Cikkajánló – 2015. november 16.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

 

Elfogadták a pedagógus kar etikai kódexét

http://hir6.hu/cikk/115767/elfogadtak_a_pedagogus_kar_etikai_kodexet

A jogszabályban előírt minősített többséggel elfogadta a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlése a kar etikai kódexét. Az etikai kódex ellen korábban tizenegy szakmai szervezet tiltakozott, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levélben kérte a küldöttgyűlés napirendjéről való levételt, illetve az etikai kódex elutasítását.

Kapcsolódó hír: http://www.jogiforum.hu/hirek/34784

Kedvezményes egyensúly a manézsban

http://nol.hu/kultura/kedvezmenyes-egyensuly-a-manezsban-1574985

A nyugdíjas artisták segítségre szorulnak, a szakszervezet karitatív akciót szervez, a nézők is nyernek. A Fővárosi Nagycirkusz szerda délelőtti előadásának teljes bevételét a nyugdíjas artisták megsegítésére fordítják – értesültünk. A karitatív akciót szervező Magyar Artistaművészek Szakszervezetét elnöklő Eötvös Tibortól tudjuk: a jegybevételt 125 idős artista között szeretnék szétosztani, a közelgő karácsony apropóján. Többségük rendkívül szerény körülmények között él, nyugdíjuk nem haladja meg a 60 ezer forintot, és félretenni sem igen tudtak.

Kapcsolódó hír: http://magyaridok.hu/kultura/jotekonysagi-eloadast-rendez-az-artistamuveszek-szakszervezete-151105/

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkabérre vonatkozó szabályok betartását

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/kiemelten-ellenorzik-jovore-a-munkaberre-vonatkozo-szabalyok-betartasat-460891

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkabérre, a munkaerő-kölcsönzésre és a szabadságra vonatkozó szabályok betartását – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2016-os ellenőrzési tervéből.

Kapcsolódó hír: http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/igy-ellenoriz-jovore-a-munkaugyi-hatosag

http://www.origo.hu/gazdasag/20151114-kiemelten-ellenorzik-jovore-a-munkaberre-es-a-munkaero-kolcsonzesre-vonatkozo-szabalyok-betartasat.html

Több és jobb munkahelyeket szeretnének a Munkástanácsok

http://www.hrportal.hu/c/tobb-es-jobb-munkahelyeket-szeretnenek-a-munkastanacsok-20151115.html

A munkahelyi stressz okozta egészségügyi kockázatok a magyar munkavállalók több mint negyedét érintik, az ebből fakadó költségeket, az egészségkárosodás mellett a gazdaságnak okozott károkat évente 440 milliárd forintra becsülik.

Káosz a kémény-seprőknél

http://mno.hu/gazdasag/kaosz-a-kemenyseproknel-1314013

Újra kellene szabályozni a kéménytisztítási ipar működését, mert súlyos visszásságok tapasztalhatók – állapította meg Székely László alapjogi biztos. Felvetéseivel az illetékes szakszervezet is egyetért, jelenleg ugyanis zűrzavar uralkodik a szakágban, s ennek a lakosság is a kárát látja.

Mi lesz a BKV dolgozókkal? Lesz leépítés vagy nem?

http://profitline.hu/hircentrum/hir/342551/BKV:-a-ceg-nem-jelentett-be-csoportos-letszamleepitest

A BKV nem jelentett be csoportos létszámleépítést, a szakszervezetekkel közösen próbálják elkerülni, hogy dolgozókat küldjenek el – közölte a közlekedési társaság pénteken az MTI megkeresésére.

Béremelést követelnek a Boschtól

http://www.hevesmegyeonline.hu/2015/11/12/beremelest-kovetelnek-a-boschtol/

A Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete (MCDSz) több, mint egy hónapja benyújtotta a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. részére a 2016. évre vonatkozó egységes nettó 10%-os alapbér-emelési javaslatát.

Így változhatnak a felmondás szabályai

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/igy-valtozhatnak-a-felmondas-szabalyai/

A kormányzat nemrégen közzétette a foglalkoztatással kapcsolatos jogszabályok módosításának a tervezetét. Egyelőre nem lehet tudni mikortól, de a változások várhatóan érintik a Munka törvénykönyvét, a közszolgálatra vonatkozó joganyagot, a munkavédelmemről, valamint a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt is. Kéri Ádám, a Liga Szakszervezetek munkajogászának segítségével áttekintjük a legfontosabb változásokat.

Gaskó elveszített „feketekasszája”

http://szakszervezetek.hu/hirek/2064-gasko-elveszitett-feketekasszaja

Milyen szakszervezeti célra hasznosult a parfüm? – kérdezte a felügyelőbizottsági elnök a vasutas-szakszervezet volt vezetőjét. Nem egyeznek a költségvetési beszámolókban szereplő adatok a bankszámlakivonatokkal – állapította meg a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének számvizsgáló bizottsága a Gaskó István elnöksége alatti gazdálkodás ellenőrzésekor, melyről a Magyar Hírlap is beszámolt.

Lopással vádolják a munkavállalókat – avagy létezik-e a munkavállalók kollektív felelőssége?

http://munkajogportal.hu/lopassal-vadoljak-a-munkavallalokat-avagy-letezik-e-a-munkavallalok-kollektiv-felelossege/

A raktárból eltűnt bizonyos mennyiségű árukészlet. A vezetőség lopással gyanúsítja a dolgozókat. A múlt héten pénteken egy gyűlésen bejelentették, hogy ha néhány napon belül nem kerül elő az elkövető, illetve az elkövetők, akkor a raktárban dolgozók következő havi béréből részarányosan levonják az “okozott kárnak” megfelelő összeget.

Tízéves mélypont a béren kívüli juttatásban

http://www.uzletresz.hu/vallalkozas/20151113-cafeteria-beren-kivuli-juttatas-2016.html

A hazai kkv-k közel kétharmada nem tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit a következő egy évben. A legnépszerűbb juttatási forma továbbra is az étkezési hozzájárulás, amelyet a munkába járás költségtérítése és a SZÉP Kártya követ. Régiós szinten figyelemre méltó különbségek vannak, leginkább a Dél-Dunántúlon dolgozók számíthatnak cafeteriára – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

Családbarát munkahely?

http://hirtv.hu/reggelijarat/csaladbarat-munkahely-1314172

Hogyan lehet családbarát egy munkahely? Egy díjátadó gála kapcsán kérdeztük a szakembert. Vendég: Újvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom munkatársa.

Kapcsolódó hír:

http://gyorplusz.hu/article/legjobb_noi_munkahel_a_gyori_gimex_hidraulika_kft.html?rss


KÖZÉLET

 

Öngyilkos irány? Varga szerint a szakmai érvek döntöttek

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/szakmai-ervek-alapjan-dontottek-a-gimnaziumi-kepzes-megszunteteserol-1313760

Szakmai érvek alapján döntöttek a gimnáziumi képzés megszüntetéséről egyes szakközépiskolákban – mondja a nemzetgazdasági miniszter. Az állítással a Pedagógusok Szakszervezete vitatkozik. Pokorni Zoltán szerint öngyilkos irány a gimnáziumok visszaszorítása.

Beleálltak a vitába az elitiskolák: nem kérnek a PÖCS-ből

http://hvg.hu/itthon/20151114_POCS_EGIG_alairasgyujtes?s=hk

Aláírásgyűjtó akcióba kezdtek az elitiskolák a pedagógus önértékelési rendszer (közkeletű nevén: PÖCS) bevezetése ellen – legalábbis abban a formában, ahogy most tervezik, mindenképpen. Az állásfoglalást vidéki és fővárosi, egyházi, “normál” és egyetemi gyakorló gimnáziumok igazgatói jegyzik. Köztük van a Gimnáziumok Országos Szövetségének elnöke, Szebedy Tas is, aki a Városmajori Gimnázium nevében írta alá a kezdeményezést

Közmunkások gyűjtik a fideszes aláírásokat?

http://www.stop.hu/belfold/kozmunkasok-gyujtik-a-fideszes-alairasokat/1378286/

Személyesen ismerek olyan művelődési központban dolgozó közalkalmazottat, akit munkaidejében kötelezett arra az intézmény igazgatója, hogy a környéken kopogtasson, és a rezsicsökkentést támogató ívet írassa alá a lakókkal. Úgy tűnik, az eset nem egyedi. A mostani kampányukhoz, két gyöngyösi képviselő elmondása szerint közmunkásokat dolgoztattak munkaidőben ugyanebből a célból.


GAZDASÁG

 

Matolcsyék döntenek, és az is kiderül mennyit ér a munkánk

http://privatbankar.hu/makro/matolcsyek-dontenek-es-az-is-kiderul-mennyit-er-a-munkank-287507/

Jövő héten kedden kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, de a korábban bejelentettek szerint nem várható a kamatszint változása. Ezen kívül államháztartási, valamint kereseti adatok is megjelennek, de igazán komoly változást egyik sem fog okozni.

Nyitnak bölcsődét, de ahhoz pénz is kell

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/nyitnak-bolcsodet-de-ahhoz-penz-is-kell-1313947

Már öt gyerek miatt is kötelező lesz bölcsődét nyitni az önkormányzatoknak, ez is szerepel abban a törvényjavaslatban, amelyet a napokban nyújtott be az egyik szaktárca. Jelenleg a települések 80 százalékán nincs olyan intézmény, ahol munkaidőben el lehetne helyezni a 3 év alatti gyerekeket.

Vasárnapi zárva tartás: könnyen lehet, hogy ennyi volt?

http://figyelo.hu/cikkek/426126-vasarnapi-zarva-tartas–ez-mar-a-veg-kezdete

Hitelesítette a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Tényleg adózni kell ez után is? Ki fogja ellenőrizni?

http://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/tenyleg_adozni_kell_ez_utan_is_ki_fogja_ellenorizni.1047111.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

A gombászok egyelőre nem tudnak sokat a néhány hete elterjedt hírről, amely szerint jövőre a felvásárló 25 százalékos forrásadót von majd le minden megvásárolt vadon szedett és eladott termény után. Kérdés, hogy ha a védett növények pusztítását sem tudják megakadályozni a természetvédők, kik és hogyan ellenőrzik majd az új szabály betartását.

Meddig lassul a magyar gazdaság?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/meddig_lassul_a_magyar_gazdasag.605924.html

Az idei harmadik negyedévben 2,3 százalékkal nőtt a magyar GDP, a negyedéves növekedés 0,5 százalék volt. A piaci elemzők szerint jobb lehet a negyedik negyedév.

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

EURÓPA HÁBORÚBAN ÁLL, DE NEM ÁLL NYERÉSRE

http://magyaridok.hu/kulfold/europa-haboruban-de-nem-nyeresre-149974/

A párizsi merényletsorozat lendületet adhat a közös európai katonai fellépéshez az Iszlám Állam ellen – állítja Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Georg Spöttle úgy véli, vallásháború folyik a világban, amelyben Európa vesztésre áll, Gyarmati István szerint újabb terrortámadásokra kell felkészülni, Horváth József pedig azt mondta lapunknak, európai és hazai szinten is újra kell gondolni a titkosszolgálati munka szabályozását.

Terror Párizsban: a nap legfontosabb eseményei egy cikkben!

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/terror-parizsban-a-nap-legfontosabb-esemenyei-egy-cikkben

Több mint 120 halott, sebesültek százai, tömegpánik és káosz a francia fővárosban. 6 helyszínen intéztek gépfegyveres, robbanószeres támadást terroristák, péntek éjszaka. A nap legfontosabb eseményei egy cikkbe gyűjtve.

Több mint félmillió utast érintett a Lufthansa sztrájkja

http://magyarhirlap.hu/cikk/40309/Tobb_mint_felmillio_utast_erintett_a_Lufthansa_sztrajkja

Több mint félmillió utast érintett a német Lufthansa történetének leghosszabb, pénteken végződött egyhetes sztrájkja – közölte a légitársaság pénteken a honlapján. A sztrájkot szervező szakszervezet jelezte, a sztrájk bármikor újrakezdődhet, ha nem változik a vállalatvezetés jelenlegi álláspontja a vitatott kérdésekben.

Sztrájkba léphet a Financial Times

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=135&cid=193276

Fontos üzleti hírek nélkül maradhatnak a nemzetközi gazdaság szereplői, ha a Financial Times munkatársai a jövő héten megszavazzák az újságíró-szakszervezet javaslatát, és sztrájkkal tiltakoznak a lap új tulajdonosának tervei miatt.

Ennyiért lehet külföldön tanulni

http://vs.hu/kozelet/osszes/ennyiert-lehet-kulfoldon-tanulni-1113#!s44

Főiskola vagy egyetem? Az Európai Unión belül vagy kívül van az intézmény? Alap- vagy mesterképzésről van szó? Nem mindegy. Mutatjuk, mit kell mérlegelnie annak, aki külföldön szeretne tovább tanulni.

 


EGYÉB

 

KÉTHLY ANNA – LÁZADÁS A TEKINTÉLYELVŰSÉG ELLEN

http://kettosmerce.blog.hu/2015/11/16/kethly_anna_lazadas_a_tekintelyelvuseg_ellen

Kéthly Anna egyike a két világháború közti szociáldemokrácia legnagyobb hatású politikusainak. Életútja klasszikus történelmi filmre kívánkozik, amely végigkíséri a Horthy-korszaktól, a koalíciós időszakon át, a kádári konszolidációig, háborúkról, forradalmakról, börtönről, emigrációról szóló, a 20. század magyar történelmét szinte átfogó sorsot. Születésének 126. évfordulóján B. Kádár Zsuzsanna történész rövid írásával emlékezünk.

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a