Keresés
Close this search box.

Cikkajánló – 2016. január 5.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

 

Kevés bölcsődei dolgozót érint a béremelés

http://www.hrportal.hu/c/keves-bolcsodei-dolgozot-erint-a-beremeles-20160104.html

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint jövőbe mutató kezdeményezés, de “tizedmegoldás” az, hogy január 1-jétől bevonták a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőket is a pedagógus-előmeneteli rendszerbe.

Kapcsolódó hír: http://www.edupress.hu/index.php/kozneveles/112-januartol-emelkedik-a-bolcsodei-kisgyermeknevelok-bere

http://profitline.hu/hircentrum/hir/345019/Karrier-palya-a-diplomas-bolcsodei-dolgozoknak

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/2778-szucs-viktoria-tizedmegoldas-a-beremeles

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=194885

http://mno.hu/oktatas_es_neveles/tizedmegoldas-a-bolcsodei-beremeles-1321922

Pazar foglalkoztatási statisztika jött

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/01/05/pazar-foglalkoztatasi-statisztika-jott/

A KSH a 2015. szeptember–novemberi időszakról közölte kedden reggel a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat. Mindkét statisztika jól fest, de azért a háttérben vastagon ott van a közmunka is.

Kapcsolódó hír:

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ki_nem_talalja_hogy_mi_tolta_meg_a_foglalkoztatast.608221.html

Szakszervezetet alakíthatnak a tiltakozó orvosok

http://www.atv.hu/belfold/20160105-szakszervezetet-alakithatnak-a-tiltakozo-orvosok/hirkereso

Csaknem 800 orvos írta alá eddig azt a nyílt levelet, amelyet Balog Zoltán miniszternek címeztek. Szerintük gyökeres reformok nélkül már nem lehet biztonságosan gyógyítani a betegeket. Az ATV értesülése szerint egyébként az „1001 Orvos Hálapénz Nélkül” nevű csoport, amely a tárgyalásokat is kezdeményezte, napokon belül önálló szakszervezetté alakul. Az EMMI, ahogy levelükben írják kész a tárgyalásokra a szakszervezetekkel. További részletek a videóban.

Összefognak “az Emmi mostohagyerekei” a jobb munkakörülményekért

http://www.hrportal.hu/c/osszefognak-az-emmi-mostohagyerekei-a-jobb-munkakorulmenyekert-20160104.html

Összefogást sürget a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyarország a magyar egészségügyért civil társaság és az Autonóm Területi Szakszervezet az oktatásban, az egészségügyben és a szociális ágazatban a bérek emeléséért, a munkafeltételek javításáért.

Nyugdíjközeli nők kormányzati aktivizálás

http://www.hirhatar.hu/index_cikk.php?hh=nyugdijkozeli-nok-kormanyzati-aktivizalas

Állami támogatással segítené a kormány mostantól az 55 év feletti nők foglalkoztatását. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a kezdeményezés nem rossz, de nem jelent megoldást a korosztály munkanélküliségi problémáira.

Kapcsolódó hír: https://www.profession.hu/cikk/20160104/segitenek-az-ev-feletti-allaskereso-noknek/6146

Megbéníthatják az országot az alulfizetett közlekedési dolgozók

http://www.atv.hu/belfold/20160105-megbenithatjak-az-orszagot-az-alulfizetett-kozlekedesi-dolgozok/hirkereso

Ma folytatódnak a karácsony előtt abbamaradt egyeztetések a MÁV és a munkavállalói érdekképviseletek között az idei béremelésről. Lapunknak két vasúti szakszervezeti vezető is azt állította, hogy eredménytelen tárgyalások esetén kénytelenek lesznek a nyomásgyakorlás hatékonyabb eszközéhez nyúlni.

Így változik a cafeteria az idén

http://www.azenpenzem.hu/cikkek/igy-valtozik-a-cafeteria-az-iden/2958/?=hirkereso

2016. január 4. Az szja-kulcs csökkentése, a minimálbér emelése ezúttal kedvezően módosította a béren kívüli juttatások feltételeit. A tavaly hozott pénztári szabályozási változások is eredményeztek változást, ennek iránya azonban nem feltétlenül (és nem mindenkinek) okozhat örömöt. Akadhatnak pénztártagok, akiket kellemetlen meglepetés érhet.

A dolgozók harmadának egy dolog hiányzik a lakáshitelhez

http://www.origo.hu/gazdasag/20151230-otp-adlak-lakashitel-cafeteria-beren-kivuli-juttatas.html

A Trend Inspiration kutatása szerint a magyar munkavállalók 28 százaléka rendelkezik valamilyen lakáshitellel, és 71 százalékuk igénybe venne olyan juttatást, ami hozzájárul a hitelük törlesztéséhez. A munkavállalók harmada venne fel új lakáshitelt, ha kapna lakáshitel-cafeteriát.

400 ezres nettó? Hát hol élnek ezek a gyerekek?

http://www.penzcentrum.hu/karrier/400_ezres_netto_hat_hol_elnek_ezek_a_gyerekek.1047641.html

A 2015-ös év egyik legérdekesebb pénzügyi felmérését tették közzé december elején. A Provident megbízásából a GfK reprezentatív kutatása a magyar fiatalok pénzügyi ismereteit vizsgálta. A kutatás során a kérdezők figyelembe vették többek között azt is, hogy a diákok iskolájukban részesülnek-e valamilyen pénzügyi oktatásban, vagy sem.


KÖZÉLET

 

Csúcsra járt a törvénygyár

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/csucsra_jart_a_torvenygyar.608158.html

A Wolters Kluwer összesítése szerint 2015-ben 1300 új jogszabály keletkezett, amely 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban és az utóbbi hat év második legmagasabb adata, egyedül a 2013-as évi csúcsot nem sikerült megdönteni.

Megtámadták az olimpiai és a városligeti népszavazási kezdeményezést

http://vs.hu/kozelet/osszes/megtamadtak-az-olimpiai-es-a-varosligeti-nepszavazasi-kezdemenyezest-0105?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A bírósági döntéstől függ, indulhat-e az aláírásgyűjtés január végén – írja az Index.

Korszerűbb fegyvereket kap a NAV

http://ado.hu/rovatok/ado/korszerubb-fegyvereket-kap-a-nav

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) korszerűsíti bevetési egységeinek fegyvereit – mondta a NAV sajtófőnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

 


GAZDASÁG

 

A kormány többet költött, de még több pénzt szedett be

http://www.origo.hu/gazdasag/20160105-ksh-kormanyzati-szektor-hiany-2015-elso-harom-negyedes.html

A kormányzati szektor 2015. első három negyedévi hiánya az előzetes adatok szerint 109,7 milliárd forint, a GDP 0,4 százaléka volt, ami az előző év azonos időszakinál 548,0 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,3 százalékponttal alacsonyabb. A hiány azért volt alacsonyabb, mert ugyan nőttek a kiadások, de sokkal több volt a bevétel.

Itt már elérhető az új CSOK

http://www.penzcentrum.hu/otthon/itt_mar_elerheto_az_uj_csok.1047722.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Bár sok bankban egyelőre az ügyintézők tanácstalanok az új, kibővített Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) igényélésével kapcsolatban, már akad olyan bank is ahol kérhető az új támogatás.

Özönlenek a vendégek a magyar szállodákba

http://realista.hu/news/details/130148

Rekordközeli forgalmat értek el a magyarországi szállodák a tavalyi év első háromnegyed évében, jelentősen nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma, és a belföldi forgalom is élénkült – mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán kedden.


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Financial Times: Hiba volt Kelet-Európa EU-tagsága

http://www.168ora.hu/globusz/ft-hiba-volt-kelet-europa-eu-tagsaga-141880.html

A Financial Times lap szemleírója úgy gondolja, hogy Európát nem véletlenül sújtják egymás után a válságok, és hogy az unió ösztönösen hajlik a rossz kompromisszumokra, illetve a csakis a lehető legjobb megoldást feltételező forgatókönyvekre.

Budapestre érkezik a brit miniszterelnök

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1400723

David Cameron csütörtökön munkalátogatásra érkezik Budapestre, Orbán Viktor miniszterelnök és a brit kormányfő délután tárgyal egymással.

 


EGYÉB

 

Mr. Hungary, avagy az esélyegyenlőség reménytelensége

http://szakszervezetek.hu/hirek/2788-mr-hungary-avagy-az-eselyegyenloseg-remenytelensege

A tisztán férfiakból álló magyar kormány világképe kirekesztő jellegű, az esélyegyenlőség hiányát a nők és a férfiak kereseti és karrierkülönbségei mutatják, ami a gazdaság gyenge versenyképességében, lanyha növekedésében is visszaüt.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára. Idén újítottunk, hiszen 3 helyszínen egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros