Keresés
Close this search box.

Cikkajánló – 2015. november 25.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete közleménye

http://os.mti.hu/hirek/112336/a_kozgyujtemenyi_es_kozmuvelodesi_dolgozok_szakszervezete_kozlemenye

Budapest, 2015. november 24., kedd (OS) – A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete tiltakozik a Nemzeti Kulturális Alapot érintő átalakítások ellen!  Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az NKA Bizottságának létrehozásakor a szakmai szervezetek eddigi 50%-os javaslattételi jogát 1/3-ra redukálják!

Mégsem lehet szociális ágazati kollektív szerződést kötni?

http://bddsz.hu/agazatikollektivszerzodes

Szervezetünk a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárához fordult tájékoztatás kérés céljából,  hogy lehetséges-e a hatályos jogszabályok alapján “szociális ágazati kollektív szerződés” megkötése? Ha nem miért nem?

Nyárra dolgozzák ki a szociális életpályamodell koncepcióját

http://www.dehir.hu/belfold/nyarra-dolgozzak-ki-a-szocialis-eletpalyamodell-koncepciojat/2015/11/25/

Budapest – A szociális életpályamodell 6-8-10 hónapos felkészülési időt követően, 2017-ben indulhat el, nyilatkozta az államtitkár.

Nyugdíjrendszer: be nem tartott ígéretek

http://nepszava.hu/cikk/1077436-nyugdijrendszer-be-nem-tartott-igeretek

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tavalyi megállapodását a kabinet felrúgta – nyilatkozta lapunknak Kordás László. A Népszava birtokába jutott dokumentumban többek között megemlítik: “a VKF tárgyal a különösen nagymértékű fizikai és/vagy pszichés megterhelést okozó munkakörülmények között dolgozó munkavállalók helyzetének javításáról, figyelembe véve a korkedvezményes nyugdíjrendszer megszüntetését is”. A megállapodásban – amelyet Varga Mihály, Nemzetgazdasági miniszter is aláírt – hangsúlyozzák, hogy az Országgyűlés 2015 tavaszi ülésszakán fognak tárgyalni róla.

Mennyit ér a munka Magyarországon 2016-ban?

https://www.facebook.com/events/851040695005172/

Mennyit kötelező, mennyit kellene és mennyit lehet emelni a béreken jövőre? Ezekre a kérdésekre várunk válaszokat az egymással vitázó, tárgyaló érdekképviseletek vezetőitől. Milyenek a bérek és hogyan alakulhatnak az egyes ágazatokban? Az ország bérhelyzetét évtizedek óta vizsgáló szakembertől kapunk képet erről. Milyen szabályok szerint adhatók a béren kívüli juttatások?

Bértárgyalás: ha nincs emelés, irány az országhatár

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/2209-bertargyalas-ha-nincs-emeles-irany-az-orszaghatar

Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei elnöke szerint a bértárgyalásokon gyakran súlyos nyomás nehezedik a felekre, ezért előreláthatóan négy-öt nagy somogyi vállalatnál személyesen vesz majd részt az egyeztetésen. A tét komoly: a cégeknél több ezren dolgoznak – írja a sonline.hu.

Zsákutca a védett foglalkoztatás?

http://www.hrportal.hu/hr/zsakutca-a-vedett-foglalkoztatas-20151124.html

Gyorsítópálya helyett, az eredeti célokkal szemben, zsákutca lehet a megváltozott munkaképességűek támogatott foglalkoztatása. az elmúlt hónapokban a megváltozott munkaképességű munkavállalók ezrei “ragadtak be” az akkreditált munkáltatók által tömegével kínált állásokba, és olyanok is gyakran töredék bérért végeznek betanított munkát, akik egyébként a nyílt munkaerőpiacon is jó eséllyel megállnák a helyüket.

Nőtt a munkabalesetek száma az első háromnegyed évben

http://www.mon.hu/nott-a-munkabalesetek-szama-az-elso-haromnegyed-evben/2960648?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Budapest – A munkabalesetek száma 9,4 százalékkal nőtt az első háromnegyed évben az előző esztendő azonos időszakához képest – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának kedden közzétett jelentésében, amely a tárca honlapján olvasható.

Munkavégzés a határon túl – mi jár és mi jut?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/munkavegzes-a-hataron-tul-mi-jar-es-mi-jut

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azon munkavállalók létszáma, akik külföldön végeznek munkát. A jelen téma szempontjából azonban nem a tartósan kitelepedett, a fogadó ország joga alapján munkát vállalók helyzetét vizsgáljuk, hanem azt a helyzetet, ha a magyar munkáltató magyar munkavállalója végzi munkáját külföldön – írja a HR&Munkajog.

A munkahelyi zaklatás jogorvoslatai

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkajog/2215-a-munkahelyi-zaklatas-jogorvoslatai

A 10 éves Egyenlő Bánásmód Hatóság szakmai sorozatának első kiadványát a munkahelyi zaklatás témakörében készítették el a hatóság munkatársai. A munkaviszony jellegéből és a munkahelyek hierarchikus szervezeti felépítésből adódóan a foglalkoztatásban a zaklatás előfordulási aránya – egyéb területekhez képest – igen magas. A zaklatással kapcsolatos ügyek többsége a foglalkoztatáshoz kötődik az EBH esetjogában is. A munkajog.hu cikksorozatának első részében a zaklatás és a szexuális zaklatás fogalmával foglalkoztak.

A 2025-ös hivatások 60 százalékát még fel sem találták

http://www.irodakereso.info/hir/A-2025-os-hivatasok-60-szazalekat-meg-fel-sem-talaltak/413550511

A technológia alaposan felforgatja a jövőbeni foglalkoztatást és munkahelyeket – derül ki a CBRE globális ingatlan-tanácsadó legfrissebb, az „Ingatlan és a közösség: a jövő vizsgálata” című kutatásából.

A karrierépítés alappillére a jó önéletrajz, amihez itt van 9+1 okos tipp

http://player.hu/biznisz/tiz-oneletrajz-tipp/

Minden álláskeresés az önéletrajznál kezdődik: ha nem elég figyelemfelkeltő, precíz, lényegre törő és informatív a CV-nk, a munkáltatók többsége tovább is lapoz rólunk. Ezt elkerülendő, íme egy magyar infografika, ami mindent elmagyaráz a bomba önéletrajzról.


KÖZÉLET

 

A kulturális bizottság lezárta az NKA-törvény vitáját – A közgyűjteményi törvény módosítását támogatták

http://www.jogiforum.hu/hirek/34845

Elfogadott módosító javaslat nélkül zárta le az Országgyűlés Kulturális bizottsága a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvény részletes vitáját, támogatta azonban a közgyűjteményi törvény módosítását.

Tízezernyi civil szervezet okiratait kell átírni

http://www.vg.hu/kozelet/jog/tizezernyi-civil-szervezet-okiratait-kell-atirni-461473

Csak a fővárosban több mint tízezer civil szervezet létesítő okiratait kell módosítani 2016. március 15-ig.

Fej fej mellett az MSZP és a Fidesz

http://mno.hu/gazdasag/fej-fej-mellett-az-mszp-es-a-fidesz-1315684

A szocialisták több munkahelyet teremtettek és olcsóbban, mint a Fidesz, de az Orbán-kormány rövidebb idő alatt is nagyobb értékű beruházást vonzott az országba, mint a rivális párt. Nehéz „megmérni” egy-egy beruházás valódi értékét. Egy biztos: olyan ágazatokat érdemes támogatni, ahol nagyobb a hozzáadott érték.

Már milliók nyomorognak

http://nepszava.hu/cikk/1077430-mar-milliok-nyomorognak

A szegénység elleni küzdelemben elért eredményekről is beszélt Balog Zoltán miniszter a közelmúltban tartott Budapesti Demográfiai Fórumon. Többek között szólt a hátrányos helyzetű diákoknak járó ösztöndíjakról, a családi otthonteremtési kedvezményről, a szeptemberben bevezetett ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetésről, valamint arról, hogy jövőre a szünidei gyermekétkeztetés támogatását 100 százalékban vállalja a kormány. Ezek kétségtelenül helyes és jó intézkedések.


GAZDASÁG

 

Rossz lesz, ha nem lesz béremelés Magyarországon

http://www.hirado.hu/2015/11/25/rossz-lesz-ha-nem-lesz-beremeles-magyarorszagon/?source=hirkereso

A Raiffeisen Bank elemzése nyomán a legtöbb közgazdász nagyarányú béremelést jósol hazánkban. A hirado.hu által megkérdezett szakértők is egyetértenek abban, hogy hatalmas gond a szakképzett munkaerő elvándorlása, helyhez kötöttsége. Emiatt egyre nehezebben találnak megfelelő munkaerőt a cégek, hosszú távon pedig lassulhat a gazdaság bővülése. Egyetértenek abban is, hogy adópolitikai eszközökkel lehet ösztönözni a munkaadókat béremelésre.

Egyre több hazai háztartás küzd pénzügyi gondokkal

http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/gazdasag/egyre_tobb_hazai_haztartas_kuzd_penzugyi_gondokkal.5313.html

A magyarok közel fele (44%) nem engedhet meg magának előre nem látható kiadást, anélkül, hogy ne kellene kölcsönhöz folyamodnia és csupán 25%-uk nyilatkozott úgy, hogy nem kérne kölcsön ilyen esetben – derül ki az Intrum Justitia idei Európai Fogyasztói Fizetési Felméréséből.

Tízmilliárd forinttal csökkennek majd a jövőben a közterhek

http://magyarhirlap.hu/cikk/41144/Tizmilliard_forinttal_csokkennek_majd_a_jovoben_a_kozterhek

Versenyképes, jól szervezett, magas színvonalú, hatékony államigazgatási munkát szeretnék magam körül látni. Minimális célkitűzés a felesleges bürokratikus szabályozás lefaragása – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Romániában tíz százalékkal emelik a közalkalmazottak bérét

http://www.stop.hu/kulfold/romaniaban-tiz-szazalekkal-emelik-a-kozalkalmazottak-beret/1380974/

Kihirdette Klaus Iohannis román államfő kedden a közalkalmazotti bérek tíz százalékos emelését decembertől előirányzó törvényt, amelyet előzetes hatásvizsgálat nélkül fogadott el két hete a román parlament.

Éheznek a rendőrök

http://nepszava.hu/cikk/1077502-eheznek-a-rendorok/

A Szerbiai Rendőrségi Szakszervezet vezetőségi testületének tagjai éhségsztrájkba kívánnak kezdeni, de csak azt követően, hogy Aleksandar Vučić kormányfő visszatér Kínából – írta honlapján a Vajdaság Ma. A szakszervezet képviselői hiszik, hogy a miniszterelnök meghallgatja kéréseiket, és megoldja a rendőrségben jelen levő problémákat.

Lézerrel okoztak súlyos szemsérülést egy pilótának

http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/eye/injury_eye/lezerrel-okoztak-sulyos-szemserulest-egy-pilotanak-203594.html

Súlyosan megsebesítették a szemén lézerrel a British Airways légitársaság egyik pilótáját leszálláskor a Heathrow repülőtéren, a brit pilóták szakszervezete megkongatta a vészharangot.

Már a héten felmondhatnak a szlovákiai nővérek

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/nemzetkozi/2223-mar-a-heten-felmondhatnak-a-szlovakiai-noverek

Szlovákiában már ezen a héten várható a nővérek és szülész-asszisztensek tömeges felmondása. Sem a szakmai kamara, sem az ágazati szakszervezet nem nyilatkozott eddig arról, hányan döntenek a felmondás beadása mellett, mivel szerintük érzékelhető a nyomásgyakorlás – olvasható az InfoRádió honlapján.

A munkáltató jelezze, ha radikalizálódik a beosztott

http://www.hrportal.hu/c/a-munkaltato-jelezze-ha-radikalizalodik-a-beosztott-20151124.html

Legalábbis ezt javasolja a francia nagyvállalkozók szövetsége, a Medef a vállalatvezetőknek, akiknek az elmúlt évtizedben egyre inkább szembe kell nézniük ezzel a tendenciával. Sőt tippeket is adnak miről lehet felismerni a radikalizálódott dolgozókat, írja az Inforadio.hu.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára. Idén újítottunk, hiszen 3 helyszínen egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros