Cikkajánló – 2015. november 23.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Alulfinanszírozott, túlcentralizált és bürokratizált a köznevelés

http://www.168ora.hu/itthon/alulfinanszirozott-tulcentralizalt-es-burokratizalt-kozneveles-140786.html

Az alulfinanszírozott, túlcentralizált és bürokratizált a köznevelés nincs tekintettel a gyerekekre, van iskola, ahol már a tanárok háromnegyede sztrájkolna, és vannak, akik harmadik hónapja nem kaptak fizetést – derült ki a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) fórumán Budapesten szombaton elhangzott felszólalásokból, melyek alapján a szervezet levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Kapcsolódó hír: http://nol.hu/belfold/totalis-diktatura-van-a-kozoktatasban-1576245

http://www.atv.hu/videok/video-20151122-elesen-biraltak-a-klik-et-a-pedagogusok-levelet-irnak-orbannak

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/11/21/A_tanarok_haromnegyede_sztrajkolna_levelet__DO5L2Y#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2015_11_21

Portré: Fehér József, a SZEF Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöke

http://szakszervezetek.hu/portre/2133-feher-jozsef-a-szef-penzugyi-ellenorzo-bizottsaganak-elnoke

„Megvolt az esélye annak, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség jól összerakható és jól működő szervezet legyen, de az esélyt elvitte a gyerekes türelmetlenség. Vagyis az, hogy májusban kikiáltjuk az együttműködést, majd decemberben minden javaslatunk és óvatos kezdeményezésünk ellenére létrejön a szövetség” – mondta Fehér József, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöke, akit arról is kérdeztünk, miért lépett vissza az egyesülés útjáról a SZEF. Fehér József szerint a szakszervezeti rendszerváltás a közszférában kezdődött, s ma is változtatásra van szükség, hogy a szakszervezeti mozgalom gyorsabban tudjon reagálni az új generáció elvárásaira. 

A munkavállalók képviselői egységesen 9 százalékos emelés mellett tették le a voksot

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/2163-a-munkavallalok-kepviseloi-egysegesen-9-szazalekos-emeles-mellett-tettek-le-a-voksot

Lényegében eredménytelenül értek véget a minimálbérről szóló tegnapi tárgyalások a kormány, a szakszervezetek és a munkaadók képviselői között. A megbeszéléseket november 27-én folytatják – erről tájékoztatta a Népszavát Kordás László.

Idén a 4 százalékhoz közeli átlagos bérnövekedés

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/iden_4_szazalek_korul_lehet_az_atlagos_bernovekedes.606274.html

Idén a 4 százalékhoz közeli átlagos bérnövekedés – a várhatóan stagnáló infláció mellett – a reálbérek ugyanolyan mértékű emelkedését hozza az MTI-nek pénteken nyilatkozó elemzők szerint.

Felháborodási hullám a felsőoktatásban

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/felhaborodasi-hullam-a-felsooktatasban-1315336

Felháborodási hullámok indultak a felsőoktatásban – jelentette ki Reggeli Járat című műsorunkban a szakszervezeti alelnök.

Pósán László: több lépcsőben emelik a béreket a felsőoktatásban

http://www.dehir.hu/belfold/posan-laszlo-tobb-lepcsoben-emelik-a-bereket-a-felsooktatasban/2015/11/20/

Több lépcsőben emelik a felsőoktatásban dolgozók illetményét. Pósán László fideszes országgyűlési képviselő mai debreceni tájékoztatóján arról beszélt, hogy 2018-ra – tudományos fokozattól függően – 40 és 120 ezer forint közötti összeggel nőnek a bérek. Ebben a szférában 2007 óta nem volt emelés.

Annyit keresnek a nők, mint a férfiak 10 éve

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/annyit_keresnek_a_nok_mint_a_ferfiak_10_eve.222786.html

Annak ellenére, hogy 2006 óta körülbelül negyedmilliárd fővel nőtt a női munkaerőtábor a világon, a bérek esetében továbbra is nagyok az egyenlőtlenségek, a nők most annyit keresnek, mint a férfiak egy évtizede – állapítja meg a World Economic Forum nemek közötti különbségeket vizsgáló idei jelentése. Magyarországon is nagy a lemaradás az ún. gender gap bezárását illetően, ami különösen a munkában és a politikai szerepvállalásban jelenik meg.

Rezidensek lépegetnek

http://nepszava.hu/cikk/1077074-rezidensek-lepegetnek

Sok panasz érkezett a Magyar Rezidens Szövetséghez (MRSz) a szakorvosképzésben résztvevő fiataloktól, de ezeket egyelőre nem viszik az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala elé, mert közben komoly eredmények is születtek, hisz több pénz jut a rezidensek képzésére, emelkedett a keret is. Dénes Tamás összegezte így a szervezet álláspontját, miután a héten tárgyaltak az új egészségügyi államtitkárral a szakorvosképzés tapasztalatairól.

Hamarosan végleg eltörlik a munkanélküli segélyt

http://fullank.com/index.php/napiparaszt-2/3171-hamarosan-vegleg-eltorlik-a-munka-nelkuli-segelyt

Óriási és sokak számára megdöbbentő lépésre készül a kormány, végérvényesen el akarják törölni a munkanélküli segélyt!Kevesen tudják, de sok olyan ország van, ahol a munkanélkülieknek semmilyen ellátás, semmilyen támogatás nem jár, egyetlen forint segítséget sem kapnak!

Egészségesebbnek akarják feltüntetni a rokkantakat?

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/rehab-1315236

A megváltozott munkaképességűek háromnegyedét a munkaerőpiacon szeretné látni a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal 2020-ig – mindezt úgy, hogy jövőre nem emelkedik a foglalkoztatásukra szánt összeg. A Látótérnek nyilatkozó ügyvéd szerint a 2012-ben életbe lépett rendelettel szándékosan egészségesebbnek akarják feltüntetni a rokkantakat – az érdekvédők pedig úgy látják: megdőlt az a kormányzati kommunikációs érv, mely szerint a csalók miatt szigorították a szabályokat.

Újabb 4 milliárd forint a fiatal vállalkozóknak

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/kkv-palyazatok/ujabb-4-milliard-forint-a-fiatal-vallalkozoknak/

Fiatalok vállalkozóvá válását elősegítő program indul 4 milliárd forint uniós forrásból – jelentette be Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, a fiatalok foglalkoztatásának növelése, a munkaerőpiacra történő első belépésük megkönnyítése a kormány egyik legfontosabb foglalkoztatáspolitikai célkitűzése.

243 ezer forint a bruttó átlagkereset

http://munkajog.hu/rovatok/hirek/243-ezer-forint-a-brutto-atlagkereset

2015. január–szeptemberben 3,9 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette a KSH.

Nyugdíj: ezektől függ az ellátás összege

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nyugdij_ezektol_fugg_az_ellatas_osszege_HAQ8GJ.aspx#rss

Mi alapján számítódik jelenleg a nyugdíj, milyen időszak jövedelme számít? Van-e jelentősége annak, ha az utolsó években magasabb jövedelemmel rendelkezünk? Javít-e ez a várható nyugdíj összegén? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nem csak külföldi munkavállaláshoz jó az Europass – Több mint 1 millióan használják Magyarországon

http://europass.hu/nem-csak-kulfoldi-munkavallalashoz-jo-az-europass-tobb-mint-1-millioan-hasznaljak

Tíz éves az EU legnépszerűbb dokumentuma, az Europass. Eredetileg azért hozták létre, hogy segítse a különböző országokban végzett tanulmányok és a megszerzett képességek összehasonlíthatóságát, mára azonban hazai szinten is elterjedt a használata.


KÖZÉLET

 

Az MSZP is beszállt az aláírásgyűjtésbe, béremelést követelnek

http://propeller.hu/itthon/3172812-mszp-is-beszallt-alairasgyujtesbe-beremelest-kovetelnek

Az MSZP aláírásgyűjtésbe kezdett Budapesten, a szocialisták a bérek emelésére kívánják rábírni a kormányt – közölte Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke szombaton.

Kapcsolódó hír: http://hirtv.hu/ahirtvhirei/mszp-1315197

Felvonulással kezdődik a nőkkel szembeni erőszak elleni 16 akciónap Budapesten

http://hir.ma/belfold/felvonulassal-kezdodik-a-nokkel-szembeni-eroszak-elleni-16-akcionap-budapesten/590159

A Néma Tanúk felvonulása elnevezésű sétával veszi kezdetét szombaton a 16 Akciónap nemzetközi kampány magyarországi rendezvénysorozata, amelynek keretében mintegy két héten át számos program, konferencia és műhelyfoglalkozás révén hirdetnek zéró toleranciát a nők elleni erőszakkal szemben.

Elfelejthetjük a vasárnapi zárva tartást

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/elfelejthetjuk_a_vasarnapi_zarva_tartast.606322.html

Nyitva tarthatnak az üzletek a négy adventi vasárnapon, november 29-én, valamint december 6-án, 13-án és 20-án.


GAZDASÁG

 

25 év alatt fáj legjobban a válság

http://nol.hu/gazdasag/25-ev-alatt-faj-legjobban-a-valsag-1576157

A válság évei alatt a fiatal korosztály sokkal nagyobb veszteséget szenvedett el, mint az idősebb. Magyarországon különösen nagy a szegénységben élő fiatalok aránya, ez pedig kihat a gazdaság teljesítőképességére, és a népesedési terveket is keresztülhúzza. A fiatalok elszegényedése hosszú távon árt az országnak.

Nő a nyugdíj, de nem eléggé?

http://mno.hu/gazdasag/no-a-nyugdij-de-nem-elegge-1315080

Jövőre minimálisan, az infláció mértékével, 1,6 százalékkal nőnek a nyugdíjak. A kormány szerint megőrzik az ellátás értékét, a szakértő viszont arról beszél, hogy rosszul járnak a nyugdíjasok, mert az ő fogyasztói kosarukban lévő termékek ára az átlagnál jobban emelkedik.

Megzuhant a céges optimizmus

http://24.hu/fn/gazdasag/2015/11/23/megzuhant-a-ceges-optimizmus/

A fogyasztói várakozások az idén októberben elért csúcsot jelentő szinten maradtak, az üzletiek viszont a szeptemberi tetőpontról az év eleji szintre estek vissza. A gazdasági várakozásokat mutató érték egy viszonylag szűk sávon belül mozog, de értékei folyamatosan optimizmust mutatnak – közölte az Európai Unió támogatásával végzett felmérésének eredményeit a GKI Gazdaságkutató Zrt.

 


EGYÉB

 

Munkahelyi csevegőappot adott ki a Facebook

http://www.origo.hu/techbazis/20151120-work-chat-facebook-app-alkalmazas-megjelent-munkahelyi-csevegoapp-messenger.html

Sokan használják a Facebookot munkahelyi kapcsolattartásra, holott a közösségi portált eredetileg nem erre szánták. De sebaj, Zuckerbergék idomulnak: most épp egy új appot dobtak piacra, hogy az irodában is könnyebb legyen a chatelés.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, szerdán 13.00 órától.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább