Cikkajánló – 2015. november 11.

 

„Ma a családok és a gyerekek a legsérülékenyebbek Magyarországon”

http://magyarnarancs.hu/belpol/ma-a-csaladok-es-a-gyerekek-a-legserulekenyebbek-magyarorszagon-97155

A szociális munka napját ünnepelték hétfőn az ágazat dolgozói. A szociális szféra problémái és kérdései mellett szóba került a dolgozói szegénység, az érdekvédelem, az oktatás és a kiégés is. Az egyik kerekasztal-beszélgetésen mi is ott voltunk.

Föcióra után focióra?

http://tv2.hu/musoraink/mokka/192465_fociora-utan-fociora.html

Tovább zajlik a vita arról, hogy kötelező tantárgy lesz-e a foci az iskolában. Az egyik szakszervezet szerint a legmagasabb körökből érkezik kormányzati nyomás, hogy minél több iskola válassza ezt a kerettantervet. Az illetékes minisztérium államtitkára szerint viszont az iskolák maguk dönthetnek majd arról, mi legyen a kerettantervben és a foci csak egy lesz a közel negyven választható sporttantárgyból. Hrutka Jánossal, volt válogatott labdarúgóval és Parti Zoltánnal, a kajak-kenu szövetség szakmai koordinátorával beszélgettünk.

Kapcsolódó hír: http://inforadio.hu/hirek/belfold/nemhogy-a-focihoz-a-testnevelesorakhoz-sincsenek-meg-a-feltetelek-772818

Stagnál az OECD munkanélküliségi rátája

http://profitline.hu/hircentrum/hir/342344/Stagnal-az-OECD-munkanelkulisegi-rataja

A tagországokban szeptemberben az előző havival megegyező, 6,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta – közölte kedden a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

Gaskó: a korkedvezményes nyugdíj kivezetésével nem marad lehetőség

http://minap.hu/cikkek/gasko-korkedvezmenyes-nyugdij-kivezetesevel-nem-marad-lehetoseg

A minimálbér emeléséért, a korkedvezményes nyugdíjba vonulásért küzd a LIGA Szakszervezetek, amely ha kell sztrájkkal, avagy félpályás út lezárással áll ki a munkavállalók érdekeiért.

Nem enged az Ufo a Lufthansának: 100 ezer utas a földön marad

http://kamaraonline.hu/cikk/nem-enged-az-ufo-a-lufthansanak-100-ezer-utas-a-foldon-marad

Szerdától teljes körű sztrájkba kezdtek a Lufthansa légiutas-kísérői. A csaknem 19 ezer ágazati dolgozót képviselő Ufo szakszervezet bejelentette, hogy megakadályozza péntek estig Frankfurtban, Münchenben és Düsseldorfban a légitársaság összes közép- és hosszú távú járatának indítását.

Kapcsolódó hír: http://faktor.hu/faktor-betiltottak-a-lufthansa-sztajkot/?source=rss

http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/ma_szazezer_ember_nem_repulhet.605787.html

Korlátozható a mosdó használata munkaidőben?

http://munkajogportal.hu/korlatozhato-a-mosdo-hasznalata-munkaidoben/

A munkavállalóink naponta több alkalommal látogatják a mosdót munkaidő alatt. Néhányan közülük a vezetőség meglátása szerint több időt töltenek ott, mint amennyi valóban indokolt lenne. Cégünknél ezért felmerült a kérdés, hogy a mosdók használata az előírt pihenőidőn kívül, munkaidőben korlátozható-e, illetve ha a munkavállalók munkaidő alatt látogatják a mosdót, akkor az ott töltött időtartamra jár-e nekik munkabér?

Pluszpénz jár azoknak a közmunkásoknak, akik találnak állást

http://www.dehir.hu/belfold/pluszpenz-jar-azoknak-a-kozmunkasoknak-akik-talalnak-allast/2015/11/11/

Jövőre a közfoglalkoztatottak megkaphatják a közfoglalkoztatási szerződésük még hátralévő idejére járó támogatási részt elhelyezkedési juttatásként, ha sikerült munkát találniuk – az erről szóló kormányrendeletet a Magyar Közlöny keddi számában tették közzé.

A munkáltató teendői és kötelezettségei munkabaleset esetén

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/a-munkaltato-teendoi-es-kotelezettsegei-munkabaleset-esten

A munkabalesettel kapcsolatosan a munkáltatót terhelő kötelezettségek vizsgálatakor először a munkabaleset fogalmát kell megvizsgálni, ami nem azonos az üzemi balesettel.

A magyarok nagyon nem félnek az állásvesztéstől

http://hvg.hu/gazdasag/20151110_A_magyarok_nagyon_nem_felnek_az_allasvesz?s=hk

Az előző negyedév stagnálása után ismét emelkedett a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián közös munkaerőpiaci stabilitási indexének az értéke 2015 harmadik negyedévében, azaz a megkérdezettek biztosabbnak látják munkahelyük jövőjét. A felmérésből az is kiderül, hogy leginkább a 18-29 éves és a 60 év feletti korcsoportban, a faluban élők, illetve a mezőgazdaságban dolgozók körében nőtt az átlagot meghaladó mértékben a bizalmi index értéke.

Közmunkaprogram: így szakadt két részre az ország

http://tenytar.blog.hu/2015/11/11/kozmunkaprogram_igy_szakadt_ket_reszre_az_orszag

Az elmúlt években a Fidesz foglalkoztatáspolitikájának központi elemévé a közmunkaprogram vált. Ennek a foglalkoztatási formának az erőltetése azonban csak arra volt jó, hogy a kormány mindenhol dicsekedhet az alacsony magyar munkanélküliségi rátával. Az igaz, hogy jelentősen növekedett a foglalkoztatottak száma Magyarországon, ez azonban annak köszönthető, hogy az új munkahelyek  jelentős része a közmunkaprogram keretében valósult meg.

Z generáció: ilyen az új nemzedék a munkahelyen!

https://www.profession.hu/cikk/20151110/z-generacio-ilyen-az-uj-nemzedek-a-munkahelyen/5996

Hamarosan már többet fogunk foglalkozni a Z generáció munkahelyi szokásaival és igényeivel, mint az Y generációéval – jelzik szakértők, akik felhívják a figyelmet arra, hogy a hatékony toborzás, álláskeresés és karrierépítés érdekében érdemes megismerkednünk ennek a generációnak a sajátosságaival.

Még csak hátra se néznek, annyira sietnek a külföldi munkáért

http://privatbankar.hu/vasarlo/meg-csak-hatra-se-neznek-annyira-sietnek-a-kulfoldi-munkaert-287305

A friss diplomások harmada tervezi a külföldi munkát a következő öt évre. A fő célirány Németország, Ausztria és az Egyesült Királyság.

Te mennyire félsz attól, hogy holnap nem lesz munkád?

http://privatbankar.hu/karrier/te-mennyire-felsz-attol-hogy-holnap-nem-lesz-munkad-287351

Az előző negyedév stagnálása után ismét emelkedett a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián közös munkaerőpiaci stabilitási indexének az értéke 2015 harmadik negyedévében, azaz a megkérdezettek biztosabbnak látják munkahelyük jövőjét. A felmérésből az is kiderül, hogy leginkább a 18-29 éves és a 60 év feletti korcsoportban, a faluban élők illetve a mezőgazdaságban dolgozók körében nőtt az átlagot meghaladóan a bizalmi index értéke.

Korlátozható a mosdó használata munkaidőben?

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkajog/2002-korlatozhato-a-mosdo-hasznalata-munkaidoben

A munkavállalóink naponta több alkalommal látogatják a mosdót munkaidő alatt. Néhányan közülük a vezetőség meglátása szerint több időt töltenek ott, mint amennyi valóban indokolt lenne. Cégünknél ezért felmerült a kérdés, hogy a mosdók használata az előírt pihenőidőn kívül, munkaidőben korlátozható-e, illetve ha a munkavállalók munkaidő alatt látogatják a mosdót, akkor az ott töltött időtartamra jár-e nekik munkabér? – olvasható a munkajogportal.hu oldalán egy olvasói kérdés, melyre szakértői válasz is érkezett.

Kapun belül

http://figyelo.hu/cikkek/425876-kapun-belul

Megint lecsapni készül a kormányzati unortodoxia, ezúttal a hiper-marketeket és a diszkontokat ellehetetlenítő kötelező foglalkoztatással.

 

Közös tanszéket alapított az ÁSZ és a Miskolci Egyetem

http://orientpress.hu/150402

A közszféra teljesítményének mérését kutató, oktató közös tanszéket hozott létre az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Miskolci Egyetem (ME) – erről írt alá megállapodást Domokos László, az ÁSZ elnöke és Prof. Dr. Torma András, az ME rektora. A Budapesten működő tanszék megalapításával olyan együttműködés veszi kezdetét, amelynek célja a „jó kormányzás” támogatása, a közpénzekkel hatékonyan és átláthatóan bánó közszolgálati tisztviselők képzése, ezáltal pedig hozzájárulás az állammenedzsment fejlesztéséhez.

Kapcsolódó hír: http://www.stop.hu/belfold/a-miskolci-egyetem-es-a-szamvevoszek-kozos-tanszeket-alapit/1376776/

http://magyarhirlap.hu/cikk/39997/Kozos_tanszeket_alapit_a_Miskolci_Egyetem_es_a_szamvevoszek

Tóbiás: szétszakadóban van Magyarország

http://nepszava.hu/cikk/1075882-tobias-szetszakadoban-van-magyarorszag/

Az MSZP szerint a hétköznapi tisztességes élet vált veszélyeztetetté a közszférában dolgozó mintegy 700 ezer ember számára azzal, hogy a nettó átlagkeresetük nem éri el a százezer forintot. Erről Tóbiás József elnök-frakcióvezető beszélt kedden Győrben, a párt régiós értekezletén.

Kapcsolódó hír: http://gepnarancs.hu/2015/11/tobias-a-hetkoznapi-tisztesseges-elet-valt-veszelyeztetette-a-kozszferaban-dolgozok-szamara/

http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/11/szabo-sandor-jelentos-beremelesre-van-szukseg-a-koz-es-a-versenyszferaban-is.html

A szociális biztonságot a bevándorlók betelepítése veszélyeztetné

http://gazdasagportal.hu/index.php/a-szocialis-biztonsagot-a-bevandorlok-betelepitese-veszelyeztetne/

A Fidesz-frakció szerint a hétköznapi megélhetést, a szociális biztonságot és a magyarok munkahelyeit a baloldal veszélyezteti, amely bevándorlókat akar betelepíteni Magyarországra.

Kapcsolódó hír: http://24.hu/kozelet/2015/11/10/fidesz-bevandorlok/

Szakgimnáziumoktól a szakiskolákig

http://promenad.hu/cikk/szakgimnaziumoktol-a-szakiskolakig-160048

Szeptembertől jönnek a szakgimnáziumok, illetve számos névváltozást jegyezhetünk az iskolatípusok területén. Mindez némi zavart okozhat a pályaválasztás során is. A keddi Napraforgóban vendégeinkkel, Balázs Gittával, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkaerőpiaci Osztály szolgáltatás-fejlesztési és koordinációs vezetőjével, valamint Kicses Tímeával, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési centrum szakmai főigazgató helyettesével a pályaválasztásról beszélgettünk.

Cameron kevesebb Európát akar

http://nol.hu/kulfold/cameron-kevesebb-europat-akar-1574219

Nagy-Britannia az Európai Tanács elnökéhez címzett levélben fejti ki, milyen reformokat tart szükségesnek az Európai Unióban ahhoz, hogy az ország a közösség tagja maradjon. David Cameron miniszterelnök egyebek közt korlátozná az EU-n belüli munkaerő-áramlást, és úgy véli, kellő politikai akarattal végre lehet hajtani a London által szorgalmazott változásokat.

Kapcsolódó hír: http://szakszervezetek.hu/hirek/1998-rossz-helyzetbe-kerulhetnek-az-angliaban-dolgozo-magyarok

 

A sovány béren bukik a magyar modell? – Ötvenszázalékos emelés kellene

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_sovany_beren_bukik_a_magyar_modell_otvenszazalekos_emeles_kellene.605458.html

Bérnövelési kényszerbe került számos hazai vállalat, ám akkora emelési hajlandóság nem látszik, amekkora az elvándorlási hullámot megállíthatná. Más vélemények szerint a munkaerőproblémát nem a cégeknek egyenként, hanem egy gazdasági modellváltásnak kellene megoldania. A döntéshozó elit azonban ellenáll.

Jövőre lódul meg igazán a béred?

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/jovore_lodul_meg_igazan_a_bered.222286.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Magyarországon a jelenleg rendelkezésre álló szabad munkaerő sokkal kevésbé felel meg a munkaerő-keresletnek, mint egy évtizeddel ezelőtt – világítanak rá munkaerő-piaci elemzésükben az OTP Bank szakértői. Úgy látják, a munkaerőpiac az elmúlt két és fél évben sokat feszesedett, ám egyelőre nincs egyértelmű jele annak, hogy ez beindította volna a bérnyomást. A szakértők szerint a gyors reálbér-növekedést a rendkívül nyomott inflációs környezet segítette az elmúlt pár évben, ám ez a hatás hamarosan el fog tűnni. Összességében úgy látják, 2017 végéig 4 százalék körüli maradhat a béremelkedés üteme, ám a kockázatok egyértelműen felfelé mutatnak a munkaerő-piaci súrlódások miatt.

Harmadannyi pénzből vásárolhatnak a magyarok, mint az európai átlag

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/harmadannyi-penzbol-vasarolhatnak-a-magyarok-mint-az-europai-atlag-460648

A magyar vásárlóerő nem csak jóval az átlag alatt van, de három éve csak kis mértékű javulást mutat.

Gigaberuházás Tiszaújvárosban. Feltámadt a magyar vegyipar

http://realista.hu/news/details/129922

A rendezvényen bejelentették azt is, hogy a Mol és a japán JSR Corporation vegyesvállalata várhatóan 2017-re egy több mint száz embernek munkát adó, 60 ezer tonna éves kapacitású műgumigyárat épít Tiszaújvárosban, ennek alapkövét is elhelyezték kedden.

 

Újabb sikergimnáziumot záratna be a kormány

http://nol.hu/belfold/gimnaziumok-vegveszelyben-1574327

Nem a győri Krúdy Gyula az egyetlen népszerű iskola, ahol felmerült a gimnáziumi képzés megszüntetése. Az intézmények ranglistáján előkelő helyen szereplő váci Boronkay György középiskolában sem tudják még, indíthatnak-e jövőre gimnáziumi osztályokat. Információink szerint a nemzetgazdasági és az oktatási tárca közötti erőpróbától függ a Boronkay sorsa.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás Debrecen 1. ciklus 1. nap

“Örülök neki, hogy nagyon sok mindenben megerősített ez az alkalom. Nagyon sok probléma van, amit meg kell oldani, és az a fajta szemlélet, amit ma képviseltetek, az megerősített, hogy jó

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Nem létező szociális párbeszéd

Mára semmi látszata sem maradt annak, hogy a magyar kormány partnerként tekint a szakszervezetekre. Teljesen ignorálják a szociális párbeszéd intézményét. Mind a hat szakszervezeti konföderáció csatlakozott a közös nyilatkozathoz az

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével egyeztettünk

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) 3 konföderáció képviselőivel egyeztetett a hazai szociális párbeszéd kérdéseiről 2023. szeptember 26-án, Budapesten. A tanácskozáson kiemelt téma volt az állam és a szakszervezetek kapcsolata,