Cikkajánló – 2015. október 20.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Nagyot nőttek a bérek a költségvetési szférában

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/nagyot_nottek_a_berek_a_koltsegvetesi_szferaban.221219.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Augusztusban nemzetgazdasági szinten átlagosan 5,4 százalékkal emelkedtek a nettó reálbérek éves szinten, azonban a közszféra és a versenyszféra között óriási különbségek adódtak. Míg a versenyszektorban közmunkásoktól szűrten 3,7 százalékkal emelkedtek a keresetek, a költségvetési szférában 12,1 százalékos volt az emelkedés (szintén közmunkások nélkül). Eközben a foglalkoztatottak létszáma a versenyszférában stagnálást mutatott.

Kapcsolódó hír: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/igy_alakultak_a_fizetesek.604749.html

Szakszervezetek: a pénzkérdés időzített bomba

http://szakszervezetek.hu/hirek/1658-szakszervezetek-a-penzkerdes-idozitett-bomba

Szinte csak a létfenntartásra elegendő az a szűkös költségvetés, amelyből a szakszervezeti szövetségek gazdálkodhatnak. Ez derül ki azokból az interjúkból, amelyeket szakszervezeti vezetőkkel készítettünk. Kuti Lászlót, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnökét, Fehér Józsefet, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma pénzügyi ellenőrző bizottságának vezetőjét, valamint Székely Tamást, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elnökét, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnökét arról faggattuk, miből teremtik elő a szervezetük működtetéséhez szükséges pénzt, s mi az, amire ma már nem futja, pedig égető szükség lenne rá.

Botrány a közgyűlésen, új szervezetet alapít a renitens magyar ápolónő

http://nol.hu/belfold/uj-szervezetet-alapit-a-renitens-magyar-apolono-1570061?system=cachefrissit&ajax=1

Nem sikerült problémamentesre a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) tisztújítása. Több mint fél tucat város alapszervezetének küldötteit nem engedték be a rendezvényre, a fekete pólós tüntetések vezéregyénisége, Sándor Mária kilép a FESZ-ből, és új érdekképviseleti szervezetet alapít.

Kapcsolódó hír: http://www.atv.hu/belfold/20151020-kitiltottak/hirkereso

Egyre többen panaszkodnak belügyi életpályamodell miatt

http://szakszervezetek.hu/hirek/1651-egyre-tobben-panaszkodnak-belugyi-eletpalyamodell-miatt

Óriási várakozás előzte meg a Belügyminisztérium alá tartozó szerveknél beharangozott életpályamodell nyári bevezetését, az augusztusi és szeptemberi bérpapírokat látva azonban egyre többen panaszkodnak: nem azt kapták, amit megígértek nekik. A tárca szerint minden rendben van, az érintettek átlagosan 26 százalékkal többet visznek haza, mint korábban. A szakszervezetek viszont azt állítják: vannak, akiknél ez a valóságban csak néhány ezer forint többletet jelent, és a pótlékok zömének megszüntetése is nagy igazságtalanságokat eredményezett a rendszerben – írja a Magyar Nemzet.

PDSZ: A pedagóguskari tagság alaptörvény-ellenes

http://mno.hu/oktatas_es_neveles/pdsz-a-pedagoguskari-tagsag-szemben-all-az-alaptorvennyel-1309886

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a strasbourg-i bírósághoz fordul a nemzeti pedagóguskari tagság miatt, mert szerinte ellentétes az alaptörvénnyel és az európai uniós alapelvekkel.

Kapcsolódó hír: http://hirtv.hu/ahirtvhirei/strasbourgig-megy-a-pdsz-1309891

Rossz munkakörülmények miatt demonstrált a Vasas szakszervezet

http://www.hrportal.hu/c/rossz-munkakorulmenyek-miatt-demonstralt-a-vasas-szakszervezet-20151019.html

A német tulajdonban lévő AKE Kft. és Güntner Kft. munkavállaló ellenes fellépései miatt, és a szakszervezeti szervezkedés szabadságának biztosítása érdekében demonstrált hétfőn Szombathelyen, Tatán és Budapesten a Vasas Szakszervezeti Szövetség.

Kapcsolódó hír: http://hirtv.hu/ahirtvhirei/nemet-cegek-ellen-tuntetett-a-vasas-szakszervezet-1309892

Balog: nemzetstratégiai kérdés a rehabilitáció

http://orientpress.hu/149556

Balog Zoltán miniszter beszélt az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és a Semmelweis Egyetem közös rendelőjének átadásán hangsúlyozta, fontos nemzetstratégiai kérdés, hogy akik a sérülésük után visszatérhetnek a munka világába, azok ezt minél jobb állapotban megtehessék. Az elmúlt öt évben a rehabilitáció területén 21,3 milliárd forint uniós fejlesztési forrást használtak fel – tette hozzá.

A cégek ötödénél zavaros az alkalmazottak bejelentése

http://magyaridok.hu/belfold/minden-otodik-ceg-trukkozik-az-alkalmazottai-bejelentesevel-63686/

Az elmúlt négy és fél évben több mint százezer alkalommal ellenőrizte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal a foglalkoztatás szabályszerűségét, ez évi 23-25 ezer ellenőrzés, és ötödüknél talált valamilyen trükközést, hibát – mondta el az M1 Profit7 című műsorában Kiss Péter András, a hivatal szóvivője.

A versenyszféra húzta a foglalkoztatás növekedését

http://magyaridok.hu/gazdasag/muep-60309/

Kedvező tendenciát mutatott a hazai munkaerőpiac az első fél évben is – derül ki a statisztikai hivatal összefoglalójából. A foglalkoztatottak számának 102 400-es növekményéből 70 400-at az elsődleges munkaerőpiac adott.

Félmillió felett a munkaerő-tartalék

http://www.vg.hu/gazdasag/felmillio-felett-a-munkaero-tartalek-459470

Csökkent a reményvesztett munkanélküliek száma, és az alulfoglalkoztatottak is kevesebben lettek. A munkaerő-piaci problémák azonban súlyosabbak, mint ahogy azt a munkanélküliségi ráta sugallja.

A hét kérdése: teljesítmény és cafeteria

http://ado.hu/rovatok/ado/a-het-kerdese-teljesitmeny-es-cafeteria2

Miként adhatóak különböző béren kívüli juttatások különböző dolgozóknak? Érdemes-e munkaszerződésbe foglalni, ki milyen cafeteria-elemre jogosult? Tekinthető-e egyes meghatározott juttatásnak a vezető munkakört betöltők részére biztosított menedzserszűrés? Szakértőink válaszolnak és elmagyaráznak.

Egymillió munkavállalót érint, és évi 440 milliárd kiesést jelent

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/egymillio-munkavallalot-erint-es-440-milliard-kiesest-jelent-1309969

Évente 440 milliárd forint kiesést jelent a magyar gazdaságnak a munkahelyi stressz. Ez több mint egymillió munkavállalót érint. Október 23-ig az Európia Unió országaiban munkavédelmi hetet rendeznek. Ennek keretében több száz figyelemfelhívó akciót tartanak.

Kapcsolódó hír:

NGM-főosztályvezető: a munkakörülmények az ország versenyképességét is befolyásolják

http://szakszervezetek.hu/hirek/1668-ngm-foosztalyvezeto-a-munkakorulmenyek-az-orszag-versenykepesseget-is-befolyasoljak

A munkáltatók és munkavállalók közös érdeke a munkakörülmények javítása, a munkavédelembe fektetett költségek fontos szerepet játszanak Magyarország versenyképességének alakulásában is – mondta Nesztinger Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Munkafelügyeleti főosztályának vezetője hétfőn Budapesten az Európai Munkahelyvédelmi Hét keretében tartott sajtótájékoztatón. 

2030-ra a depresszió lesz a vezető betegség a munkahelyi nyomás miatt

http://www.hrportal.hu/c/2030-ra-a-depresszio-lesz-a-vezeto-betegseg-a-munkahelyi-nyomas-miatt-20151019.html

A munkáltatók és munkavállalók közös érdeke a munkakörülmények javítása, a munkavédelembe fektetett költségek fontos szerepet játszanak Magyarország versenyképességének alakulásában is – mondta Nesztinger Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Munkafelügyeleti főosztályának vezetője hétfőn Budapesten.


KÖZÉLET

 

Szegénységi és foglalkoztatási adatoktól volt hangos a Parlament

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=192420

A bürokráciacsökkentés, a korrupció elleni fellépés és az illegális bevándorlás mellett a szegénység elleni küzdelemről volt szó napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.

Egymás hegyén-hátán vannak a gyerekek a bölcsődékben

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/egymas-hegyen-hatan-vannak-a-gyerekek-a-bolcsodekben-459423

A szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés elve már a legkisebb gyerekeknél sem tud teljes mértékben érvényre jutni. Sok helyen már bölcsőde sincs, másutt 100 százalék feletti a kihasználtság.

„Rosszul nézne ki, ha a nem létező hatalomért küzdenénk”

http://hvg.hu/itthon/20151020_nem_lesz_uj_mszp_elnok?s=hk

Fanyalgó öregek, melegítő B-válogatott, tekintélyét vesztett, elszigetelődő elnök. Sokan elégedetlenek az MSZP-ben Tóbiás Józseffel és az elnökség munkájával, mégsem választanak új vezetőket a szocialisták novemberi kongresszusán. Ennek leginkább az az oka, hogy teljes az utódlás körüli tanácstalanság. Ilyen állapotok között egy ember befolyása nőtt meg: a párt – ahogy többen nevezték – Raszputyinjáé.


GAZDASÁG

 

Két munkaerő-kölcsönző cégláncolatot számolt fel a NAV – Egymilliárd forint értékben foglaltak le pénzt a bűnszervezetektől

http://www.jogiforum.hu/hirek/34617

Egy napon belül két, munkaerő-kölcsönzésre szakosodott bűnszervezetet számoltak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, akik egymilliárd forintot meghaladó értékben foglaltak le készpénzt, ingatlanokat, járműveket és több mint hatvan bankszámlát zároltak. A két ügyben 34 gyanúsítottat hallgattak ki, nyolcan vannak előzetesen letartóztatásban – közölte a NAV.

Kapcsolódó hír: http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/lenyultak-a-munkasok-nyugdijjarulekat/

 


EGYÉB

 

Lájkkal segítheted, hogy Kecskemét nyerje az Európa Ifjúsági Fővárosa címet

http://promenad.hu/cikk/lajkkal-segitheted-hogy-kecskemet-nyerje-az-europa-ifjusagi-fovarosa-cimet-159362

Egyedüli magyar indulóként Kecskemét városa is versenyben van az Európa Ifjúsági Fővárosa címért. A pályázatokra úgy szavazhatunk, ha lájkoljuk az Open 2018 Kecskemét hivatalos Facebook-oldalát.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?