Cikkajánló – 2015. november 4.

 

Nyílt levélben válaszoltak Gálvölgyi kézmozdulatára

http://nol.hu/belfold/nyilt-levelben-valaszoltak-galvolgyi-kezmozdulatara-1573013

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Mihályi Győző nyílt levélben reagált arra, hogy Gálvölgyi János a Heti Hetesben félreérthetetlen kézmozdulattal üzent neki.

Kapcsolódó hír: http://szinhaz.hu/szinhazi-hirek/62515-mihalyi-gyozo-nyilt-levele-galvolgyi-janosnak-a-szidosz-neveben-irt

SZERÉNY REÁLKERESET EMELKEDÉST TARTANÁNAK JÓNAK A MUNKAADÓK

http://www.elemzeskozpont.hu/szereny-realkereset-emelkedest-tartananak-jonak-munkaadok

A reálkeresetet szerényen növelő béremelésben tudnak partnerek lenni a minimálbér és a szakmunkás bérminimum esetében jövőre a munkáltatók – számolt be a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) zajlott keddi egyeztetésről az MTI-nek Zs. Szőke Zoltán és Dávid Ferenc, a munkáltatói oldal képviselői.

Kapcsolódó hír:

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ekkora_beremelesre_szamithat_jovore.605439.html

Pörgetnék a gazdaságot a fiatalok

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/porgetnek-a-gazdasagot-a-fiatalok

Tartós GDP-növekedést hozna a 25 év alatti korosztály továbbképzése és foglalkoztatása – derül ki a PwC új indexéből.

Ennyit fizet egy dolgozóra a közmédia

http://vs.hu/gazdasag/osszes/ennyit-fizet-egy-dolgozora-a-kozmedia-1102?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Az MTVA-nál az idén egy dolgozóra összesen átlagosan 624-642 ezer forint jutott, a teljes pedig létszám csökkent. A közmédiás közmunkások pedig eltűntek. A negyedik negyedévben az egy főre jutó átlagos bérköltség 478 ezer forint volt.

Több mint háromszáz kéményseprő mondhat fel a bizonytalanság miatt

http://www.hrportal.hu/c/tobb-mint-haromszaz-kemenysepro-mondhat-fel-a-bizonytalansag-miatt-20151103.html

A kéményseprők helyzetének rendezetlensége miatt 322 kéményseprő helyezte letétbe felmondását december 21-i határidővel – mondta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) elnöke kedden Budapesten.

Kapcsolódó hír: http://tenyek.hu/belfold/191691_felmondhat-tobb-szaz-kemenysepro.html

AZ ÜNNEPI TÚLÓRA ELLEN TILTAKOZNAK A BOLTOSOK

http://tenyek.hu/belfold/191693_az_unnepi_tulora_ellen_tiltakoznak_a_boltosok.html

Tiltakoznak a karácsonyi munkaidő-beosztás miatt az egyik áruházlánc dolgozói. Azon háborodtak fel, hogy a munkáltató egy akcióváltás miatt azt kéri tőlük, hogy december 24-én záróra után még 3 órát dolgozzanak. Az egyik szakszervezeti vezető szerint ráadásul a cégek évek óta egyre kevesebb munkavállalót foglalkoztatnak alacsony fizetésért. A Nemzetgazdasági Minisztérium pedig azt közölte, hogy a kormány épp az ilyen esetek miatt akarja felülvizsgálni a multinacionális cégek foglalkoztatáspolitikáját.

Mivel Magyarországon az Alkotmánybíróság fölött már nincs semmi, ezért kénytelen Strasbourghoz fordulni

http://www.atv.hu/videok/video-20151103-bodnar-jozsef

Mondta Bodnár József az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Az Orbán-kormány bünteti a BKV-t?

http://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/az-orban-kormany-bunteti-a-bkv-t-1312037

Jövőre a BKV 18 milliárd forintot kap az állami költségvetésből, 6 milliárddal kevesebbet, mint idén. Az egyik szakszervezet szerint az Orbán-kormány bünteti a BKV-t.

Itt a friss lista: ezekkel a diplomákkal lehet a legjobban keresni

http://eduline.hu/felsooktatas/2015/11/3/Itt_a_friss_lista_ezekkel_a_diplomakkal_leh_D9831B

Az informatikai, a műszaki, gazdaságtudományi, illetve orvos- és egészségtudományi képzésen végzettek számíthatnak a legmagasabb fizetésre – derül ki a diplomás-pályakövetési rendszer legfrissebb, 2014-es adataiból

A munkaadók alig éltek a közmunkások kiközvetítésének lehetőségével

http://szakszervezetek.hu/hirek/1881-a-munkaadok-alig-eltek-a-kozmunkasok-kikozvetitesenek-lehetosegevel

Az utóbbi három hónapban 1335 közfoglalkoztatottnak kínáltak egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára lehetőséget. A beérkező állásajánlatokra 950 álláskeresőt közvetítettek ki a kormányhivatalok, közülük 484 embert foglalkoztattak is – közölte a Magyar Idők megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Osszuk be másképp: munkaidőkeret és elszámolási időszak

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/osszuk-be-maskepp-munkaidokeret-elszamolasi-idoszak

Az atipikus munkaidő megszervezési módszerek közül a munkaidőkeret és az elszámolási időszak intézményéről tartott előadást Máriás Attila a BDO Magyarország vezető munkaügyi tanácsadója a XII. Magyar Munkajogi Konferencián. Az előadó kitért arra, hogy a munkáltatóknak milyen módon van lehetősége munkaidőkeret vagy elszámolási időszak elrendelésére és azt is megtudhattuk, mik ezen jogintézmények korlátai.

Prémium vagy jutalom – Mi a különbség?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/premium-vagy-jutalom-mi-a-kulonbseg/

A munkáltató a dolgozók motiválására és jutalmazására a rendes munkabéren felül is teljesíthet kifizetéseket. E kifizetések leggyakrabban előforduló formái a prémium és a jutalom. A hétköznapi szóhasználatban a kettőt gyakran összekeverik, azonban a munkajogban egyértelmű különbségek vannak a kettő között. Mit takar e két kifejezés, és mi a különbség a kettő között? Szakértőnk segít!

Lehet-e munkavállaló a cselekvőképtelen személy?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/lehet-e-munkavallalo-a-cselekvokeptelen-szemely

A 2014. március 15-től hatályba lépett új polgári törvénykönyv módosította a cselekvőképességre vonatkozó szabályokat is. Hogyan hatnak az új Ptk. előírásai a munkavállalók foglalkoztatására, a munkaviszony létrehozására? Hogyan, milyen feltételekkel létesíthető munkaviszony a korlátozottan vagy teljesen cselekvőképtelen személyekkel?

Zajos munkahelyen agresszívvé válhatunk

https://www.profession.hu/cikk/20151103/zajos-munkahelyen-agresszivve-valhatunk/5966

A zajártalom hátrányos hatásait az iskolai és a munkahelyi környezetben is vizsgálatok bizonyítják, Magyarországon még nem létezik akusztikus szabályozás.

Kiszámolták: ennyi lesz a nyugdíjunk 2050-ben

http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/kiszamoltak_ennyi_lesz_a_nyugdijunk_2050_ben.1046974.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Idén júniusban az öregségi nyugdíj összege átlagosan összege 119 ezer forint volt Magyarországon. A nyugdíjas háztartások kiadásainak negyedét élelmiszervásárlásra költik, a lakásfenntartás pedig éves kiadásaik 30 százalékát emészti fel. De mennyi nyugdíjra számíthatunk 2050-ben? Mikor érdemes elkezdenünk takarékoskodni?

 

Sikeres projektmenedzsereket díjazott Varga Mihály

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/sikeres-projektmenedzsereket-dijazott-varga-mihaly

A siker a verseny- és a közszférában is azon múlik, hogy a jól kijelölt célok mellé sikerül-e megtalálni a hatékony utat, és azon sikerül-e végig is haladni – emelte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter „Az év projektmenedzsere” díj átadásán.

Módosult a 3,5 milliárdos foglalkoztatási pályázat határideje

http://kamaraonline.hu/cikk/modosult-a-35-milliardos-foglalkoztatasi-palyazat-hatarideje

A „Jogszerű foglalkoztatást célzó szolgáltatásnyújtás támogatása” című felhívásra benyújtandó támogatási kérelmeket a fellépett technikai és adminisztratív hibák miatt 2015. október 31. helyett 2015. november 5. éjfélig fogadják be – jelent meg a kormány pályázati honlapján.

 

Vámos György: Uniós jogba ütközhet a szabályozás

http://lanchidradio.hu/lanchidradiogazdasag/vamos-gyorgy-unios-jogba-utkozhet-a-szabalyozas-1311703

A felügyeleti díj megkülönböztetést tett az áruházláncok között. Egyáltalán nem biztos, hogy javít a munkaerőpiac helyzetén az a javaslat, mely szerint a kabinet alapterülethez szabná a bevásárlóközpontok munkavállalóinak számát – mondta a Lánchíd Rádióban az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György hangsúlyozta: efféle szabályozás sehol nincs a világon, emiatt uniós jogba is ütközhet.

Húznak a nadrágszíjon

http://www.vg.hu/gazdasag/huznak-a-nadragszijon-460247

Egyre kevesebbet költ a kormány arra, hogy az emberek életét megkönnyítse, vagy a nehéz helyzetekben lévőkét segítse. A tervek szerint még tovább húznak a nadrágszíjon.

Ledöbbentek a kínaiak a BKK húzásán

http://index.hu/belfold/budapest/2015/11/03/ledobbentek_a_kinaiak_a_bkk_huzasan/

Politikai és külgazdasági bonyodalmakat okozott a BKK javaslata, miszerint a BKV ne kössön szerződést a világ egyik vezető elektromosbusz-gyártójával, a kínai BYD-val 5 darab elektromos busz hosszú távú bérlésére, annak ellenére, hogy kínaiak megnyerték az erre kiírt tendert. A BYD európai ügyvezető igazgatója értetlenségét fejezte ki a lépés miatt, ami a Komáromba tervezett elektromosbusz-gyáruk építését is meghíúsíthatja. A főváros szerdán rendkívüli közgyűlésen dönt az ügyben.

 

Gyermekvállaláshoz kapcsolódó ellátások és igénylésük: itt a lista!

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Itt_a_lista_a_gyermekvallalashoz_kapcsolodo_04XK6N#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Az elmúlt években több, a gyermekvállalást elősegítő szabályt fogadtak el a törvényalkotók, gondoljunk csak például a gyed extrára vagy a családi adó- és járulékkedvezményre. Tapasztalatok szerint a szülőknek még abban sem egyszerű kiigazodniuk, hogy gyermekvállalás esetén milyen pénzbeli ellátásokat vehetnek igénybe gyermekük születése esetén, és azokat hol kell igényelni. Alábbi cikkünkben ehhez nyújtunk fogódzót.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?