Keresés
Close this search box.

A közszolgáltatások ára – Emelkedő vagy hanyatló nemzet?

Sikeresen lezajlott a SZEF Akadémia második fóruma december 5-én, szombaton.

Szombaton, a Kossuth Klubban tartotta második akadémiai napját a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A www.szefakademia.hu címen elérhető és távoktatási lehetőségeket is hordozó képzést elsősorban az interneten át érdeklődők figyelmébe ajánlják.

Hogyan hatnak az igazgatási, a hatósági, a humán, a kulturális és a kommunális rendszerek a nemzet életminőségére és versenyképességére? Hogyan dönthet újra maga a társadalom a közszolgáltatások áráról, avagy kiszabadíthatók-e a közszolgák az állami-kormányzati fogságból? Ezekre a kérdésekre válaszolva Bod Péter Ákos egyetemi tanár, az MNB volt elnöke – Csak bér és költség, vagy befektetés a jövőbe? – címmel beszélt a közszolgálatok közgazdaságtanáról, György Péter esztéta a kultúra szocializáló funkcióiról, Hoffman István a közszolgáltatások európai történetét mutatta be.

Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára nyitóbeszédében az aktuális minimálbér és garantált bérminimum tárgyalások kapcsán kiemelte, a minimálbér és a közszolgálati bértarifák kezdő értéke meg kell egyezzen, s ennek az értéknek legalább a mindenkori létminimum szintjét el kell érnie.

Földiák András, a SZEF elnöke tartalmi korreferátumában felhívta a figyelmet arra, bár igaz, hogy a magyar állam túl sokat költ, ugyanakkor nem mindegy, hogy haszontalan beruházásokra vagy hasznos közszolgáltatásokra fordítódnak állami pénzek. Főképp azért, mert továbbra is van mintegy kétszázezer közszolgálati dolgozó, akiknek semmit nem ígér 2016-ra a Kormány, noha nettó bérük 2008 óta nem emelkedett.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.