Cikkajánló – 2015. november 11.

 

„Ma a családok és a gyerekek a legsérülékenyebbek Magyarországon”

http://magyarnarancs.hu/belpol/ma-a-csaladok-es-a-gyerekek-a-legserulekenyebbek-magyarorszagon-97155

A szociális munka napját ünnepelték hétfőn az ágazat dolgozói. A szociális szféra problémái és kérdései mellett szóba került a dolgozói szegénység, az érdekvédelem, az oktatás és a kiégés is. Az egyik kerekasztal-beszélgetésen mi is ott voltunk.

Föcióra után focióra?

http://tv2.hu/musoraink/mokka/192465_fociora-utan-fociora.html

Tovább zajlik a vita arról, hogy kötelező tantárgy lesz-e a foci az iskolában. Az egyik szakszervezet szerint a legmagasabb körökből érkezik kormányzati nyomás, hogy minél több iskola válassza ezt a kerettantervet. Az illetékes minisztérium államtitkára szerint viszont az iskolák maguk dönthetnek majd arról, mi legyen a kerettantervben és a foci csak egy lesz a közel negyven választható sporttantárgyból. Hrutka Jánossal, volt válogatott labdarúgóval és Parti Zoltánnal, a kajak-kenu szövetség szakmai koordinátorával beszélgettünk.

Kapcsolódó hír: http://inforadio.hu/hirek/belfold/nemhogy-a-focihoz-a-testnevelesorakhoz-sincsenek-meg-a-feltetelek-772818

Stagnál az OECD munkanélküliségi rátája

http://profitline.hu/hircentrum/hir/342344/Stagnal-az-OECD-munkanelkulisegi-rataja

A tagországokban szeptemberben az előző havival megegyező, 6,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta – közölte kedden a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

Gaskó: a korkedvezményes nyugdíj kivezetésével nem marad lehetőség

http://minap.hu/cikkek/gasko-korkedvezmenyes-nyugdij-kivezetesevel-nem-marad-lehetoseg

A minimálbér emeléséért, a korkedvezményes nyugdíjba vonulásért küzd a LIGA Szakszervezetek, amely ha kell sztrájkkal, avagy félpályás út lezárással áll ki a munkavállalók érdekeiért.

Nem enged az Ufo a Lufthansának: 100 ezer utas a földön marad

http://kamaraonline.hu/cikk/nem-enged-az-ufo-a-lufthansanak-100-ezer-utas-a-foldon-marad

Szerdától teljes körű sztrájkba kezdtek a Lufthansa légiutas-kísérői. A csaknem 19 ezer ágazati dolgozót képviselő Ufo szakszervezet bejelentette, hogy megakadályozza péntek estig Frankfurtban, Münchenben és Düsseldorfban a légitársaság összes közép- és hosszú távú járatának indítását.

Kapcsolódó hír: http://faktor.hu/faktor-betiltottak-a-lufthansa-sztajkot/?source=rss

http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/ma_szazezer_ember_nem_repulhet.605787.html

Korlátozható a mosdó használata munkaidőben?

http://munkajogportal.hu/korlatozhato-a-mosdo-hasznalata-munkaidoben/

A munkavállalóink naponta több alkalommal látogatják a mosdót munkaidő alatt. Néhányan közülük a vezetőség meglátása szerint több időt töltenek ott, mint amennyi valóban indokolt lenne. Cégünknél ezért felmerült a kérdés, hogy a mosdók használata az előírt pihenőidőn kívül, munkaidőben korlátozható-e, illetve ha a munkavállalók munkaidő alatt látogatják a mosdót, akkor az ott töltött időtartamra jár-e nekik munkabér?

Pluszpénz jár azoknak a közmunkásoknak, akik találnak állást

http://www.dehir.hu/belfold/pluszpenz-jar-azoknak-a-kozmunkasoknak-akik-talalnak-allast/2015/11/11/

Jövőre a közfoglalkoztatottak megkaphatják a közfoglalkoztatási szerződésük még hátralévő idejére járó támogatási részt elhelyezkedési juttatásként, ha sikerült munkát találniuk – az erről szóló kormányrendeletet a Magyar Közlöny keddi számában tették közzé.

A munkáltató teendői és kötelezettségei munkabaleset esetén

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/a-munkaltato-teendoi-es-kotelezettsegei-munkabaleset-esten

A munkabalesettel kapcsolatosan a munkáltatót terhelő kötelezettségek vizsgálatakor először a munkabaleset fogalmát kell megvizsgálni, ami nem azonos az üzemi balesettel.

A magyarok nagyon nem félnek az állásvesztéstől

http://hvg.hu/gazdasag/20151110_A_magyarok_nagyon_nem_felnek_az_allasvesz?s=hk

Az előző negyedév stagnálása után ismét emelkedett a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián közös munkaerőpiaci stabilitási indexének az értéke 2015 harmadik negyedévében, azaz a megkérdezettek biztosabbnak látják munkahelyük jövőjét. A felmérésből az is kiderül, hogy leginkább a 18-29 éves és a 60 év feletti korcsoportban, a faluban élők, illetve a mezőgazdaságban dolgozók körében nőtt az átlagot meghaladó mértékben a bizalmi index értéke.

Közmunkaprogram: így szakadt két részre az ország

http://tenytar.blog.hu/2015/11/11/kozmunkaprogram_igy_szakadt_ket_reszre_az_orszag

Az elmúlt években a Fidesz foglalkoztatáspolitikájának központi elemévé a közmunkaprogram vált. Ennek a foglalkoztatási formának az erőltetése azonban csak arra volt jó, hogy a kormány mindenhol dicsekedhet az alacsony magyar munkanélküliségi rátával. Az igaz, hogy jelentősen növekedett a foglalkoztatottak száma Magyarországon, ez azonban annak köszönthető, hogy az új munkahelyek  jelentős része a közmunkaprogram keretében valósult meg.

Z generáció: ilyen az új nemzedék a munkahelyen!

https://www.profession.hu/cikk/20151110/z-generacio-ilyen-az-uj-nemzedek-a-munkahelyen/5996

Hamarosan már többet fogunk foglalkozni a Z generáció munkahelyi szokásaival és igényeivel, mint az Y generációéval – jelzik szakértők, akik felhívják a figyelmet arra, hogy a hatékony toborzás, álláskeresés és karrierépítés érdekében érdemes megismerkednünk ennek a generációnak a sajátosságaival.

Még csak hátra se néznek, annyira sietnek a külföldi munkáért

http://privatbankar.hu/vasarlo/meg-csak-hatra-se-neznek-annyira-sietnek-a-kulfoldi-munkaert-287305

A friss diplomások harmada tervezi a külföldi munkát a következő öt évre. A fő célirány Németország, Ausztria és az Egyesült Királyság.

Te mennyire félsz attól, hogy holnap nem lesz munkád?

http://privatbankar.hu/karrier/te-mennyire-felsz-attol-hogy-holnap-nem-lesz-munkad-287351

Az előző negyedév stagnálása után ismét emelkedett a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián közös munkaerőpiaci stabilitási indexének az értéke 2015 harmadik negyedévében, azaz a megkérdezettek biztosabbnak látják munkahelyük jövőjét. A felmérésből az is kiderül, hogy leginkább a 18-29 éves és a 60 év feletti korcsoportban, a faluban élők illetve a mezőgazdaságban dolgozók körében nőtt az átlagot meghaladóan a bizalmi index értéke.

Korlátozható a mosdó használata munkaidőben?

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkajog/2002-korlatozhato-a-mosdo-hasznalata-munkaidoben

A munkavállalóink naponta több alkalommal látogatják a mosdót munkaidő alatt. Néhányan közülük a vezetőség meglátása szerint több időt töltenek ott, mint amennyi valóban indokolt lenne. Cégünknél ezért felmerült a kérdés, hogy a mosdók használata az előírt pihenőidőn kívül, munkaidőben korlátozható-e, illetve ha a munkavállalók munkaidő alatt látogatják a mosdót, akkor az ott töltött időtartamra jár-e nekik munkabér? – olvasható a munkajogportal.hu oldalán egy olvasói kérdés, melyre szakértői válasz is érkezett.

Kapun belül

http://figyelo.hu/cikkek/425876-kapun-belul

Megint lecsapni készül a kormányzati unortodoxia, ezúttal a hiper-marketeket és a diszkontokat ellehetetlenítő kötelező foglalkoztatással.

 

Közös tanszéket alapított az ÁSZ és a Miskolci Egyetem

http://orientpress.hu/150402

A közszféra teljesítményének mérését kutató, oktató közös tanszéket hozott létre az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Miskolci Egyetem (ME) – erről írt alá megállapodást Domokos László, az ÁSZ elnöke és Prof. Dr. Torma András, az ME rektora. A Budapesten működő tanszék megalapításával olyan együttműködés veszi kezdetét, amelynek célja a „jó kormányzás” támogatása, a közpénzekkel hatékonyan és átláthatóan bánó közszolgálati tisztviselők képzése, ezáltal pedig hozzájárulás az állammenedzsment fejlesztéséhez.

Kapcsolódó hír: http://www.stop.hu/belfold/a-miskolci-egyetem-es-a-szamvevoszek-kozos-tanszeket-alapit/1376776/

http://magyarhirlap.hu/cikk/39997/Kozos_tanszeket_alapit_a_Miskolci_Egyetem_es_a_szamvevoszek

Tóbiás: szétszakadóban van Magyarország

http://nepszava.hu/cikk/1075882-tobias-szetszakadoban-van-magyarorszag/

Az MSZP szerint a hétköznapi tisztességes élet vált veszélyeztetetté a közszférában dolgozó mintegy 700 ezer ember számára azzal, hogy a nettó átlagkeresetük nem éri el a százezer forintot. Erről Tóbiás József elnök-frakcióvezető beszélt kedden Győrben, a párt régiós értekezletén.

Kapcsolódó hír: http://gepnarancs.hu/2015/11/tobias-a-hetkoznapi-tisztesseges-elet-valt-veszelyeztetette-a-kozszferaban-dolgozok-szamara/

http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/11/szabo-sandor-jelentos-beremelesre-van-szukseg-a-koz-es-a-versenyszferaban-is.html

A szociális biztonságot a bevándorlók betelepítése veszélyeztetné

http://gazdasagportal.hu/index.php/a-szocialis-biztonsagot-a-bevandorlok-betelepitese-veszelyeztetne/

A Fidesz-frakció szerint a hétköznapi megélhetést, a szociális biztonságot és a magyarok munkahelyeit a baloldal veszélyezteti, amely bevándorlókat akar betelepíteni Magyarországra.

Kapcsolódó hír: http://24.hu/kozelet/2015/11/10/fidesz-bevandorlok/

Szakgimnáziumoktól a szakiskolákig

http://promenad.hu/cikk/szakgimnaziumoktol-a-szakiskolakig-160048

Szeptembertől jönnek a szakgimnáziumok, illetve számos névváltozást jegyezhetünk az iskolatípusok területén. Mindez némi zavart okozhat a pályaválasztás során is. A keddi Napraforgóban vendégeinkkel, Balázs Gittával, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkaerőpiaci Osztály szolgáltatás-fejlesztési és koordinációs vezetőjével, valamint Kicses Tímeával, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési centrum szakmai főigazgató helyettesével a pályaválasztásról beszélgettünk.

Cameron kevesebb Európát akar

http://nol.hu/kulfold/cameron-kevesebb-europat-akar-1574219

Nagy-Britannia az Európai Tanács elnökéhez címzett levélben fejti ki, milyen reformokat tart szükségesnek az Európai Unióban ahhoz, hogy az ország a közösség tagja maradjon. David Cameron miniszterelnök egyebek közt korlátozná az EU-n belüli munkaerő-áramlást, és úgy véli, kellő politikai akarattal végre lehet hajtani a London által szorgalmazott változásokat.

Kapcsolódó hír: http://szakszervezetek.hu/hirek/1998-rossz-helyzetbe-kerulhetnek-az-angliaban-dolgozo-magyarok

 

A sovány béren bukik a magyar modell? – Ötvenszázalékos emelés kellene

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_sovany_beren_bukik_a_magyar_modell_otvenszazalekos_emeles_kellene.605458.html

Bérnövelési kényszerbe került számos hazai vállalat, ám akkora emelési hajlandóság nem látszik, amekkora az elvándorlási hullámot megállíthatná. Más vélemények szerint a munkaerőproblémát nem a cégeknek egyenként, hanem egy gazdasági modellváltásnak kellene megoldania. A döntéshozó elit azonban ellenáll.

Jövőre lódul meg igazán a béred?

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/jovore_lodul_meg_igazan_a_bered.222286.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Magyarországon a jelenleg rendelkezésre álló szabad munkaerő sokkal kevésbé felel meg a munkaerő-keresletnek, mint egy évtizeddel ezelőtt – világítanak rá munkaerő-piaci elemzésükben az OTP Bank szakértői. Úgy látják, a munkaerőpiac az elmúlt két és fél évben sokat feszesedett, ám egyelőre nincs egyértelmű jele annak, hogy ez beindította volna a bérnyomást. A szakértők szerint a gyors reálbér-növekedést a rendkívül nyomott inflációs környezet segítette az elmúlt pár évben, ám ez a hatás hamarosan el fog tűnni. Összességében úgy látják, 2017 végéig 4 százalék körüli maradhat a béremelkedés üteme, ám a kockázatok egyértelműen felfelé mutatnak a munkaerő-piaci súrlódások miatt.

Harmadannyi pénzből vásárolhatnak a magyarok, mint az európai átlag

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/harmadannyi-penzbol-vasarolhatnak-a-magyarok-mint-az-europai-atlag-460648

A magyar vásárlóerő nem csak jóval az átlag alatt van, de három éve csak kis mértékű javulást mutat.

Gigaberuházás Tiszaújvárosban. Feltámadt a magyar vegyipar

http://realista.hu/news/details/129922

A rendezvényen bejelentették azt is, hogy a Mol és a japán JSR Corporation vegyesvállalata várhatóan 2017-re egy több mint száz embernek munkát adó, 60 ezer tonna éves kapacitású műgumigyárat épít Tiszaújvárosban, ennek alapkövét is elhelyezték kedden.

 

Újabb sikergimnáziumot záratna be a kormány

http://nol.hu/belfold/gimnaziumok-vegveszelyben-1574327

Nem a győri Krúdy Gyula az egyetlen népszerű iskola, ahol felmerült a gimnáziumi képzés megszüntetése. Az intézmények ranglistáján előkelő helyen szereplő váci Boronkay György középiskolában sem tudják még, indíthatnak-e jövőre gimnáziumi osztályokat. Információink szerint a nemzetgazdasági és az oktatási tárca közötti erőpróbától függ a Boronkay sorsa.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk