Cikkajánló – 2015. október 20.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Nagyot nőttek a bérek a költségvetési szférában

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/nagyot_nottek_a_berek_a_koltsegvetesi_szferaban.221219.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Augusztusban nemzetgazdasági szinten átlagosan 5,4 százalékkal emelkedtek a nettó reálbérek éves szinten, azonban a közszféra és a versenyszféra között óriási különbségek adódtak. Míg a versenyszektorban közmunkásoktól szűrten 3,7 százalékkal emelkedtek a keresetek, a költségvetési szférában 12,1 százalékos volt az emelkedés (szintén közmunkások nélkül). Eközben a foglalkoztatottak létszáma a versenyszférában stagnálást mutatott.

Kapcsolódó hír: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/igy_alakultak_a_fizetesek.604749.html

Szakszervezetek: a pénzkérdés időzített bomba

http://szakszervezetek.hu/hirek/1658-szakszervezetek-a-penzkerdes-idozitett-bomba

Szinte csak a létfenntartásra elegendő az a szűkös költségvetés, amelyből a szakszervezeti szövetségek gazdálkodhatnak. Ez derül ki azokból az interjúkból, amelyeket szakszervezeti vezetőkkel készítettünk. Kuti Lászlót, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnökét, Fehér Józsefet, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma pénzügyi ellenőrző bizottságának vezetőjét, valamint Székely Tamást, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elnökét, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnökét arról faggattuk, miből teremtik elő a szervezetük működtetéséhez szükséges pénzt, s mi az, amire ma már nem futja, pedig égető szükség lenne rá.

Botrány a közgyűlésen, új szervezetet alapít a renitens magyar ápolónő

http://nol.hu/belfold/uj-szervezetet-alapit-a-renitens-magyar-apolono-1570061?system=cachefrissit&ajax=1

Nem sikerült problémamentesre a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) tisztújítása. Több mint fél tucat város alapszervezetének küldötteit nem engedték be a rendezvényre, a fekete pólós tüntetések vezéregyénisége, Sándor Mária kilép a FESZ-ből, és új érdekképviseleti szervezetet alapít.

Kapcsolódó hír: http://www.atv.hu/belfold/20151020-kitiltottak/hirkereso

Egyre többen panaszkodnak belügyi életpályamodell miatt

http://szakszervezetek.hu/hirek/1651-egyre-tobben-panaszkodnak-belugyi-eletpalyamodell-miatt

Óriási várakozás előzte meg a Belügyminisztérium alá tartozó szerveknél beharangozott életpályamodell nyári bevezetését, az augusztusi és szeptemberi bérpapírokat látva azonban egyre többen panaszkodnak: nem azt kapták, amit megígértek nekik. A tárca szerint minden rendben van, az érintettek átlagosan 26 százalékkal többet visznek haza, mint korábban. A szakszervezetek viszont azt állítják: vannak, akiknél ez a valóságban csak néhány ezer forint többletet jelent, és a pótlékok zömének megszüntetése is nagy igazságtalanságokat eredményezett a rendszerben – írja a Magyar Nemzet.

PDSZ: A pedagóguskari tagság alaptörvény-ellenes

http://mno.hu/oktatas_es_neveles/pdsz-a-pedagoguskari-tagsag-szemben-all-az-alaptorvennyel-1309886

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a strasbourg-i bírósághoz fordul a nemzeti pedagóguskari tagság miatt, mert szerinte ellentétes az alaptörvénnyel és az európai uniós alapelvekkel.

Kapcsolódó hír: http://hirtv.hu/ahirtvhirei/strasbourgig-megy-a-pdsz-1309891

Rossz munkakörülmények miatt demonstrált a Vasas szakszervezet

http://www.hrportal.hu/c/rossz-munkakorulmenyek-miatt-demonstralt-a-vasas-szakszervezet-20151019.html

A német tulajdonban lévő AKE Kft. és Güntner Kft. munkavállaló ellenes fellépései miatt, és a szakszervezeti szervezkedés szabadságának biztosítása érdekében demonstrált hétfőn Szombathelyen, Tatán és Budapesten a Vasas Szakszervezeti Szövetség.

Kapcsolódó hír: http://hirtv.hu/ahirtvhirei/nemet-cegek-ellen-tuntetett-a-vasas-szakszervezet-1309892

Balog: nemzetstratégiai kérdés a rehabilitáció

http://orientpress.hu/149556

Balog Zoltán miniszter beszélt az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és a Semmelweis Egyetem közös rendelőjének átadásán hangsúlyozta, fontos nemzetstratégiai kérdés, hogy akik a sérülésük után visszatérhetnek a munka világába, azok ezt minél jobb állapotban megtehessék. Az elmúlt öt évben a rehabilitáció területén 21,3 milliárd forint uniós fejlesztési forrást használtak fel – tette hozzá.

A cégek ötödénél zavaros az alkalmazottak bejelentése

http://magyaridok.hu/belfold/minden-otodik-ceg-trukkozik-az-alkalmazottai-bejelentesevel-63686/

Az elmúlt négy és fél évben több mint százezer alkalommal ellenőrizte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal a foglalkoztatás szabályszerűségét, ez évi 23-25 ezer ellenőrzés, és ötödüknél talált valamilyen trükközést, hibát – mondta el az M1 Profit7 című műsorában Kiss Péter András, a hivatal szóvivője.

A versenyszféra húzta a foglalkoztatás növekedését

http://magyaridok.hu/gazdasag/muep-60309/

Kedvező tendenciát mutatott a hazai munkaerőpiac az első fél évben is – derül ki a statisztikai hivatal összefoglalójából. A foglalkoztatottak számának 102 400-es növekményéből 70 400-at az elsődleges munkaerőpiac adott.

Félmillió felett a munkaerő-tartalék

http://www.vg.hu/gazdasag/felmillio-felett-a-munkaero-tartalek-459470

Csökkent a reményvesztett munkanélküliek száma, és az alulfoglalkoztatottak is kevesebben lettek. A munkaerő-piaci problémák azonban súlyosabbak, mint ahogy azt a munkanélküliségi ráta sugallja.

A hét kérdése: teljesítmény és cafeteria

http://ado.hu/rovatok/ado/a-het-kerdese-teljesitmeny-es-cafeteria2

Miként adhatóak különböző béren kívüli juttatások különböző dolgozóknak? Érdemes-e munkaszerződésbe foglalni, ki milyen cafeteria-elemre jogosult? Tekinthető-e egyes meghatározott juttatásnak a vezető munkakört betöltők részére biztosított menedzserszűrés? Szakértőink válaszolnak és elmagyaráznak.

Egymillió munkavállalót érint, és évi 440 milliárd kiesést jelent

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/egymillio-munkavallalot-erint-es-440-milliard-kiesest-jelent-1309969

Évente 440 milliárd forint kiesést jelent a magyar gazdaságnak a munkahelyi stressz. Ez több mint egymillió munkavállalót érint. Október 23-ig az Európia Unió országaiban munkavédelmi hetet rendeznek. Ennek keretében több száz figyelemfelhívó akciót tartanak.

Kapcsolódó hír:

NGM-főosztályvezető: a munkakörülmények az ország versenyképességét is befolyásolják

http://szakszervezetek.hu/hirek/1668-ngm-foosztalyvezeto-a-munkakorulmenyek-az-orszag-versenykepesseget-is-befolyasoljak

A munkáltatók és munkavállalók közös érdeke a munkakörülmények javítása, a munkavédelembe fektetett költségek fontos szerepet játszanak Magyarország versenyképességének alakulásában is – mondta Nesztinger Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Munkafelügyeleti főosztályának vezetője hétfőn Budapesten az Európai Munkahelyvédelmi Hét keretében tartott sajtótájékoztatón. 

2030-ra a depresszió lesz a vezető betegség a munkahelyi nyomás miatt

http://www.hrportal.hu/c/2030-ra-a-depresszio-lesz-a-vezeto-betegseg-a-munkahelyi-nyomas-miatt-20151019.html

A munkáltatók és munkavállalók közös érdeke a munkakörülmények javítása, a munkavédelembe fektetett költségek fontos szerepet játszanak Magyarország versenyképességének alakulásában is – mondta Nesztinger Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Munkafelügyeleti főosztályának vezetője hétfőn Budapesten.


KÖZÉLET

 

Szegénységi és foglalkoztatási adatoktól volt hangos a Parlament

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=192420

A bürokráciacsökkentés, a korrupció elleni fellépés és az illegális bevándorlás mellett a szegénység elleni küzdelemről volt szó napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.

Egymás hegyén-hátán vannak a gyerekek a bölcsődékben

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/egymas-hegyen-hatan-vannak-a-gyerekek-a-bolcsodekben-459423

A szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés elve már a legkisebb gyerekeknél sem tud teljes mértékben érvényre jutni. Sok helyen már bölcsőde sincs, másutt 100 százalék feletti a kihasználtság.

„Rosszul nézne ki, ha a nem létező hatalomért küzdenénk”

http://hvg.hu/itthon/20151020_nem_lesz_uj_mszp_elnok?s=hk

Fanyalgó öregek, melegítő B-válogatott, tekintélyét vesztett, elszigetelődő elnök. Sokan elégedetlenek az MSZP-ben Tóbiás Józseffel és az elnökség munkájával, mégsem választanak új vezetőket a szocialisták novemberi kongresszusán. Ennek leginkább az az oka, hogy teljes az utódlás körüli tanácstalanság. Ilyen állapotok között egy ember befolyása nőtt meg: a párt – ahogy többen nevezték – Raszputyinjáé.


GAZDASÁG

 

Két munkaerő-kölcsönző cégláncolatot számolt fel a NAV – Egymilliárd forint értékben foglaltak le pénzt a bűnszervezetektől

http://www.jogiforum.hu/hirek/34617

Egy napon belül két, munkaerő-kölcsönzésre szakosodott bűnszervezetet számoltak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, akik egymilliárd forintot meghaladó értékben foglaltak le készpénzt, ingatlanokat, járműveket és több mint hatvan bankszámlát zároltak. A két ügyben 34 gyanúsítottat hallgattak ki, nyolcan vannak előzetesen letartóztatásban – közölte a NAV.

Kapcsolódó hír: http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/lenyultak-a-munkasok-nyugdijjarulekat/

 


EGYÉB

 

Lájkkal segítheted, hogy Kecskemét nyerje az Európa Ifjúsági Fővárosa címet

http://promenad.hu/cikk/lajkkal-segitheted-hogy-kecskemet-nyerje-az-europa-ifjusagi-fovarosa-cimet-159362

Egyedüli magyar indulóként Kecskemét városa is versenyben van az Európa Ifjúsági Fővárosa címért. A pályázatokra úgy szavazhatunk, ha lájkoljuk az Open 2018 Kecskemét hivatalos Facebook-oldalát.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és