A közszolgáltatások ára – Emelkedő vagy hanyatló nemzet?

Sikeresen lezajlott a SZEF Akadémia második fóruma december 5-én, szombaton.

Szombaton, a Kossuth Klubban tartotta második akadémiai napját a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A www.szefakademia.hu címen elérhető és távoktatási lehetőségeket is hordozó képzést elsősorban az interneten át érdeklődők figyelmébe ajánlják.

Hogyan hatnak az igazgatási, a hatósági, a humán, a kulturális és a kommunális rendszerek a nemzet életminőségére és versenyképességére? Hogyan dönthet újra maga a társadalom a közszolgáltatások áráról, avagy kiszabadíthatók-e a közszolgák az állami-kormányzati fogságból? Ezekre a kérdésekre válaszolva Bod Péter Ákos egyetemi tanár, az MNB volt elnöke – Csak bér és költség, vagy befektetés a jövőbe? – címmel beszélt a közszolgálatok közgazdaságtanáról, György Péter esztéta a kultúra szocializáló funkcióiról, Hoffman István a közszolgáltatások európai történetét mutatta be.

Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára nyitóbeszédében az aktuális minimálbér és garantált bérminimum tárgyalások kapcsán kiemelte, a minimálbér és a közszolgálati bértarifák kezdő értéke meg kell egyezzen, s ennek az értéknek legalább a mindenkori létminimum szintjét el kell érnie.

Földiák András, a SZEF elnöke tartalmi korreferátumában felhívta a figyelmet arra, bár igaz, hogy a magyar állam túl sokat költ, ugyanakkor nem mindegy, hogy haszontalan beruházásokra vagy hasznos közszolgáltatásokra fordítódnak állami pénzek. Főképp azért, mert továbbra is van mintegy kétszázezer közszolgálati dolgozó, akiknek semmit nem ígér 2016-ra a Kormány, noha nettó bérük 2008 óta nem emelkedett.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós