Cikkajánló – 2015. november 18.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A PSZ nem kapott előterjesztést az iskolaközpontokról

http://szef.hu/hirek/media/galloi_klubradio_20151116

A Pedagógusok Szakszervezetének megyei értekezletén már jelezték a tanárok, hogy néhány megyében az EMMI ismertette az iskolaközpontok létrehozásának tervét, de erről aszakszervezet semmilyen hivatalos anyagot nem kapott – mondta Galló Istvánné elnök a Klubrádió Rakott című műsorában 2015. november 16-án.

Béremelést: nincs más út!

http://nepszava.hu/cikk/1076681-beremelest-nincs-mas-ut

Vádló közhely: Magyarországon alacsonyak a bérek. Tény: sokan annyit sem tudnak keresni, hogy ez a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény szükségleteiket biztosítsa. Közkeletű nevén a létminimumot.

A tűzzel játszik a kormány: eltörlik a munkanélküli-segélyt, csak közmunka lesz

http://index.hu/gazdasag/2014/11/13/szocialpolitika/

A válság óta Európa nagy része inkább növelte a szociális kiadásait, hogy enyhítse a munkanélküliséget. Mi ezzel szemben jövőre rekordra tervezzük járatni a közmunkaprogramot, 2018-ig pedig eltörölnénk a munkanélküli-segélyt. Ez hosszabb távon öngyilkos terv lehet – főleg, hogy úgy tűnik, bármit is mond a kormány, a közmunka nem kapu a rendes munkához. Összeszedtük, hogy mit lehet tudni a közmunkásokról, mire elég a közmunka, és hogy miért lehet szörnyen veszélyes, ha a kormány megvalósítja azt, amit a következő évekre tervez.

Milliókat fizethet a közalkalmazottat jogellenesen elbocsátó óvoda

http://www.hrportal.hu/hr/milliokat-fizethet-a-kozalkalmazottat-jogellenesen-elbocsato-ovoda-20151117.html

Megvédte a szakszervezet a hozzá csatlakozó óvónőt, akinek a közalkalmazotti jogviszonyát a munkáltató óvoda keresőképtelen státusza alatt, azonnali hatállyal megszüntette. Az eset ismertetése előtt nézzük meg azt, hogy mit is tud pontosan a szakszervezet a tagoknak nyújtani.

Német fizetésekkel példálózik a szakszervezet

http://nol.hu/belfold/ugyanazert-a-munkaert-nem-egeszen-feleannyi-ber-jar-magyarorszagon-1575531

A Bosch cégcsoporton belül mindenütt azonosak a követelmények, a német munkavállalók fizetése mégis két-két és félszerese annak, amit a cég alkalmazottai Magyarországon keresnek. A szakszervezet célja, hogy ez a különbség csökkenjen, ezért jövőre tíz százalékos béremelést követelnek.

A közmunka nem vezet a munkaerőpiacra

http://lanchidradio.hu/lanchidradiobelfold/a-kozmunka-nem-vezet-a-munkaeropiacra-1313982

Nem változott az elmúlt évhez képest az a statisztika, miszerint a közmunkások töredéke jut vissza a munkaerőpiacra – mondta a Lánchíd Rádióban a Közmunkás Szakszervezet társelnöke.

A munkavállaló a legnagyobb érték

http://www.kreativ.hu/cikk/a_munkavallalo_a_legnagyobb_ertek

A tisztítóberendezések gyártásával foglalkozó Nilfisk hr-specialistájaként dolgozó vendégszerzőnk, Novák Zsófia az egyik legnagyobb hazai hr-szakmai rendezvényen, a Personal Hungaryn járt. Hogy milyen kommunikációs szakmai vonatkozásai vannak egy ilyen eseménynek? Nagyon sokféle: employer branding, toborzás, vagyis álláskommunikáció, social media, elkötelezettség – mindez az Y és Z generációra hangolva. Az idei Personal Hungaryn ugyanis nem volt olyan kerekasztal beszélgetés, vagy prezentáció, ahol ne esett volna szó az új nemzedékekről és arról, hogyan lehet őket sikeresen megszólítani.

Erre figyeljen, ha átvinné a szabadságát a következő évre

http://www.egerhirek.hu/erre-figyeljen-ha-atvinne-a-szabadsagat-a-kovetkezo-evre/

Mennyi szabadnap jár a közalkalmazottaknak? Mennyi szabadnapot és hogyan lehet átvinni a következő munkaévre, illetve szabályos-e, ha valaki helyettesítés hiányában nem kapja meg a neki járó szabadnapjait?

Rugalmasabb munkaidőt az agráriumba!

http://www.agroinform.com/gazdasag/rugalmasabb-munkaidot-az-agrariumba-25299-001?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=25299

Munkaidőkeret bevezetésével tennék hatékonyabbá a mezőgazdasági foglalkoztatást. A rugalmasabb beosztás nemcsak a gazdák életét könnyítheti meg, az állandó dolgozók számát is emelheti.

Sztrájkolhatnak a rezidensek

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/sztrajkolhatnak-a-rezidensek-1314327

Sztrájkot helyeztek kilátásba a rezidensek. A Magyar Nemzet szerint sok helyen továbbra is szakorvosi felügyelet nélkül kénytelenek dolgozni, nem fizetik ki a pótlékaikat, és jogtalannak tartanak egyes tanulmányi szerződéseket.

A túlóra szabályozása a közszférában

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/a-tulora-szabalyozasa-a-kozszferaban

A rendkívüli munkára és a pótlékokra vonatkozó eltérő szabályozás vonatkozik a közszférában.

A többség nem elégedett a főnökével

http://www.hrportal.hu/c/a-tobbseg-nem-elegedett-a-fonokevel-20151116.html

Házi szavazásunk legújabb eredménye szerint a válaszadók majdnem 65 százalékának valamilyen szempontból negatív képe van a főnökével kapcsolatban. Vagy azért, mert nem viseli el a kritikát, vagy mert minden feladatot ő akar megoldani, vagy mert nem bánik jól az embereivel.

Nyugatra mennek a bolti eladók is

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nyugatra_mennek_a_bolti_eladok_is/2452890/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Szeged – Már a bolti eladók is külföldre mennek. Nemcsak a nyugati országrészből, hanem Csongrád megyéből is. Ott tartunk, hogy a szezonális cikkekkel foglalkozó üzletekben is inkább kiteleltetik a munkaerőt.

Sok vezetőnek ma sem tetszik, ha otthonról dolgozik a kolléga

http://www.hrportal.hu/hr/sok-vezetonek-ma-sem-tetszik-ha-otthonrol-dolgozik-a-kollega-20151117.html

A távmunkában számos lehetőség rejlik mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára, például bizonyos hátrányos munkaerő-piaci csoportok integrációja. Ám a jogi, kulturális korlátok valamint a vállalat részéről felmerülő kétségek nehezítik annak elterjedését. Jó lesz ezeket minél előbb tisztázni és javítani azokon, mert a jövőben még inkább teret kapnak az atipikus foglalkoztatási formák – hangzott el a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma (MEF) szakmai konferenciáján a közelmúltban.


KÖZÉLET

 

Kétharmad a közszférának

http://www.vg.hu/gazdasag/ketharmad-a-kozszferanak-461015

Heteken belül lezárul a 2007–2014 közötti uniós ciklus, kiderül, hogy a Magyarországnak járó 8500 milliárd forintból mennyi jutott el a kedvezményezettekhez, és elkezdődhetnek azok a vizsgálatok, amelyek megmutatják, miként hasznosultak a támogatások. A Miniszterelnökség szerint nehezen számszerűsíthető, hogy az uniós pénzek mennyivel járultak hozzá a növekedéshez, mivel nem lehet megítélni, hogy az érintett beruházások mekkora hányada teljesült volna más forrásokból. Az ez évre jutó 2000 milliárd forint EU-forrás azonban jó néhány tizedszázalékkal bizonyosan hozzájárult a növekedéshez – közölték lapunkkal. Regionális GDP-adat még csak a 2007–2013-as évekre van, azok viszont nem tartalmazzák azt a több ezer milliárd forintot, amely azóta került be a gazdaságba (Az uniós támogatási keretre 2015 végéig lehet számlákat benyújtani.)

Orbán politikai főtanácsadója lesz Giró-Szász

http://nol.hu/belfold/orban-politikai-fotanacsadoja-lesz-giro-szasz-1575595

Új poszton tér vissza a kormányzati munkához a korábbi államtitkár és volt kormányszóvivő. Orbán Viktor miniszterelnök belpolitikai főtanácsadónak kérte fel Giró-Szász Andrást, amit a Századvég egykori elemzője elfogadott – értesült több forrásból is a Népszabadság.

Brüsszel Paks-2 felfüggesztésre készül?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/brusszel_paks_2_felfuggesztesre_keszul.606127.html

Az Európai Bizottság megítélése szerint a magyar hatóságok eltértek a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályoktól, amikor közvetlenül, pályáztatás nélkül adtak megbízást a Roszatomnak a paksi atomerőmű kibővítésére.

 


GAZDASÁG

 

Éhbérfejlesztés: 88 milliárdba kerülne a cégeknek a fizetésemelés

http://nol.hu/gazdasag/ehberfejlesztes-88-milliardba-kerulne-a-cegeknek-a-fizetesemeles-1575465

Minél nagyobb egy cég, annál magasabbak a fizetések, így a minimálbér nagyobb mértékű emelése főként a kisvállalkozásoknak jelentene súlyos terhet. A multik vélhetően elviselnék a szakszervezetek által követelt 9 százalékos emelést, mert náluk a bértömeg így is csak 0,7 százalékkal nőne, míg a kisvállalkozásoknál négy százalék lenne a pluszteher. A kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői ma egyeztetnek újra a bérminimumokról, megállapodásra aligha jutnak.

Ezermilliárd forintról tervez lemondani a magyar állam

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/ezermilliard-forintrol-tervez-lemondani-a-magyar-allam/224215/

Megszámlálni is nehéz lenne, hogy hányszor lehetett hallani a kormányoldal képviselőitől ellenzéki követelések kapcsán, hogy erre bizony nem áll rendelkezésre elegendő forrás. A felfoghatatlan kormányzati pazarlás mellett azonban az is furcsa, hogy vajon miért tervez a magyar kormány lemondani százmilliárdos nagyságrendű bevételről.

Tökutolsó lett Magyarország – Mindenki kezdjen el spórolni!

http://www.bankmonitor.hu/cikk/tokutolso-lett-magyarorszag–mindenki-kezdjen-el-sporolni-.htm?utm_medium=juno.hu&utm_source=referral

A magyar háztartások 76%-a nem tudna megbirkózni egy váratlan kiadással. Ez döbbenetesen rossz szám, a legrosszabb az egész Európai Unióban. Az a tapasztalatunk, hogy nagyon sokan egyszerűen nem keresnek eleget ahhoz, hogy megtakaríthassanak, de rengetegen vannak azok is, akik bár lehetőségük lenne, nem hajlandóak félretenni. Ez utóbbi óriási hiba, mutatjuk, hogy miért és hogyan kell kilépni belőle.

Több adóteher hárulhat a multikra

http://faktor.hu/faktor-tobb-adoteher-harulhat-a-multikra/?source=rss

A G20 tagjai is elfogadták azt az akciótervet, amellyel többek között a multinacionális cégek adóoptimalizálási, adóelkerülési technikáit számolnák fel.

Jön az új magyar pénz! 10 dolog, amit nem tudtál a húszezresről

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/jon_az_uj_magyar_penz_10_dolog_amit_nem_tudtal_a_huszezresrol.1047115.html

Pontosan egy hónap múlva, december 14-én érkezik az új húszezres. Megkönnyítjük a várakozás feszült napjait: elárulunk tíz érdekességet a legújabb magyar bankjegyről.


EGYÉB

 

Bakondi: A lakosság megnyugtatását szolgálják a közterületeken lévő rendőrök és katonák

http://propeller.hu/itthon/3172038-bakondi-lakossag-megnyugtatasat-szolgaljak-kozteruleteken-levo

A közterületeken lévő fegyveres rendőrök és katonák elsősorban a lakosság megnyugtatását szolgálják – hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában. Bakondi György egyúttal megerősítette, hogy fegyverzetüket megerősítették, éles lőszer van náluk.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?