Cikkajánló – 2015. november 23.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Alulfinanszírozott, túlcentralizált és bürokratizált a köznevelés

http://www.168ora.hu/itthon/alulfinanszirozott-tulcentralizalt-es-burokratizalt-kozneveles-140786.html

Az alulfinanszírozott, túlcentralizált és bürokratizált a köznevelés nincs tekintettel a gyerekekre, van iskola, ahol már a tanárok háromnegyede sztrájkolna, és vannak, akik harmadik hónapja nem kaptak fizetést – derült ki a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) fórumán Budapesten szombaton elhangzott felszólalásokból, melyek alapján a szervezet levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Kapcsolódó hír: http://nol.hu/belfold/totalis-diktatura-van-a-kozoktatasban-1576245

http://www.atv.hu/videok/video-20151122-elesen-biraltak-a-klik-et-a-pedagogusok-levelet-irnak-orbannak

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/11/21/A_tanarok_haromnegyede_sztrajkolna_levelet__DO5L2Y#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2015_11_21

Portré: Fehér József, a SZEF Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöke

http://szakszervezetek.hu/portre/2133-feher-jozsef-a-szef-penzugyi-ellenorzo-bizottsaganak-elnoke

„Megvolt az esélye annak, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség jól összerakható és jól működő szervezet legyen, de az esélyt elvitte a gyerekes türelmetlenség. Vagyis az, hogy májusban kikiáltjuk az együttműködést, majd decemberben minden javaslatunk és óvatos kezdeményezésünk ellenére létrejön a szövetség” – mondta Fehér József, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöke, akit arról is kérdeztünk, miért lépett vissza az egyesülés útjáról a SZEF. Fehér József szerint a szakszervezeti rendszerváltás a közszférában kezdődött, s ma is változtatásra van szükség, hogy a szakszervezeti mozgalom gyorsabban tudjon reagálni az új generáció elvárásaira. 

A munkavállalók képviselői egységesen 9 százalékos emelés mellett tették le a voksot

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/2163-a-munkavallalok-kepviseloi-egysegesen-9-szazalekos-emeles-mellett-tettek-le-a-voksot

Lényegében eredménytelenül értek véget a minimálbérről szóló tegnapi tárgyalások a kormány, a szakszervezetek és a munkaadók képviselői között. A megbeszéléseket november 27-én folytatják – erről tájékoztatta a Népszavát Kordás László.

Idén a 4 százalékhoz közeli átlagos bérnövekedés

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/iden_4_szazalek_korul_lehet_az_atlagos_bernovekedes.606274.html

Idén a 4 százalékhoz közeli átlagos bérnövekedés – a várhatóan stagnáló infláció mellett – a reálbérek ugyanolyan mértékű emelkedését hozza az MTI-nek pénteken nyilatkozó elemzők szerint.

Felháborodási hullám a felsőoktatásban

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/felhaborodasi-hullam-a-felsooktatasban-1315336

Felháborodási hullámok indultak a felsőoktatásban – jelentette ki Reggeli Járat című műsorunkban a szakszervezeti alelnök.

Pósán László: több lépcsőben emelik a béreket a felsőoktatásban

http://www.dehir.hu/belfold/posan-laszlo-tobb-lepcsoben-emelik-a-bereket-a-felsooktatasban/2015/11/20/

Több lépcsőben emelik a felsőoktatásban dolgozók illetményét. Pósán László fideszes országgyűlési képviselő mai debreceni tájékoztatóján arról beszélt, hogy 2018-ra – tudományos fokozattól függően – 40 és 120 ezer forint közötti összeggel nőnek a bérek. Ebben a szférában 2007 óta nem volt emelés.

Annyit keresnek a nők, mint a férfiak 10 éve

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/annyit_keresnek_a_nok_mint_a_ferfiak_10_eve.222786.html

Annak ellenére, hogy 2006 óta körülbelül negyedmilliárd fővel nőtt a női munkaerőtábor a világon, a bérek esetében továbbra is nagyok az egyenlőtlenségek, a nők most annyit keresnek, mint a férfiak egy évtizede – állapítja meg a World Economic Forum nemek közötti különbségeket vizsgáló idei jelentése. Magyarországon is nagy a lemaradás az ún. gender gap bezárását illetően, ami különösen a munkában és a politikai szerepvállalásban jelenik meg.

Rezidensek lépegetnek

http://nepszava.hu/cikk/1077074-rezidensek-lepegetnek

Sok panasz érkezett a Magyar Rezidens Szövetséghez (MRSz) a szakorvosképzésben résztvevő fiataloktól, de ezeket egyelőre nem viszik az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala elé, mert közben komoly eredmények is születtek, hisz több pénz jut a rezidensek képzésére, emelkedett a keret is. Dénes Tamás összegezte így a szervezet álláspontját, miután a héten tárgyaltak az új egészségügyi államtitkárral a szakorvosképzés tapasztalatairól.

Hamarosan végleg eltörlik a munkanélküli segélyt

http://fullank.com/index.php/napiparaszt-2/3171-hamarosan-vegleg-eltorlik-a-munka-nelkuli-segelyt

Óriási és sokak számára megdöbbentő lépésre készül a kormány, végérvényesen el akarják törölni a munkanélküli segélyt!Kevesen tudják, de sok olyan ország van, ahol a munkanélkülieknek semmilyen ellátás, semmilyen támogatás nem jár, egyetlen forint segítséget sem kapnak!

Egészségesebbnek akarják feltüntetni a rokkantakat?

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/rehab-1315236

A megváltozott munkaképességűek háromnegyedét a munkaerőpiacon szeretné látni a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal 2020-ig – mindezt úgy, hogy jövőre nem emelkedik a foglalkoztatásukra szánt összeg. A Látótérnek nyilatkozó ügyvéd szerint a 2012-ben életbe lépett rendelettel szándékosan egészségesebbnek akarják feltüntetni a rokkantakat – az érdekvédők pedig úgy látják: megdőlt az a kormányzati kommunikációs érv, mely szerint a csalók miatt szigorították a szabályokat.

Újabb 4 milliárd forint a fiatal vállalkozóknak

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/kkv-palyazatok/ujabb-4-milliard-forint-a-fiatal-vallalkozoknak/

Fiatalok vállalkozóvá válását elősegítő program indul 4 milliárd forint uniós forrásból – jelentette be Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, a fiatalok foglalkoztatásának növelése, a munkaerőpiacra történő első belépésük megkönnyítése a kormány egyik legfontosabb foglalkoztatáspolitikai célkitűzése.

243 ezer forint a bruttó átlagkereset

http://munkajog.hu/rovatok/hirek/243-ezer-forint-a-brutto-atlagkereset

2015. január–szeptemberben 3,9 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette a KSH.

Nyugdíj: ezektől függ az ellátás összege

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nyugdij_ezektol_fugg_az_ellatas_osszege_HAQ8GJ.aspx#rss

Mi alapján számítódik jelenleg a nyugdíj, milyen időszak jövedelme számít? Van-e jelentősége annak, ha az utolsó években magasabb jövedelemmel rendelkezünk? Javít-e ez a várható nyugdíj összegén? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nem csak külföldi munkavállaláshoz jó az Europass – Több mint 1 millióan használják Magyarországon

http://europass.hu/nem-csak-kulfoldi-munkavallalashoz-jo-az-europass-tobb-mint-1-millioan-hasznaljak

Tíz éves az EU legnépszerűbb dokumentuma, az Europass. Eredetileg azért hozták létre, hogy segítse a különböző országokban végzett tanulmányok és a megszerzett képességek összehasonlíthatóságát, mára azonban hazai szinten is elterjedt a használata.


KÖZÉLET

 

Az MSZP is beszállt az aláírásgyűjtésbe, béremelést követelnek

http://propeller.hu/itthon/3172812-mszp-is-beszallt-alairasgyujtesbe-beremelest-kovetelnek

Az MSZP aláírásgyűjtésbe kezdett Budapesten, a szocialisták a bérek emelésére kívánják rábírni a kormányt – közölte Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke szombaton.

Kapcsolódó hír: http://hirtv.hu/ahirtvhirei/mszp-1315197

Felvonulással kezdődik a nőkkel szembeni erőszak elleni 16 akciónap Budapesten

http://hir.ma/belfold/felvonulassal-kezdodik-a-nokkel-szembeni-eroszak-elleni-16-akcionap-budapesten/590159

A Néma Tanúk felvonulása elnevezésű sétával veszi kezdetét szombaton a 16 Akciónap nemzetközi kampány magyarországi rendezvénysorozata, amelynek keretében mintegy két héten át számos program, konferencia és műhelyfoglalkozás révén hirdetnek zéró toleranciát a nők elleni erőszakkal szemben.

Elfelejthetjük a vasárnapi zárva tartást

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/elfelejthetjuk_a_vasarnapi_zarva_tartast.606322.html

Nyitva tarthatnak az üzletek a négy adventi vasárnapon, november 29-én, valamint december 6-án, 13-án és 20-án.


GAZDASÁG

 

25 év alatt fáj legjobban a válság

http://nol.hu/gazdasag/25-ev-alatt-faj-legjobban-a-valsag-1576157

A válság évei alatt a fiatal korosztály sokkal nagyobb veszteséget szenvedett el, mint az idősebb. Magyarországon különösen nagy a szegénységben élő fiatalok aránya, ez pedig kihat a gazdaság teljesítőképességére, és a népesedési terveket is keresztülhúzza. A fiatalok elszegényedése hosszú távon árt az országnak.

Nő a nyugdíj, de nem eléggé?

http://mno.hu/gazdasag/no-a-nyugdij-de-nem-elegge-1315080

Jövőre minimálisan, az infláció mértékével, 1,6 százalékkal nőnek a nyugdíjak. A kormány szerint megőrzik az ellátás értékét, a szakértő viszont arról beszél, hogy rosszul járnak a nyugdíjasok, mert az ő fogyasztói kosarukban lévő termékek ára az átlagnál jobban emelkedik.

Megzuhant a céges optimizmus

http://24.hu/fn/gazdasag/2015/11/23/megzuhant-a-ceges-optimizmus/

A fogyasztói várakozások az idén októberben elért csúcsot jelentő szinten maradtak, az üzletiek viszont a szeptemberi tetőpontról az év eleji szintre estek vissza. A gazdasági várakozásokat mutató érték egy viszonylag szűk sávon belül mozog, de értékei folyamatosan optimizmust mutatnak – közölte az Európai Unió támogatásával végzett felmérésének eredményeit a GKI Gazdaságkutató Zrt.

 


EGYÉB

 

Munkahelyi csevegőappot adott ki a Facebook

http://www.origo.hu/techbazis/20151120-work-chat-facebook-app-alkalmazas-megjelent-munkahelyi-csevegoapp-messenger.html

Sokan használják a Facebookot munkahelyi kapcsolattartásra, holott a közösségi portált eredetileg nem erre szánták. De sebaj, Zuckerbergék idomulnak: most épp egy új appot dobtak piacra, hogy az irodában is könnyebb legyen a chatelés.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az