Cikkajánló – 2015. december 10.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Megalakult a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/megalakult-a-szocialis-agazati-erdekegyezteto-forum

A szociális ágazat reprezentatív szakszervezeteinek – a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete valamint a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete – részvételével, a mai napon megalakult a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum.

Kapcsolódó hír: http://orientpress.hu/151508

Tanársztrájk: összefogás kell

http://nepszava.hu/cikk/1079147-tanarsztrajk-osszefogas-kell

Újból tárgyalásokat kezdeményez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a kormánnyal a közoktatásban kialakult tarthatatlan állapotokról – egyebek mellett erről határozott a szakszervezet kongresszusa múlt szombati ülésén. Jelezték: ha a tárgyalások eredménytelenül zárulnak vagy – fogadókészség híján – azokra nem is kerülne sor, utcai demonstrációtól, sőt munkabeszüntetéssel járó sztrájktól sem riadnak vissza.

Haldokló oktatás – jöhet a tanársztrájk

http://www.stop.hu/belfold/haldoklo-oktatas-johet-a-tanarsztrajk/1384724/#null

Újból tárgyalásokat kezdeményez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a kormánnyal a közoktatásban kialakult tarthatatlan állapotokról – egyebek mellett erről határozott a szakszervezet kongresszusa múlt szombati ülésén. Jelezték: ha a tárgyalások eredménytelenül zárulnak vagy – fogadókészség híján – azokra nem is kerülne sor, utcai demonstrációtól, sőt munkabeszüntetéssel járó sztrájktól sem riadnak vissza.

A kulturális életpálya-modellről tárgyaltak

http://orientpress.hu/151515

A kulturális területen dolgozók bérrendezéséről és a kulturális életpálya-modell kidolgozásáról egyeztetett a kulturális terület legjelentősebb szakszervezeteivel és országos szakmai szervezeteinek vezetőivel Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériumában – olvasható a Kultúráért Felelős Államtitkárság közleményében.

Közalkalmazottak százezrei várhatták időben a fizetésüket

http://www.vg.hu/penzugy/kozalkalmazottak-szazezrei-varhattak-idoben-a-fizetesuket-462310

Közalkalmazottak százezrei nem kapják meg időben a juttatásaikat, sokan hónapok óta várnak a pénzükre. Az eddigi kormányzati magyarázat, miszerint informatikai átállás van az államkincstárnál, nem meggyőző. Az érintett ágazatok pénzhiányán túl egyes vélemények szerint az államadóssággal és az uniós támogatásokkal történő trükközés is az okok között lehet – írja a Népszabadság.

Több százezer magyar várt hiába a fizetésére

http://nol.hu/belfold/tobb-szazezer-ember-nem-kap-fizetest-1579243

„Ukrán típusú” problémái vannak a magyar államnak: közalkalmazottak százezrei nem kapják meg időben a juttatásaikat, sokan hónapok óta várnak a pénzükre. Az eddigi kormányzati magyarázat, miszerint informatikai átállás van az államkincstárnál, nem meggyőző. Az érintett ágazatok pénzhiányán túl egyes vélemények szerint az államadóssággal és az uniós támogatásokkal történő trükközés is az okok között lehet.

A munkáltatók 4,76 százalékkal emelnék a minimálbért

http://www.hrportal.hu/hr/a-munkaltatok-4-76-szazalekkal-emelnek-a-minimalbert-20151209.html

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán a kormány, a munkavállalók és a munkaadók idén harmadik alkalommal próbáltak megegyezni a 2016. évi minimálbér, illetve szakmunkás minimálbér (garantált bérminimum) összegéről. A munkáltatók a bruttó minimálbér 4,76, a bruttó garantált bérminimum esetében pedig 4,91 százalékos emelésre tettek javaslatot. Az érdekképviseletek ezt nem tartották elégségesnek a 9 százalékos javaslatukhoz képest. A tárgyaláson nem történt megállapodás.

Kapcsolódó hír: http://kamaraonline.hu/cikk/vosz-a-munkaltatoi-oldal-brutto-110-ezer-forintos-minimalbert-javasol

A munkabalesetben meghaltak száma Magyarországon, 2000-2014

http://www.hrportal.hu/c/a-munkabalesetben-meghaltak-szama-magyarorszagon-2000-2014-20151209.html

Riasztóak az ellenőrzés csökkenésével összefüggő adatok, mert a szakszervezetek ellenőrzési jogai megszűntek és a foglalkoztatás rugalmasodik – írta a múlt héten a Napi.hu.

Bevizsgálták: Csak a baj van a BKK új formaruháival

http://hvg.hu/itthon/20151209_Bevizsgaltak_Csak_a_baj_van_a_BKK_uj_form?s=hk

Bár már a nyár folyamán megeresték a BKK illetékesét az új formaruhákkal kapcsolatos kifogásokkal, nem kaptak választ, így a Közlekedési Alkalmazottak Polgári Szakszervezete bevizsgáltatta a nadrágokat, ingeket, dzsekiket és kiderült: semmi sem az, aminek látszik.

Itt még az is közmunkás, aki nem állástalan

http://mfor.hu/cikkek/makro/Itt_meg_az_is_kozmunkas__aki_nem_allastalan.html

Dübörög a közfoglalkoztatás hazánkban, noha az adatok alapján nem sikerül minden állástalant bevonni a programba, van olyan megye Magyarországon, ahol több a közmunkás, mint az álláskereső.

Miért fektessünk a humántőkébe?

http://www.vg.hu/velemeny/miert-fektessunk-a-humantokebe-462225

A jó eredményekhez elkötelezett alkalmazottakra van szükség, ami egyet jelent a folyamatos humánbefektetésekkel, ami elvezet a jó munkahelyek felé. Az év vége ezért nem csupán az ajándékozás, de – a vállalatoknál legalábbis – a teljesítményértékelés szezonja is. A legtöbbet nyújtó alkalmazottak jutalmat kapnak, a kevésbé jól teljesítőket pedig esetleg más módszerrel próbálják motiválni.

Tudja, mennyit keresnek munkatársai? Itt még a tulaj zsebébe is belelátnak

http://hvg.hu/enesacegem/20151209_Tudja_mennyit_keresnek_munkatarsai_Itt_me?s=hk

A UX studiónál dolgozók nemcsak egymás fizetésére látnak rá, de meg tudják nézni, hogy munkaadójuk mennyit kaszál az ügyfeleiken, sőt még a cég bankszámláján lévő összeget is pontosan tudják.

Uniós forrásból fejlesztették a foglalkoztatási szolgálatokat

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/2473-unios-forrasbol-fejlesztettek-a-foglalkoztatasi-szolgalatokat

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségeit 5 milliárd 350 millió forintos európai uniós forrásból fejlesztették országszerte, a kiemelt projekt során 54 helyszínen újul meg a szolgálat infrastruktúrája – erről Ambrus Ilona, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságért felelős helyettes államtitkára számolt be szerdán Budapesten, a projekt zárórendezvényén.

Nincs elegendő munkaerő Ausztriában

http://nepszava.hu/cikk/1079122-nincs-elegendo-munkaero-ausztriaban/

Az osztrák bulvárlap szerint nincs elegendő munkaerő, a külföldiek nélkül nem boldogulna az osztrák vendéglátás.

350 ember kap munkát Tatán egy új üzemben

http://mno.hu/mezogazdasag/350-ember-kap-munkat-tatan-egy-uj-uzemben-1318229

Tatán épít vágó- és húsfeldolgozó üzemet és hűtőházat a kecskeméti Gallfood Pulykafeldolgozó és Értékesítő Kft., a beruházáshoz a társaság négyhektáros területet vásárolt a Tatai Ipari Parkban – jelentették be szerdán Tatán, a telek adásvételi szerződésének aláírásán.

A munkaerőhiány már a versenyképességet is veszélyezteti

http://www.turizmusonline.hu/cikk/a_munkaerohiany_mar_a_versenykepesseget_is_veszelyezteti

A Manpower legfrissebb előrejelzése szerint a kilenc vizsgált ágazatban a munkaadók a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban, a legerősebb felvételi kedvet a vendéglátóiparból jelentették – írja az MTI.


KÖZÉLET

 

Politikai bénázás miatt omlik össze a magyar egészségügy

http://privatbankar.hu/kkv/politikai-benazas-miatt-omlik-ossze-a-magyar-egeszsegugy-288297

Az egészségügy kapcsán mintha egyre több probléma lenne, napi szinten lehet botrányokról, szakemberhiányról, rossz minőségű szolgáltatásról hallani. Bár többször elszánták már magukat arra, hogy reformértékű változtatásokat hajtsanak végre, ez mégsem történt meg. Ennek ellenére továbbra sem látszik „politikai bukásfaktornak” a kérdés.

A kormányablakok mellé kerülnek a munkaügyi ügyfélszolgálatok

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/tobb-mint-otmilliard-forint-a-foglalkoztatasi-szolgalatokfejlesztesere-61810.html

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségeit 5 milliárd 350 millió forintos európai uniós forrásból fejlesztették országszerte, a kiemelt projekt során 54 helyszínen újul meg a szolgálat infrastruktúrája – erről Ambrus Ilona, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságért felelős helyettes államtitkára számolt be szerdán Budapesten, a projekt zárórendezvényén.

 


GAZDASÁG

 

Így változnak a munkát terhelő közterhek

http://ado.hu/rovatok/ado/igy-valtoznak-a-munkat-terhelo-kozterhek

A személyi jövedelemadó 16%-ról 15%-ra csökken, a kétgyermekesek nagyobb családi kedvezményre számíthatnak, nem bírságolható a bevallás késedelmes benyújtása, s sok más kisebb-nagyobb változásra számíthatunk – derül ki a PwC háttéranyagából.

Egyszerűsítés és adócsökkentés?

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/2476-egyszerusites-es-adocsokkentes

Az egyszerűsítés és az adócsökkentés éve lesz 2016, több pénz marad az embereknél, a tisztességes cégek pedig a megbízható minősítéssel előnyökhöz juthatnak – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdaság Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az