Cikkajánló – 2015. november 17.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

”A kódex arra lesz jó, ha valakit ki akarnak csinálni”

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=193335

Nem lehet tudni pontosan, hogy a tanároknak szánt etikai kódex melyik formáját fogadta el a Nemzeti Pedagógus Kar hétvégi küldöttgyűlésén – mondta el a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Munkalassító sztrájk jöhet

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/munkalassito-sztrajk-johet-1314279

A hétvégén elfogadott etikai kódex hatályba lépésének elhalasztását kéri az emberi erőforrások miniszterétől a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekvédők szerint meg kellene várni az Alkotmánybíróság döntését a pedagóguskari kötelező tagságról. Mendrey László elnök botrányosnak és etikátlannak tartja, hogy a pedagógustársadalom jövőjéről a Nemzeti Pedagóguskar küldöttgyűlésén 58 ember, azaz a magyarországi tanárok alig fél ezrelékének szavazatával döntöttek. A PDSZ a halasztás mellett az etikai kódex módosítását és nyilvános vita lefolytatását is kezdeményezi.

Kapcsolódó hír: http://www.168ora.hu/itthon/kicsapta-biztositekot-pedagoguskar-etikai-kodexe-140632.html

ILO: egyre képzettebbek a munkavállalók, de nehezen találnak megfelelő állást

http://www.elemzeskozpont.hu/ilo-egyre-kepzettebbek-munkavallalok-de-nehezen-talalnak

Egyre képzettebbek a munkavállalók világszerte, azonban nem mindig találnak megfelelő állást, azaz a felsőfokú oktatáshoz való egyre jobb hozzáférés nem csökkenti a munkanélküliséget – derült ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb felméréséből, amelyben az oktatás és a munkaerőpiaci elhelyezkedés kapcsolatát vizsgálták. A hétfőn este nyilvánosságra hozott kutatás szerint az elemzésben résztvevő 64 országból 62 esetében nőtt a felsőfokon képzett munkavállalók száma az utóbbi 15 évben.

Kapcsolódó hír:

http://adozona.hu/munkajog/Kepzett_munkavallalok_munkanelkulisege_felm_EAMSZO.aspx#rss

Hiába magasabb a foglalkoztatás, egyre nagyobb a munkaerőhiány

http://tenytar.blog.hu/2015/11/17/hiaba_magasabb_a_foglalkoztatas_egyre_nagyobb_a_munkaerohiany

Annak ellenére, hogy az elmúlt 4 évben jelentősen emelkedett a foglalkoztatottak száma Magyarországon, számos szektorban hiánycikké vált a munkaerő. Az ellentmondásos folyamatnak számos oka van, kezdve a rossz oktatási rendszertől, a kivándorláson át, a félreértelmezett munkaerőpiac-politikáig. A cégek többsége bérfejlesztéssel próbálja itt tartani a munkavállalókat, de az átlag bérek oly mértékű lemaradásban vannak Nyugat-Európához képest, hogy a korábbinál magasabb reálbérnövekedés sem fogja itt tartani azokat, akik külföldön képzelik el a jövőjüket.

Kockázatos elküldeni a BKV-s karbantartókat

http://nepszava.hu/cikk/1076607-kockazatos-elkuldeni-a-bkv-s-karbantartokat/

Vizsgálatot kezdeményez a tulajdonosnál a BKV karbantartók tervezett elbocsátása ügyében a szakszervezet, mert állítja: a drasztikus létszámcsökkentésnek, különösen télen, az utasokra nézve is kockázatos következményei lesznek – tudta meg lapunk. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) annak kapcsán döntött így, hogy a cég vezérigazgatója a napokban közölte, 110 karbantartót fog hamarosan elküldeni. Az EKSZ veszélyesnek tartja a létszámcsökkentést, hiszen a karbantartók már így is kevesen vannak, s csak jelentős túlórával képesek megfelelő műszaki állapotban tartani a buszokat.

Atipikust atipikussal

http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/atipikust-atipikussal

A felek számos, a hagyományos munkaviszonytól egy-egy lényeges elemben eltérő munkaviszonyt is választhatnak a foglalkoztatás jogi keretéül. Sőt, ezek az atipikus elemek kombinálhatóak is. Elképzelhető, hogy több munkáltató foglalkoztat közösen egy távmunkást behívás keretében? Az alábbiakban kiderül.

Minimálbér külföldön és itthon 2015

http://palyazatfigyelo.info/2015/11/15/minimalber-kulfoldon-es-itthon-2015.php

Hiába emelkedett a minimálbér, a rangsor végén vagyunk. Bár tavaly év eleje óta emeltek egy keveset a magyar minimálbér összegén, az Európai Unió tagállamainak rangsorában még hátrébb csúsztunk.

Trükköző cégek: így csalnak a munkahelyeken

http://privatbankar.hu/karrier/trukkozo-cegek-igy-csalnak-a-munkahelyeken-287577

Az év első kilenc hónapjában a munkaügyi hatóság az ellenőrzött 13 586 munkáltató 66 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek a vizsgálat alá vont 65 066 munkavállalók 68 százalékát érintették.

Idén vagy jövőre jobb nyugdíjba vonulni?

http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/iden-vagy-jovore-jobb-nyugdijba-vonulni

A nyugdíjbavonulás időpontjának megválasztása a nyugdíjkorhatár betöltésétől, mint legkorábbi lehetőségtől kezdve több dologtól is függhet. Ezek között egy szempont lehet a nyugdíj összegének nagyságrendje, amely eltérést mutathat abból a szempontból, hogy melyik évben történik a nyugdíjba vonulás.

Nem tartják be a szabályokat a munkáltatók

http://www.hrportal.hu/hr/nem-tartjak-be-a-szabalyokat-a-munkaltatok-20151116.html

Az év első kilenc hónapjában a munkaügyi hatóság az ellenőrzött 13 586 munkáltató 66 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek a vizsgálat alá vont 65 066 munkavállalók 68 százalékát érintették – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának hétfőn közzétett jelentésében.

Ezt kell tudni a felmondásról, végkielégítésről

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkajog/2094-ezt-kell-tudni-a-felmondasrol-vegkielegitesrol

Mit kell tudni a felmondásról, milyen szabályok vonatkoznak a munkáltatóra, ha fel akar mondani, vagy mi jár a munkavállalónak, ha ő mond fel? – írja a palyazatok.co.


KÖZÉLET

 

Orbán a párizsi támadásról: nem kisiklás volt, a rendszerben van hiba

http://valasz.hu/itthon/orban-a-parizsi-tamadasrol-nem-kisiklas-volt-a-rendszerben-van-hiba-116074

Nem az volt a kérdés, hogy lesz-e, csak az, hogy mikor lesz terrortámadás Európában, a veszély pedig egészen addig fennáll, ameddig tömegesen és ellenőrizetlenül szállítunk embereket háború sújtotta övezetből a békés hátországokba – elemezte a párizsi események hátterét Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben.

Teljes csőd: olvasni és számolni is alig tudnak a szakiskolások

http://szakszervezetek.hu/hirek/2092-teljes-csod-olvasni-es-szamolni-is-alig-tudnak-a-szakiskolasok

A szakiskolások jó része aggasztóan gyenge alapképzésekkel kerül ki a munkaerőpiacra. A Defacto blog szerint nem azért, mert eleve gyenge képességekkel rendelkeznének, a fő ok maga a szakiskola.


GAZDASÁG

 

9 százalékos béremelés: a kis cégeknek lesz a legnagyobb érvágás

http://24.hu/fn/gazdasag/2015/11/17/9-szazalekos-beremeles-a-kis-cegeknek-lesz-a-legnagyobb-ervagas/

Még zajlanak a jövő évi minimálbér és bérminimum emeléséről (illetve a bérajánlásról szóló) tárgyalások, de mint ismert, a szakszervezetek a bér-felzárkóztató program alapján (senki ne keressen a létminimumnál kevesebbet 4 év múlva) kilencszázalékos béremelést szeretnének.

Fiatal Vállalkozók Hete: legyél bátor, ha életed álmát valósítod meg!

http://kamaraonline.hu/cikk/fiatal-vallalkozo-hete-legyel-bator-ha-eleted-almat-valositod-meg

Ha csak egy ötletet viszel haza, és azon otthon elgondolkodsz, már megérte eljönni – hangzott el hétfőn a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének rendezvényén Budapesten a Groupama Arénában.


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Jókora béremelést kaptak az orvosok a szomszédban

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/jokora_beremelest_kaptak_az_orvosok_a_szomszedban.606037.html

A román képviselőház 10 százalékkal emelte a közszférában dolgozók bérét, miután szinte egyhangúlag megszavazta a volt kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik módosító indítványát.

Videó: felgyújtotta magát egy mongol szakszervezetis

http://hvg.hu/vilag/20151116_Video_felgyujtotta_magat_egy_mongol_szaks?s=hk#

Felgyújtotta magát pénteken egy sajtótájékoztató közben egy szakszervezeti tisztviselő Mongóliában. A férfi az ellen tiltakozott, hogy az ország széniparát eladják a kínaiaknak, ezáltal elveszik a munkát és a megélhetést több ezer munkástól. Miután nagy nehezen elfojtották a lángokat, kórházba vitték a férfit, állapota válságos, testfelületének 40 százaléka megégett.

 


EGYÉB

 

A párizsi tragédia miatt változtat szabályain a Facebook

http://24.hu/kozelet/2015/11/16/a-parizsi-tragedia-miatt-valtoztat-szabalyain-a-facebook/

A francia eseményekre reagálva a Facebook bekapcsolta a Safety Check elnevezésű lehetőséget, amely segít jelezni a világ és szeretteink felé, hogy egy tragédia környékén mi magunk, vagy ismerőseink jól vagyunk-e. Eddig csak természeti katasztrófák esetén működött a megoldás, Párizs miatt azonban szélesedett a felhasználási kör.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább