkezik arról, hogy minden munkáltatónak kötelessége megtérítenie a munkavállalók munkavégzéssel kapcsolatban indokoltan felmerülő költségeit, a 39/2010 (II.26.) Kormányrendelet pedig részletekbe menően szabályozza az utazásra, pontosabban a munkába járásra vonatkozó költségtérítés részleteit.

Ennyi pénzt kapnak azok, akik kiszabadulnak a közmunkás létből

http://www.atv.hu/belfold/20160107-ennyi-penzt-kapnak-azok-akik-kiszabadulnak-a-kozmunkas-letbol/hirkereso

Az a közmunkás jár a legjobban, aki már nem az. Azokat ugyanis, akik valódi munkahelyet találnak, elhelyezkedési támogatással is ösztönzik – közölte a Belügyminisztérium államtitkára. Pogácsás Zoltán megerősítette: a közfoglalkoztatottak béremeléséről még nem tárgyalt a kormány.


KÖZÉLET

 

Újra kell gondolni a nemzeti parlamentek szerepét

http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/hirek/ujra-kell-gondolni-a-nemzeti-parlamentek-szerepet

Mindketten erős Európát akarunk – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott csütörtöki budapesti tárgyalása után. A közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor szólt a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokról, fontosnak nevezve, hogy ne szenvedjenek el semmilyen hátrányos megkülönböztetést a szigetországban. Közölte ugyanakkor, hogy Magyarország minden olyan ésszerű brit javaslatra nyitott, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén.

30 felett szingliadó, közszféra csak háromgyerekes anyáknak?

http://www.ma.hu/belfold/270493/30_felett_szingliado_kozszfera_csak_haromgyerekes_anyaknak?place=srss

A KDNP ifjúsági tagozata egy vitaest kertében tárgyalná a 30 év felettiek körében bevezethető szingliadót, valamint azt, hogy az állami szférában vezető pozíció betöltéséhez kötelezővé tegyék-e a nők számára a 3 gyermek vállalását – derült ki egy Facebook-posztból. Ami azóta eltűnt.

Kapcsolódó hír: http://hvg.hu/itthon/20160107_A_szingliadorol_indit_vitat_a_KDNP?s=hk

 


GAZDASÁG

 

Az állami statisztika szerint 9,5 százalékkal nőtt az ipari termelés

http://propeller.hu/itthon/3182929-allami-statisztika-szerint-5-szazalekkal-nott

Tavaly novemberben az ipari termelés volumene 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 7,0 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben 1,4 százalékkal csökkent – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Kapcsolódó hír: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/lassul_a_magyar_ipar.608390.html

Óvatos monetáris szigorítást tart megengedhetőnek a Fed

http://profitline.hu/hircentrum/hir/345189/Ovatos-monetaris-szigoritast-tart-megengedhetonek-a-Fed

Fokozatos, óvatos monetáris szigorításra ad lehetőséget az amerikai gazdaságra leselkedő világgazdasági kockázatok enyhülése, a foglalkoztatási helyzet számottevő javulása és az inflációs kilátások kismértékű módosulása – derül ki a Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) tavaly december 15-16-i kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből.

Erzsébet: a kártya vagy az utalvány éri meg jobban?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/erzsebet-a-kartya-vagy-az-utalvany-eri-meg-jobban/

Az idei cafeteria nagy újdonsága, hogy már kártyán is lehet Erzsébet-utalványoknak megfelelő juttatásokat adni. A munkáltatónak ez jó, mert olcsóbb, és kevesebb adminisztrációval jár, ugyanakkor a munkavállalók néha nehézségekbe is ütközhetnek. Az RSM-DTM szakértőjének segítségével sorra vettük az előnyöket és a hátrányokat.


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Javult a hangulat az EU-ban

http://www.vg.hu/gazdasag/javult-a-hangulat-az-eu-ban-463582

Decemberben is javult a gazdasági hangulat az EU-ban és az euróövezetben is, miközben a munkanélküliségi ráta több mint négyéves mélypontra süllyedt, ami újabb bizonyíték arra, az év végének közeledtével erősödött a gazdasági növekedés.

Túléléséért küzd Ciprasz kormánya

http://nepszava.hu/cikk/1081644-tuleleseert-kuzd-ciprasz-kormanya/

Nehéz lesz túlélnie a 2016-os évet Alekszisz Ciprasz kormányának. A görög kabinetnek ugyanis egy sor népszerűtlen intézkedést kell elfogadnia, miközben már csak 153 mandátuma van a 300 tagú törvényhozásban. Athén mintha nem tudna kikecmeregni a belpolitikai káoszból.


EGYÉB

 

Százezren magániskolások

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1401851

Magyarországon mintegy 1200 óvoda, általános iskola, gimnázium, szakközépiskola, szakmunkásképző és főiskola működik 870 alapítvány, egyesület, közhasznú társaság, gazdasági szervezet és magánszemély fenntartásában.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?