Cikkajánló – 2015. november 12.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

FIZETÉSEMELÉS LESZ A BÖLCSŐDÉKBEN

http://tenyek.hu/belfold/192693_fizetesemeles-lesz-a-bolcsodekben.html

A bölcsődei kisgyermeknevelőkre is kiterjeszti a kormány a pedagógus-életpályamodellt, ezt is tartalmazza a most benyújtott törvénycsomag. A családügyért felelős államtitkár szerint a diplomás bölcsődei dolgozók akár 60 ezer forinttal is többet kereshetnek jövőre. A bölcsődei dolgozók demokratikus szakszervezetének elnöke a Tényeknek azt mondta, örülnek a pluszpénznek, viszont a dolgozóik többségének ez nem jár majd, mivel nincs diplomája. Az LMP szerint bérfeszültség lehet a bölcsődei dolgozók között.

Munkaerőhiány: ki marad itt dolgozni?

http://rtl.hu/rtl2/magyarul/munkaerohiany-ki-marad-itt-dolgozni

Baló György beszélgetőtársa Székely Tamás (MASZSZ alelnök, VDSZ elnök), Rolek Ferenc (MGYOSZ alelnök) és Dávid Ferenc (VOSZ főtitkár). Munkanélküliségről sokat hallunk, munkaerőhiányról nagyon keveset, pedig ez hovatovább a gazdasági növekedés akadálya Magyarországon. A kormány teljes foglalkoztatottságot és munkaalapú társadalmat akar, de egyre többen mennek külföldre dolgozni és egyre több az üres álláshely Magyarországon. Ennek, mondják szakemberek, két fő oka lehet: az alacsony magyar bérek és a képzettség hiánya.

Az egyetemeknek kell kigazdálkodniuk a béremelést

http://szakszervezetek.hu/hirek/2010-az-egyetemeknek-kell-kigazdalkodniuk-a-beremelest

Az egyetemi tanárok és a kutatók mellett az oktatást segítő dolgozók bére is emelkedik jövőre. Januártól 150 ezer forintnál kevesebbet ők sem kereshetnek, de a fizetésük megemeléséhez pénzt már nem ad a kormány, ennek fedezetét az egyetemeknek maguknak kell kigazdálkodniuk. A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint van pénze az egyetemeknek, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szerint pedig mindez elbocsátásokkal is járhat – olvasható a Hír TV oldalán.

Lehet-e az eddiginél nagyobb béremeléssel számolni?

http://www.hrportal.hu/hr/lehet-e-az-eddiginel-nagyobb-beremelessel-szamolni-20151111.html

Egyre több elemzésben és véleményben olvasható, hogy elkerülhetetlen lesz a béremelés, ha a munkáltatók kezdeni akarnak valamit a munkaerőhiánnyal egyes területeken, ahol a pályaelhagyás és az elvándorlás jellemző. Az OTP elemzői szerint számolhatunk ilyen változással, írja a hvg.hu.

“A hároméves gyes nagyon erősen beépült”

http://hvg.hu/itthon/20151111_kovats_eszter_interju_gyes_csaladpolitika

A visegrádi országokban mindenütt komoly probléma a népességfogyás, a meg nem született gyerekek magas, a bölcsődei férőhelyek alacsony száma. De míg Magyarországon nehéz az ügyben társadalmi konszenzust teremteni, másutt a gyerekneveléssel kapcsolatos feladatok egyenlőbb eloszlása és a nők munkavállalása is az agenda része. Interjú Kováts Eszterrel, az Friedrich Ebert Alapítvány projektvezetőjével a közép-kelet-európai népesedéspolitikákról.

Fórum az Ifjúsági Garancia projekt lehetőségeiről

http://orientpress.hu/150472

Munkáltatói fórumot tartott Budapest Főváros Kormányhivatala Foglalkoztatási Főosztály november 10-én a Hadik Palotában. A rendezvény célja volt, hogy információt nyújtson az Ifjúsági Garancia projekt támogatási lehetőségeiről, és közvetlen konzultációs lehetőséget biztosítson a munkaerő-piacon szereplő mikro-, kis-, és középvállalkozások részére – tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala.

Hogyan lehet előnnyé fordítani a generációk közötti különbségeket?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/hogyan-lehet-elonnye-forditani-a-generaciok-kozotti-kulonbsegeket/

A generációk együttműködésből számos üzleti előny származik, ám csak akkor képesek a közös munkára, ha megfelelően fel vannak készítve a kihívásokra.

Kevesebbet keresnek a magyarok, mint a többi visegrádi országban élők

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20151111/alacsony-kereset-kivandorlas/

A Tárki felmérése szerint idén kétszeresére nőtt a kivándorlást fontolgatók száma, és a beruházók attól félnek, hogy nem találnak megfelelő munkaerőt Magyarországon. A visegrádi országokban élők fizetése mindenhol magasabb, mint nálunk – a kivándorlás fő oka, hogy itthon nem tudnak megélni a keresetükből az emberek.

Kellenek a vendéglátásnak a külföldről visszatérők

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/kellenek-a-vendeglatasnak-a-kulfoldrol-visszaterok/

A turizmus-vendéglátás területén tapasztalható szakemberhiány elsősorban a szakácsoknál és felszolgálóknál érezhető, a felsőfokú végzettséget igénylő munkaköröknél kevésbé. A friss pályakezdőktől a kiváló angol nyelvtudás mellett elsősorban pontosságot, megbízhatóságot és kreativitást várnak el, míg a kereskedelmi vállalatok az eredményorientált szemléletet és a mobilitást értékelik.

Hogyan szabályozható a munkahelyi öltözködés?

http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/hogyan-szabalyozhato-a-munkahelyi-oltozkodes

Meddig mehet el a munkáltató a munkahelyre vonatkozó megjelenési szabályokkal? Áttekintjük, milyen keretek között írható elő kötelező viselet, avagy milyen feltételekkel tiltható ki a lábujjközös papucs vagy a spagetti pántos top a munkahelyről.

Több a föld, mint a munka, a fiatal gazdálkodókról nem is beszélve

http://www.agroinform.com/gazdasag/tobb-a-fold-mint-a-munka-a-fiatal-gazdalkodokrol-nem-is-beszelve-25190-001?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=25190

Bizonytalan helyzet, alacsony jövedelmi viszonyok és garantáltan rengeteg munka: a fiatalok számára kevésbé vonzó alternatívát kínál az agrárium.


KÖZÉLET

 

Magyary Zoltán szakmai hagyatékának feldolgozásáról kötött megállapodást az NKE és az ELTE

http://www.estihirlap.hu/belfold/2015/11/11/magyary-zoltan-szakmai-hagyatekanak-feldolgozasarol-kotott-megallapodast-az-nke-es-az-elte

Magyary Zoltán tudós, köztisztviselő szakmai hagyatékának feldolgozásáról írt alá megállapodást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora szerdán Budapesten.

Lázár János elveszített egy fontos pozíciót

http://vs.hu/kozelet/osszes/lazar-janos-elveszitett-egy-fontos-poziciot1-1111

A korábbi tervekkel szemben mégsem Lázár János bizalmasáé lett egy nagyon fontos állami pozíció, a Közbeszerzési Hatóság elnöki posztja. Kérdés, ez mennyire függ össze azzal, hogy már a Fidesz elnökségi ülésén is bírálták a politikust.


GAZDASÁG

 

Még több migráns érkezhet

http://orientpress.hu/150474

Tovább fokozódhat a migrációs hullám, ha nem áll helyre a politikai és gazdasági stabilitás a Közel-Keleten, nem javulnak az életkörülmények a szubszaharai Afrikában, valamint a nyugat-balkáni országok helyzete is ingatag marad. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Világgazdasági Intézetének friss kutatása szerint a legtöbb országban a népvándorlás egyik oka a népesség növekedése és a gazdaság bővülése, amivel nem tudott lépést tartani a munkahelyteremtés.

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Lufthansa-sztrájk – Csütörtökön 933 járatot törölnek

http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/lufthansa-sztrajk_csutortokon_933_jaratot_torolnek.605838.html

A Lufthansa légiutas-kísérőinek sztrájkja miatt csütörtökön 933 járatot törölnek, köztük több budapestit is. A légitársaság szerdai tájékoztatása szerint a frankfurti, düsseldorfi és a müncheni bázisról induló, vagy oda érkező járatok nem indulnak el, összesen 107 ezer utas érintett. A munkabeszüntetés továbbra is csak a Lufthansa járatait érinti, a légitársasági csoport többi tagjának járatai (Swiss, Austrian Airlines, Germanwings, Eurowings, Air Dolomiti, Brussels Airlines) menetrend szerint közlekednek.

Van, ahol nem riadnak vissza a Munka törvénykönyvének módosításától

http://www.hrportal.hu/c/van-ahol-nem-riadnak-vissza-a-munka-torvenykonyvenek-modositasatol-20151111.html

A francia Munka Törvénykönyve legendás: legendásan hosszú (3800 oldal) és legendásan komplex. Nem csoda, hogy Hollande elnök még októberben bejelentette, átírják a munkajogi szabályozást. Nincs kétség, ideje volt hozzálátni. A részleteket a múlt héten jelentették be: a 35 órás munkahét a helyén marad, de a cégeknek némi rugalmasságra is lehetőségük lesz kollektív megállapodások révén. Máshogy fogalmazva: erősödik a szociális párbeszéd szerepe.

Először készülnek sztrájkolni a görögök, amióta baloldali kormányuk van

http://24.hu/kozelet/2015/11/11/eloszor-keszulnek-sztrajkolni-a-gorogok-amiota-baloldali-kormanyuk-van/

Munkabeszüntetést tartanak országszerte a kormányzat további kiadáscsökkentési és adóemelési tervei ellen. Maga a kormánypárt, a Sziriza is támogatja a megmozdulást, jóllehet a párt vezetője – s egyúttal a kormányfő – Alekszisz Ciprasz közölte, nincs más választása, mint hogy az ország csődjének elkerülése érdekében bevezesse ezeket az intézkedéseket.

Csúcson a foglalkoztatás Nagy-Britanniában

http://www.hrportal.hu/c/csucson-a-foglalkoztatas-nagy-britanniaban-20151111.html

Hétéves mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a foglalkoztatottsági ráta pedig minden eddigi rekordot megdöntött.

 


EGYÉB

 

Akadémikus gének

http://www.168ora.hu/velemeny/akademikus-genek-140360.html

Jó, kétségkívül visszavonták azt a törvénymódosítás-tervezetet, mely szerint innentől kezdve a hatalom számára gyanúsabb szerkesztőségekben Mata Harik meg Kim Philbyk írták volna a leadeket. Lehetséges azonban, hogy ez a visszavonulás csak ravasz konspiráció.

Finom-e a biztonságos étel? – egy óra az új menzaprogramról

http://www.168ora.hu/szerda11/szerda-11-radio-gyerek-kozetkeztetes-menza-buday-peter-140281.html

A 168 Óra élő rádióműsorának mai vendége Buday Péter mesterszakács. Ez alkalommal témáink:

– Hogyan kellett volna kezdeni?

– Örömforrás-e a gyermekeknek az étkezés?

– Miért nincs „közétkeztetési” kosár?

Pásztor Magdolna műsorvezető meghívott vendégei Buday Péter mesterszakács és egy energikus anyuka.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje