Cikkajánló – 2015. december 7.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Bod: a jelenlegi bérezés felerősíti az elvándorlást

http://www.atv.hu/videok/video-20151206-bod-a-jelenlegi-berezes-felerositi-az-elvandorlast

Hosszú távú bérmegállapodást akar a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A szervezet alelnöke szerint ez azért is szükséges, mert a közszolgálatban dolgozók jelentős részének 8 éve nem volt béremelése. Bod Péter Ákos egyetemi tanár szerint a jelenlegi bérezés fenntarthatatlan, mert felerősíti az elvándorlást.

Nem kérnek a kormány ígéretéből, tüntetnének, sztrájkolnának a tanárok

http://vs.hu/kozelet/osszes/nem-kernek-a-kormany-igeretebol-tuntetnenek-sztrajkolnanak-a-tanarok-1207?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A Pedagógusok Szakszervezete hétvégi kongresszusán úgy döntöttek, jövőre sztrájkkal, tüntetéssel indulhat az év, ha a kormány nem változtat alkalmazásuk feltételein.

A közszférában még nem kapott mindenki fizetést

http://www.origo.hu/gazdasag/20151204-a-kozszferaban-meg-nem-kapott-mindenki-fizetest.html

Az új, központosított illetményszámfejtő rendszer, a KIRA bevezetése miatt közalkalmazottak tízezrei várnak még a novemberi fizetésükre.

Kapcsolódó hír: http://www.atv.hu/belfold/20151204-szazezrek-fizetese-csuszik/hirkereso

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=194120

Módosították a rendvédelmi dolgozók szolgálati törvényét

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=25850

Elfogadták a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény módosítását

Problémás a szakképzési centumok finanszírozása

http://szakszervezetek.hu/hirek/2421-problemas-a-szakkepzesi-centumok-finanszirozasa

A tanárok egy része továbbra is elégedetlen a szakmai közoktatás működésével. A Pedagógusok Szakszervezete a miniszterelnöknek küldött levelében azt írja: gondokat látnak a szakképzési centrumok költségvetési támogatása körül, a szakképző iskolák pénzügyi helyzete továbbra is bizonytalan.

A bölcsisnénik nyomorogjanak csak tovább!

http://divany.hu/poronty/2015/12/06/a_bolcsisnenik_nyomorogjanak_csak_tovabb/

Pár nappal ezelőtt a szakállamtitkár nagy csinnadrattával jelentette be, hogy jövőre akár 40-60 ezer forinttal is többet vihetnek haza a diplomás bölcsődei dolgozók. Erre fel is derült a szívünk, mert ki érdemelné meg jobban a pénzben is kifejezett megbecsülést, mint azok, akik egész nap gondoskodnak a pici és sok-sok gyámolításra szoruló gyermekünkről. Akik megtanítják őt önállóan enni, aludni, vécére menni, addig pedig tisztába teszik őket és etetik, altatják, öltöztetik. Nehéz és fontos a feladatuk, mindenki tudja ezt, akinek gyereke van.

Kordás László: a bérfelzárkóztatás növeli a gazdaság versenyképességét

http://szakszervezetek.hu/hirek/2412-kordas-laszlo-a-berfelzarkoztatas-noveli-a-gazdasag-versenykepesseget

A mai alacsony bérszínvonal gátja egy nagyobb arányú gazdasági növekedésnek Magyarországon, ezért fontos a bérek felzárkóztatása, ami pozitívan hatna a belső fogyasztásra, ezáltal a gazdaság versenyképességére is – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke pénteken.

Kapcsolódó hír:

http://figyelo.hu/cikkek/426998-vegre-egy-gazdasagi-program–amit-mindenki-tamogatna

http://magyarhirlap.hu/cikk/42016/Kordas_Laszlo_A_berfelzarkoztatas_noveli_a_gazdasag_versenykepesseget

 

Állásokat veszélyeztet a rezsicsökkentés

http://nepszava.hu/cikk/1078642-allasokat-veszelyeztet-a-rezsicsokkentes/

Összefogott négy szakszervezet a rezsicsökkentés miatt veszélybe került közműszolgáltatói munkahelyeken dolgozók megmentésére. Az erről szóló megállapodást és a cselekvési tervet pénteken közös sajtótájékoztatón ismertették.

Kapcsolódó cikk: http://figyelo.hu/cikkek/426994-a-rezsiharc-kirugasokhoz-vezet

http://mno.hu/tarsadalom/szakszervezetek-kuzdenek-a-rezsicsokkentes-aldozataiert-1317452

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/szakszervezetek-fogtak-ossze-a-kozmuszolgaltatoi-munkahelyekmegovasaert-61632.html

Leépít és kiszervez, de a nyári olimpiára új stúdiót épít az állami média

http://nol.hu/belfold/leepit-es-kiszervez-de-a-nyari-olimpiara-uj-studiot-epit-az-allami-media-1578321

Újabb kiszervezésekre készül az MTVA vezetése, úgy tudjuk, a 129 fős csoportos leépítés részeként elküldik a reklámértékesítéssel foglalkozó munkatársak és a műszaki gárda egy részét. Idén közel 10 milliárd forint ment el az M1 hír- és az M4 sportcsatorna elindítására, a 80 milliárdos büdzsé is úgy elég, hogy az MTVA február óta nem fizeti a hiteleit, így 8-9 milliárd forintja maradt pluszban.

DSZ: a kormány több felsőoktatási oktatói bérbesorolást változatlanul hagyna

http://szakszervezetek.hu/hirek/2395-fdsz-a-kormany-tobb-felsooktatasi-oktatoi-berbesorolast-valtozatlanul-hagyna

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) sajnálattal állapítja meg, hogy a kormány nem kíván változtatni az oktatói-kutatói bérrendszerben több kategória keresetén.

ÍGY ÉLNEK ÁLLAMI KÖLDÖKZSINÓRON A SZAKSZERVEZETEK

http://vs.hu/kozelet/osszes/igy-elnek-allami-koldokzsinoron-a-szakszervezetek-1205?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Idén is irdatlan állami támogatást kaptak. De nem panaszkodhatnak a munkaadói érdekképviseletek sem. Évi 100-200 millió forint a tarifájuk.

Korrupciós képzésre küldenék a közszféra dolgozóit

http://szakszervezetek.hu/hirek/2410-korrupcios-kepzesre-kuldenek-a-kozszfera-dolgozoit

Korrupciós képzésre küldené az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közszféra dolgozóit, illetve a veszélyeztetett – a kísértésnek jobban kitett – munkakörökben gyakrabban váltogatná az alkalmazottakat. Az ÁSZ ötödik alkalommal elkészített integritásfelmérése szerint rendszeressé kellene tenni a korrupciós kockázatelemzést az állami szférában, és a szervezetek nagyobb hangsúlyt fektethetnének a megelőzésre is – írja a Világgazdaság.

Kirúgják az alkalmazottakat a Kliknél, hogy közmunkásként vegyék vissza

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/5/14/klik_kirugja_az_embereket_kozmunkaskent_veg_QPYOP8

Egyre gyakoribb, hogy elbocsátják a közalkalmazottakat a Klik-hez tartozó oktatási intézményeknél, hogy közmunkásként vegyék vissza őket – írta a Világgazdaság.

Szolgálati idő nyugdíjhoz: más az idő és más a mérték

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Szolgalati_ido_nyugdijhoz_mas_az_ido_es_a_m_OWO6QN#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Hiába érezzük, hogy bizonyos éveink duplán számítanak, a nyugdíjra készülve bizony szembesülnünk kell vele, hogy vannak olyan évek, amelyek még csak egyet sem érnek. Mások viszont igen, megint mások: is-is. Hogy is van ez? Winkler Róbert nyugdíjszakértő megmondja.

 


KÖZÉLET

 

Éger István: Az egészségügy helyzete nemzetbiztonsági kockázatot jelent

http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/eger_istvan_az_egeszsegugy_helyzete_nemzetbiztonsagi_kockazatot_jelent/2454929/

– Azonnali bérrendezésre, és legalább öt évre előre tervezhető életpályamodellre van szükség az egészségügyben – véli dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara újraválasztott elnöke.

PM: Forma-1-rendezés helyett az ország problémáit kellene megoldani

http://www.stop.hu/belfold/pm-forma-1-rendezes-helyett-az-orszag-problemait-kellene-megoldani/1383704/#null

A gyermekéhezés felszámolására, valamint az egészségügy, az oktatás és a közszféra fejlesztésére fordítaná a Párbeszéd Magyarországért (PM) azt a 145 milliárd forintot, amit a kormány a következő tíz évben a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Magyar Nagydíjának megrendezésére kíván költeni.

Az MSZP a miniszterekkel fizettetné ki az elmaradt béreket

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/belfold/az-mszp-a-miniszterekkel-fizettetne-ki-az-elmaradt-bereket?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

Az MSZP azt javasolja, hogy minden miniszter a saját vagyonával álljon helyt az általa irányított területen dolgozó emberek fizetésének késedelme vagy elmaradása miatti károkért.


GAZDASÁG

 

TÖBB SZÁZEZER GYERMEK ÉHEZIK

http://figyelo.hu/cikkek/427034-tobb-szazezer-gyermek-ehezik

Évente 31,96 milliárd forinttal kerülne többe az, ha a legrászorultabb gyerekek a hétvégeken és a szünidőben is naponta legalább egyszer kapnának meleg ételt, de ebből az összegből már a leghátrányosabb helyzetű várandós nők is élelemhez jutnának.

Pár hónap alatt felélhető az átlag magyar nyugdíj-megtakarítása

http://www.bankmonitor.hu/cikk/par-honap-alatt-felelheto-az-atlag-magyar-nyugdij-megtakaritasa.htm

Mindössze 202 ezer forintot tesz ki a magyar lakosság egy főre eső nyugdíj-megtakarítása. Figyelembe véve, hogy az állami nyugdíjak kapcsán egyre több kétely merül fel, ennek nagyságát mindenképpen növelni kell a jövőben. Az öngondoskodás tehát nem megkerülhető, aminek jelenleg három típusa érhető el. Hogy melyek ezek, és melyik kinek ajánlott, kiderül az alábbiakból!

10 perc alatt százezreket spórolhatsz: csak ilyen számlát kell nyitnod

http://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/10_perc_alatt_szazezreket_sporolhatsz_csak_ilyen_szamlat_kell_nyitnod.1047315.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

A TBSZ számla nyitásával egy átlagos takarékoskodó magyar család 5 év alatt 200 ezer forintot spórolhatna meg, ennek ellenére még mindig kevesen választják ezt a konstrukciót. A kedvezmények maximális kihasználásához persze nem árt tisztában lenni a számla sajátosságaival.

Hétszer tehetősebb az átlag svájci, mint az átlag Magyar

http://www.szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/2415-hetszer-tehetosebb-az-atlag-svajci-mint-az-atlag-magyar

A most következő számoktól minden magyarnak kinyílhat a svájci bicska a zsebében. A svájci és a magyar jegybank adatait összevetve ugyanis kiszámítottuk, hogy egy átlag svájci 17-szer gazdagabb, mint egy átlag magyar, és megtakarításaikért a svájciak 7-szer annyit tudnának vásárolni, mint a magyarok. A svájci lakások jóval többet érnek, mégis kisebb a lakások jelentősége a svájciak vagyonán belül, mint nálunk – írja a Portfolio.


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Kérés nélkül is átvehetné a tagországok határvédelmét a Frontex

http://www.portfolio.hu/gazdasag/keres_nelkul_is_atvehetne_a_tagorszagok_hatarvedelmet_a_frontex.223698.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Az Európai Unió olyan intézkedést fontolgat, amely lehetővé tenné, hogy az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex beavatkozzék egy tagállam határvédelmébe és az ottani határ őrzésébe – közölték uniós tisztviselők és diplomaták pénteken a tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek brüsszeli tanácskozása kapcsán.

Szakszervezeti vezetőket tartóztattak le a kommunista Kínában

http://444.hu/2015/12/06/szakszervezeti-vezetoket-tartoztattak-le-a-kommunista-kinaban

Dél-Kínában a rendőrség őrizetbe vett három embert, akik a munkások jogaiért akartak fellépni. Az ország déli részén, ami a világ egyik legfontosabb ipari központjának számít, egyre nagyobb az elégedetlenség a munkakörülmények miatt, ezért a Kommunista Párt minden szerveződést igyekszik felszámolni.

Belgrád: több mint 14 ezer embert küldenek el a közszférából

http://kitekinto.hu/karpat-medence/2015/12/05/belgrad_tobb_mint_14_ezer_embert_kuldenek_el_a_kozszferabol/

Több mint 14 500 embert küldenek el a következő két hónapban a szerbiai közszférából – hozta nyilvánosságra a belgrádi kormány döntését a Večernje novosti című szerb napilap pénteken.


EGYÉB

 

Egy szempillantás alatt eltűnhet a szegények fele Magyarországon

http://www.vg.hu/gazdasag/egy-szempillantas-alatt-eltunhet-a-szegenyek-fele-magyarorszagon-462005

Jövőre eltűnhet a létminimum alatt élő emberek fele, de nem azért, mert hirtelen mindenki meggazdagszik. A KSH csavar egyet a számítási modellen.

Országszerte véglegesítették az új fix traffipaxok helyét, itt a lista

http://gazdasagportal.hu/index.php/orszagszerte-veglegesitettek-az-uj-fix-traffipaxok-helyet-itt-a-lista/

Valamennyi fix telepítésű traffipax (hivatalosan Véda közúti intelligens kamera) felszerelési helyét végleges

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós