Cikkajánló – 2015. december 9.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

 

A pedagógusok sztrájkja az egész közszférát magával ránthatja

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/a-pedagogusok-sztrajkja-az-egesz-kozszferat-magaval-ranthatja/

A közoktatás szerinte immár tarthatatlan helyzete miatt a Pedagógusok Szakszervezete azonnali tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal. Ha nem születik megegyezés, az utcai demonstrációtól, sőt, a sztrájktól sem riadnának vissza. A visszajelzések alapján a tanárok többsége nem elégedett a beharangozott lépésekkel, és sokkal keményebb hangvételt követel a szakszervezettől. Galló Istvánné, a szakszervezet elnöke szerint egy esetleges sztrájk az egész közszférát magával ránthatja, mindenekelőtt azonban a pedagógusok mögé kell állítani a társadalmat, és tárgyalni kell. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke, Mendrey László szerint bár jobb lenne a közös szervezés, támogatja a Gallóné által vezetett szakszervezet törekvéseit, ugyanakkor sztrájkra pillanatnyilag semmi esélyt nem lát.

Kapcsolódó hír: http://www.atv.hu/belfold/20151208-sztrajkot-fontolgat-a-pedagogusok-szakszervezete/hirkereso

Gyakorlati megoldásokkal a nők és férfiak kereseti különbsége ellen

http://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/2459-gyakorlati-megoldasokkal-a-nok-es-ferfiak-kereseti-kulonbsege-ellen

A WITA-GAP (With Innovative tools against gender gap –  Innovatív eszközökkel a nők és férfiak keresete közötti különbség ellen projektet az Amszterdami Egyetem Munkaügyi Kutatóintézete vezeti, a WageIndicator alapítvánnyal együtt. A WageIndicator.com magyar nyelvű honlapja a www.berbarometer.hu.

Székely Tamás: Lélegeztetőgépre szánja a kormány az ÁPB-ket

http://szakszervezetek.hu/8-kiemelt-hirek/2463-szekely-tamas-lelegeztetogepre-szanja-a-kormany-az-apb-ket

„Az ágazati szakszervezetek szerepe meg fog erősödni a konföderációkéval szemben, ezért a hangsúlyt az ágazati együttműködésre kell helyezni” – mondta a Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. Székely Tamás, aki a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöki tisztét is betölti, ezért is tartja aggasztónak, hogy a kormány el akarja lehetetleníteni az ágazati párbeszéd bizottságok munkáját. A szakszervezetek.hu-nak elmondta: Brüsszelben az Európai Parlament képviselőihez fordult, mert úgy látja, a kormányzat lélegeztetőgépen fogja tartani az ÁPB-ket azért, hogy a nemzetközi számonkérés során felmutathassa, teljesíti uniós kötelezettségét a szociális párbeszéd terén.

Munka Törvénykönyve: a legfontosabb módosítások

http://kamaraonline.hu/cikk/munka-torvenykonyve-a-legfontosabb-modositasok

A Munka Törvénykönyvét érintő változások mellett a közszolgálatra vonatkozó joganyagot, a munkavédelmemről, valamint a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt is módosították. Némiképpen szigorodnak a felmondási szabályok, erősödik a munkavédelem – írja Pentz Edina, az RSM Hungary bérszámfejtési vezetője.

Augusztus óta tartozik az Emmi a dolgozóinak

http://index.hu/belfold/2015/12/08/emmi_tulora_tartozas/

Augusztus óta nem fizetik ki a túlórapénzeket az Emberi Erőforrások Minisztériumában, értesült az index. Információik szerint a kifizetések elmaradása a EU-s források kezelését végző három főosztály alkalmazottait érinti. Úgy tudják, hogy körülbelül száz embernek tartoznak, nagyjából 20 millió forinttal.

Mérési problémák a foglalkoztatás számai körül

http://www.hrportal.hu/c/meresi-problemak-a-foglalkoztatas-szamai-korul-20151208.html

Súlyos mérési problémákra hívta fel a figyelmet a foglalkoztatás és a beruházások számaival kapcsolatban a Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezetője, aki szerint 200 ezerrel lehet felülbecsülve a versenyszférában foglalkoztatottak száma, írja a Portfolio.

A munkába járást is a munkaidőbe számolnánk

http://www.penzugyguru.hu/cikk/a-munkaba-jarast-is-a-munkaidobe-szamolnank

A magyar munkavállalók jelentős része támogatná, ha a munkába járás is a munkaidő részének számítana, derült ki a Profession.hu, több mint hatezer válaszadós, nem reprezentatív felméréséből, melyet az Index idézett.

Könnyebben számolható el a szakképzési járulék

http://magyaridok.hu/gazdasag/szakkepzes-210115/

A gyakorlati képzést vállaló munkáltatók kedvezőbb feltételekkel fordíthatják saját dolgozóik képzésére a szakképzési hozzájárulást – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium Magyar Közlönyben megjelent rendeletéből.

Sok dolgozó ki sem bír szállni a mókuskerékből

http://hvg.hu/vallalat_vezeto/20151208_A_dolgozok_negyede_nem_pihenhet_ket_hetne?s=hk

Több munkavállaló még a szabadnapjain is dolgozik, már amikor szabadnapja van, mert sokan nem mehetnek el két hétnél hosszabb szabadságra – legalábbis ez derül ki olvasóink válaszából. Minden kilencedik dolgozó maga képtelen arra, hogy néhány napra hátrahagyja a munkáját. Húszból egy melóst még a szabadsága alatt is dolgoztat a főnöke. Vannak olyanok is, akiknek minden egyes szabadnapjukról a felettesük dönt – márpedig ez jogszabálysértő. A túlórázók fele hoppon marad. Nem csoda, ha az alkalmazottak jelentős többsége örülne a korlátlan szabadság intézményének.

A munkahelyi zaklatás jogorvoslatai – 3. rész

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/a-munkahelyi-zaklatas-jogorvoslatai-3-resz

A 10 éves Egyenlő Bánásmód Hatóság szakmai sorozatának első kiadványát a munkahelyi zaklatás témakörében készítették el a hatóság munkatársai. A munkaviszony jellegéből és a munkahelyek hierarchikus szervezeti felépítésből adódóan a foglalkoztatásban a zaklatás előfordulási aránya – egyéb területekhez képest – igen magas. A zaklatással kapcsolatos ügyek többsége a foglalkoztatáshoz kötődik az EBH esetjogában is. Cikksorozatunk harmadik részéből megtudhatja, hogy a Btk. szerint mi minősül zaklatásnak és az is kiderül, mit jelent pontosan a mobbing.

 

 

A kormány tönkreteszi a vidéki foglalkoztatást

http://www.stop.hu/belfold/a-kormany-tonkreteszi-a-videki-foglalkoztatast/1384489/

Az öt meghirdetett mezőhegyesi földrészlet közül mindössze egyre akadt jelentkező a keddi, békéscsabai árverésen. Egy mezőgazdasági pilóta vette meg az 54,5 hektáros területet, amelyet korábban bérlőként művelt. Kedden még öt, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. haszonbérletében álló földterületet hirdetettek meg Békéscsabán, egyetlen megvételére sem regisztrált senki. Mondhatnánk sikerre vitték az ellenzéki pártok közös tiltakozásukat, amit a mezőhegyesi földárverések kezdetére szerveztek.

„Az orvosok többet is kereshettek, mint a miniszterelnök”

http://nol.hu/belfold/tiz-szazalek-beszaras-netto-hazugsagok-a-szent-imre-korhazbol-1579099

Még sosem volt olyan élénk érdeklődés az aneszteziológusok bére iránt, mint amióta a Szent Imre kórház orvosigazgató-helyettese milliós jövedelmeket említve nyugtatta az orvosok felmondása miatt aggódókat.


KÖZÉLET

 

Drámaian nő a kivándorlás – Hihetetlen a Fidesz magyarázata

http://nepszava.hu/cikk/1078990-dramaian-no-a-kivandorlas—hihetetlen-a-fidesz-magyarazata

Már 70 százalékkal nőtt azoknak a magyaroknak a száma, akik Nyugat-Európában vállalnak munkát. A valós szám még ennél is magasabb lehet – véli Sík Endre is, azonban a Tárki vezető kutatója szerint nincs realitása annak, hogy Nagy-Britannia hazaküldene több százezer magyart. Ennek köszönhetően egyelőre nem áll fenn az a veszély, hogy a hazautalások összege, amely már 3 százalékát adja a magyar gazdaságnak hiányozzon a költségvetésből.

Orvoslás és nővérlés

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=119744

Amikor már maguk a vezető főorvosok, professzorok, klinikaigazgatók is azt mondják, hogy olyan súlyos az egészségügy általános helyzete – beleértve a munkakörülményeket, a kórházak épületeinek állagát, az egészségügyet szolgáló gépek sok helyen való elavulását –, hogy azt már sürgősségi ellátással kell orvosolni, akkor végképp nem értem, miért vacillál a költségvetés.

Rákosi-korszakba repítő Orbán-rezsim

http://nepszava.hu/cikk/1079028-rakosi-korszakba-repito-orban-rezsim

Nagyjából a Rákosi-korszakba viszi vissza az országot ez a rezsim. A DK-s Varju László szerint egyes politikai vezetők hatalmi tébolyban szenvednek, ezért fordulhat elő, hogy magánszórakozásaikról élőben számolnak be médiumok, a sportcsarnokban pedig a Fidesz kvótaellenes petíciójának aláírására buzdítanak. Sőt, Kósa Lajos már telefonon figyelmeztet a menekültelosztás veszélyeire. Mindez vélhetően Rogán Antal tudtával történik, aki a kormány mellett a Fidesz kommunikációját is irányítja.


GAZDASÁG

 

Nagyobb a baj, mint gondolnánk – Kipukkad a magyar lufi

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagyobb_a_baj_mint_gondolnank_kipukkad_a_magyar_lufi.607118.html

Jelentős mértékben kiszolgáltatott a magyar gazdaság az uniós támogatásoknak – olvasható a Költségvetési Felelősségi Intézet legújabb elemzésében. A vállalati beruházások csökkenek, a foglalkoztatási helyzet rosszabb lehet a hivatalos statisztikáknál, amint kifutnak az uniós támogatások, kilukadhat a magyar növekedési lufi. Amennyiben beindul a Paks 2 beruházás, úgy búcsút mondhatunk az államadósság-csökkenésnek.

Csúnya számok jöttek az államháztartásról – Az uniós pénzeken csúszott meg a hiány

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/az_unios_penzeken_csuszott_meg_az_allamhaztartas.607077.html

Hozta a formáját a novemberi államháztartás, 154,5 milliárd forintos hiányt keletkezett, így a deficit megközelítette az ezer milliárd forintot. A magas hiányért az erőltetett uniós kifizetések okolhatók. A december azonban még hozhat meglepetéseket – pozitív és negatív értelemben is.

Az uniós pénztől függ a gazdaság

http://mno.hu/gazdasag/az-unios-penztol-fugg-a-gazdasag-1318109

Sokkal rosszabb a hazai munkaerőpiac helyzete, mint a statisztikák mutatják, egy felmérés szerint ugyanis közel 200 ezer fővel van felülbecsülve a versenyszektorban dolgozók száma. A vállalati beruházások csökkennek, és minden jel arra mutat, hogy az uniós támogatások nélkül alig nőne a magyar gazdaság.

Nagy a baj: hét magyar cégből hat nem venne fel új dolgozókat

http://www.vg.hu/gazdasag/nagy-a-baj-het-magyar-cegbol-hat-nem-venne-fel-uj-dolgozokat-462208

Nem változott érdemben a magyarországi munkaadók munkaerő-felvételi kedve, mivel hasonlóan 2015 negyedik negyedévéhez, 2016 első három hónapjában is a megkérdezett vállalatok 14 százaléka tervez létszámbővítést a Manpower legfrissebb előrejelzése szerint.

Brutálisan drágulnak a gyógyszerek – mi lesz a szegényekkel?

http://m.privatbankar.hu/vasarlo/brutalisan-dragulnak-a-gyogyszerek-mi-lesz-a-szegenyekkel-288042

Hatalmas különbségeket lehet tapasztalni patika és patika között, ami az árakat illeti. De az általánosságban elmondható, hogy összességében drágultak a gyógyszerek, méghozzá nem kis mennyiséggel.


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Széteshet az EU az Európai Parlament elnöke szerint

http://diamondbridge.hu/szeteshet-az-eu-az-europai-parlament-elnoke-szerint/

Széteshet az Európai Unió, és támogatóinak nagyon erősen küzdeniük kell azért, hogy ez ne történjen meg – mondta egy keddi német lapinterjúban az Európai Parlament (EP) elnöke.

Fellélegezhetnek a dolgozók: nem csökkennek a prémiumok

http://www.autopro.hu/gyartok/Fellelegezhetnek-a-dolgozok-nem-csokkennek-a-premiumok/17223/

Sokként érte a BMW dolgozóit, hogy a cég csökkenteni akarta a dolgozói prémiumokat. Most véget ért a nyugtalankodás időszaka, az IG Metall szakszervezet és a munkáltató megállapodtak és így a megszorítások témája lekerült a napirendről.

SZERBIÁBAN TÍZEZREKET BOCSÁTANAK EL

http://magyaridok.hu/kulfold/szerbiaban-tizezreket-bocsatanak-el-210208/

Az elkövetkező két hónapban közel 15 ezerrel, a jövő év végéig pedig összesen 35 ezerrel csökkentik a közszféra alkalmazottainak számát Szerbiában, az ágazatban bevezetett létszámstopot, azaz felvételi tilalmat pedig a jövő évre is meghosszabbították.


EGYÉB

 

A netes kiközösítéstől félnek leginkább a diákok

http://mno.hu/oktatas_es_neveles/a-netes-kikozositestol-felnek-leginkabb-a-diakok-1318007

Az oktatási jogok biztosa szerint az iskolai erőszak arányai nem, de formái változtak az utóbbi időszakban.

Aáry-Tamás Lajos kedden az Országgyűlés kulturális bizottsága előtti meghallgatásán kifejtette: évente 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?