Cikkajánló – 2015. december 17.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Jelentős – akár 50 százalékos béremelés jöhet a közszférában – no meg “létszám-racionalizálás” is – mondta Lázár János.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kirugasok_es_jelentos_beremelesek_jonnek_a_kozszferaban.607547.html

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai budapesti tájékoztatóján kifejtette: azt kezdeményezi a kormány mai ülésén, hogy 2016. július 1-jén jöjjön létre az állami tisztviselői kar, amelybe első körben a járási hivatalok munkatársai tagozódhatnak be. A kar létrehozása egy új bértáblát is jelentene: július 1-jén 30 százalékkal nőnek a bérek, a következő években pedig 5-5 százalékkal, egészen az 50 százalékos béremelés eléréséig. 2017-ben a kormányhivatali struktúra, 2018-tól pedig az összes állami tisztviselő betagozódhat a karba – közölte.

Januártól jelentős béremelkedés a közszférában – kiket érint?

http://www.penzcentrum.hu/karrier/jelentos_beremelkedes_a_kozszferaban_januartol_kiket_erint.1047523.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Január 1-től bevonják a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőket is a pedagógus-előmeneteli rendszerbe, ami csaknem kilencszáz érintettnek átlagosan 30-40 százalékos, havi nettó 40-60 ezer forintos béremelkedést jelent majd.

MaSzSz: szakértői számítások szerint jövőre 110 775 forint lehet a minimálbér

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/2579-maszsz-szakertoi-szamitasok-szerint-jovore-110-775-forint-lehet-a-minimalber

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) szakértői szerint, a költségvetést alapul véve, várhatóan 110 775 forint körül határozza majd meg a kormány a 2016. január 1-én hatályba lépő bruttó minimálbért – mondta Kordás László, a MaSzSz elnöke szerdán Budapesten.

Kapcsolódó hírek: http://vaol.hu/gazdasag/ennyi-lehet-a-minimalber-jovore-1743859

http://figyelo.hu/cikkek/427380-jovore-110-ezer-fele-mehet-a-minimalber

http://magyarhirlap.hu/cikk/43019/Az_erdekvedok_szerint_jovore_110_775_forint_lehet_a_minimalber

Amilyen az oktatás, olyan a jövő

http://nepszava.hu/cikk/1079818-amilyen-az-oktatas-olyan-a-jovo/

Futótűzként terjedt hétfőn a hír: a kormány fizetőssé tenné az iskolai szakköröket, versenyeket. Egy nappal később megcáfoltak mindent, a kusza jogszabályi háttér viszont további aggodalmakra ad okot. Célul tűzték azt is, hogy csökkenteni fogják az iskolai lemorzsolódást, az eddigi intézkedések azonban épp ellenkező irányba mutatnak, egyre több a korai iskolaelhagyó, többségükre közmunka vár.

Növekszik az elvándorlás – Az alacsony bérek miatt a közszféra omolhat össze először

http://tenytar.blog.hu/2015/12/16/novekszik_az_elvandorlas_az_alacsony_berek_miatt_a_kozszfera_omolhat_ossze_eloszor

Annak ellenére, hogy az elmúlt 4 évben statisztikailag emelkedett a foglalkoztatottak száma Magyarországon – ne felejtsük, ez leginkább a közmunka miatt van – számos szektorban hiánycikké vált a munkaerő. Az ellentmondásos folyamatnak számos oka van, kezdve a rossz oktatási rendszertől, a kivándorláson át, a félreértelmezett munkaerőpiac-politikáig.

Újra eljöhet a vasutassztrájkok ideje

http://nol.hu/belfold/ujra-eljohet-a-vasutassztrajkok-ideje-1580333

Több kárt okozhatnak a dolgozók a vasútnak egy munkabeszüntetéssel, mint amennyibe a jövő évi fizetésemelés kerülne – figyelmeztet a Vasutasok Szakszervezete. Az érdekképviselet úgy tudja, a MÁV 2016-ra nem tervez általános bérfejlesztést, s emiatt sztrájkhangulat kezd kialakulni.

MÁV: a szakszervezetek elutasították a bérfejlesztési javaslatot

http://szakszervezetek.hu/hirek/2587-mav-a-szakszervezetek-elutasitottak-a-berfejlesztesi-javaslatot

A MÁV-csoport vezetése egyoldalú munkáltatói kötelezettségvállalás formájában döntött a 2016-os bérintézkedésről, mert a szakszervezetek elutasították a vasúttársaság javaslatát – közölte a MÁV az MTI-vel szerdán. 

Szabadság átvitele esedékesség évét követő évre

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/szabadsag-atvitele–koveto-evre

Az év végének közeledtével – sok egyéb adminisztratív feladat mellett – számos munkáltató életében felmerül az évben még ki nem adott („ki nem vett”) szabadságok kérdése. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a szabadság következő évre történő átvitelének lehetőségét és korlátait.


KÖZÉLET

 

Csak úgy repkedtek a bejelentések Lázár Kormányinfóján

http://privatbankar.hu/szemelyes_penzugyek/csak-ugy-repkedtek-a-bejelentesek-lazar-kormanyinfojan-288552

Az idei utolsón: lakásvásárlási program – köztisztviselői bértábla – járási hivatalok új feladatai – Altus Zrt-t feljelentik – az orvosképzés jövője – és sok más érdekesség.

Csúsznak a bérek – Százezreket nem fizetnek ki a közszférában?

http://nepszava.hu/cikk/1079788-csusznak-a-berek—szazezreket-nem-fizetnek-ki-a-kozszferaban/

A költségvetési bizottság összehívására szólította fel a parlamenti testület elnökét a Párbeszéd Magyarországért szóvivője kedden Budapesten, hogy kiderüljön, miért csúszik a közalkalmazottak bérének kifizetése.

 


GAZDASÁG

 

Mi lesz a forinttal? Hét éve nem történt ilyen a gazdaságban

http://hvg.hu/gazdasag/20151216_Mi_lesz_a_forinttal_Het_eve_nem_tortent_i#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

2008 decembere óta tartotta gazdaságösztönző céllal zéró-közeli szinten az irányadó kamatot a Fed, ám most emeltek. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) az irányadó kamat 0,0-0,25 százalékos sávját 25 bázisponttal 0,25-0,50 százalékra emelte.

Jelentős változás jön a bankolásban – Erre figyel a NAV

http://www.napi.hu/ado/jelentos_valtozas_jon_a_bankolasban_figyel_a_nav.607472.html

Január 1-jétől indul a globális, automatikus adóügyi információcsere második szakasza, melynek keretében a bankok elkezdik gyűjteni az ügyfeleik adatait, hogy azokat majd 2017-től továbbíthassák a nemzeti adóhivatalok felé. Megkérdeztük az adóhivatalt, mi várható ennek nyomán.


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Sztrájkolnak az olasz orvosi szakszervezetek

http://www.weborvos.hu/hirek/sztrajkolnak_az_olasz_orvosi_szakszervezetek/228065/

Akadozik az olaszországi gyógyellátás az orvosok szerdai sztrájkja miatt, amellyel a szakma a római kormány általuk elhibázottnak tarott egészségügyi politikája ellen tiltakozik. A több mint kétszázezer tagot számláló orvosi szakszervezetek hirdették meg az egynapos munkabeszüntetést, amelyhez a kórházi orvosok, a háziorvosok és az állatorvosok is csatlakoztak. A sztrájk ideje alatt kizárólag az életmentő beavatkozásokat végzik el. A becslések szerint a huszonnégy órás munkabeszüntetéssel több mint kétmillió orvosi vizsgálat és negyvenezer műtét marad el Olaszországban.

Minden rekordot megdöntött a foglalkoztatás a briteknél – 2015.12.16

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=135&cid=194458

Csaknem tíz éve nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a foglalkoztatottsági ráta pedig minden eddigi rekordot megdöntött.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a