Cikkajánló – 2015. november 13.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

 

Szűcs Viktória: Pedagógus életpálya minden kisgyermeknevelőnek

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/2037-szucs-viktoria-pedagogus-eletpalya-minden-kisgyermeknevelonek

Feszültséget gerjeszt a bölcsődei dolgozók körében a kormány döntése, amely szerint 2016-tól csak a diplomás kisgyereknevelőkre terjesztenék ki a pedagógus életpályát – mondta a szakszervezetek.hunak a Bölcsődei Dolgozók Szakszervezetének vezetője. Szűcs Viktória szerint nem feltétlenül felel meg az alaptörvény szellemiségének, ha ugyanabban a munkakörben ugyanazt a munkát végzők bérezése az iskolai végzettség szerint két külön bértábla alapján történik, ami jelentősen eltérő lesz a jövőben.

A kormány 30 milliárddal tartozik a szociális dolgozóknak           

http://www.13keruleti-hirhatar.hu/hirek/a-kormany-30-milliarddal-tartozik-a-szocialis-dolgozoknak

Az LMP figyelmezteti a kormányt: ne szabotálja el tovább a szociális dolgozók valódi béremelését, különben nem lesz, aki gyermekeinket, a segítségre szoruló családokat, időseket, fogyatékossággal élőket ellássa. Felszólítjuk a kormányt, hogy 2016. január elsejétől szüntesse meg a különféle kompenzációk és pótlékok bonyolult és kusza rendszerét, adjon tisztes alapbéremelést és korábbi ígéretéhez híven vezesse be a szociális életpályamodellt.

“Megalázó és értelmetlen” – ilyen kérdőíveket küldött a szülőknek a PÖCS

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/11/11/pocs_kerdoiv_I6687Y

A PÖCS, vagyis az azóta már önértékelést támogató munkacsoporttá átkeresztelt ellenőrző szerv már elkezdte munkáját az iskolákban, a szülők is megkapták a kérdőíveket. Többen úgy vélik, ez megalázó és teljesen felesleges.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint nem az oktatás színvonala döntött a gimnáziumi osztályok megszüntetésekor

http://szakszervezetek.hu/hirek/2046-a-pedagogusok-szakszervezete-szerint-nem-az-oktatas-szinvonala-dontott-a-gimnaziumi-osztalyok-megszuntetesekor

Szakmai érvek alapján döntött a gimnáziumi képzés megszüntetéséről egyes szakközépiskolákban – mondja a nemzetgazdasági miniszter. Az állítással a Pedagógusok Szakszervezete vitatkozik. Pokorni Zoltán szerint öngyilkos irány a gimnáziumok visszaszorítása – olvasható a HÍR TV oldalán.

Tömeges kirúgás a BKV-tól karácsonyra

http://nol.hu/belfold/ujra-tomeges-kirugasok-a-bkv-nal-1574615

Több mint száz embert rúg ki a BKV jövő év elején. A csoportos létszámleépítés ellen a szakszervezetektől vár érveket Bolla Tibor vezérigazgató.

Nemes nem igazán érti, hogy miért az érdekvédelmi szervezeteknek kell érveket felsorakoztatni arra, hogy szükség van a karbantartókra. Különösen felháborítónak tartja, hogy erre mindösszesen 24 órát kaptak a cégvezetéstől.

HODOSZ kongresszus

http://szakszervezet.net/hu/2014-04-03-13-35-01/650-hodosz-kongresszus

November 9-én és 10-én tartotta meg a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete hetedik kongresszusát. A meghívott előadók beszédével vette kezdetét a tanácskozás. Elsőként dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes a Magyar Honvédség vezetése nevében köszönetét fejezte ki a honvédségi civil dolgozói, és HODOSZ felé, az elmúlt években, különösen pedig az elmúlt hónapokban a migrációs válsághelyzetben elvégzett munkáért.

115 éves a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete

http://www.kasz.hu/html/main/2015/kasz-hirlevel20151111.html

1900. november 4-én, vasárnap este 9 órakor a Teréz körúti Merán kávéházban létrehozták a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakegyletét (KASZ). A jogelőd szervezetről van szó, azokról az elődökről, akik megalapozták, majd felépítették ezt az erős érdekszövetséget. Ma is számíthatunk rájuk, erős hátteret adnak mindennapi munkánkhoz.

Így változhatnak a felmondás szabályai

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/igy-valtozhatnak-a-felmondas-szabalyai/

A kormányzat nemrégen közzétette a foglalkoztatással kapcsolatos jogszabályok módosításának a tervezetét. Egyelőre nem lehet tudni mikortól, de a változások várhatóan érintik a Munka törvénykönyvét, a közszolgálatra vonatkozó joganyagot, a munkavédelmemről, valamint a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt is. Kéri Ádám, a Liga Szakszervezetek munkajogászának segítségével áttekintjük a legfontosabb változásokat.

Idénymunka: lehet-e így dolgoztatni színészt, hentest, almaszedőt?

http://adozona.hu/munkajog/Idenymunka_lehete_igy_dolgoztatni_szineszt__OTIX9M.aspx#rss

Az új munka törvénykönyve (Mt.) egyik fő célja a foglalkoztatás rugalmasabbá tétele, illetve a foglalkoztatás szintjének emelése volt. Ebből következően a munkáltatók mozgástere több ponton jelentősen bővült. A változás számos vita forrása, hiszen a munkáltatók is a cselekvési határokat keresik.

Miniszteri biztos: együtt kell működnie a civil és a versenyszférának

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/2038-miniszteri-biztos-egyutt-kell-mukodnie-a-civil-es-a-versenyszferanak

A civil szervezeteknek és a vállalatoknak együtt kell működniük – mondta Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa a 8. Civil licit fenntarthatósági aukció megnyitóján csütörtökön Budapesten.

Nincs kiút a közmunkából

http://444.hu/2015/11/13/nincs-kiut-a-kozmunkabol

A Belügyminisztérium tanulmánya szerint a közfoglalkoztatottak 13,3 százaléka

tud a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni a közmunka-programból való kilépés utáni fél éven belül. A Magyar Nemzet által feldolgozott elemzés szerint a korábban közfoglalkoztatottként dolgozók 45,8 százaléka a közmunkából való kilépés utáni 180. napon még mindig regisztrált munkanélküli volt, egyharmaduk újra közfoglalkoztatott lett, 6,7 százalékuk nem dolgozott és munkanélküliként sem regisztráltatta magát.

Nyugdíj miatti kereseti korlát: így számít a külföldi jövedelem

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Tb_ellatasa_miatt_korlatozott_a_keresete_Ig_EMYRLC.aspx#rss

Egyes tb ellátások csak akkor folyósíthatók, ha a jogosultnak egyáltalán nincs biztosítási jogviszonya, illetve keresete, munkaideje nem halad meg egy meghatározott mértéket. Összefoglaltuk a külföldön szerzett keresetekre vonatkozó szabályokat.

Cafeteriát szeretne? Nem mindegy hol dolgozik

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/cafeteriat-szeretne-nem-mindegy-hol-dolgozik/

Egyre kevesebben számíthatnak cafeteriára, ugyanis a hazai kkv-k közel kétharmada nem tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit a következő egy évben. A legnépszerűbb juttatási forma továbbra is az étkezési hozzájárulás, amelyet a munkába járás költségtérítése és a SZÉP Kártya követ. Régiós szinten figyelemre méltó különbségek vannak, leginkább a Dél-Dunántúlon dolgozók számíthatnak cafeteriára – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.


KÖZÉLET

 

Kormányszóvivő: a görög-török határon kell megállítani az áradatot

http://www.ma.hu/belfold/266005/Kormanyszovivo_a_gorogtorok_hataron_kell_megallitani_az_aradatot?place=srss

Lehetetlen, hogy a közép-európai országok “egy másik állam el nem végzett munkája okán hátrányba kerülnek”.

Tóbiás: Az elmúlt öt évben növekedett a dolgozói szegénység

http://gepnarancs.hu/2015/11/tobias-az-elmult-ot-evben-novekedett-a-dolgozoi-szegenyseg/

A kormánynak a közszférákban dolgozókkal kellene kezdenie a béremelést, mert itt érhető el a leggyorsabb és legkönnyebb változás.

Balog Zoltán szerint a szociális munkások a nemzet erőforrásai

http://www.stop.hu/belfold/balog-zoltan-szerint-a-szocialis-munkasok-a-nemzet-eroforrasai/1377241/

A szociális munkások a nemzet erőforrásai, mert az elesetteken segítenek, ezáltal pedig a nemzet jelenéért vállalnak felelősséget – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a szociális munka napja alkalmából rendezett díjátadón, Budapesten.

 


GAZDASÁG

 

Varga: nőtt a hazai vállalkozások versenyképessége

http://orientpress.hu/150492

A Magyarországon működő vállalkozások versenyképességét segítette a kormány az elmúlt évek gazdaságpolitikájával, a szabályozórendszer változtatásával a kormány – hangsúlyozta Varga Mihály egy szakmai konferencián. A kormány a foglalkoztatás támogatásával, az adminisztratív akadályok lebontásával, új adópolitikával és a fejlesztési forrásokhoz való hozzáférés megkönnyítésével támogatta a cégek fejlődését.

Egzotikus piacokra léphetnek a magyar agrárcégek

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/egzotikus_piacokra_lephetnek_a_magyar_agrarcegek.605866.html

Az agrárcégek voltak az NHP-ban az egyik legszorgalmasabb hitelfelvevők, ez a jövőben is így maradhat a hitelprogram átalakítása után – hangzott el a Napi.hi Makro Gazda 2016 konferenciáján. A Magyar Nemzeti Kereskedőház akár kezdő importálóknak is segítséget tud nyújtani új, ma még egzotikusnak számító piacon való megjelenéshez.

Olcsó munkával ellensúlyozzuk a kiszámíthatatlan gazdságpolitikát

http://www.hrportal.hu/hr/olcso-munkaval-ellensulyozzuk-a-kiszamithatatlan-gazdsagpolitikat-20151112.html

Magyarország bérek tekintetében nemzetközileg olcsónak számít, de ez szükséges ahhoz, hogy az ország kompenzálja a negatívumokat, például a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát, mondta a Világgazdaság konferenciáján Bod Péter Ákos a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

NAV: az adóellenőrök jelenléte 73 százalékkal növeli a legális forgalmat

http://www.elemzeskozpont.hu/nav-az-adoellenorok-jelenlete-73-szazalekkal-noveli-legalis

Mintegy 73 százalékkal nőtt az egyik fővárosi piac legális forgalma azon a napon, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai a helyszínen tartózkodtak – közölte az adóhatóság csütörtökön az MTI-vel. A piac kereskedőit azért vizsgálták az adóellenőrök, mert korábban többüknél tapasztalták a bevétel eltitkolását – olvasható a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Így látják az elemzők gazdaságunkat

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/igy-latjak-az-elemzok-gazdasagunkat-60612.html

Londoni pénzügyi elemzők egybehangzó véleménye szerint lassulhatott a harmadik negyedévben a magyar gazdaság növekedési üteme, a lassulás várható mértékéről azonban az előzetes adatok pénteken esedékes ismertetése előtti prognózisok jelentősen eltérnek.


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

10 százalékkal emelték a közszolgák bérét a románok

https://www.profession.hu/cikk/20151112/-szazalekkal-emeltek-a-kozszolgak-beret-a-romanok/6004

A román képviselőház 10 százalékkal emelte a közszférában dolgozók bérét, miután szinte egyhangúlag megszavazta a volt kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik módosító indítványát, amelyet Adrian Solomon szociáldemokrata honatya terjesztett be. Az orvosok 25 százalékos béremeléséről szóló sürgősségi kormányrendeletet módosította úgy, hogy decembertől valamennyi közalkalmazott fizetése is nő 10 százalékkal.

Megbénult Görögország az általános sztrájkban

http://www.vg.hu/gazdasag/megbenult-gorogorszag-az-altalanos-sztrajkban-460833

Túl van az első általános sztrájkján a baloldali Sziriza vezette görög kormány: megszorító politikája ellen lényegében azokkal a jelszavakkal tiltakoztak a szakszervezetek, amelyekkel a radikális párt idén kétszer is hatalomra került. A csütörtök hajnalban indult 24 órás munkabeszüntetés idejére Athénban és más városokban leállt a tömegközlekedés (kevés kivétellel), megszűnt a kompösszeköttetés a szigetekkel, sok belföldi repülőjáratot is töröltek. Az állami iskolákban nem volt tanítás, a kórházakban csak sürgősségi ellátást lehetett igénybe venni, és nem vették fel a munkát az újságírók sem, így a híradások is akadoztak.

Újabb európai ország készül a szakadékba ugrani

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ujabb_europai_orszag_keszul_a_szakadekba_ugrani.605888.html

Hiába borítékolható az év első felében szerzett görögországi tapasztalatok alapján, hogy nagyon rosszul jár az az EU-IMF támogatásban részesülő ország, amely fel akarja hígítani a hitelezők követeléseit, a kormányzásra legesélyesebb portugál párt éppen erre készül.

Renzi: Kelet-Európából ne diktáljanak nekünk erkölcsöt

http://24.hu/kulfold/2015/11/12/renzi-kelet-europabol-ne-diktaljanak-nekunk-erkolcsot/

Az olasz kormányfő szerint azok állnak szemben, akiknek az Európai Unió ideát jelent, azokkal, akik leginkább a gazdasági hasznot látják benne.

 


EGYÉB

 

Pénteken káosz jöhet a reptereken – 941 járatot törölnek

http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/penteken_kaosz_johet_a_reptereken_941_jaratot_torolnek.605902.html

Összesen 941 járatot töröl a Lufthansa a légiutas-kísérők sztrájkjának utolsó napján, pénteken, köztük 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az