Cikkajánló – 2015. december 15.

A közmunkás az új könyvtáros – interjú a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnökével

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/a-kozmunkas-az-uj-konyvtaros-interju-a-szakszervezetek-egyuttmukodesi-forumanak-elnokevel/

A közszférában százezrek élnek hónapról hónapra, és bár a két csoport között jelentős az átfedés, de százezresre tehető azok száma is, akik szó szerint éheznek. Számukra aligha megnyugtató üzenet a kormányzat részéről, hogy legyenek türelemmel, mint az történt például a késve, vagy csak részletekben érkező novemberi bérekkel kapcsolatban. A közalkalmazottakat érintő problémákról és a szakszervezetek lehetőségeiről is kérdeztük Földiák Andrást, az öt szakszervezeti konföderáció egyikének, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnökét.

Lesz bérmegállapodás?

http://nepszava.hu/cikk/1079637-lesz-bermegallapodas/

A bértárgyalások tegnapi fordulóján a munkavállalói oldal a korábbi bruttó 9 százalékos minimálbér és bruttó 13 százalékos garantált bérminimum emelési javaslatát a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), 7, illetve 7,4 százalékra módosította – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke. Ajánlatuk révén a minimálbér a jelenlegi bruttó 105 ezerről jövőre 112 000 forintra, a garantált bérminimum pedig bruttó 122 ezerről 131 000 forintra emelkedne.

Kapcsolódó hírek: http://www.hrportal.hu/hr/csokkentettek-a-szakszervezetek-beremelesi-javaslatukat-20151214.html

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mennyi_lesz_a_minimalber_kompromisszum_johet.607438.html

http://figyelo.hu/cikkek/427299-akar-brutto-hetezer-forinttal-is-tobb-lehet-a-minimalber

Sztárokkal lobbizna a színészszakszervezet a kormánynál

http://szakszervezetek.hu/hirek/2546-sztarokkal-lobbizna-a-szineszszakszervezet-a-kormanynal

Tűzoltó lenne s katona, vagy tanár a színészek többsége, legalábbis a bérszintjét tekintve. Az ezerfős színésztársadalomból alig néhány tucatnyian keresnek igazán jól, a többség 100-200 ezer forint nettót visz haza. A Színházi Dolgozók Szakszervezete a kormányzattól vár segítséget, és a sztárkollégák kiállásának is örülne.

Konténerben taníthatják a gyerekeket Pécsen

http://24.hu/belfold/2015/12/14/kontenerben-tanithatjak-a-gyerekeket-pecsen/

Sok az osztály, kevés a terem a pécsi suliban, ezért kreatív módszert választottak: konténereket csaptak ki az udvarra, hogy majd abban tanítsák a nebulókat. A szakszervezet bepipult.

 

 

Sándor Mária meghekkelte a tüntetést

http://nol.hu/belfold/sandor-maria-meghekkelte-a-tuntetest-1580023

A 150 ezer forintos átlagbér megduplázását tartaná szükségesnek a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ), amely ma petícióosztó körútra vitte tucatnyi tagját. Karácsonyi meglepetésül felajánlották a petíciók címzettjeinek, azaz a kormányzatnak és a parlamenti pártoknak idei jövedelemadójuk egy százalékát, azaz mind a 3643 forintot.

Több fizetésért tüntettek

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/tobb-fizetesert-tuntettek

Több fizetésért és jobb munkakörülményekért tüntetett a Független Egészségügyi Szakszervezet. Az elnök szerint ez már az utolsó pillanat, hogy a kormány beavatkozhasson, annyira kritikus a szakdolgozó hiány. A budapesti Nyírő Gyula Kórházban több szobát le kellett zárni, mert kevés a nővér és nem tudták volna biztonságosan ellátni a betegeket. Pénteken a Semmelweis Egyetemen egyik klinikájáról mutattunk be felvételeket, ahol szintén több szobát zártak le a nővérhiány miatt.

Jól sepertek – győzelemnek tekintik, de bőven van még mit tenniük

http://www.szabadfold.hu/aktualis/jol_sepertek

AKÁR A KÉMÉNYSEPRŐK győzelmének is tekinthető a nemrég elfogadott törvény az iparágról. Vámos Csaba, az ágazat szakszervezetének vezetője egyetért a megállapítással, de gyorsan hozzáteszi: bőven van még mit tenniük.

Fogyatékosság-barát munkahely

http://infovilag.hu/hir-33716-fogyatekossag_barat_munkahely.html

A fogyatékos emberek foglalkoztatásáért tett törekvéseiért másodszor is elnyerte a Magyar Telekom a „fogyatékosság-barát munkahely” elismerést. A vállalat egyebek mellett a munkatársak szociális érzékenyítésében jár elöl jó példával. A pályázat zsűrije a több mint 7000 munkatársat foglalkoztató vállalat érzékenyítő programjait értékelte: a dolgozók felkészítését a fogyatékosság tudatos kezelésére, a fogyatékos emberek befogadására. Az elismerés elnyerésével a cég mostantól újabb két éven át jogosulttá vált a „fogyatékosság-barát munkahely” védjegy használatára.

Lehet diszkriminatív a közös megegyezés?

http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/lehet-diszkriminativ-a-kozos-megegyezes

A Kúria egy közelmúltbeli esete rávilágít, hogy a diszkrimináció tilalma nem „jolly joker”, amelyet bármely munkaviszony megszüntetéssel szemben be lehetne dobni. Közös megegyezésnél már maga a felvetés is fogalmilag kizárt.

 


KÖZÉLET

 

Domokos eredményesnek tartja a korrupció elleni harcot

http://www.hirado.hu/2015/12/15/domokos-eredmenyesnek-tartja-a-korrupcio-elleni-harcot/?source=hirkereso

A magyar közszféra intézményeinek körében javult a korrupciós kockázatok kezelése – állapították meg a számvevők.

 


GAZDASÁG

 

Varga: a kormány szélesíteni szeretné az otthonteremtési kedvezményeket

http://www.hirado.hu/2015/12/14/varga-a-kormany-szelesiteni-szeretne-az-otthonteremtesi-kedvezmenyeket/

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn az M1 aktuális csatornán arról is beszélt, hogy az autóhitelek forintosítása kapcsán érdemes megkeresni a pénzügyi szolgáltatót, ha nem megfelelőek a feltételek.

Újabb hír az áfacsökkentésről: még nagyobb durranás lesz

http://privatbankar.hu/ingatlan/ujabb-hir-az-afacsokkentesrol-meg-nagyobb-durranas-lesz-288435

Orbán Viktor vasárnap még azt mondta, a következő négy évben csökken 5 százalékra a lakásépítés áfája. Mást mond Varga Mihály.

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Már nem kínos a szélsőjobbra szavazni

http://nol.hu/kulfold/le-pen-megerkezett-kozepre-1580035

A francia konzervatívok nyertek a régiók többségében, a szocialisták a vártnál jobban szerepeltek. Mégis a figyelem a Nemzeti Frontra össz­pontosul. A szélsőjobboldali párt egyetlen régiót sem hódított el, de több mint 6,8 millió voksot kapott. S hatalmi felelősség nélkül készülhet a 2017-es államfőválasztásra.

Rendőrökre támadtak a felfegyverzett migránsok Németországban

http://www.atv.hu/kulfold/20151215-rendorokre-tamadtak-a-felfegyverzett-migransok-nemetorszagban/hirkereso

Németországban hétfőn is több incidensről számoltak be a hatóságok a menekültválsággal kapcsolatban.

 


EGYÉB

 

Durva tiltás jöhet az interneten

http://hvg.hu/tudomany/20151215_eu_internetes_eltiltas_16_even_aluliak?s=hk

Kedden tárgyalja az Európai Unió azt a tervezetet, amellyel elzárnák a 16 éven aluliakat az online játékoktól és közösségi oldalaktól, de még az e-mailezés lehetőségétől is. A tiltás nem csak durva, hanem életszerűtlen és alighanem innovációellenes is.

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk