Cikkajánló – 2015. október 15.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének közleménye

http://os.mti.hu/hirek/111160/a_magyar_koztisztviselok_kozalkalmazottak_es_kozszolgalati_dolgozok_szakszervezetenek_kozlemenye

Budapest, 2015. október 14., szerda (OS) – Ülésezett pénteken a KÉF. A Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum a jövőben a közigazgatásban foglalkoztatott kormánytisztviselők és köztisztviselők élet- és munkakörülményeire, foglalkoztatási feltételeire vonatkozó tárgyköröket tárgyalva tájékoztatást kér, véleményez, javaslatot tesz, ajánlást ad ki és megállapodást köt.

Szigorúan ellenőrzött tanárok

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szigoruan_ellenorzott_tanarok/2448956/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Nem véletlenül romlik a diákok teljesítménye: a szakszervezeti vezető, Galló Istvánné szerint ez már a közoktatási rendszer átalakításának következménye. A pedagógusok is egyre elkeserítőbb helyzetben vannak, egyre többen döntenek úgy, hogy más pályát választanak.

Meddig lehet húzni béremelés nélkül?

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/1583-meddig-lehet-huzni-beremeles-nelkul

Egyre több jel mutat arra, hogy az alacsony magyar bérszínvonal egyre inkább gátja lesz a gazdasági növekedésnek – állapítja meg a Policy Agenda legfrissebb elemzésében. Több helyen már nem csak a jó szakember „hiánycikk”, hanem egyszerűen a munkaerő. A szakszervezetek régóta követelik a jelentős béremelést, a kormány óvatosan lépked, míg az ellenzék mintha megijedt volna a helyzettől. A Policy Agenda (PA) azt vizsgálta meg, hogy ennek a helyzetnek milyen politikai hatásai lehetnek.

Kapcsolódó hír: http://444.hu/2015/10/14/egyre-karosabb-az-orszagnak-hogy-ilyen-keveset-keresunk

MGYOSZ: Piaci kényszer lesz a béremelés

http://index.hu/gazdasag/allas/2015/10/14/mgyosz_piaci_kenyszer_lesz_a_beremeles/

Rövid távon legfeljebb csak mérsékelni lehet azt, hogy aki tud, az nyugatra megy dolgozni, mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke egy, a munkaerőhiányról szervezett konferencián. Bár talán a vendéglátásban látszik a leginkább az, hogy nem lehet elég dolgozót találni, mert aki tud, az kimegy külföldre, Rolek szerint.

Kapcsolódó hírek: http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/nagy-a-baj-nincs-pincer-felszolgalo-szakacs/

Félmillió forintra is büntethetik a dolgozót

http://magyaridok.hu/gazdasag/munkavedelm-itorveny-51710/

Akár 500 ezer forint közigazgatási bírság is kiszabható lesz a munkavégzés során a munkavédelmi szabályokat figyelmen kívül hagyó vagy e szabályok mellőzését eltűrő munkavállalókra a kormány elképzelése szerint.

FINOMHANGOLÁSON A MUNKAKÓDEX

http://magyaridok.hu/gazdasag/a-2-51944/

Bár még csak ismerkednek az érdekképviseletek a munka törvénykönyve nemzetgazdasági tárca által előterjesztett módosításaival, abban egyetértenek, hogy sok a támogatható egyértelműsítő javaslat. A szakszervezetek több ponton nagyobb horderejű változást szeretnének, a javaslatok már készülnek.

Liga: kikényszeríthetővé kell tenni a szakszervezeti jogokat

http://www.vg.hu/kozelet/jog/liga-kikenyszerithetove-kell-tenni-a-szakszervezeti-jogokat-459248

A Munka törvénykönyvének (Mt.) folyamatban lévő módosításába a Liga javaslata szerint bele kell venni a meglévő szakszervezeti jogok kikényszeríthetőségének biztosítását – mondta Kéri Ádám, a Liga Szakszervezetek jogi szakértője az érdekvédelmi szervezet szerdai sajtótájékoztatóján.

Kapcsolódó hír: http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-munkaltatoknak-kedvez-a-torvenymodositas/

Javuló munkaerő-piaci kilátások

http://magyarhirlap.hu/cikk/37975/Javulo_munkaeropiaci_kilatasok

Leginkább Magyarországon mutatnak pozitív változást a foglalkoztatási adatok az elmúlt öt évben az OECD-tagállamok között. Magyarország az elmúlt öt évben a foglalkoztatási adatok terén jelentős előrelépést produkált. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jobb élet mutatói (Better Life Index) szerint a hosszú távú munkanélküliek aránya és a munkaelvesztés esélyei is csökkentek.

Mi áll a jólét mögött?

http://www.hrportal.hu/c/mi-all-a-jolet-mogott-20151014.html

Magyarországon jelentősen javultak a foglalkoztatási adatok, ami hosszú távon megalapozhatja a többi jóléti mutatóban történő előrelépést is – kommentálta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb, jóléttel foglalkozó kiadványát Cséfalvay Zoltán, a magyar állandó képviselet vezetője.

Aktív élet a nyugdíjkorhatár eléréséig – A Foglalkoztatási és Szociális Ügyek Tanácsának jelentése

http://www.jogiforum.hu/hirek/34581

Egy friss jelentés szerint az uniós nyugdíjrendszerektől csak akkor várható el, hogy megfelelő színvonalú nyugdíjat biztosítsanak a jövő nemzedékei számára, ha kellően erélyes szakpolitikai fellépések segítik elő, hogy a munkavállalók a hivatalos nyugdíjkorhatár eléréséig aktívak tudnak maradni.

Tartanak a csoportos létszámleépítéstől

http://munkajog.hu/rovatok/munkahely/tartanak-a-csoportos-letszamleepitestol

A végkielégítés kifizetésének megtagadását lehetővé tevő passzusról még nincs kialakult bírói gyakorlat; a munkáltatók kerülik a csoportos létszámleépítést; a munkáltatói jogutódlásnál a Legfelsőbb Bíróság korábbi, kiterjesztő jogértelmezési gyakorlata az irányadó. Folytatjuk a a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja érdekfeszítő dolgozatának ismertetését.

Irreális a fiatalok kezdő bérigénye

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1372850

A válaszadó fiatalok 16 százaléka vélte úgy, hogy a felsőoktatási intézmény jól felkészíti a munka világára.

Kapcsolódó hírek:

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/valosagtol_elrugaszkodott_a_palyakezdok_berigenye.604521.html

http://privatbankar.hu/karrier/elkepeszto-tevedesek-mit-gondol-egy-palyakezdo-a-munkaeropiacrol-286546

Több tízezren jutottak vissza a munka világába

http://magyaridok.hu/gazdasag/tobb-tizezren-jutottak-vissza-munka-vilagaba-51553/

Mintegy 154 ezer álláskereső vett részt abban a programban, amely a hátrányos helyzetű álláskeresők munkaerőpiaci elhelyezkedését javítja, közülük csaknem 44 ezren már munkába álltak. A Társadalmi megújulás operatív program (TÁMOP) keretében, az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával 2011 májusától 111,3 milliárd forintot fordítottak arra, hogy segítsék az alacsony iskolai végzettségűek, a 25 év alattiak, az 50 év felettiek, a roma nemzetiségűek, a gyermekgondozásból visszatérők, valamint a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők visszajutását a munka világába.

Egyre súlyosabb a munkaerőhiány

http://profitline.hu/hircentrum/hir/340844/Egyre-sulyosabb-a-munkaerohiany

Egyre súlyosabb a turizmusban és a vendéglátásban kialakult munkaerőhiány az érdekképviseletek szerint, amelyek célzott megoldásokat, ágazati áfacsökkentést sürgettek egy szerdai szakmai konferencián. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) képviselői a képzési rendszer átalakítását, a belső kereslet élénkítését, és a költségek csökkentését emelték ki a lehetséges megoldások közül.

Hogyan tartsuk itthon a szakképzett munkaerőt?

http://www.turizmusonline.hu/cikk/hogyan_tartsuk_itthon_a_szakkepzett_munkaerot

Az idei év eddigi eredményeinek, valamint a beinduló szakképzések adatainak ismeretében a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottsággal közösen 2015. október 14-én vendéglátó szakmai napot szervezett „Munkatársat keresünk” címmel a Falk1 Edutus Rendezvényházban.

Mindenkinek jó, ha nincs bent a munkahelyén

http://nol.hu/gazdasag/remek-motivacio-a-tavmunka-1568609

Élnek és nem visszaélnek a távmunka-végzés lehetőségével a munkavállalók – erről számolnak be a távlatilag még költségcsökkentés esélyét is eredményező tapasztalatok. Az Invitel nagy lépésre készül, jövőre rugalmas munkavégzést tesz lehetővé dolgozói többségének.Az egyre több vállalkozás által fontolgatott újításról a társaság vezérigazgató-helyettesét, Budai J. Gergőt kérdeztük.

Megmutatjuk, hol kereshetsz átlag felett

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/megmutatjuk_hol_kereshetsz_atlag_felett.221003.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Huszonnyolcszoros az eltérés a legmagasabb és a legalacsonyabb szintű munkakörök összjövedelmeinek átlaga között – ez az egyik fő következtetése Trenkwalder átfogó munkaerőpiaci felmérésének. Az eredmények szerint az ágazatok közül a járműiparban és a gépiparban kapható bérek mellett az építőipari bérek is az átlag fölé kerültek.

Fontos változás jön a cafetériánál: ennek sokan örülnek majd

http://www.penzcentrum.hu/karrier/fontos_valtozas_jon_a_cafeterianal_ennek_sokan_orulnek_majd.1046690.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Az idei évben nagymértékben változtak a cafetéria-szolgáltatások adóterhei. Bár jövőre hasonló mértékű változtatásra nem kell számítani, a személyi jövedelemadó csökkenése minden munkaválallót érinteni fog. A Pénzcentrum utánajárt, vajon milyen hatással lesz a változtatás a dolgozók pénztárcájára.

Bizonyítási kérdések a munkaügyi perekben

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/bizonyitasi-kerdesek-a-munkaugyi-perekben

A gyakorlatban több olyan bizonyítási kérdés merült fel a munkaügyi perekben, melyek megítélése nem egyértelmű. Ezek korántsem marginális jelentőségűek, hiszen a perek sorsát a bizonyítás megengedése vagy mellőzése, a bizonyítékok értékelése nagymértékben meghatározza. A HR&Munkajog írásában bemutat pár olyan izgalmas, gyakorlati problémát, ami nehézséget okozhat a munkaügyi perekben történő bizonyítás során.


KÖZÉLET

 

Menekültügy: 401,3 millió euróval bővülnek az uniós források

http://kamaraonline.hu/cikk/menekultugy-4013-millio-euroval-bovulnek-az-unios-forrasok

További 401,3 millió eurót biztosít az Európai Unió idén a menekültválság kezelésére, miután szerdán az Európai Parlament elfogadta az Európai Bizottság javaslatát.

Háromszáz diák vett részt az idei gyerekparlament ülésén

http://www.estihirlap.hu/kultura/2015/10/14/haromszaz-diak-vett-reszt-az-idei-gyerekparlament-ulesen

Magyarországi településekről és a határon túlról összesen 300 gyermek vett részt a gyermekek világnapja alkalmából rendezett ötödik Gyermek- és Ifjúsági Országgyűlésen kedden az Országház felsőházi termében.


GAZDASÁG

 

Varga Mihály: ezek a kockázatok leselkednek a magyar gazdaságra

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/varga_mihaly_ezek_a_kockazatok_leselkednek_a_magyar_gazdasagra.604528.html

Az emissziós ügy csak megerősítette a kormány szándékát, hogy diverzifikálja a magyar gazdaság szerkezetét, és a járműgyártás mellett a hazai tapasztalatokkal rendelkező iparágakat erősítse – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) konferenciáján szerdán Budapesten.

KSH: 6,2 százalékkal nőtt az ipari termelés augusztusban

http://www.stop.hu/gazdasag/ksh-62-szazalekkal-nott-az-ipari-termeles-augusztusban/1368944/

Augusztusában az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt – jelentette a második becslése alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tovább csúszik a kamatemelés

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/penz/tovabb-csuszik-a-kamatemeles/

A tegnap publikált Fed Bézs Könyv szerint a 12 körzetből kettőben (Richmond és Chicago) a gazdasági növekedés lassulása látható, Kansas környékéről pedig a gazdasági aktivitás visszaeséséről adtak számot.

Kellemetlen hír a nyugdíjasoknak: idén is elmarad a plusz emelés

http://mfor.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/Rossz_hir_a_nyugdijasoknak__iden_is_elmarad_a_plusz_emeles.html

A jelenlegi információk birtokában lassan már biztosan kijelenthető, hogy idén is túltervezte az inflációt a kormány. Ennek pedig egyenes következménye az, hogy a néhány éve még megszokott kiegészítő nyugdíjemelés idén is elmarad.

Innovációs fórumot rendez tavasszal Magyarország

http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/kfi/innovacios_forumot_rendez_tavasszal_magyarorszag.221014.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

2016. március 8-10. között Budapesten rendezik meg a think.BDPST innovációs konferenciát, amelyen nemzetközi és magyar szakértők, vezető politikusok és gazdasági döntéshozók bevonásával platformot biztosítanak arra, hogy közép-európai régió és az Európai Unió innovációs lehetőségeit újragondolják a résztvevők – közölte a főszervező Antall József Tudásközpont V4 és KEK irodájának vezetője, Antall-Horváth Veronika.


EGYÉB

 

Kimehet-e az óráról pisilni – gyerekjogok az iskolában

http://wmn.hu/2015/10/12/kimehet-a-gyerek-orarol-pisilni-gyerekjogok-az-iskolaban/

Minden 18 éven aluli ember gyereknek számít, ezért különleges jogok illetik meg. Mi több, ezek a jogok mindenhol érvényesek: otthon, a játszótéren, az utcán, és persze az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban is.

A magyar fiatalok a Vibert szeretik, a Google+ az 50-59 évesek világa

http://hvg.hu/tudomany/20151015_kozossegi_szolgaltatasok_magyarorszag#rss

Átrendeződni látszik a közösségi média világa, ugyan továbbra is a Facebook vezet, azonban a vizualitásra építő oldalak egyre nagyobb teret nyernek – derült ki a KutatóCentrum legfrissebb Web2.0 Reportjából. A legaktívabb a Facebook közönsége, a legpasszívabbak a Twitter-felhasználók. A legidősebb közönsége a Google+-nak van, míg az Instagram a Viber és Snapchat egyértelműen a fiatalok közege.

Újabb rezsicsökkentés jöhet – több csatornát nézhetünk majd ingyen

http://mfor.hu/cikkek/makro/Ujabb_rezsicsokkentes_johet___tobb_csatornat_nezhetunk_majd_ingyen.html

Nőhet az ingyen elérhető televíziós csatornák száma, ez a több százezer háztartást érintő lépés akár újabb rezsicsökkentésnek is tekinthető – írta a Világgazdaság csütörtökön.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk