Cikkajánló – 2015. december 18.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A kormány egy olyan jelzőrendszer kiépítését tervezi, amely segítene csökkenteni az iskolai

http://szef.hu/hirek/media/galloi_ATV_20151217

Az ATV Esti Start című műsorának vendége volt Galló Istvánné PSZ elnök, SZEF alelnök.

A kormány dönthet a minimálbérről

http://nepszava.hu/cikk/1079967-a-kormany-donthet-a-minimalberrol

A multik megmondták, a többi hazai vállalkozás még nem tudja milyen béremelést ajánljon jövőre dolgozóinak. A Magyarországon működő nemzetközi érdekeltségű vállalatok az alapbérek átlagosan 2,8 százalékos emelését tervezik 2016-ra – derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legújabb bérezési tanulmányából.

Egyeztetés a szociális ágazat képviselőivel

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/egyeztetes-a-szocialis-agazat-kepviseloivel

A kormány részéről kijelölt tárgyalófél ma újabb sztrájktárgyalást folytatott a szociális ellátások területén több ezer munkavállalót képviselő szakszervezetekkel. Az idei utolsó találkozón folytatódott az ágazati kollektív szerződés tematikus fejezeteinek ütemezett átbeszélése.

Rosszul tanul a gyermeke? A kormány rögzítené az adatait

http://propeller.hu/itthon/3178868-rosszul-tanul-gyermeke-kormany-rogzitene-adatait

A Magyar Nemzet csütörtöki cikke szerint korai jelzőrendszer kiépítését tervezi a kormány, amely segítene megakadályozni a lemorzsolódást a veszélyeztetett tanulók körében.

Kritikus a helyzet a Volánoknál: 10-15 százalékos keresetfejlesztésre lenne szükség

http://www.ma.hu/uzlet/268947/Kritikus_a_helyzet_a_Volanoknal_1015_szazalekos_keresetfejlesztesre_lenne_szukseg?place=srss

A szakszervezetek szerint a magasabb keresetfejlesztést a gépkocsivezetői hiány és a karbantartók körében is tapasztalható elvándorlás miatt tartják indokoltnak.

Új szakszervezetet alapított Dénes Tamás

http://www.radiologia.hu/belfoldi_hirek/14843

Az új orvosszakszervezet, az ápolókkal és a többi egészségügyben dolgozóval összefogva nemzeti üggyé szeretné tenni az egészségügyet. Nemzeti üggyé tennék az egészségügyet az érdekvédők Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete néven új egészségügyi érdekvédelmi szervezet alakul a jövő év elején – tudta meg a Magyar Idők. Az új szakszervezet rövidítése, a Reszasz kiejtésében az angol resuscitation, vagyis újraélesztés szót idézi, nem véletlenül, céljuk ugyanis nem más, mint újjáéleszteni a magyarországi egészségügyi érdekvédelmet. Az új szakszervezet egyik alapítója a lap információi szerint Dénes Tamás, aki a közelmúltban még a Magyar Rezidens Szövetséget vezette, majd sikertelenül szállt harcba a Magyar Orvosi Kamara elnöki pozíciójáért.

Megugrottak a prémiumok, megszaladt a közalkalmazottak bére

http://hvg.hu/gazdasag/20151218_Megugrottak_a_premiumok_megszaladt_a_koza?s=hk

Októberben 4,8 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 5,6 százalékos volt a növekedés az előző havi 5,3 százalékkal szemben – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Nővérhiány van, mégsem veszik fel sehova Sándor Máriát, a fekete ruhás nővért

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20151215/sandor-maria-demonstracio-munkanelkuli/

Nincs munkája Sándor Máriának, annak a nővérnek, aki elsőként húzott fekete ruhát, hogy tiltakozzon az egészségügyi dolgozók helyzete ellen és nyilatkozott is a sajtónak a munkáját érintő állapotokról. Nemrégiben még meg is bírságolták, amit közmunkával egyenlít majd ki.

Távmunka két ünnep között: van néhány buktató

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/tavmunka-ket-unnep-kozott-van-nehany-buktato/

A két ünnep között számos munkáltató dönt úgy, hogy a munka-magánélet egészséges egyensúlya és a nagyobb elégedettség miatt távmunkát engedélyez a dolgozóinak. Így nem csak költségeit és adminisztratív terheit csökkentheti, a rugalmas munkavégzés miatt az alkalmazottak motiváltabbak is lesznek. Ám mivel a távmunkát érintő háttérszabályok nem minden esetben tisztázottak, a Deloitte segítségével áttekintjük a főbb rendelkezéseket és gyakorlati megoldásokat.

Egyre többen adják közmunkásnak a gyereküket – Itt a bizonyíték

http://valasz.hu/itthon/egyre-tobben-adjak-kozmunkasnak-a-gyerekuket-itt-a-bizonyitek-116648

A HVG figyelmeztetett arra, hogy a már nem tanköteles, 16. életévüket betöltő gyerekeket a szülők kiveszik az iskolából és közmunkásnak adják. Vagyis bebetonozzák a szegénységbe, mert ma Magyarországon nincsen nagyobb szegénységi kockázat, mint az alulképzettség, akinek nincs szakmája vagy érettségije, az jó eséllyel az egész életét nyomorban éli le.

 


KÖZÉLET

 

Nézőpont: Kétharmaddal nyerne a Fidesz, ha most választanánk

http://www.origo.hu/itthon/20151218-valasztas-partpreferencia-nezopont.html

Ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, a kormánypárt visszanyerné kétharmados többségét – mondta a Nézőpont Intézet vezérigazgatója a legfrissebb kutatási eredményeiket ismertetve.

Vége a magyar betegek önrendelkezési jogának

http://nol.hu/belfold/vege-a-magyar-betegek-onrendelkezesi-joganak-1580417

Elfogadta a parlament az idei utolsó egészségügyi törvénycsomagot, amely egyebek mellett szabályozza az elektronikus adatkezelést, szigorítja az e-cigaretta használatát, a spermagyűjtést, valamint a regisztráció előtti gyógyszerek méltányossági támogatását.


GAZDASÁG

 

Így változnak a munkát terhelő közterhek

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/valtoznak-a-munkat-terhelo-kozterhek

A személyi jövedelemadó 16%-ról 15%-ra csökken, a kétgyermekesek nagyobb családi kedvezményre számíthatnak, nem bírságolható a bevallás késedelmes benyújtása, s sok más kisebb-nagyobb változásra számíthatunk – derül ki a PwC háttéranyagából.

Nem sokat fizetnek jövőre a lakossági államkötvények

http://www.vg.hu/penzugy/nem-sokat-fizetnek-jovore-a-lakossagi-allamkotvenyek-462745

A lakossági államkötvényeknél a kamatbázis alacsony marad. Az idei átlagos infláció nulla körül lesz, az egyéves dkj-hozam az alapkamat alatt maradhat.

Így borulhat meg a teljes magyar nyugdíjrendszer

http://www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdijrendszer/igy_borulhat_meg_a_teljes_magyar_nyugdijrendszer.3.224236.html

Tíz évig még nem fordul negatívba a Nyugdíjbiztosítási Alap egyenlege, 2026-tól azonban elkezdődik a hiány halmozódása. Húsz év múlva már megközelíti a 300 milliárd forintot is a hiányzó összeg, ami az összes bevétel közel 8 százaléka – mutat rá “A magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról” című tanulmányban négy szakértő az általuk felvázolt nyugdíjmodell alapján. Nemcsak ijesztő ábrákat és megállapításokat vázolnak fel a jövőnkre nézve, hanem javaslatokat is megfogalmaznak.

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Közös migrációs stratégiát fogadtak el az EU-csúcson

http://kamaraonline.hu/cikk/kozos-migracios-strategiat-fogadtak-el-az-eu-csucson

Migrációs stratégiát fogadtak el a bevándorlási hullám megállítása és a schengeni vívmányok megőrzése érdekében – számolt be az uniós állam-, illetve kormányfők kétnapos csúcstalálkozójának első, csütörtöki napján Brüsszelben Donald Tusk.


EGYÉB

 

Nem a lakástól függ a gyerekvállalás

http://nepszava.hu/cikk/1079985-nem-a-lakastol-fugg-a-gyerekvallalas

A lakásépítések jelentős támogatása önmagában nem javítja a gyermekvállalási hajlandóságot, munkabiztonság és kiszámítható, a mainál magasabb bérek kellenének – állítják közgazdászok és szociológusok. Többségük hibának tartja, hogy a kormány ismét csak a tulajdonszerzést és az erre képes gazdagabb családokat támogatja, egyetlen más megoldásban sem gondolkodik, holott a gazdaságnak és a lecsúszó, mozdulni képtelen lakosságnak bérlakások kellenének.

Még olcsóbb lett a diákhitel

http://www.vg.hu/penzugy/hitel/meg-olcsobb-lett-a-diakhitel-462770

Tovább csökken a Diákhitel1 kamata – jelentette be Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója. A következő szemeszterben a szabad felhasználású hitel 3,9 százalékos kamattal vehető fel, míg a kizárólag tandíjra költhető Diákhitel2 kamata a diákok számára továbbra is 2 százalékos marad. Utóbbi kölcsön az állami támogatás miatt ilyen olcsó, a teljes kamata 5,15 százalékos lenne.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az