Cikkajánló – 2015. november 9.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Ezért nem tüntetnek a tanárok – Egy felmérés tapasztalatai

http://nepszava.hu/cikk/1075546-ezert-nem-tuntetnek-a-tanarok—egy-felmeres-tapasztalatai

Újabb jelentős átalakításra készül a kormány a közoktatásban, már meg is kezdték a jövőbeni iskolai szuperközpontok lehetséges helyszíneinek feltérképezését – persze csak titokban, a szakmai szervezetek bevonása nélkül. A Pedagógusok Szakszervezetének elege lett abból, hogy a hatalom nem tárgyal, nem bocsátja szakmai vitára elképzeléseit, ezért januárra tüntetést szerveznének. A Hívatlanul Hálózat felmérése azonban arra világított rá: a tanárok megosztottak, nem szolidárisak.

Jogszerűnek tartja a kódexet a kar elnöke

http://szakszervezetek.hu/hirek/1933-jogszerunek-tartja-a-kodexet-a-kar-elnoke

Az igaz, hogy „általános kötelező magatartási szabályt” csak az alaptörvény és az abban megjelölt, jogalkotó hatáskörrel rendelkező szerv alkothat, azonban a mi értelmezésünk szerint a köznevelési törvény az etikai kódex megalkotását a Nemzeti Pedagógus Karnak (NPK) delegálta. Emellett az etikai kódex nem is „általános” magatartási szabályokat tartalmaz, hiszen csupán a pedagógusokra vonatkozik – mondta a Magyar Hírlapnak  Horváth Péter, az NPK elnöke azzal kapcsolatban, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) jelezte: az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult az ügyben.

Három lépcsőben nőnek a felsőoktatási bérek

http://mno.hu/belfold/harom-lepcsoben-nonek-a-felsooktatasi-berek-1312495

Három lépcsőben, és a teljes felsőoktatási oktatói-kutatói kör bére nőni fog, első lépésként jövő januártól 15 százalékkal – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kapcsolódó hír: http://www.hrportal.hu/c/a-felsooktatasi-dolgozok-szerint-a-jelenlegi-berrendszer-nem-tarthato-fenn-20151105.html

Minimálbér-emelés: nem enged a kilencből a szakszervezet

http://www.sonline.hu/somogy/gazdasag/minimalber-emeles-nem-enged-a-kilencbol-a-szakszervezet-637332

Az érdekvédők kilenc százalékos minimálbér-emelést sürgetnek, számos somogyi munkáltató szerint ezt képtelen kigazdálkodni a gazdasági gondokkal kínlódó kkv-szektor.

VOSZ: ne legyen elbocsátás

http://szakszervezetek.hu/hirek/1949-vosz-ne-legyen-elbocsatas

Két hét múlva ül össze újra a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) annak érdekében, hogy közelebb kerüljenek a minimálbér és a szakmunkás-bérminimum emelésének megoldásához – mondta a Világgazdaságnak Dávid Ferenc , a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Kiemelte: amíg nem ismeri a foglalkoztatás ösztönzését szolgáló program pontos részleteit, addig nem érdemes számháborúzni.

104 százalékos sikerráta a munkanélkülieket segítő programban

http://orientpress.hu/149967

Az eltelt négy év során a tervezett 6116 helyett 6369 főt vontunk be a munkanélkülieket segítő programba – mondta Buday Attila a Fejér Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője a Rádió Orienten. A megyében az emberek foglalkoztatási helyzete az országos átlagnál jobb, a munkanélküliségi ráta mindössze 6 %, a foglalkoztatási ráta pedig 62 %.

Így terjesztenék a rugalmas foglalkoztatást

https://www.profession.hu/cikk/20151106/igy-terjesztenek-a-rugalmas-foglalkoztatast/5983

Kétmilliárd forintos európai uniós támogatás segíti a rugalmas foglalkoztatás elterjesztését; a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében kiírt pályázat célja, hogy a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) magas szintű, 100 százalékosan finanszírozott átvilágítási, tanácsadói és fejlesztői szolgáltatást vehessenek igénybe munkaszervezésük rugalmasabbá tételéhez.

Varga Mihály: A vasárnapi boltzár ellenére nőtt a kereskedelmi dolgozók száma

http://gazdasagtv.hu/kozelet/2015-11-05/varga-mihaly-a-vasarnapi-boltzar-ellenere-nott-a-kereskedelmi-dolgozok-szama

A vasárnapi zárva tartás az aggodalmak ellenére ellenkező hatást hozott: a dinamikusan növekvő kiskereskedelmi forgalom mellett nőtt a kereskedelmi ágazatokban dolgozók létszáma is. A kötelező létszámnövelésről, foglalkoztatási minimumról még nincs egységes álláspont.

Kapcsolódó hír: http://magyaridok.hu/gazdasag/zoli-99865/

Lesz karácsonyuk a tescósoknak

http://www.origo.hu/gazdasag/20151106-tesco-bonusz-berrendezes.html

Nem kell december 24-én délnél tovább bent maradniuk a Tesco-dolgozóknak az áruházakban. A szakszervezet megállapodott a multival.

Komoly munkahelyteremtő erővel bír a hazai baromfiágazat

http://www.agroinform.com/allattenyesztes/komoly-munkahelyteremto-erovel-bir-a-hazai-baromfiagazat-25130-001?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=25130

“Az ágazat minden szereplője fejleszteni szeretne, ám a beruházások megvalósításához támogatásra van szükségük” – idézte Bárány Lászlót a Magyar Idők. Baromfi Terméktanács elnöke reméli, hogy november végén, legkésőbb december elején megjelennek a vidékfejlesztési program újabb pályázatai, így elindulhatnak a fejlesztések.

2016. évi munkaidőnaptár

http://www.vasasszakszervezet.hu/hirek/1-hirek/1692-2016-evi-munkaido-naptar

A Vasas Szakszervezeti Szövetség elkészítette a 2016. évi munkaidő naptárat, amely a munkaidőkeret tervezéséhez és a munkaidő beosztáshoz nyújthat segítséget és kontrollálható, hogy mindez megfelel-e a törvényes munkaidőnek.   A munkaidő naptár és a munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló kormányrendelet és a vonatkozó Mt. szabályok itt megnyithatóak!

Hogyan kell kifizetni szabályosan a munkaidőkereten felül végzett munkát?

http://profitline.hu/hircentrum/hir/342174/Hogyan-kell-kifizetni-a-munkaidokereten-felul-vegzett-munkat?

A munkáltató 2 hónapos munkaidőkeretet alkalmaz, és gazdasági érdekei miatt folyamatosan, hetente 6-7 munkanapra hirdet ki beosztott munkaidőt, az egyenlőtlen munkaidő-beosztás szabályait alkalmazva, naponta 8, illetve 12 órára. Mindezt úgy, hogy előre tudja, az általános munkarend szerinti munkaórák felett képződött többletmunkaidőt nem fogja tudni pihenőidőben visszaadni a munkaidőkeret végéig.

8 ok, amiért még mindig nem találsz munkát

http://privatbankar.hu/karrier/8-ok-amiert-meg-mindig-nem-talalsz-munkat-287274

Állást keresni sosem volt egyszerű ügy, főleg mivel sokan már az önéletrajzon elcsúsznak. Jó önéletrajzot kifejezetten nehéz írni, mert ami pár éve még természetesnek számított, annak ma már semmi keresnivalója a CV-dben. Mutatjuk mi az, amit inkább hagyj ki!

Eltanácsolják a német lányokat a muszlim férfiaktól

http://inforadio.hu/hirek/kulfold/eltanacsoljak-a-nemet-lanyokat-a-muszlim-ferfiaktol-772424

A németországi Szász-Anhalt tartományban dolgozó gimnáziumi tanárok szakszervezetének (PHVSA) vezetői eltanácsolják a német diáklányokat a muszlim vallású férfiaktól.

Újra sztrájkolnak a Lufthansánál, budapesti járatokat is töröltek

http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/ujra_sztrajkolnak_a_lufthansanal_budapesti_jaratokat_is_toroltek.605672.html

A Lufthansa német légitársaság a légiutas-kísérők folytatódó sztrájkja miatt több mint 900 járatot törölt hétfői menetrendjéből, köztük több budapesti járatot.


KÖZÉLET

 

Kanadáig kell menni egy magyar nőnek, hogy miniszter lehessen

http://propeller.hu/nagyvilag/3169137-kanadaig-kell-mennie-egy-magyar-nonek

Az új kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau beiktatásakor nagy meglepetést okozott azzal, hogy a kormánypozíciók felére nőket nevezett ki. Ráadásul a női ügyekkel foglalkozó minisztériumot mostantól egy magyar származású politikusnő, Patty Hajdu (Patricia A. Hajdu) vezeti majd – írj a lemon.hu.

Tananyag lehet a labdarúgás, tényleg a tízmillió focista országa leszünk

http://24.hu/kozelet/2015/11/07/tananyag-lehet-a-labdarugas-tenyleg-a-tizmillio-focista-orszaga-leszunk/

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma módosítási előterjesztést nyújtott be a kerettantervhez, az általános és középiskolában tananyag lenne a labdarúgás minden fiúnak és lánynak.

Kapcsolódó hír: http://hirtv.hu/ahirtvhirei/agyremnek-neveztek-a-miniszterium-tervezetet-1313005

Máris sokkal többet keres elődjénél az új egészségügyi államtitkár

http://nol.hu/belfold/maris-sokkal-tobbet-keres-elodjenel-az-uj-egeszsegugyi-allamtitkar-1573689

Elődjénél harminc százalékkal nagyobb bérért „szerződtette” az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője az új egészségügyi államtitkárt.

Mindenki egy(et)ért?

http://magyarnarancs.hu/republikon/nem-ertesz-egyet-rossz-feminista-vagy-97126

A nők ügyéért harcolni kell, de merev kollektivizmussal ezt sem érdemes.

 


GAZDASÁG

 

Kiderül mennyire dübörög a magyar gazdaság

http://www.origo.hu/gazdasag/20151108-tobb-fontos-hazai-makrogazdasagi-adat-is-megjelenik-a-jovo-heten-koztuk-a-gdp-es-az-inflacios-adat.html

Több fontos hazai makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten, köztük a harmadik negyedévi bruttó hazai termék első becslése és az októberi inflációs adat.

Az amerikai foglalkoztatási adatok után szinte biztos a decemberi Fed-kamatemelés

http://inforadio.hu/hirek/gazdasag/az-amerikai-foglalkoztatasi-adatok-utan-szinte-biztos-a-decemberi-fed-kamatemeles-772348

Londoni pénzügyi elemzők szerint a vártnál sokkal erőteljesebb októberi amerikai munkapiaci adatok után szinte biztosra vehető az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve decemberi kamatemelése.

Végleg vége a pápai húsgyárnak?

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/vegleg_vege_a_papai_husgyarnak.605645.html

Nagyon úgy fest, véget ért a súlyos állami, önkormányzati pénzeket felemésztő pápai húsgyár évek óta tartó agóniája – írja a hvg.hu. A tulajdonos önkormányzat pár hónapja nem ment bele abba, hogy egy érdeklődő 1 euróért megvegye a céget, most az önkormányzat döntött a felszámolás elindításáról.

Él és virul a legális adócsalás

http://vs.hu/gazdasag/osszes/el-es-virul-a-legalis-adocsalas-1105#!s42

Magyarországon is több száz cég csökkentheti minimálisra adóját abban a rendszerben, amelyet épp egy éve tártak fel a LuxLeaks projekt keretében. A helyzet lassan javul, ám az országok sem feltétlenül érdekeltek abban, hogy megszüntessék a visszaéléseket.

Bejött a biznisz a Hankook-nak Magyarországon

http://profitline.hu/hircentrum/hir/342145/Bejott-a-biznisz-a-Hankook-nak-Magyarorszagon

Jelentősen, 6,5 százalékkal nőtt a Hankook Tire gumiabroncs gyártó árbevétele a harmadik negyedévben, a vállalat üzemi eredménye 20,2 százalékkal haladta meg az előző negyedévit, dél-koreai pénznemben számolva – közölte a Hankook Tire Magyarország Kft. pénteken az MTI-vel.

 


EGYÉB

 

Ha nem változtatnak a nyugdíjrendszeren, soha nem látott válság jön

http://nol.hu/gazdasag/nyugdijkrizis-a-kapu-elott-1573799

A magyarországi nyugdíjrendszer ideig-óráig tartható csak fenn. A problémát a demográfiai krízis és az elvándorlás gerjeszti, de gond van az emberek hozzáállásával is. Ennél azonban sokkal nagyobb a baj: válság lesz a mindennapokban is. Talán már tíz-tizenöt éven belül.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?