Cikkajánló – 2015. november 17.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

”A kódex arra lesz jó, ha valakit ki akarnak csinálni”

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=193335

Nem lehet tudni pontosan, hogy a tanároknak szánt etikai kódex melyik formáját fogadta el a Nemzeti Pedagógus Kar hétvégi küldöttgyűlésén – mondta el a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Munkalassító sztrájk jöhet

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/munkalassito-sztrajk-johet-1314279

A hétvégén elfogadott etikai kódex hatályba lépésének elhalasztását kéri az emberi erőforrások miniszterétől a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekvédők szerint meg kellene várni az Alkotmánybíróság döntését a pedagóguskari kötelező tagságról. Mendrey László elnök botrányosnak és etikátlannak tartja, hogy a pedagógustársadalom jövőjéről a Nemzeti Pedagóguskar küldöttgyűlésén 58 ember, azaz a magyarországi tanárok alig fél ezrelékének szavazatával döntöttek. A PDSZ a halasztás mellett az etikai kódex módosítását és nyilvános vita lefolytatását is kezdeményezi.

Kapcsolódó hír: http://www.168ora.hu/itthon/kicsapta-biztositekot-pedagoguskar-etikai-kodexe-140632.html

ILO: egyre képzettebbek a munkavállalók, de nehezen találnak megfelelő állást

http://www.elemzeskozpont.hu/ilo-egyre-kepzettebbek-munkavallalok-de-nehezen-talalnak

Egyre képzettebbek a munkavállalók világszerte, azonban nem mindig találnak megfelelő állást, azaz a felsőfokú oktatáshoz való egyre jobb hozzáférés nem csökkenti a munkanélküliséget – derült ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb felméréséből, amelyben az oktatás és a munkaerőpiaci elhelyezkedés kapcsolatát vizsgálták. A hétfőn este nyilvánosságra hozott kutatás szerint az elemzésben résztvevő 64 országból 62 esetében nőtt a felsőfokon képzett munkavállalók száma az utóbbi 15 évben.

Kapcsolódó hír:

http://adozona.hu/munkajog/Kepzett_munkavallalok_munkanelkulisege_felm_EAMSZO.aspx#rss

Hiába magasabb a foglalkoztatás, egyre nagyobb a munkaerőhiány

http://tenytar.blog.hu/2015/11/17/hiaba_magasabb_a_foglalkoztatas_egyre_nagyobb_a_munkaerohiany

Annak ellenére, hogy az elmúlt 4 évben jelentősen emelkedett a foglalkoztatottak száma Magyarországon, számos szektorban hiánycikké vált a munkaerő. Az ellentmondásos folyamatnak számos oka van, kezdve a rossz oktatási rendszertől, a kivándorláson át, a félreértelmezett munkaerőpiac-politikáig. A cégek többsége bérfejlesztéssel próbálja itt tartani a munkavállalókat, de az átlag bérek oly mértékű lemaradásban vannak Nyugat-Európához képest, hogy a korábbinál magasabb reálbérnövekedés sem fogja itt tartani azokat, akik külföldön képzelik el a jövőjüket.

Kockázatos elküldeni a BKV-s karbantartókat

http://nepszava.hu/cikk/1076607-kockazatos-elkuldeni-a-bkv-s-karbantartokat/

Vizsgálatot kezdeményez a tulajdonosnál a BKV karbantartók tervezett elbocsátása ügyében a szakszervezet, mert állítja: a drasztikus létszámcsökkentésnek, különösen télen, az utasokra nézve is kockázatos következményei lesznek – tudta meg lapunk. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) annak kapcsán döntött így, hogy a cég vezérigazgatója a napokban közölte, 110 karbantartót fog hamarosan elküldeni. Az EKSZ veszélyesnek tartja a létszámcsökkentést, hiszen a karbantartók már így is kevesen vannak, s csak jelentős túlórával képesek megfelelő műszaki állapotban tartani a buszokat.

Atipikust atipikussal

http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/atipikust-atipikussal

A felek számos, a hagyományos munkaviszonytól egy-egy lényeges elemben eltérő munkaviszonyt is választhatnak a foglalkoztatás jogi keretéül. Sőt, ezek az atipikus elemek kombinálhatóak is. Elképzelhető, hogy több munkáltató foglalkoztat közösen egy távmunkást behívás keretében? Az alábbiakban kiderül.

Minimálbér külföldön és itthon 2015

http://palyazatfigyelo.info/2015/11/15/minimalber-kulfoldon-es-itthon-2015.php

Hiába emelkedett a minimálbér, a rangsor végén vagyunk. Bár tavaly év eleje óta emeltek egy keveset a magyar minimálbér összegén, az Európai Unió tagállamainak rangsorában még hátrébb csúsztunk.

Trükköző cégek: így csalnak a munkahelyeken

http://privatbankar.hu/karrier/trukkozo-cegek-igy-csalnak-a-munkahelyeken-287577

Az év első kilenc hónapjában a munkaügyi hatóság az ellenőrzött 13 586 munkáltató 66 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek a vizsgálat alá vont 65 066 munkavállalók 68 százalékát érintették.

Idén vagy jövőre jobb nyugdíjba vonulni?

http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/iden-vagy-jovore-jobb-nyugdijba-vonulni

A nyugdíjbavonulás időpontjának megválasztása a nyugdíjkorhatár betöltésétől, mint legkorábbi lehetőségtől kezdve több dologtól is függhet. Ezek között egy szempont lehet a nyugdíj összegének nagyságrendje, amely eltérést mutathat abból a szempontból, hogy melyik évben történik a nyugdíjba vonulás.

Nem tartják be a szabályokat a munkáltatók

http://www.hrportal.hu/hr/nem-tartjak-be-a-szabalyokat-a-munkaltatok-20151116.html

Az év első kilenc hónapjában a munkaügyi hatóság az ellenőrzött 13 586 munkáltató 66 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek a vizsgálat alá vont 65 066 munkavállalók 68 százalékát érintették – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának hétfőn közzétett jelentésében.

Ezt kell tudni a felmondásról, végkielégítésről

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkajog/2094-ezt-kell-tudni-a-felmondasrol-vegkielegitesrol

Mit kell tudni a felmondásról, milyen szabályok vonatkoznak a munkáltatóra, ha fel akar mondani, vagy mi jár a munkavállalónak, ha ő mond fel? – írja a palyazatok.co.


KÖZÉLET

 

Orbán a párizsi támadásról: nem kisiklás volt, a rendszerben van hiba

http://valasz.hu/itthon/orban-a-parizsi-tamadasrol-nem-kisiklas-volt-a-rendszerben-van-hiba-116074

Nem az volt a kérdés, hogy lesz-e, csak az, hogy mikor lesz terrortámadás Európában, a veszély pedig egészen addig fennáll, ameddig tömegesen és ellenőrizetlenül szállítunk embereket háború sújtotta övezetből a békés hátországokba – elemezte a párizsi események hátterét Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben.

Teljes csőd: olvasni és számolni is alig tudnak a szakiskolások

http://szakszervezetek.hu/hirek/2092-teljes-csod-olvasni-es-szamolni-is-alig-tudnak-a-szakiskolasok

A szakiskolások jó része aggasztóan gyenge alapképzésekkel kerül ki a munkaerőpiacra. A Defacto blog szerint nem azért, mert eleve gyenge képességekkel rendelkeznének, a fő ok maga a szakiskola.


GAZDASÁG

 

9 százalékos béremelés: a kis cégeknek lesz a legnagyobb érvágás

http://24.hu/fn/gazdasag/2015/11/17/9-szazalekos-beremeles-a-kis-cegeknek-lesz-a-legnagyobb-ervagas/

Még zajlanak a jövő évi minimálbér és bérminimum emeléséről (illetve a bérajánlásról szóló) tárgyalások, de mint ismert, a szakszervezetek a bér-felzárkóztató program alapján (senki ne keressen a létminimumnál kevesebbet 4 év múlva) kilencszázalékos béremelést szeretnének.

Fiatal Vállalkozók Hete: legyél bátor, ha életed álmát valósítod meg!

http://kamaraonline.hu/cikk/fiatal-vallalkozo-hete-legyel-bator-ha-eleted-almat-valositod-meg

Ha csak egy ötletet viszel haza, és azon otthon elgondolkodsz, már megérte eljönni – hangzott el hétfőn a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének rendezvényén Budapesten a Groupama Arénában.


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Jókora béremelést kaptak az orvosok a szomszédban

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/jokora_beremelest_kaptak_az_orvosok_a_szomszedban.606037.html

A román képviselőház 10 százalékkal emelte a közszférában dolgozók bérét, miután szinte egyhangúlag megszavazta a volt kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik módosító indítványát.

Videó: felgyújtotta magát egy mongol szakszervezetis

http://hvg.hu/vilag/20151116_Video_felgyujtotta_magat_egy_mongol_szaks?s=hk#

Felgyújtotta magát pénteken egy sajtótájékoztató közben egy szakszervezeti tisztviselő Mongóliában. A férfi az ellen tiltakozott, hogy az ország széniparát eladják a kínaiaknak, ezáltal elveszik a munkát és a megélhetést több ezer munkástól. Miután nagy nehezen elfojtották a lángokat, kórházba vitték a férfit, állapota válságos, testfelületének 40 százaléka megégett.

 


EGYÉB

 

A párizsi tragédia miatt változtat szabályain a Facebook

http://24.hu/kozelet/2015/11/16/a-parizsi-tragedia-miatt-valtoztat-szabalyain-a-facebook/

A francia eseményekre reagálva a Facebook bekapcsolta a Safety Check elnevezésű lehetőséget, amely segít jelezni a világ és szeretteink felé, hogy egy tragédia környékén mi magunk, vagy ismerőseink jól vagyunk-e. Eddig csak természeti katasztrófák esetén működött a megoldás, Párizs miatt azonban szélesedett a felhasználási kör.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és