Cikkajánló – 2015. december 8.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A PSZ tárgyalásokat kezdeményezett, utcai demonstrációt és sztrájkot helyezett kilátásba

http://szef.hu/hirek/psz_kongresszus_20151205

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azonnali tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a köznevelés területén nem halasztható korrekciókról – erről döntött hétvégén az érdekvédelmi szervezet kongresszusa. Arról is határoztak, hogy szükség esetén az utcai demonstrációtól, de akár a sztrájktól sem riadnak vissza.

Kapcsolódó hírek: http://www.168ora.hu/itthon/pedagogusok-sztrajk-141285.html

http://www.hirado.hu/2015/12/07/sztrajkra-keszulnek-a-pedagogusok/?source=hirkereso

http://librarius.hu/2015/12/07/az-ev-elejen-akar-sztrajkolhatnak-is-a-pedagogusok/

http://www.stop.hu/belfold/a-psz-utcai-demonstraciot-es-sztrajkot-helyezett-kilatasba/1384007/#

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/12/7/Tuntetesre_es_sztrajkra_keszul_a_Pedagoguso_57CHEE#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2015_12_7

Tárgyalás a reményről

http://nepszava.hu/cikk/1078935-targyalas-a-remenyrol/

Akár jogszabályi változások is elképzelhetőek, hogy ágazati kollektív szerződéseket lehessen kötni a közszférában, így a szociális és egészségügyi területen. Ennek reményében ülnek szerdán tárgyalóasztalhoz a szociális államtitkárság kezdeményezésére megalakuló Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórumra meghívott szakszervezetek.

PSZ: a szakszervezet elküldte javaslatait a kormánynak

http://szef.hu/hirek/media/galloi_klubradio_20151208

A Pedagógusok Szakszervezete megfogalmazta és el is küldte a szaktárcának a javaslatait arról, hogy mit kellene tenni a köznevelésben tapasztalható káosz megszüntetésére. Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, utcai demonstrációt, végső esetben sztrájkot szervez az érdekvédelmi szervezet, ráébresztve a társadalmat: a gyerekek jövője a tét – ezt hangsúlyozta Galló Istvánné elnök a Klubrádiónak adott nyilatkozatában 2015. december 8-án.

Kapcsolódó hír: http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=194127

Mennyi lesz jövőre a fizetésünk? – Drasztikus nyomásgyakorlás lehet már a jövő héten.

http://vaol.hu/gazdasag/mennyi-lesz-jovore-a-fizetesunk-drasztikus-nyomasgyakorlas-lehet-mar-a-jovo-heten-1742609

Jelenleg a munkáltatói oldal három százalékos fizetésemelést tart elfogadhatónak, a szakszervezetek a minimálbér kilenc, a garantált bérminimum 13 százalékos emelését tűzték ki célul. Nincs még pont a tárgyalások végén.

Megvédenék a munkahelyeket, emelnék a béreket

https://www.profession.hu/cikk/20151207/megvedenek-a-munkahelyeket-emelnek-a-bereket/6076

A mai alacsony bérszínvonal gátja egy nagyobb arányú gazdasági növekedésnek Magyarországon, ezért fontos a bérek felzárkóztatása, ami pozitívan hatna a belső fogyasztásra, ezáltal a gazdaság versenyképességére is – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke a távirati irodának.

Kapcsolódó hír: http://www.hrportal.hu/hr/erje-el-a-netto-minimalber-a-letminimum-szintjet-20151207.html

Munka gyed mellett: így lehet részmunkaidőre visszamenni

http://adozona.hu/munkajog/Munka_gyed_mellett_igy_lehet_reszmunkaidore_L0HM64#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Új munkaviszonyt kell létesíteni, vagy a meglévő szerződést kell módosítani, ha a gyedről visszatérő munkavállaló részmunkaidőben dolgozna, s hogyan történik a szülési szabadság idején felhalmozódott szabadság kiadása? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

52 fiatal jött haza Angliából a kormány hívó szavára

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/52_fiatal_jott_haza_angliabol_a_kormany_hivo_szavara.223752.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Április óta összesen 52 fiatal jött haza Angliából dolgozni a Gyere Haza, fiatal! program segítségével – tudta meg az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-től (OFA) az Index. A program a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segíti lakhatási, letelepedési támogatással és megfelelő munkahely biztosításával.

Sajnos az állam nem tartotta be az ígéretét a 3000 munkanélkülit újra foglalkoztató szövetkezetnek

http://estiujsag.hu/belugy/sajnos-az-allam-nem-tartotta-be-az-igeretet-a-3000-munkanelkulit-ujra-foglalkoztato-szovetkezetnek

Fordulat ESZOSZ-ügyben. A hátrányos helyzetű és tartós munkanélküli emberek oktatására és foglalkoztatására létrejött szövetkezet, az ESZOSZ munkáját az állami erdészetek fúrták meg úgy tűnik. Az Uniós milliárdokat is elnyerő, de azt fel nem használó szervezet ugyanis a korábban számára megígért több ezer hektárnyi erdőterületre nem léphetett be. Ezzel az ESZOSZ által felvett és alkalmazott majd 3000 munkás jövőjét elvágták.


KÖZÉLET

 

Csúsztatnak, hogy minél nagyobb legyen a félelem

http://nepszava.hu/cikk/1078917-csusztatnak-hogy-minel-nagyobb-legyen-a-felelem

Érzelmi kommunikáció folyik, a kormány manipulál, összemossa a számokat, hogy minél nagyobb félelmet tudjon kelteni. Iván Júlia, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza szerint a fideszes politikusok azért beszélnek egy-, illetve ötmillió menekült szétosztásáról, mert az eredetileg tervezett 1294 ember betelepítésével nem lehet riogatni. A kötelező kvóta keretében Magyarországra öt év alatt sem érkezne “szegednyi menekült”.

PM: Nyugdíj vagy fizetés között kellene választania a képviselőknek is

http://hvg.hu/itthon/20151207_PM_Nyugdij_vagy_fizetes_kozott_kellene_va?s=hk

Kiterjesztené a korlátozást a PM a parlamenti és az EU-képviselőkre is, miszerint nyugdíjasként ne vehessenek fel képviselői juttatást, és választaniuk kelljen a két jövedelem között. A magánszférában és a közszférában is élnek hasonló szigorítások, ezúton Harrach Péter KDNP-s képviselő is gondba kerülhetne.


GAZDASÁG

 

Növekedés buktatókkal

http://nepszava.hu/cikk/1078912-novekedes-buktatokkal

Már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) stábjának tagjai is belátták, elnökük Matolcsy György erőltetett gazdasági növekedési víziója illúziónak bizonyult. A jegybank tegnap megjelent Növekedési jelentéséből ugyanis egyértelműen kiderül “szinte valamennyi termelési tényező alakulásában tartósan lassuló tendenciákat figyelhetünk meg, amelyek a válság hatására csak súlyosabbá váltak.” Az elemzésből kiderül, fals az az állítás, hogy Magyarország jobban teljesít.

Harangoznak a talpon maradt magánnyugdíjpénztáraknak is

http://nol.hu/gazdasag/harangoznak-a-talpon-maradt-magannyugdijpenztaraknak-is-1578837

A szilaj ellenállás tartja még életben a magánnyugdíjpénztárakat, erősen kérdéses azonban, hogy ez mikorra fullad ki. A nyugdíjaskorba lépők sokszor inkább elhagyják a kasszákat, a fiatalabbak kitartása pedig kérdéses.

Szegények és gazdagok: egyre kisebb a magyar középosztály

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/szegenyek_es_gazdagok_egyre_kisebb_a_magyar_kozeposztaly.1.223500.html

2013 és 2014 között – immáron második éve – tovább nőtt az egy főre jutó jövedelmek összege Magyarországon, az életszínvonal azonban nem minden társadalmi réteg esetében javult ugyanúgy. Tavaly a középosztály és az alsó társadalmi rétegek bevételei nőttek a legnagyobb ütemben, de azért ez ne tévesszen meg senkit: 2010 óta a felső egymillió jövedelme bővült a legjobban, konkrétan négyszer olyan gyorsan, mint az alsó egymillió emberé.

Egy kiló húst ér a jövő évi nyugdíjemelés

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/egy_kilo_hust_er_a_jovo_evi_nyugdijemeles/2455287/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Annyira kevés pénzt hoz olvasóinknak a januári 1,6 százalékos nyugdíjemelés, hogy ki se számolták még. Pedig az államtitkár és a szakértő szerint is visszakapták az elvett 13. havi járandóságot.

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Európa még igényli a jegybanki élénkítést

http://www.vg.hu/gazdasag/europa-meg-igenyli-ajegybanki-elenkitest-462112

A vártnál kedvezőbb amerikai foglalkoztatási adat került napvilágra, ez meggyőzheti a Fed vezetőit, hogy jöhet a kamatemelés. Ellenben Európában a munkanélküliség kétszerese az amerikainak, és szükség van élénkítésre.

A francia szocialisták visszalépnek – így akarják legyőzni Le Pent

http://vs.hu/kozelet/osszes/megkotoztek-egy-gyereket-az-ovodaban-1208#!s52

Manuel Valls francia miniszterelnök arra kérte hétfő este a baloldali választókat, hogy a regionális választások második fordulójában szavazzanak a jobboldalra abban a három régióban, ahol a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak esélye van a győzelemre.


EGYÉB

 

Kevés hosszú hétvége lesz jövőre

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/2442-keves-hosszu-hetvege-lesz-jovore

Az NGM rendelet szerint a 2016. évi munkaszüneti napok körüli – a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó – munkarend a következő…

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az