Cikkajánló – 2015. október 14.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

VÁLTOZIK A BÉRTÁBLA A KÖZSZFÉRÁBAN

http://magyaridok.hu/gazdasag/mt-modositas-49742/

Nem sok időt adott a szociális partnereknek a Nemzetgazdasági Minisztérium a munka törvénykönyve és jó néhány más jogszabály módosításának véleményezésére: a tárca honlapjára felkerült tervezettel kapcsolatos észrevételeket október 15-ig fogadják. Igaz, nagyobb horderejű változásokat nem is nagyon tartalmaz a tervezet, leszámítva talán a munkavédelmi törvény szigorításait, illetve azt, hogy a közalkalmazotti bértáblát hozzáigazítják a nyugdíjkorhatár-emelésekhez.

Csorbul a szakszervezeti tisztségviselők védettsége

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkajog/1554-modosul-a-munka-torvenykonyve

A hároméves új munka törvénykönyve a jogalkalmazás egységesítése miatt módosul, a lényeges szabályok azonban változatlanok maradnak a kormány honlapján hétfőn megjelent módosítási tervezet indoklása szerint.

Tanévnyitót tartottak a pedagógusok is

http://minap.hu/cikkek/tanevnyitot-tartottak-pedagogusok

A pedagógusbérek, a túlórák és a belső értékelési csoport – többek között erről volt szó a Pedagógusok Szakszervezetének megyei tanévnyitó értekezletén. A szakszervezet elnöke szerint a kormány tartja az ígéretét, és a pedagógusbérek tényleg emelkednek, de a tanárok most többet dolgoznak, mint korábban, így pedig a béremelés csak ellentételezi azt a sok munkát, amit végeznek.

Policy Agenda: Orbán nem meri bevállalni a béremelést

http://24.hu/fn/penzugy/2015/10/14/policy-agenda-orban-nem-meri-bevallalni-a-beremelest/

Egyre több jel mutat arra, hogy az alacsony magyar bérszínvonal egyre inkább gátja lesz a gazdasági növekedésnek.

Rehabilitációs Állásbörze Szegeden – Cél az elsődleges munkaerőpiacra jutás

http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/10/rehabilitacios-allasborze-szegeden-cel-az-elsodleges-munkaeropiacra-jutas.html

Több mint 500 főt foglalkoztattak egy most zárult rehabilitációs program keretében Csongrád megyében – hangzott el a Rehabilitációs Állásbörzén, amelynek egyik célja az volt, hogy elősegítsék a megváltozott munkaképességű ügyfelek tartós munkavállalását. Jövőre újabb források nyílnak meg ezen a területen, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 34,3 milliárd forintos támogatást nyújt pályázati úton a rehabilitációs foglalkoztatáshoz.

NGM:44ezer hátrányos helyzetű álláskereső állt munkába

http://kamaraonline.hu/cikk/ngm-44-ezer-hatranyos-helyzetu-allaskereso-allt-munkaba

Országosan csaknem 154 ezer álláskereső vett részt abban a programban, amely a hátrányos helyzetű álláskeresők munkaerőpiacon való elhelyezkedését javítja, közülük közel 44 ezren már munkában állnak.

A létminimummal megegyező minimálbért szeretnének

https://www.profession.hu/cikk/20151013/a-letminimummal-megegyezo-minimalbert-szeretnenek/5898

A minimálbérnek fokozatosan fel kell zárkóznia a létminimum szintjére a szakszervezet szerint. A Liga Szakszervezetek továbbra is abban érdekelt, hogy a minimálbér fokozatosan felzárkózzon legalább a létminimum szintjére.

Nem a munkavállalóknak kedvez a munka törvénykönyvének módosítása

http://profitline.hu/hircentrum/hir/340786/Nem-a-munkavallaloknak-kedvez-a-munka-torvenykonyvenek-modositasa

A Liga Szakszervezetek szerint a munka törvénykönyvének (Mt) módosítása tartalmaz ugyan a munkavállalók szempontjából fontos, kedvező változásokat, ezekben azonban továbbra is a foglalkoztatás rugalmassá tételét célzó kormányzati törekvés, semmint a munkavállalók anyagi és szociális biztonságának a szempontja érvényesül – közölte a Liga Szakszervezetek kedden az MTI-vel.

Ausztriai munka: kérdezzen élőben a szakértőtől

http://vaol.hu/hirek/ausztriai-munka-kerdezzen-eloben-a-szakertotol-1732336

Nemrég írtunk ausztriai munkavállalás útvesztőiről, akkor Horváth Csaba a Magyar Szakszervezeti Szövetség helyi képviseletvezetőjével beszélt a felmerülő nehézségekről.

Ezt kell tudnia az ösztöndíjas foglalkoztatásról

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/ezt-kell-tudnia-az-osztondijas-foglalkoztatasrol

A munkáltatók szakemberszükségletüket biztosíthatják a jogszabályok által is támogatott formával az ösztöndíjas foglalkoztatással, amelyre vonatkozóan speciális szabályok érvényesülnek, de mindenekelőtt a pályakezdő fiatalok gyakorlati munkatapasztalat-szerzésének megkönnyítése, az oktatás és a munka világa közötti átmenet elősegítése érdekében szabályozták az ösztöndíjas foglalkoztatást, éppen ezért a törvény hatálya az ösztöndíjas foglalkoztatottra, valamint az őt foglalkoztatóra is kiterjed.

Alkalmazottai felét elküldi a Közgép

http://www.atv.hu/belfold/20151013-alkalmazottai-felet-elkuldi-a-kozgep/hirkereso

A társaság az építőipar beruházás-állományának drasztikus visszaesése miatt 350 dolgozójától kényszerül megválni.

Munkavállalók ösztönzése, jutalmazása I.

http://www.munkajog.hu/rovatok/napi-hr/munkavallalok-osztonzese-jutalmazasa-i

A vállalatirányítás egyik, szinte legfontosabb kérdése, hogy hogyan érjük el azt, hogy a munkavállalók a vállalat célkitűzései és stratégiája mentén végezzék a munkájukat, maximális intenzitással és a legjobb tudásuk szerint. Ennek eléréséhez nyújthat segítséget egy jól felépített és konzekvensen alkalmazott ösztönzési rendszer.

A várandós nők felmondási védelme nem egyértelmű

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/varandos-nok-felmondasi-vedelme-nem-egyertelmu

Mikor és meddig hosszabítgatható a határozott idejű munkaviszony? Mi történik, ha a határozott idő lejárta után tovább dolgozik a munkavállaló? Hogyan élhetnek a felmondási védelemmel azok az állapotos nők, akik nem tudják, hogy állapotosak? Folytatjuk a a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja érdekfeszítő dolgozatának ismertetését.


KÖZÉLET

 

Gúr Nándor: Szétzilálták a jól működő munkaerő-piaci intézményrendszert

http://gepnarancs.hu/2015/10/gur-nandor-szetzilaltak-a-jol-mukodo-munkaero-piaci-intezmenyrendszert/

Szétverték a foglalkoztatáspolitika irányítását, mivel jelenleg az NGM, a BM és a Miniszterelnökség alá is tartoznak elemek.

Népszabadság: nem sikerült sem az olcsóbb, sem a kisebb létszámú állam megalkotása az Orbán-kormánynak

http://hu.budapestbeacon.com/politika/nepszabadsag-nem-sikerult-sem-az-olcsobb-sem-a-kisebb-letszamu-allam-megalkotasa-az-orban-kormanynak/

Olcsóbb államot és komoly létszámleépítést ígért Orbán Viktor öt és fél évvel ezelőtti kormányra kerülésekor, ám ennek épp az ellenkezője történt: többen dolgoznak a közszférában, és többe is kerülnek az adófizetőknek – írja a Népszabadság. Ahol csökkent a létszám, ott sem lett kevesebb a juttatásra fordított összeg: a Parlamentben alig több mint fele annyi képviselő van, mint a Bajnai-kormány idején, fizetésük mégis százmillióval többe kerül az adófizetőknek.

Nyilatkozat a menekültek sorsának jobbításáért

http://kettosmerce.blog.hu/2015/10/13/nyilatkozat_a_menekultek_sorsanak_jobbitasaert

Magyarországi baloldali szervezetek nyilatkozatot tettek közzé, melyben Európa felelősségét és ezért cselekvési kötelességét fogalmazzák meg a menekültválság kapcsán. A helyzet nem csupán politikai kihívásokkal és veszélyekkel van teli, de ezek mind szorosan kapcsolódnak az emberiesség elvéhez, szociális- és munkaügyi kérdésekhez. Nyilvánvaló, hogy a válságot rövid távon nem sikerült kezelni, de hogy legalább középtávon a megoldás irányába mozduljunk el, ahhoz járulnak hozzá az alábbi követelések. A nyilatkozathoz várják az érdekképviseleti- és szakszervezetek csatlakozását.

Bűncselekmény lesz Nagy-Britanniában az illegális migránsok munkavállalása és foglalkoztatása

http://mandiner.hu/cikk/20151014_buncselekmeny_lesz_nagy_britanniaban_az_illegalis_migransok_munkavallalasa_es_foglalkoztatasa

Nagyon megütheti a bokáját a jövőben Nagy-Britanniában az, aki jogcím nélküli migránsokat alkalmaz, a brit kormány ugyanis bűncselekménnyé kívánja nyilvánítani az illegális migránsok munkavégzését, illetve foglalkoztatását is. Szintén szankciókat vonhat maga után a tervek szerint az, ha illegális migránsoknak adja ki valaki a lakását.


GAZDASÁG

 

Még mindig növekszik az ipari termelés

http://magyarhirlap.hu/cikk/37901/Meg_mindig_novekszik_az_ipari_termeles

Augusztusában az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt – jelentette a második becslése alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fontos változások jöhetnek az adótörvényben

http://www.napi.hu/ado/fontos_valtozasok_johetnek_az_adotorvenyben.604478.html

Számos eljárási szabály módosulhat az adózás rendjéről szóló törvény módosításával, így például közös folyószámla-nyilvántartásba kerülhetnek az adó- és vámhatóság által nyilvántartott fizetési kötelezettségek, az szja-ban felemelhetik a részletfizetés értékhatárát, a képviselő-testületek pedig megismerhetik a méltatlansági eljárás lefolytatásához szükséges, köztartozással kapcsolatos adatokat.

Önpusztító gyakorlat: milliószám dobáljuk el, pedig hibátlan

http://nol.hu/gazdasag/uj-helyett-inkabb-ujitsd-fel-1568527

Forradalminak számító véleményt közölt az EU Observer az európai zöldek, illetve a szocialisták egy-egy európai parlamenti képviselőjétől. A közös álláspont szerint környezeti és foglalkoztatási szempontból is tarthatatlan az a gyakorlat, hogy az ipar rövid használat után eldobandó műszaki termékeket gyárt. A szabályozásban előnyt kellene biztosítani az újrahasználatnak és a javíthatóságnak.


EGYÉB

 

Nem vagyok képes erőszakszervezetként működtetni az iskolát

http://hvg.hu/kultura/20151013_orkeny_iskola

A piros és fekete pontokra, jegyekre építő lehangoló értékelési rendszert váltotta fel egy különleges módszerrel az örkényi iskola tanítója: egyfajta pénzt vezetett be a mindennapos iskolai munkába. Aki jól tanul, segít, dolgozik, garast érdemel, aki rosszat tesz, verekszik, nem dolgozik, garast fizet. Murinai Angela nem gondolja, hogy ezzel anyagiasságra nevelné a diákjait, viszont a tavaly még kezelhetetlen, hátrányos helyzetű gyerekekkel teli osztály hihetetlenül megváltozott. Megszűntek a fegyelmezési problémák, a gyerekek szabadidejükben is feladatokat kérnek. A központi előírások, a kötelező osztályzatok viszont erősen az – egyébként számos személyközpontú pedagógiai elemmel megtámogatott – “garasos rendszer” ellen hatnak.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az