Cikkajánló – 2016. január 7.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A Pedagógusok Szakszervezete szerint megtévesztő a béremelés

http://www.atv.hu/belfold/20160106-a-pedagogusok-szakszervezete-szerint-megteveszto-a-beremeles/hirkereso

Szeptembertől nőnek a pedagógus bérek. A korábban megígért lépcsőzetes illetmény emelésnek megfelelően az idén 3,4 százalékkal vihetnek többet haza a tanítók, tanárok. A felsőoktatásban is módosul a bértábla. Az oktatók, kutatók garantált bérnövekedése ebben az évben 15 százalékos lesz. A Pedagógusok Szakszervezete megtévesztőnek tartja a köznevelési államtitkár bejelentését. További részletek a videóban.

Csepreghy esete a jereváni rádióval

http://hvg.hu/itthon/20160106_Csepreghy_Nandor_kozalkalmazottak_leepite?s=hk

Nem úgy, nem annyi, nem az – pontról pontra cáfolja Csepreghy Nándor állításait a 600 ezer közalkalmazott leépítéséről a közszolgákat és közalkalmazottakat tömörítő szakszervezet főtitkára.

Kevesebb közalkalmazott: a munkaadók támogatják a tervet

http://www.atv.hu/belfold/20160107-kevesebb-kozalkalmazott-tamogatja-a-kormany-tervet-a-vosz/hirkereso

Hosszútávon 600 ezer fővel csökkentené a közalkalmazottak számát a kormány, a terv már ebben a kormányzási ciklusban 100-150 ezer ember átterelését jelentené a versenyszférába. Az érintettek attól tartanak, hogy az ígéretek ellenére tömegek kerülnek utcára.

CSÚCSON A FOGLALKOZTATÁS

http://magyaridok.hu/gazdasag/csucson-a-foglalkoztatas-271474/

A foglalkoztatottság növelését célzó támogatások sorát jelentette be tegnap Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és -képzésért felelős államtitkára, amelynek során még nagyobb ütemben folytatódhat a munkanélküliség mérséklése. A statisztikai hivatal tegnap a vártnál is jobb foglalkoztatottsági mutatókat tett közzé, a trend pedig az elemzők szerint idén is folytatódik.

Közmunkásoknak és pályakezdőknek segítenek állást találni

https://www.profession.hu/cikk/20160106/kozmunkasoknak-es-palyakezdoknek-segitenek-allast-talalni/6153

A foglalkoztatást segítő programok közül elsőként a “Közfoglalkoztatásból a versenyszférába” című kezdődik el – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára. A február 1-én induló program tervezett keretösszege 3 milliárd forint, a tervek szerint 20-25 ezren léphetnek át a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra. A politikus felhívta a figyelmet: ha egy közfoglalkoztatott a szerződése lejárta előtt piaci állást talál, akkor havonta felveheti a közfoglalkoztatási jogviszonyból a hátralévő időszakra a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét is. 

A NER befogná a pedagógusok száját – Mendrey és Gallóné is gyalulta az oktatási kormányzatot; előbbi rendesen, utóbbi csekélykét

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/a-ner-befogna-a-pedagogusok-szajat-mendrey-es-gallone-is-gyalulta-az-oktatasi-kormanyzatot-elobbi-rendesen-utobbi-csekelyket/

Czunyiné Bertalan Judit emberminisztériumi államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy szeptembertől ismét emelkednek a pedagógusbérek, Mendrey László szerint azonban mindez nem más, mint terelés, ugyanis egy rendelet betartása nem hír, hanem evidencia. A bejelentéssel a kormányzat egyértelmű szándéka, hogy szembefordítsa a társadalmat a tanárokkal – véli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné ugyan egy árnyalattal finomabban fogalmazva, de ugyanezt a szándékot véli fölfedezni a szaktárca kommunikációja mögött.

Nekik köszönhető, hogy még működik a fővárosi közlekedés

http://www.atv.hu/belfold/20160106-atv-start-nemes-gabor/hirkereso

Csak a BKV-dolgozók, járművezetők, karbantartók munkájának köszönhető, hogy a nehézségek ellenére még mindig működik a fővárosi közlekedés – erről az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke beszélt az ATV Start című műsorában.

Nincs megegyezés az elégséges szolgáltatás mértékéről sem

http://minap.hu/cikkek/nincs-megegyezes-az-elegseges-szolgaltatas-mertekerol-sem

Az álláspontok nem közeledtek, mindenképpen sztrájk lesz Miskolcon. Szerda délután folytatódtak az egyeztetések a szakszervezetek és az MVK között a 3 százalékos béremelés kifizetéséről és a kilátásba helyezett sztrájkról – hogy mikor és milyen feltételekkel, többek között erről tárgyaltak a felek.

Soha ennyi norma nem változott az újévben – Január elsejétől 3917 jogszabály és egyéb norma változott

http://www.jogiforum.hu/hirek/35070?utm_source=jfhl&utm_medium=email&utm_campaign=20161

Bár a 2015-ös év nem hozott kiemelkedő mennyiségű jogszabályt, néhány tendencia így is megfigyelhető a jogalkotásban. Tavaly kereken 1300 új jogszabály született, ami 30%-os emelkedést jelent a 2014-es évhez képest. Ez 302-vel több az egy évvel korábbi számnál, és azt jelenti, hogy átlagosan a múlt év minden napján 3 és fél új jogszabállyal gyarapodtunk.

A munkahelyi adatvédelem szabályai

http://www.elemzeskozpont.hu/munkahelyi-adatvedelem-szabalyai

A munkahelyi adatvédelem témája a személyes adatok védelmének talán legfontosabb része, hiszen akár munkavállalók, akár munkáltatók vagyunk, ezeket a szabályokat tudnunk és alkalmaznunk kell. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) általánosságban keretet ad a személyiségi jogok védelmére vonatkozó szabályoknak, azonban ha a munkahelyi adatvédelemről szeretnénk többet megtudni, akkor az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényt (a továbbiakban: Info tv.), valamint a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt (a továbbiakban: Mt.) is górcső alá kell vennünk.

Diszkriminált munkavállalók

http://www.jogiforum.hu/hirek/35071?utm_source=jfhl&utm_medium=email&utm_campaign=20161

Magyarország sajnos élen jár a munkahelyi diszkrimináció területén! A hátrányos megkülönböztetést elszenvedő munkavállalók félnek a következményektől, ezért inkább hallgatnak. Pedig a jog mellettük áll. Előfordul az is, hogy a diszkrimináció megengedett. Van még teendő ezen a területen.

Elmaradhat idén a béremelés a közfoglalkoztatottaknál

http://propeller.hu/itthon/3182634-elmaradhat-iden-beremeles-kozfoglalkoztatottaknal

Elmaradhat a közfoglalkoztatottak idei béremelése, mivel a kormány még nem döntött róla, így a közmunkások továbbra is havi nettó 52 ezer forintos juttatást kaphatnak – írja a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Simán elbukhatod a nyugdíjadat: sokan nem ismerik ezt a szabályt

http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/siman_elbukhatod_a_nyugdijadat_sokan_nem_ismerik_ezt_a_szabalyt.1047727.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Bár idén januártól emelkedik a nyugdíj összege, a legtöbb esetben ez még mindig csak éppenhogy elég a megélhetéshez. Jövedelemkiegészítésként ugyan sokan próbálnak meg a nyugdíj mellett munkát vállalni, idősebb korban már kevesebb a lehetőség, ráadásul az erre vonatkozó a jogszabályok között sem könnyű eligazodni. A Pénzcentrum most összeszedte a legfontosabb információkat, amit érdemes tudni a nyugdíj melletti munkavállalásról.

Jól jövedelmez a szakszervezeti elnök küldetése

http://magyarhirlap.hu/cikk/44491/Jol_jovedelmez_a_szakszervezeti_elnok_kuldetese

Hat év „béke” után ismét vasutassztrájk lehet hazánkban, legalább is egyelőre megfeneklettek a bértárgyalások. Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke lapunknak azt mondta, ma dönthetnek a sztrájkbizottság megalakításáról, sőt a BKV-nál működő szakszervezetekkel való egyeztetés nyomán elképzelhető, hogy egyfajta „közlekedési akciószövetség” jön létre.


KÖZÉLET

 

Hiába lesz több állás, sokan elhagyják majd az országot

http://nol.hu/gazdasag/hiaba-lesz-tobb-allas-sokan-elhagyjak-majd-az-orszagot-1583343

Várhatóan idén is folytatódni fog a szakképzett fiatalok elvándorlása Magyarországról. Egyre több állás lesz viszont az építőiparban és a német kötődésű cégeknél. A keleti és nyugati országrész között lévő munkaerő-piaci szakadék ugyanakkor tovább mélyül.

Most a lemaradás programozott

http://nol.hu/tud-tech/most-a-lemaradas-programozott-1581917

Az informatika egyik legnagyobb globális szereplője azért lobbizik, hogy a programozás oktatása kerüljön be a Nemzeti alaptantervbe. Mint a napokban egy budapesti háttérbeszélgetésen kiderült, sokkal könnyebb megmagyarázni, hogy a lépés miért lenne előnyös a diákok és az ország számára, mint azt, hogy mit nyerne az üzleten az iparág.


GAZDASÁG

 

Mi lesz, ha a boltban óránként változnak az árak?

http://hvg.hu/kkv/20160105_Mi_lesz_ha_a_orankent_valtoznak_az_arak?s=hk

A digitális árcédula egyik nagy előnye, hogy a polcra kikerülő címkét nem kell minden árváltozáskor beszedni, az újat kinyomtatni, stb. De mi van, ha egy-egy gombnyomással bármikor elvégezhető egy kis áremelés vagy akciózás? A vevő számára meddig követhető az, ha egy boltban efféle, akár személyre szabott dinamikus árképzést alkalmaznak?

Totális csőd is lehet a CSOK-ból: erre kell figyelni

http://www.penzcentrum.hu/hitel/totalis_csod_is_lehet_a_csok_bol_erre_kell_figyelni.1047743.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Három gyerek bevállalása esetén 10+10 millió forintot kaphatunk az államtól, azonban, ha nem teljesítjük a gyerekcélt, akkor a támogatást kiemelkedő büntetőkamattal kell visszafizetnünk. Kiszámoltuk, hogy mennyivel tartoznánk az államnak 10 év múlva, és mennyibe kerülne a törlesztés, ha hitel felvételével próbálnánk törleszteni az államnak a támogatást.

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Cameron javaslatai a magyarokat is érintik

http://nol.hu/kulfold/cameron-javaslatai-a-magyarokat-is-erintik-1583297

Ma Orbán Viktorral tárgyal a torykat immár tíz éve irányító David Cameron. A budapesti állomás az Európai Unió reformjáról döntő februári csúcsértekezletet megelőző diplomáciai körút része. A kitartó és karizmatikus brit kormányfő politikai öröksége múlhat a következő hónapok történésein.

Komolyan aggódnak Amerikában – valamit el akar kerülni a Fed

http://privatbankar.hu/makro/komolyan-aggodnak-amerikaban-valamit-el-akar-kerulni-a-fed-289126

Fokozatos, óvatos monetáris szigorításra ad lehetőséget az amerikai gazdaságra leselkedő világgazdasági kockázatok enyhülése, a foglalkoztatási helyzet javulása és az inflációs kilátások kismértékű módosulása – derül ki a Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) tavaly december 15-16-i kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből.

Kapcsolódó hír:

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/komolyan_aggodik_az_inflacio_miatt_a_fed.608313.html

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?