Cikkajánló – 2015. október 29.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Fókuszban a foglalkoztatás növelése

http://magyarhirlap.hu/cikk/39077/Fokuszban_a_foglalkoztatas_novelese

A rendszerváltás óta nem volt ennyi embernek állása Magyarországon, mint jelenleg – mondta Cseresnyés Péter államtitkár. Összesen 555 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon a 2010-es kormányváltás óta. A növekedés főként a versenyszférában következett be, ahol 332 ezerrel dolgoznak többen, mint öt éve – közölte tegnap Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és -képzésért felelős államtitkára.

Elemzők: a vártnál kedvezőbb lett a munkanélküliségi ráta

http://www.stop.hu/gazdasag/elemzok-a-vartnal-kedvezobb-lett-a-munkanelkulisegi-rata/1373137/

A vártnál kedvezőbb lett a július-szeptemberi munkanélküliségi ráta – hívták fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt adatai alapján az Erste és a Takarékbank makroelemzői, akik idénre 6,9-7 százalékos, jövőre pedig 6,5 százalékos átlagos munkanélküliségi rátát várnak. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy a beérkezett adatok egyre jelentősebb foglalkoztatás-bővülést vetítenek előre.

2016-os uniós költségvetés: „A foglalkoztatottság növelése a legfőbb prioritás”

http://www.europarl.europa.eu/news/hu/news-room/content/20151023STO98905/html/2016-os-uni%C3%B3s-k%C3%B6lts%C3%A9gvet%C3%A9s-%E2%80%9EA-foglalkoztatotts%C3%A1g-n%C3%B6vel%C3%A9se-a-legf%C5%91bb-priorit%C3%A1s%E2%80%9D

A menekültválság kezelése és a munkahelyteremtés is szerepel az EU 2016-os költségvetésének legvitatottabb területei között, mivel az EP több pénzt fordítana ezekre, mint a tagállamok állam- és kormányfői. Az EP-képviselők plenáris ülésen kedden vitáztak és szerdán szavaztak a Parlament álláspontjáról, most három hetük van arra, hogy megegyezzenek a Tanáccsal. José Manuel Fernandes (néppárti, portugál) EP-képviselő, az egyik témafelelős válaszolt a 2016-os büdzsé kapcsán felmerült kérdéseinkre.

Szívesen dolgoznának a közszférában a diákok

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/szivesen-dolgoznanak-a-kozszferaban-a-diakok-635847

Pécs | A jelenleg egyetemre járó diákok majdnem fele a közszférában szeretne elhelyezkedni – ez is kiderül a Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeiből.

Határon szolgáló rendőrök üdülését támogatja a kormány

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/belfold/hataron-szolgalo-rendorok-uduleset-tamogatja-a-kormany?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

Ötezer, a schengeni külső határon szolgáló rendőrnek és családtagjaiknak, összesen 15 ezer embernek nyújt 800 millió forintos keretösszegben üdülési lehetőséget a kormány – jelentette be az emberi erőforrások minisztere és a belügyminiszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elbocsátások és totális politikai kontroll: ilyen lesz az új NAV?

http://tenytar.blog.hu/2015/10/29/elbocsatasok_es_totalis_politikai_kontroll_ilyen_lesz_az_uj_nav

Közvetlenül Orbán Viktornak lehet befolyása az adóhivatalra a jövőben, miután a hozzá lojális „elszánt harcost” és „hűséges bajtársat”, Tállai Andrást nevezték ki a NAV élére. A Nemzetgazdasági Minisztérium fideszes politikai államtitkára felel majd kormánybiztosként azért, hogy december 31-éig megtörténjen a NAV szervezeti átalakítása és az ahhoz szükséges jogszabályok előkészítése. Az bizonyos, hogy az átalakításoknak köszönthetően a kormány közvetlenebbül férhet hozzá az adózók adataihoz, így Tállai irányítása alatt még tovább nőhet az adóhatóság feletti politikai ellenőrzés.

 „Álságos”, amikor Varga az öngondoskodásról papol

http://nol.hu/belfold/kiakadtak-vargara-a-vegyeszek-1571881

Csökkentsék az önkéntes pénztárak befizetéseit sújtó adót, mindenki korlátlanul érhesse el a saját egyéni nyugdíjszámláját, s haladéktalanul dolgozzon ki a kormány egy korszerű, rugalmas nyugdíjrendszert – követeli a vegyipari szakszervezeti szövetség.

A tűzoltók úgy érzik, becsapták őket

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/csak-papiron-nott-a-tuzoltok-fizetese-1311242

Nem tűri az ünneprontást a belügyminiszter. Pintér Sándor nem volt hajlandó beszélni az egyenruhások béremelésének ellentmondásairól a kerítésépítésben részt vevő rendőrök megjutalmazásakor. A tárcavezető helyett a Belügyminisztérium sajtóosztálya válaszolt. A levélben az olvasható – egyebek mellett –, hogy a rendvédelmi dolgozók átlagosan nettó 26 százalékos béremelést kaptak, amivel többségük elégedett. De azt a szaktárca sem vitatja, hogy az illetményrendszer ma még nem igazságos.

Tervezhető jövő az ifjaknak

http://magyarhirlap.hu/cikk/39075/Tervezheto_jovo_az_ifjaknak

Jelentős eredményeket sikerült elérni a munkanélküliség csökkentése és a foglalkoztatás növelése területén az elmúlt időszakban – mondta Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.

Feljelentéssel fenyegetőztek, a botrány elmaradt

http://nol.hu/gazdasag/berelt-helyett-sajat-buszokkal-potolja-a-metrot-a-bkv-1571839

Hatott a figyelmeztetés, a BKV Zrt. a 3-as metró pótlásához nem bérel, hanem vásárol autóbuszokat. A Fővárosi Közgyűlés a 150 busz beszerzéséhez szükséges kölcsön felvételét megelőző versenyeztetésről azt követően határozott, hogy az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) bejelentte: feljelentést tesz, ha a közgyűlés megszavazza a “botrányosan drága” járműbérlet előterjesztését.

Kétszer annyi bolti eladóra lehet szükség

http://tenyek.hu/belfold/190984_ketszer-annyi-bolti-eladora-lehet-szukseg.html

Kötelezővé tennék, hogy jövőre minden hipermarketben 70 négyzetméterenként legyen egy alkalmazott. A Magyar Idők írt a törvénytervezetről, amely minden 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletben írná ezt elő. A kereskedelmi szövetség főtitkára szerint ez a szabály a kereskedelem minden résztvevőjének rossz. A munkavállalók egyik szakszervezete viszont bizakodó. Az MSZP támadta a tervet, a kormánypárt azt írta, még megvitatják a terv részleteit.

Több mint 18 százalékkal kevesebbet kerestek 2013-ban a magyar nők mint a férfiak

http://www.szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/1806-tobb-mint-18-szazalekkal-kevesebbet-kerestek-2013-ban-a-magyar-nok-mint-a-ferfiak

2013-ban Magyarországon több mint 18 százalékkal kevesebb volt a nők fizetése a férfiakéhoz képest.

Változott a Munka Törvénykönyve! A legtöbb nő nem ismeri a fontos szabályt

http://www.femina.hu/terasz/munka_torvenykonyve_valtozas

A hároméves új Munka Törvénykönyve a jogalkalmazás egységesítése miatt módosul, a lényeges szabályok azonban változatlanok maradnak az októberben megjelent módosítási tervezet indoklása szerint.

Eljöhet a kéményseprők forradalma

http://24.hu/fn/gazdasag/2015/10/29/eljohet-a-kemenyseprok-forradalma/

Potom pénzért dolgoznak a kéményseprők, ezért sokszor pluszpénzt szednek be a vizsgálatokért. A rezsicsökkentés is hibás, a szakszervezet pedig állami kézbe adná a szakmát. Ha nem lesz változás, felmondanak.

Ha a munkavállaló betegség miatt hiányzik

http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/ha-a-munkavallalo-betegseg-miatt-hianyzik

Ebben a cikkben a munkavállaló betegsége miatti távolmaradásával kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze egyrészről a munkajogi, másrészről és társadalombiztosítási szabályok szempontjából.

Osztrák munka – Nem mindegy, hol lakik az ingázó

http://www.kisalfold.hu/dunantul/osztrak_munka_-_nem_mindegy_hol_lakik_az_ingazo/2450382/?utm_source=rssfeed

Autójukkal kapcsolatos ügyintézési feladatuk lehet az Ausztriában dolgozóknak, attól függően, hogy hol rendelkeznek állandó és hol ideiglenes lakcímmel. S az is számít, hol van a tényleges életviteli központjuk. Ezt akár ellenőrizhetik is.

Hol kezdődik a munkahelyi diszkrimináció?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/hol-kezdodik-a-munkahelyi-diszkriminacio/

A jelenlegi jogi környezet szigorúan szabályozza az egyenlő bánásmód követelményének megvalósulását. Számos esetben már az álláshirdetés is magában hordozza a hátrányos megkülönböztetést vagy a pozitív diszkriminációt.


KÖZÉLET

 

Nem dobozolnak a vidékre küldött minisztériumokban

http://www.origo.hu/itthon/20151027-miniszterium-koltozes-debrecen-szekesfehervar-kecskemet.html

Nem készülnek a költözésre sem a Földművelésügyi, sem a Honvédelmi Minisztériumban. A munkatársak biztosra veszik, hogy a korábbi tervekkel ellentétben Budapesten maradnak a tárcák, és ezt erősítik a hivatalos válaszok is. Az agrár-vidékfejlesztési államtitkárság százfős állományából mindössze 31-en vették fel a munkát Kecskeméten, ahol ugyan fel lehetett tölteni a hiányzó helyeket környékbeli szakemberekkel, Debrecen és Székesfehérvár esetében azonban ez már erősen kérdéses.

Egyenlő béreket akar az LMP

http://mandiner.hu/cikk/20151028_egyenlo_bereket_akar_az_lmp

Az LMP 2018-ra nemzetgazdasági szinten 30 százalékkal csökkentené a nők és férfiak közötti „bérszakadékot”, ennek érdekében országgyűlési határozati javaslatot terjesztett a Ház elé. A javaslat növelné a béreket a közszférában, a 50 főnél többet foglalkoztatókat pedig jelentés készítésére kötelezné a két nem bérezéséről.

Az inflációt meghaladóan kellene emelni a minimálbért

http://www.hrportal.hu/c/az-inflaciot-meghaladoan-kellene-emelni-a-minimalbert-20151028.html

 „A munkás bére nem romolhat, a bér legalább az inflációval emelkedjen. Ez jár, erről nem kell tárgyalni” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint öt éven keresztül az infláció felett 3-4 százalékkal kellene növelni minimálbért, hogy érzékelhetően jobban éljünk.

“Mindenki bepánikolt a törvénytervezet miatt”

http://hvg.hu/itthon/20151028_Mindenki_bepanikolt_a_torvenytervezet_mia?s=hk

Körülbelül háromezer gyerekkel többet kell ellátniuk az állami óvodáknak, ha a családi napközikbe (rövidítve: csana) nem járhatnak majd óvodás korú gyerekek, mint ahogyan azt az Emmi kitalálta. Miközben vannak olyan települések és körzetek, ahol eddig is túlzsúfoltak voltak az óvodák vagy éppen nem volt a közelben egy sem, a csanák attól félnek, nem fognak megélni kizárólag a bölcsis korú gyerekekből.

Így látják a lehallgatási botrányt a magyar képviselők

http://vs.hu/kozelet/osszes/igy-latjak-a-lehallgatasi-botranyt-a-magyar-kepviselok-1029?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Még mindig nincs megnyugtató válasz arra, hogy hol húzódnak az adatgyűjtés határai, nem állt teljesen helyre az Egyesült Államok és az európai szövetségesei között a Snowden-ügy kirobbanása nyomán megrendült bizalom, de ugyanakkor nincs alternatívája a párbeszédnek és a transzatlanti biztonsági együttműködésnek. A problémakörrel kapcsolatban a parlamentben alapvetően nemzeti egység alakult ki.

 


GAZDASÁG

 

Varga Mihály: Spórolni kell a nyugdíjasévekre

http://www.origo.hu/gazdasag/20151027-varga-mihaly-ongondoskodas.html?fb_action_ids=938710169528841&fb_action_types=og.recommends

A társadalom elöregedése miatt szükséges, hogy az öngondoskodás minél előbb elterjedjen, mondta Varga Mihály, aki szerint a kormány politikájának legfontosabb eredménye, hogy az emberek több pénzt tudnak félretenni.

Felhúzták magukat az üzletláncok a kormány terve miatt

http://hvg.hu/kkv/20151028_Felhuztak_magukat_az_uzletlancok_a_korman?s=hk

Az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke szerint felmerülhet, hogy a kötelező létszámnövelés uniós joggal ütközhet, a rendelkezés a munkaerőhiányra sem feltétlenül jelentene megoldást, az érintett kereskedőknek pedig a létszám emelésével járó költségeket is valahonnan elő kell teremteniük.

 


EGYÉB

 

Jöhet a gyorsabb internet a gazdagoknak

http://index.hu/tech/2015/10/27/netsemlegesseg_europai_parlament/

Európa ma hatalmas pofont adott a netsemlegességnek – így foglalta össze röviden a Business Insider azt, hogy az Európai Parlament kedden nagy többséggel leszavazta az összes módosítót, ami az internethez való egyenlő hozzáférést védte volna a közös digitális piacról szóló uniós szabályozásban.

A húsosok nem bírták a WHO rákkeltő tanulmányát feldolgozni

http://estiujsag.hu/belugy/a-husosok-nem-birtak-a-who-rakkelto-tanulmanyat-feldolgozni

Kiakadtak a magyarországi húsos szakszervezetek a WHO kutatásán, miszerint a kolbász, a szalonna rákkeltő, ha sokat fogyasztunk belőle. Mint ismeretes a vörös húsok rákkeltő hatását valószínűsítő WHO-tanulmány indokolatlanul félreinformálja a fogyasztókat, ugyanakkor az állatok tartásával, vágásával és húsfeldolgozással foglalkozók gazdasági helyzetét is ellehetetlenítheti – állítja a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a