Keresés
Close this search box.

A kollektív szerződések száma csökkent a gazdasági válság következtében

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb kutatása számszerűsíti a kollektív alkuk terén világszerte bekövetkezett változásokat 2008 után.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb kutatása számszerűsíti a kollektív alkuk terén világszerte bekövetkezett változásokat 2008 után. Míg néhány országban növekedett a lefedettség a legtöbben csökkent a kollektív tárgyalások eredményeként létrejött szerződések száma.

A leghatározottabb csökkenés, átlagban 21 százalék, az válság által legjobban sújtott országokban következett be. Ilyen volt például Ciprus, Görögország, Írország, Lettország, Portugália és Románia.

Magyarországon a kollektív szerződések  által lefedett alkalmazottak aránya válság előtti (2008) 35,9 százalékról 25 százalékra esett 2013-ra.

Szakszervezeti tagok aránya pedig az összes alkalmazottak 14,4 százalékáról 10,4 százalékra csökkent ugyanezen időszakban.   

További információért kérjük látogassa meg az alábbi angol nyelvű weboldalat:

http://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsroom/news/WCMS_415612/lang–en/index.htm

A kutatás alapjául az ILO legújabb adatbázisa az IRData  szolgált. 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik