Cikkajánló – 2015. november 10.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Határozott nemet mondanak a tanárok az etikai kódexre

http://24.hu/kozelet/2015/11/09/hatarozott-nemet-mondanak-a-tanarok-az-etikai-kodexre/

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt állítja, törvényekben van leszabályozva minden, tök fölösleges még egy etikai kódexet is a tanárok nyakába varrni.

Kapcsolódó hírek: http://szakszervezetek.hu/hirek/1972-sem-infrastruktura-sem-szakemberek-nincsenek-a-foci-oktatasahoz

http://www.stop.hu/belfold/az-etikai-kodex-elutasitasara-keri-a-nemzeti-pedagoguskart-a-pdsz-nyilt-levelben/1376467/

VITA AZ ISKOLAI FOCIRÓL

http://tenyek.hu/belfold/192425_vita-az-iskolai-focirol.html

Tovább zajlik a vita arról, hogy kötelező tantárgy lesz-e a foci az iskolában. Az egyik szakszervezet szerint a legmagasabb körökből érkezik kormányzati nyomás, hogy minél több iskola válassza ezt a kerettantervet. Az illetékes minisztérium államtitkára szerint viszont az iskolák maguk dönthetnek majd arról, mi legyen a kerettantervben és a foci csak egy lesz a közel negyven választható sporttantárgyból.

Köszönet a honvédségi dolgozóknak

http://www.honvedelem.hu/cikk/54014

A honvédségi civil dolgozókat érintő honvédelmi ágazati pótlék összege 2016 januárjától a jelenlegi összeg duplájára, azaz több mint 16 ezer forintra nő – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz) VII. kongresszusának megnyitóján, a balatonkenesei MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK), november 9-én, hétfőn.

Eltűnnek a kéményseprők

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=118822

A kéményseprők helyzetének rendezetlensége miatt 322 kéményseprő helyezte letétbe felmondását december 21-i határidővel – mondta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) elnöke. Magyarországon 900 kéményseprő dolgozik, akiknek közel 40 százaléka hagyja majd el a pályát, ha december 21-ig nem veszik újra a parlament napirendjére a kéményseprők jövőjét érintő törvénymódosítást.

Rendőrszakszervezeti vezető: Németországban a menedékkérők 10 százaléka követ el bűncselekményeket

http://mandiner.hu/cikk/20151109_nemetorszagban_a_menedekkerok_10_szazaleka_kovet_el_buncselekmenyeket

A német bűnügyi rendőrség szakszervezetének vezetője a Die Weltnek elmondta: Németországban a menedékkérők nagyjából 10 százaléka követ el bűncselekményeket. Hozzátette: figyelembe kell venni, hogy nagyon sok „fiatalember jön ide a kilátástalanságból, és kilátástalan helyzetbe kerül”, ez pedig a bűnelkövetővé válás „kockázati tényezője”.

Kapcsolódó hír: http://hvg.hu/vilag/20151109_Nem_csak_szivsebeszek_vannak_a_migransok?s=hk

Jönnek a munkahelyi és a minibölcsik

http://www.hirado.hu/2015/11/10/jonnek-a-munkahelyi-es-a-minibolcsik/?source=hirkereso#

Állami támogatással működhetnek a 2017 januárjától induló, három éven aluli gyermekek ellátását biztosító intézmények, szolgáltatások – olvasható a Magyar Idők keddi számában.

86 millió forint munkavédelmi bírságot szabtak ki az év első kilenc hónapjában

http://www.stop.hu/belfold/86-millio-forint-munkavedelmi-birsagot-szabtak-ki-az-ev-elso-kilenc-honapjaban/1376464/

A munkáltatók 81,4 százalékánál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrök az év első kilenc hónapjában, a felügyelők 363 esetben 85,66 millió forint értékben szabtak ki munkavédelmi bírságot – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának hétfőn, a tárca honlapján közzétett jelentésében.

Kapcsolódó hír: http://valasz.hu/uzlet/ne-menj-dolgozni-csak-baj-erhet-115968

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkasvedelem/1980-ngm-tobb-mint-45-ezer-embernek-sulyos-szabalytalansagok-mellett-kellett-dolgoznia

Ismét népszerű a kulturális közfoglalkoztatási program

http://orientpress.hu/150351

Eddig már 2478 szervezet jelezte részvételi szándékát a 2016 márciusában kezdődő, negyedik kulturális közfoglalkoztatási programban, amely regisztrációja vasárnap fejeződik be. Jelenlegi állás szerint a hazai települések mintegy feléből, 1404 faluból és városból igényeltek állami, önkormányzati, egyházi és civil szervezetek, összesen 5543 fős foglalkoztatási igényt – jelentette ki Hoppál Péter kulturális államtitkár a program hétfői sajtótájékoztatóján.

Szegeden járt a Szakképzési Roadshow

http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/11/szegeden-jart-a-szakkepzesi-roadshow.html

Több mint 50 vállalkozás és szakképző intézmény vett részt a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által elnökölt Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (MFKB) Roadshow-ján Szegeden. Az eseményen amellett, bemutatták a megyei szakképzési koncepciót, a bizottság felmérte a cégek jövőbeni fejlesztési terveit, de arra a kérdésre is megpróbált választ kapni, hogy milyen tendenciákkal számolnak a foglalkoztatásban.

Ombudsmanhoz fordul a rezidensszövetség?

http://szakszervezetek.hu/hirek/1973-ombudsmanhoz-fordul-a-rezidensszovetseg

Ha a Magyar Rezidensszövetség egyértelmű bizonyítékokat tud szerezni a rezidensek foglalkoztatását, képzésükkel kapcsolatban felmerülő problémákról, akkor az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához kívánnak fordulni – derül ki a kollégákhoz írt felhívásukból.

Teljesítményértékelés a közszférában III.

http://szakszervezetek.hu/hirek/1975-teljesitmenyertekeles-a-kozszferaban-iii

A honvédségi állomány tagja teljesítményértékelésének célja az előmenetel objektivitásának biztosítása, az egyéni kezdeményezésen és a vezetői elgondoláson alapuló hatékony kiválasztási rendszer működtetése. A NAV az elnöke által meghatározott sajátos teljesítményértékelési rendszert alkalmaz – írja a munkajog.hu.

Minden harmadik frissdiplomás külföldön keres állást

http://www.hrportal.hu/hr/minden-harmadik-frissdiplomas-kulfoldon-keres-allast-20151109.html

A legfrissebb diplomás-pályakövetési vizsgálatból az derül ki, hogy minden harmadik fiatal külföldön tervez munkát vállalni a következő öt év során, írja a hvg.hu.

Hazug munkavállalók – Szabad-e a hazugságvizsgálat?

http://www.jogiforum.hu/hirek/34738

A munkavállaló magánszférájába történő beavatkozás egyik legdurvább esete, amikor a munkáltató hazugságvizsgáló készüléket alkalmaz a megbízhatóság ellenőrzésére. Jogosult-e ezt megtenni? Felhasználható-e a vizsgálat eredménye? – Uniós irányelvek és munkajogi szabályok

Miért nem könnyű beilleszkednie a Z generációnak a munkaerő-piacra?

http://www.hrportal.hu/hr/miert-nem-konnyu-beilleszkednie-a-z-generacionak-a-munkaero-piacra-20151109.html

Mit takar az új generációs munkavállaló kifejezés? Melyik szektor képes nagy számban felszívni a diplomás fiatalokat? Milyen generációs tulajdonságok teszik nehezebbé a most végzettek munkába állását? Mit értünk SSC szektor alatt és milyen lehetőségeket tartogat ez a szféra a végzett egyetemisták számára? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk az SSC Career @ Szeged program keretében szervezett kerekasztal beszélgetésen, ahol a munkáltatói és a munkavállalói oldal is képviseltette magát. Az eseménynek a Szegedi Tudományegyetem adott otthont.

Elkezdődött a szociális munka hete

http://minap.hu/cikkek/elkezdodott-szocialis-munka-hete

A tizenegyedik alkalommal megrendezett programsorozat a helyi szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi intézmények működésére fókuszál. A különböző szervezeteknél dolgozók ilyenkor tapasztalatokat cserélnek és keresik a lehetőséget arra, hogyan tudják még szélesebb társadalmi közegben meg- és elismertté tenni hivatásukat.

Munkajogi átvilágítás – a munkaidő és a munkabér

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/munkajogi-atvilagitas-a-munkaido-es-a-munkaber

Korábbi írásunkban, áttekintő jelleggel foglalkoztunk a munkaügyi / HR vezető által végezhető, a vállalat megismerésére szolgáló átvilágítással. Jelen cikkünkben a szervezet életében leginkább kézzelfogható kérdésekkel, a munkaidő és az ahhoz elválaszthatatlanul kapcsolódó munkabér fizetés kulcsmomentumaival foglalkozunk.

Értéket teremtenek

http://www.somogytv.hu/cikkek/111520

Szinte nincs olyan munka, amit ne tudnának elvégezni a közfoglalkoztatottak – mondják a somogyi településvezetők. Kaposfőn és Kaposszerdahelyen is jól látszik a programban dolgozók kétkezi munkájának gyümölcs. Többek között savanyúságot készítenek a helyben termelt alapanyagokból és a nyers zöldséget, gyümölcsöt is felhasználják az intézményeket ellátó konyhákban. Ezen kívül asztalos és kőműves munkát is végeznek a közfoglalkoztatottak.


KÖZÉLET

 

Orbán: a korai nyugdíjazás tönkre tenné a gazdaságot

http://www.atv.hu/belfold/20151109-orban-a-korai-nyugdijazas-tonkre-tenne-a-gazdasagot/hirkereso

Orbán Viktor a hétfői plenáris ülésen a korai nyugdíjazással kapcsolatos ellenzéki kérdésre azt válaszolta, hogy azért nem támogatják, mert az a gazdaságot tenné tönkre. A kérdést viszont jogosnak nevezte, de szerinte senkitől sem várható el, hogy olyan munkát végezzen idősödő korában, amelyre már nem alkalmas.

PÉNZT ADNÁNAK A SEMMIÉRT

http://tenyek.hu/belfold/192426_penzt-adnanak-a-semmiert.html

800 eurós, vagyis mintegy 250 ezer forintos alapjövedelem bevezetését tervezi a finn kormány. A Párbeszéd Magyarországért párt szerint Magyarországon is be lehetne vezetni alacsonyabb összeggel, akár már jövőre, és ez nemcsak a szegényeknek segítene, hanem munkahelyet is teremtene. A Tényeknek egy elemző azt mondta, ez kockázatos lenne, mert nem biztos, hogy mindenki dolgozna, aki amúgy is megkapja ezt a pénzt. A Fidesz szerint nekik az a céljuk, hogy a munkából szerzett jövedelem nőjön.


GAZDASÁG

 

Átmentette a jó hangulatot a forint keddre is

http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/atmentette_a_jo_hangulatot_a_forint_keddre_is.222260.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Kis erősödéssel nyitotta a keddi napot a forint az euróval szemben, ha hozzátesszük, hogy hétfő délután mekkorát erősödött a magyar deviza, akkor különösen jól néz ki a kép. Közben a dollár megint erősödésnek indult hétfőn, mivel egyre erősebbek a kamatemelési várakozások, miközben az EKB részéről további lazítás került előtérbe.

A Facebook 48 órát kapott, vagy jön a napi 250 ezer dolláros bírság

http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/a_facebook_48_orat_kapott_vagy_jon_a_napi_250_ezer_dollaros_birsag.605733.html

Egy belga bíróság megtiltotta a Facebooknak, hogy kövessék a kijelentkezett felhasználókat az interneten.


EGYÉB

 

Nem indít a járatokat a Liszt Ferenc repülőtér

http://orientpress.hu/150370

Nem indulnak el a járatok a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a 2-es terminál informatikai rendszerében történt hiba miatt, ezért késésekre lehet számítani – közölte a Budapest Airport kedd hajnalban. Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője elmondta, hogy a hiba elhárításán folyamatosan dolgoznak, egyelőre nem tudják megmondani, mikor szállhatnak fel a gépek, ezért az utasok türelmét kérik. Az érkező járatokat fennakadás nélkül fogadják.

Lufthansa-sztrájk – Kedden több járat üzemel

http://inforadio.hu/hirek/gazdasag/lufthansa-sztrajk-kedden-tobb-jarat-uzemel-773039

Kedden folytatódik a Lufthansa légiutas-kísérőinek pénteken kezdődött sztrájkja, de erre a napra jóval kevesebb járatot töröltek, mint hétfőn, elsősorban a hosszú távú járatok utasai maradnak földön. Hétfőn este a cég vezetése javaslatot tett a megegyezésre, a beterjesztett elképzeléseket a munkavállalók képviselői elégtelennek ítélték és elutasították.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a