Cikkajánló – 2015. december 16.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Megint elmarasztalta Magyarországot az EU 

 

Hallgassa meg

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=194429

Elmarasztalta Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága amiatt, hogy közszférában le kellett mondania a nyugdíjáról azoknak, akiket közalkalmazottként továbbfoglalkoztattak.

Kapcsolódó hír: http://www.stop.hu/belfold/a-nyugdijtorveny-modositasa-miatt-a-strasbourgi-birosag-elmarasztalta-magyarorszagot/1386041/

Elmaradhat a bérmegállapodás

http://www.hirfroccs.hu/gazdasag/elmaradhat-a-bermegallapodas-ezt-kapjak-a-dolgozok-az-allamtol-karacsonyra-1720

Mivel a munkáltatói oldal nem hajlandó korrekt, a munkavállalóknak is előnyös megállapodásra, a szakszervezet kénytelen volt csökkenteni korábbi béremelési javaslatát.

Kapcsolódó hír: http://www.elemzeskozpont.hu/nem-szuletett-megallapodas-jovo-evi-berekrol

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/onalloan_dont_a_kormany_a_2016-os_minimalberrol.3.224205.html

A színészek béremeléséről tárgyal a Színházi Dolgozók Szakszervezete

http://szinhaz.hu/szinhazi-hirek/63009-a-szineszek-beremeleserol-targyal-a-szinhazi-dolgozok-szakszervezete

A Színházi Dolgozók Szakszervezete a kormányzattól vár segítséget, és a sztárkollégák kiállásának is örülne. Legalább a tanárokéhoz hasonló anyagi biztonságot szeretnének a színészek, ezért már év elején bértárgyalásokat kezdeményeztek az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkárságával – mondta a hirado.hu-nak Mihályi Győző, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Az egyeztetésekben a színészek mellett a társszakmák, a zenészek, táncosok is részt vesznek, akiket a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége képvisel.

Sokan éhbérért dolgoznak

http://szakszervezetek.hu/hirek/2561-sokan-ehberert-dolgoznak

A mentális egészség fontosságáról szóló előadásokkal zárta az idei évet a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) Veszprém megyei vezetése. A találkozón elhangzottakat Vizl Péterné, az Egészségügyben Dolgozók Független Szakszervezetének (EDFSZ) elnöke így összegezte: bár a WHO szorgalmazza a munkavállalók lelki egészségének javítását, áttörő változás mégsem történt ezen a területén, sem a munkáltatói, sem a kormányzati oldalon – írja a veszpremkukac.hu.

900 bölcsődei dolgozónak ígér jelentős béremelést a kormány

http://hvg.hu/itthon/20151216_900_bolcsodei_dolgozonak_iger_jelentos_be?s=hk

A felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőket bevonják a pedagógus-előmeneteli rendszerbe: a kilencszáz érintettnak havi nettó 40-60 ezer forinttal fog nőni a bére – ígérte Rétvári Bence államtitkár.

Bárki bármit mond, nem változik tavaszig a Munka törvénykönyve

http://www.hrportal.hu/hr/barki-barmit-mond-nem-valtozik-tavaszig-a-munka-torvenykonyve-20151215.html

Egyre több szakmai fórumon jelenik meg hírként, hogy 2016. január 1. napjával változik a Munka törvénykönyve, valamint egyéb, foglalkoztatással összefüggő jogszabályok. Egyes fórumok a változások tartalmát is ismertetik, illetve a változásokkal összefüggésben képzéseket is szerveznek. Fontos így kiemelni, hogy a foglalkoztatási szabályok a jövő év elején biztosan nem változnak.

Cafeteria 2016 – Csekély adóteher csökkenésen kívül minden marad a régiben

http://blog.rsm.hu/2015/12/cafeteria-2016-csekely-adoteher-csokkenesen-kivul-minden-marad-a-regiben/

A bölcsődei szolgáltatás biztosítása évek óta adómentes juttatásnak minősül és a cafeteria része, mégsem terjedt el a munkáltatók körében.

Meg kellene duplázni az egészségügyisek bérét

http://www.hrportal.hu/c/meg-kellene-duplazni-az-egeszsegugyisek-beret-20151215.html

A 150 ezer forintos átlagbér megduplázását tartaná szükségesnek a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ), amely hétfőn petícióosztó körútra vitte tagjait – írja a Népszabadság.

 


KÖZÉLET

 

Nem kell a gyed extra az édesanyáknak

http://www.hirfroccs.hu/gazdasag/nem-kell-a-gyed-extra-az-edesanyaknak-1735

A kicsivel otthonlevő anyukák mindössze 1,8 százaléka döntött úgy, hogy él a gyed extrával, azaz a gyermek második életévének betöltése előtt munkába áll.

Ingyenes oktatás? Még a szakkörökért is fizetni kellene ezentúl

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/12/14/kozoktatasi_torveny_modositas_2015_IU7X7V

Több ponton is módosítanák a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet a kormány honlapjára feltett tervezet szerint. Többek között bekerült egy rész arról, ki számít „lemorzsolódással veszélyeztetett” tanulónak, de az is kiderült, mikért kell ezentúl fizetni a diákoknak, így nem lenne ingyenes a szakkör, de még az énekkar sem.

 


GAZDASÁG

 

Milyen hatással lesz a piacra a lakásépítés áfacsökkentése? – A kedvezményes adókulcsot 2019-ig lehet alkalmazni

http://www.jogiforum.hu/hirek/34985?utm_source=jfhl&utm_medium=email&utm_campaign=201550

A kormány beterjesztette az Országgyűlésnek a lakásépítésre vonatkozó áfakulcs 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentéséről szóló javaslatot. A kedvezményes adókulcsot azonban csak 2016-tól 2019-ig lehet alkalmazni. Az új lakások után fizetendő áfa csökkentésével lökést kaphat az új építésű lakások piaca, megindulhatnak az építkezések. Az ingatlan.com szakértői szerint az új építésű lakásokra kiszabott áfa csökkentése nem csak az árakra lehet közvetlen hatással, de az építési vállalkozók számára is magasabb megtérülést biztosíthat az elkövetkezendő négy évben. A nagyobb nyereségráta pedig több lakásprojektet hozhat a piacra, és tisztulást is eredményezhet a szektorban.

Kapcsolódó hír: http://www.elemzeskozpont.hu/5-lett-az-afa

Most már erre is figyelnie kell, ha uniós forrásokra pályázik

http://www.jogiforum.hu/hirek/34872

Az új közbeszerzési törvénynek köszönhetően újabb aspektussal bővült azoknak a szempontoknak és elvárásoknak a köre, amellyel minden uniós forrásra pályázni kívánó, valamint már nyertes pályázónak is tisztában kell lennie. A közbeszerzés mellett figyelni kell még az önrész biztosítására, a biztosíték nyújtására, illetve a támogatás előfinanszírozására is. Ezeknek azonban különböző banki termékekkel könnyen eleget lehet tenni.


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Foglalkoztatás-növekedés az EU-ban: csak Észtország meg előzi Magyarországot

http://kamaraonline.hu/cikk/foglalkoztatas-novekedes-az-eu-ban-csak-esztorszag-meg-elozi-magyarorszagot

A harmadik negyedévben ez előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban – jelentette kedden az Eurostat.

Szakszervezetet alakítanak az Uber sofőrei Seattle-ben

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/nemzetkozi/2558-szakszervezetet-alakitanak-az-uber-soforei-seattle-ben

Megszavazta a városi önkormányzat Seattle-ben, hogy az Uber-sofőröknek is legyen joguk szakszervezetet alakítani, írja a Bloomberg. Ezzel a lépéssel a vállalat tovább távolodik az eredeti koncepciójától, és már kezd egy hagyományos munkáltatóra hasonlítani. 

 


EGYÉB

 

Az EP is rábólintott a légiutasok adatait rögzítő rendszerre – A létrehozásról szóló javaslat értelmében 6 hónapig tárolhatók az adatok

http://www.jogiforum.hu/hirek/34958?utm_source=jfhl&utm_medium=email&utm_campaign=201550

Az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága (LIBE) elfogadta a légi utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) létrehozásáról szóló javaslatot.

„A netről szedtem a képet, akkor szabadon használhatom, nem?” – A szerzői engedélyről, a felhasználás részleteiről

http://www.jogiforum.hu/hirek/34955?utm_source=jfhl&utm_medium=email&utm_campaign=201550

A fenti mondat sokszor elhangzik védekezésként, amikor valakit azzal szembesítenek, hogy a weboldalán, Facebook oldalán, blogján vagy éppen promóciós, marketing anyagaiban netről letöltött fotókat, képeket használ fel szerzői engedély és jogdíjfizetés nélkül. Mi az igazság ezekkel a képekkel kapcsolatban? Kiderül a Sár és Társai Ügyvédi Iroda összefoglalójából.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a