Cikkajánló – 2016. január 4.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Bölcsődei szakszervezet: jó, de csak tizedmegoldás a béremelés

http://propeller.hu/itthon/3181937-bolcsodei-szakszervezet-jo-de-csak-tizedmegoldas

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint jövőbe mutató kezdeményezés, de “tizedmegoldás” az, hogy január 1-jétől bevonták a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőket is a pedagógus-előmeneteli rendszerbe.

MINIMÁLBÉR 2016 – KORMÁNYRENDELET

http://www.munkaugyiforum.hu/munkaugyi-segedanyagok/minimalber-2016-kormanyrendelet

 A  teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a  teljes munkaidő teljesítése esetén 2016. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 111 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 25 550 forint, napibér alkalmazása esetén 5110 forint, órabér alkalmazása esetén 639 forint.

Az  (1)  bekezdésben meghatározottaktól eltérően a  legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a  teljes munkaidő teljesítése esetén 2016. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 129 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 29 690 forint, napibér alkalmazása esetén 5 940 forint, órabér alkalmazása esetén 742 forint.

Bevonás-bevonódás. 2017-re készül a kormány és a szociális partnerek

http://profitline.hu/hircentrum/hir/344901/Bevonas-bevonodas.-2017-re-keszul-a-Kormany-es-a-szocialis-partnerek-

A 2015. évi minimálbér-tárgyalások során megállapodtak a szociális partnerek a kormánnyal arról, hogy már januárban megkezdik a felkészülést a 2017-es költségvetés tárgyalására és az adótörvények előkészítésére – mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke az MTI-nek adott évértékelő interjúban.

Kapcsolódó hír: http://orientpress.hu/152285

http://www.hrportal.hu/c/2018-ra-erheti-el-a-minimalber-a-letminimum-szintjet-20160103.html

Összefognak a szakszervezetek a béremelésért

http://hvg.hu/itthon/20151230_Osszefognak_a_szakszervezetek_a_beremeles?s=hk

Három ágazat szakszervezetei fognak össze, hogy elérjék a pedagógusok, az egészségügyi és a szociális ágazatban dolgozók munkakörülményeinek javítását és a béremelésüket.

Kapcsolódó hírek: http://www.stop.hu/belfold/osszefogast-surgetnek-szervezetek-az-oktatasban-az-egeszsegugyben-es-a-szocialis-agazatban/1389589/

http://www.168ora.hu/itthon/sztrajk-johet-egeszsegugyben-jovore-141823.html

Új segítség nyugdíj előtt: meglesz a jogosultsági idő

http://adozona.hu/2016_os_valtozasok/Uj_plusz_a_Nok_40_program_segiti_a_jogosult_E19WMZ.aspx#rss

A kormány jövőre indítja el a Nők 40+ programot, amellyel elősegíti az álláskeresőként nyilvántartott és döntően koruk miatt elhelyezkedési esélyekkel nem bíró nők foglalkoztatását, ezzel együtt a nyugdíjba vonulásukhoz szükséges hiányzó jogosultsági idő megszerzését – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

Kapcsolódó hír: http://www.mon.hu/ngm-2016-januar-1-jen-elindul-a-nok-40-program/2980315?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Növelik a katonák illetményét

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/2740-novelik-a-katonak-illetmenyet

Ahogy korábban bejelentették, idén júliustól első lépésben már átlagosan 30 százalékkal emelték a katonák és a honvédelmi ágazatban dolgozó közalkalmazottak keresetét. 2016 januárjától 2019 januárjáig pedig 5-5 százalékkal, összességében átlagosan 50 százalékkal növelik a katonák illetményét. Az alapilletmény szempontjából az állomány tagja által betölthető szolgálati beosztásokat a beosztás szerinti felelősség, a szervezeti hovatartozás és a vezetői jelleg alapján hét osztályba kell besorolni. Minden besorolási osztály az egyes rendszeresített rendfokozatok által meghatározott húsz-húsz besorolási kategóriából áll.

Kapcsolódó hír: http://24.hu/fn/penzugy/2015/12/30/a-honvedek-is-tobbet-keresnek-jovore-kemeny-5-szazalekkal/

Égető kérdés: lesz elég munkaerő Magyarországon?

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/egeto_kerdes_lesz_eleg_munkaero_magyarorszagon.224272.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Kínai lassulás, minden idők legerősebb El Ninója, Magyarország a bóvliban marad, az euróövezet recesszióba fordul – ezeket a negatív kockázatokat nem lehet kizárni 2016-ban az általunk megkérdezett elemzők szerint. Mindezek mellett a magyar gazdaság jövője szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy miként lesz elegendő munkaerő. Négy elemző segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb, 2016-ra várható negatív kockázatokat, hogy amikor esetleg bekövetkeznek, olvasóinkat ne érje váratlanul.

Mit szólnak a béralkuhoz az érintettek?

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/2724-mit-szolnak-a-beralkuhoz-az-erintettek

A növelt minimálbér nettója (72 ezer forint) is elmarad a 93 ezer forintos létminimumtól. Bruttó 111 ezer forintos jövő évi minimálbérről és bruttó 129 ezer forintos garantált bérminimumról írt alá egyezséget három munkaadói szervezettel és két szakszervezeti szövetséggel a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. De mit szólnak a béralkuhoz a leginkább érintettek? – olvasható a szon.hu oldalán.

Alacsony bérekkel soha nem leszünk versenyképesek

http://www.hrportal.hu/c/alacsony-berekkel-soha-nem-leszunk-versenykepesek-20151228.html

Olyan jelentős a magyarországi munkabérek lemaradása az európai átlagtól, hogy ilyen kis lépések taktikájával nem jutunk sokra – Csath Magdolna közgazdász kommentálta ezekkel a szavakkal a kormány, a munkaadók, illetve a szakszervezetek között létrejött, a jövő évi minimálbér és a kötelező bérminimum összegét meghatározó béralku eredményét, írja a mon.hu.

A vasutasok bére

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=120470

A MÁV-csoport elnök-vezérigazgatójának javadalmazásáról kormányhatározat rendelkezik – reagált a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága az MTI-nek a szakszervezetek erre vonatkozó kritikájára szombaton.A közlemény szerint a MÁV-csoportnál a vállalat vezető állású munkatársai nem vettek fel sem prémiumot, sem jutalmat az év végén.

Kapcsolódó hír: http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/2766-mav-kormanyhatarozat-hatarozza-meg-a-vasuttarsasag-vezetoinek-beret

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/01/02/ezt-uzeni-a-mav-a-szakszervezeteknek/

Kiderül, tovább csökken-e a munkanélküliség és a hiány

http://orientpress.hu/152333

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az államháztartás központi alrendszerének 2015. évi alakulásáról ad ki gyorstájékoztatást, valamint ipari, kiskereskedelmi és munkaerő-piaci adatok is megjelennek a jövő héten.

Felesleges adatokat tárolnak drágán a cégek

http://www.hrportal.hu/hr/felesleges-adatokat-tarolnak-dragan-a-cegek-20160103.html

Évente több milliárd eurós kiadással jár a felesleges adatok tárolása és kezelése az európai szervezeteknek egy informatika biztonsági cég felmérése szerint. Részben azért, mert a munkavállalók úgy kezelik a vállalati rendszert, mint a saját infrastruktúrájukat.

Ennyi volt a munkabaleset

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/ennyi-volt-munkabaleset

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztálya tájékoztatót adott ki a munkabalesetek alakulásáról. A munkabaleseti adatok a három napot meghaladó munkaképtelenséget, illetve a halált okozó munkabaleseteket tartalmazzák.

Melyik meló a legkevésbbé stresszes?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/melyik-melo-a-legkevesbbe-stresszes/

A munkahelyi stressz már igazi népbetegség, ezért igen sok esetben fontos az, hogy egy-egy munkakörben mekkora stressz éri a munkavállalókat. Megnéztük melyek azok az állások, ahol a munkavállalók stresszindexe a legalacsonyabb, illetve elégedettségi indexe a legnagyobb?

 


KÖZÉLET

 

A Jobbik azt kéri, hogy a kormány készítsen ütemtervet a közszféra átalakításához

http://www.stop.hu/belfold/a-jobbik-azt-keri-hogy-a-kormany-keszitsen-utemtervet-a-kozszfera-atalakitasahoz/1389517/

A Jobbik akkor támogatja a közszféra átalakítását, ha azt egy országos közfeladat-felmérés előzi meg, majd a kormány részletes ütemtervet alakít ki a változtatásokról.

FERGE: EGYRE IGAZSÁGTALANABB A MAGYAR TÁRSADALOM, EZT A KÁROS FOLYAMATOT KELLENE MEGFORDÍTANI

http://kettosmerce.blog.hu/2015/12/28/ferge_egyre_igazsagtalanabb_a_magyar_tarsadalom_ezt_a_karos_folyamatot_kellene_megforditani

Hazánk egy újabb Európai Uniós felmérésben szerepel a sereghajtók között: ezúttal a társadalmi igazságosság tekintetében vizsgáztunk le. A kép azért igazán sötét, mert ez az indikátor magába foglalja a szegénységet megelőző politikákat, a szegénység és kirekesztettség számait, a foglalkoztatást, a tanulási esélyeket, az etnikumok vagy nemek közötti diszkrimináció, vagyis minden olyan tényezőt, amelytől az ország hosszú távú fejlődése függ. És az elmúlt években Magyarország nemcsak, hogy nem javított, de rontott is nagyon sok tekintetben. Nem valami kelet-európai átokról van szó, Lengyelország például tudatos politikákkal mostanra tendenciaszerűen javít rengeteg tekintetben. Ferge Zsuzsa írása.

Kockázatos hazárdjáték indult – miért volt erre szükség?

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kockazatos_hazardjatek_indult_miert_volt_erre_szukseg.607785.html

Trükkökkel ki lehet-e játszani az uniós vállalásokat? – egyebek mellett erről, illetve a britek keménykedéséről, a migránsválság külföldi munkavállalásra gyakorolt hatásáról, valamint a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről beszélgettünk Andor László volt foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal.

MSZP: kamu bérmegállapodást kötött a kormány

http://hir.ma/belfold/politika/mszp-kamu-bermegallapodast-kotott-a-kormany/603122

Az MSZP szerint kamu bérmegállapodást kötött a kormány a munkavállalók érdekképviseleteivel, mivel a Miniszterelnökséget vezető Lázár János már a nyáron megjósolta annak mértékét.


GAZDASÁG

 

2016 a kis- és középvállalkozások éve lesz

http://orientpress.hu/152199

Az európai uniós források adta lehetőségek hatékony felhasználásával 2016 a hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) éve lesz – mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke az MTI-nek. Felidézte, hogy a szektor számára a 2014-2020 fejlesztési időszakban a pályázati források 16 százaléka a kkv-k fejlesztését, további 16 százaléka a foglalkoztatás bővítését, 9 százaléka pedig a kutatás-fejlesztés, innováció területét segíti.

Támogatás a helyi foglalkoztatási együttműködéseknek

http://orientpress.hu/152121

A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi foglalkoztatási együttműködések” című felhívás, amelynek célja, hogy a helyi szinten létrejövő és, vagy már működő foglalkoztatási együttműködések, partnerségek (paktumok) hozzájussanak azon forrásokhoz, melyek segítségével – kialakított stratégiájuk mentén – képzési és foglalkoztatási programjaikat megvalósíthatják.

AMI JÓ AZ ÉPÍTŐIPARNAK, JÓ A NEMZETGAZDASÁGNAK

http://magyaridok.hu/gazdasag/ami-jo-az-epitoiparnak-jo-nemzetgazdasagnak-251518/

A lehetőségek kikristályosodásával rövid időn belül tisztázódik majd a „táncrend”, de az intézkedések hatása a használatba vett új lakások számában csak 2017 második felében fog meglátszódni – mondta lapunknak adott interjújában Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke kifejtette, a fellendülő lakásépítések mellett 2016-ban és 2017-ben az állami nagyberuházások várhatóan ismét nagyobb teret kapnak, mint tavaly, így sok munkája lehet az építőiparnak. Komoly probléma viszont a megfelelő munkaerő hiánya, ezért szerinte kormányközi megállapodásokra lenne szükség, hogy nagyobb számban lehetővé váljon külföldi szakmunkások legális foglalkoztatása.

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Romániában emelkedik a minimálbér összege

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/nemzetkozi/2742-romaniaban-emelkedik-a-minimalber-osszege

Májustól 1250 lejre nő a jelenlegi 1050 lejről az országos bruttó minimálbér – ebben egyeztek meg kedden, hosszas tárgyalások után a HotNews értesülései szerint a kormány, a szakszervezetek és a munkaadói szövetségek képviselői. A hírt megerősítette a Mediafaxnak Bogdan Hossu, az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség vezetője is.

Alig van munkanélküli Németországban

http://www.hrportal.hu/c/alig-van-munkanelkuli-nemetorszagban-20160104.html

Tavaly éves átlagban 0,8 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma Németországban – közölte hétfőn a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

 


EGYÉB

 

VÉGE A SZÜNETNEK, ÓRIÁSI A FORGALOM

http://tenyek.hu/belfold/198454_vege-a-szunetnek-oriasi-a-forgalom.html?&hirkereso

A munka- és iskolakezdés előtti utolsó pihenőnapot még ma is nagyon sokan kihasználták. Voltak, akik szánkóztak, mások kirándultak vagy állatkertbe mentek. Délután aztán mindenki elindult haza. Most is nagy a forgalom az autópályákon, és zsúfolásig megteltek a vonatok és a buszok.

NAV-ügyfélszolgálatok nyílhatnak a kormányhivatalokban

http://orientpress.hu/152338

Folytatódik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) átalakítása; a kormányzat az idén újabb átfogó módosításokat tervez, a változások egyaránt érintik a hatóság szervezetét és a hivatal munkáját – írta hétfői számában a Magyar Idők. A lap a legfontosabb újításnak azt nevezte, hogy NAV-kirendeltségek nyílnak a kormányhivatalokban.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább