Cikkajánló – 2015. október 6.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Alternatív színház a Tisztes Munka Világnapján!

http://szef.hu/esemenyek/WDDW2015

Idén is elérkezik október 7.e, a Tisztes Munka Világnapja, melynek alkalmából a SZEF és a SZEFIT közös szervezésében egy performansszal igyekszünk felhívni a figyelmet a tisztes munka fontosságára és a magyar munkavállalókat ezzel kapcsolatban érintő legsúlyosabb problémákra, amelyre várjuk a tagszervezetek érdekelt tagjait, vezetőit!

Minimálbér-emelés: a 4 × 9 lenne az egyik megoldás

http://adozona.hu/munkajog/Minimalberemeles_a_4__9_lenne_az_egyik_mego_CP13XQ.aspx#rss

Nincs még időpont a jövő évi bértárgyalások megkezdésére a kormánnyal és a munkáltatókkal, a konfliktusok esélyét pedig tovább növeli, hogy szűkült a tárgyalófelek mozgástere a 2016-os költségvetés korábbi elfogadása miatt – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke hétfőn az MTI-nek.

MaSzSz: a béremelésnek hatással kell lennie az elvándorlásra is

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/maszsz-a-beremelesnek-hatassal-kell-lennie-az-elvandorlasra-is-458727

Nincs még időpont a jövő évi bértárgyalások megkezdésére a kormánnyal és a munkáltatókkal, a konfliktusok esélyét pedig tovább növeli, hogy szűkült a tárgyalófelek mozgástere a 2016-os költségvetés korábbi elfogadása miatt – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke hétfőn az MTI-nek.

A létminimumig emelné a minimálbért a Szövetség

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20151006-062901.mp3

/ 21. perc 42.mp-től/

Kordás László Magyar Szakszervezeti Szövetség elnök a Klubrádió Reggeli Gyors műsorában.

Megúszni már nem lehet az Auchan lépését

http://nol.hu/gazdasag/beremelessel-csabit-az-auchan-1567043

Alaposan felkavarta a kiskereskedelemben az állóvizet az Auchan: a lánc 4200 munkavállalót érintő, 10 százalékos, 1,2 milliárd forintot kóstáló bérfejlesztésről állapodott meg a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ).

Ifjúsági Találkozó a Velencei-tónál

http://promenad.hu/cikk/ifjusagi-talalkozo-a-velencei-tonal-158850

A Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének fiatal kollégái a hétvégén a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 által szervezett Ifjúsági Találkozón és továbbképzésen vettek részt a Velencei-tó

A vámos szakszervezet szerint még a döntés előtt konzultálni kell

http://profitline.hu/hircentrum/hir/340332/A-vamos-szakszervezet-szerint-meg-a-dontes-elott-konzultalni-kell

A Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete (VPDSZ) nem a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett szakmai irányokkal vitatkozik, és bízik abban, hogy lesz konzultáció, de még a döntés előtt szükség van erre – mondta Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

DRV: mégis lesz létszámleépítés?

http://www.somogytv.hu/cikkek/110831

Átvilágítja egy hónapon belül a siófoki székhelyű DRV-t is a fejlesztési minisztérium. Pintér Lajos, a víziközmű társaság szakszervezeti vezetője szerint csak így kaphatnak teljes képet arról, hogy miből adódnak a pénzügyi nehézségek. Úgy véli, ezek a cégek nyereségesek voltak egészen addig, míg a rezsicsökkentéssel, a közmű- és más adókkal olyan terhet nem raktak rájuk, ami csak a DRV-nek több milliárd forintos többletköltséget jelentett.

Nyugdíj: korhatáremelés, kiszorítás – Az Orbán-kormány folytathatja

http://www.vasarnapihirek.hu/friss/nyugdij_korhataremeles_kiszoritas

Lehetett szeretni és utálni a szakszervezetek „Férfi40” nyugdíjkampányát (lényege: a 40 évet egyhuzamban ledolgozó férfiak akkor is nyugállományba vonulhassanak, ha nem töltötték be a nyugdíjkorhatárt), ám azzal, hogy az Alkotmánybíróság elkaszálta az erről szóló népszavazás-kezdeményezést, a kormányzat megúszta, hogy újra kelljen terveznie a nyugdíjrendszert. Így a jövőben is a jelenlegi módszerekkel tartják életben a szisztémát: emelik a korhatárt, egyre több embert szorítanak ki az ellátásból, illetve előbb-utóbb csökkentik a nyugdíjakat.

Így alkalmazható az elszámolási időszak

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/igy-alkalmazhato-az-elszamolasi-idoszak

A 2012. július 1-től életbe lépett új Munka Törvénykönyve lehetőséget ad az elszámolási időszak megállapítására, ami az egyenlőtlen munkaidő-beosztás egy új formája a munkaidőkeretben történő foglalkoztatás mellett. A munkáltató a munkaidőt úgy is beoszthatja, hogy a munkavállaló a napi munkaidő és az általános munkarend alapulvételével megállapított heti munkaidőt hosszabb, az érintett héttel kezdődő időtartam, vagyis az elszámolási időszak alatt dolgozza le.

Munkabalesetek: elvi döntést hozott a Kúria

http://munkajog.hu/rovatok/munkahely/munkabalesetek-elvi-dontest-hozott-a-kuria

Mást is beírhat a munkáltató a munkabaleseti jegyzőkönyvbe, mint ami a hatóság véleménye – erre az elvi döntésre jutott a Kúria egy halálos munkabaleset kapcsán.

Így nézne ki, ha mindenki kézbe kapná a fizetését

http://mfor.hu/cikkek/makro/Igy_nezne_ki_ha_mindenki_kezbe_kapna_a_fizeteset.html

Magyarországon gyakran viccelődnek az emberek, ha 20 ezres kerül a kezükbe, hogy ilyen pénzt bizony igen ritkán látnak. Legnagyobb pénzünk megújulása kapcsán megnéztük, hogy egyes európai országokban hány darabot kapna egy átlagdolgozó a legnagyobb bankjegyből, ha készpénzben kapná a fizetését.

Megvágják a bürokráciát a munka világában

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/megvagjak-a-burokraciat-a-munka-vilagaban

Jövőre gyorsabban kell döntése jutniuk a munkaügyi ellenőröknek, a munkavédelmi hatóságnak, és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos eljárás is rövidül, ha elfogadja az Országgyűlés a bürokrácia csökkentését célzó csomagot. Egyszerűbb lesz felnőttképzési szakértői tevékenységet kezdeni.

Mi lesz jövőre a fizetésekkel és a cafeteriával?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mi_lesz_jovore_a_fizetesekkel_es_a_cafeteriaval.604077.html

Idén átlagosan 2,6 százalékkal emelkednek a bérek Magyarországon. Mivel az év egészében alig 0,3 százalék lesz az infláció, így 2015-ben 2,3 százalékkal nő reálbér – adta hírül a Hay Group tanácsadó cég bérpiaci felmérése alapján.

Ön szerint jó ötlet lenne, ha csökkenne a munkaidő?

http://www.hrportal.hu/c/on-szerint-jo-otlet-lenne-ha-csokkenne-a-munkaido-20151005.html

A HR Portál szavazásán az elmúlt két hétben azt kérdeztük, hogy jó ötlet lenne, ha csökkenne a munkaidő. Bár az adatok nem reprezentatívak, a válaszadók többsége szeretne több időt arra, hogy a munka mellett élni is legyen ideje.

Varga Mihály megmondta: nekik kell hitelt adni!

http://profitline.hu/hircentrum/hir/340334/NGM:-a-novekedeshez-legjobban-hozzajarulo-agazatok-hitelezeset-kell-osztonozni

 

A vállalkozói hitelezés fellendítéséről tárgyalt a magyarországi bankok vezetőivel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn; a megbeszélésen elhangzott, hogy az eredményes gazdaságfejlesztéshez célzottan, a növekedéshez legjobban hozzájáruló ágazatok hitelezését kell ösztönözni – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

 

Ennyire olcsó hely Magyarország – látszik az áfacsalás hatása

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ennyire_olcso_hely_magyarorszag_latszik_az_afacsalas_hatasa.604072.html

 

Európai összehasonlításban Magyarország több termék esetében is a legolcsóbbak közé tartozik az Eurostat adatai és a Napi.hu számításai szerint. Ennek lehet örülni is, de ha azt nézzük, hogy ez jórészt a gyenge vásárlóerővel van összefüggésben, árnyaltabbá válik a kép.

 

Félig vannak a gáztárolók

http://www.vg.hu/vallalatok/energia/felig-vannak-a-gaztarolok-458741

 

Félig vannak a hazai gáztárolók, ami az ellátáshoz elég lehet, de a tároltatók nem tolonganak, és nem akar újra itt spájzolni a Gazprom sem. Októbertől kell(ene) működnie a virtuális reverz gázszállítási rendszernek Magyarország és Ukrajna között.

 

A NAV minden csalást lát, mégsem veszi észre

http://hvg.hu/gazdasag/20151006_A_NAV_minden_csalast_lat_csak_nem_veszi_e

 

Miként lehetséges, hogy a cég lejelenti, felvett valakit, de a bevallásban úgy szerepel, mintha egy fillért sem keresne az illető – és az adóhivatalt ez nem zavarja? És ez csak egy példa. Már most is annyi adat gyűlik össze az adóhatóságnál, hogy ha ezeket sikerülne érdemben összekötni, akkor aligha menekülhetnének az adócsalók. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem sikerül, a NAV pedig nem ezen dolgozik, hanem azon, hogy újabb adatbázist építsen. De vajon miért nem vezetik össze és elemzik a sokat eláruló információkat.

 

Novemberben már megkezdődik az állami földek kiárusítása

http://hvg.hu/gazdasag/20151006_Novemberben_mar_megkezdodik_az_allami_fol

 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter keddi bejelentése szerint november közepétől indulhat a licit az állami földekért nyilvános árveréseken. Az eljárást gazdabarát programként jellemezte, a tüntetéseket pedig gazdaellenesnek.

 


KÖZÉLET

 

Orbán megint átalakíthatja a kormányt

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/orban_megint_atalakithatja_a_kormanyt.604107.html

Újabb kormányátalakítást jelenthet be Orbán Viktor október 15-én – szemlézte a hvg.hu a Népszava cikkét. A lap szerint feldarabolnák a fejlesztési tárcát és szétosztanák a külgazdasági minisztérium és a Miniszterelnökség között. Szijjártó Péter (képünkön) leadná az önállósuló külügyet, amelynek az irányítását Németh Zsolt venné át a beszámoló szerint.

Megtámadják a kvótarendszert

http://magyarhirlap.hu/cikk/37179/Megtamadjak_a_kvotarendszert

A Fidesz-frakció a kötelező európai kvótarendszer elleni fellépésre kéri a kormányt – mondta tegnap Kósa Lajos, aki megkezdte a munkát a Fidesz új frakcióvezetőjeként.

Parlament: így segítenék a bűncselekmények áldozatait

http://www.vg.hu/kozelet/jog/parlament-igy-segitenek-a-buncselekmenyek-aldozatait-458786

A bűncselekmények áldozatainak pszichológiai, érzelmi segítését is előírja az az európai uniós irányelv, amelynek átvételéről ma egyhangúlag, 161 igen szavazattal döntött a parlament.

Tárki: érezhető egyfajta demokrácia-kiábrándultság

http://www.vg.hu/kozelet/politika/tarki-erezheto-egyfajta-demokracia-kiabrandultsag-458728

A lakosság majdnem fele (49 százalék) ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy “A demokrácia minden más politikai rendszernél jobb”. A megkérdezettek harmada (32 százalék) szerint “A hozzám hasonló emberek számára az egyik politikai rendszer olyan, mint bármelyik másik”. Egy kisebbség (7 százalék) szerint “Bizonyos körülmények között egy diktatúra jobb, mint egy demokratikus politikai rendszer” – derül ki a Tárki friss felméréséből.

 


GAZDASÁG

 

Varga Mihály megmondta: nekik kell hitelt adni!

http://profitline.hu/hircentrum/hir/340334/NGM:-a-novekedeshez-legjobban-hozzajarulo-agazatok-hitelezeset-kell-osztonozni

A vállalkozói hitelezés fellendítéséről tárgyalt a magyarországi bankok vezetőivel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn; a megbeszélésen elhangzott, hogy az eredményes gazdaságfejlesztéshez célzottan, a növekedéshez legjobban hozzájáruló ágazatok hitelezését kell ösztönözni – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

Ennyire olcsó hely Magyarország – látszik az áfacsalás hatása

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ennyire_olcso_hely_magyarorszag_latszik_az_afacsalas_hatasa.604072.html

Európai összehasonlításban Magyarország több termék esetében is a legolcsóbbak közé tartozik az Eurostat adatai és a Napi.hu számításai szerint. Ennek lehet örülni is, de ha azt nézzük, hogy ez jórészt a gyenge vásárlóerővel van összefüggésben, árnyaltabbá válik a kép.

Félig vannak a gáztárolók

http://www.vg.hu/vallalatok/energia/felig-vannak-a-gaztarolok-458741

Félig vannak a hazai gáztárolók, ami az ellátáshoz elég lehet, de a tároltatók nem tolonganak, és nem akar újra itt spájzolni a Gazprom sem. Októbertől kell(ene) működnie a virtuális reverz gázszállítási rendszernek Magyarország és Ukrajna között.

A NAV minden csalást lát, mégsem veszi észre

http://hvg.hu/gazdasag/20151006_A_NAV_minden_csalast_lat_csak_nem_veszi_e

Miként lehetséges, hogy a cég lejelenti, felvett valakit, de a bevallásban úgy szerepel, mintha egy fillért sem keresne az illető – és az adóhivatalt ez nem zavarja? És ez csak egy példa. Már most is annyi adat gyűlik össze az adóhatóságnál, hogy ha ezeket sikerülne érdemben összekötni, akkor aligha menekülhetnének az adócsalók. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem sikerül, a NAV pedig nem ezen dolgozik, hanem azon, hogy újabb adatbázist építsen. De vajon miért nem vezetik össze és elemzik a sokat eláruló információkat.

Novemberben már megkezdődik az állami földek kiárusítása

http://hvg.hu/gazdasag/20151006_Novemberben_mar_megkezdodik_az_allami_fol

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter keddi bejelentése szerint november közepétől indulhat a licit az állami földekért nyilvános árveréseken. Az eljárást gazdabarát programként jellemezte, a tüntetéseket pedig gazdaellenesnek.

 


EGYÉB

 

Demján bevinné a Liget projektet a Nyugatihoz

http://nol.hu/belfold/demjan-bevinne-a-liget-projektet-a-nyugatihoz-1567259

A Demján Sándor áttolná a múzeumi negyedet a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdazónába – és úgy tűnik, hogy a kormány partner lehet ebben. A múzeumi negyed így jóval kisebb lenne, viszont sokkal kevesebbe kerülne, és megmaradhatna a Városliget zöldje.

A kerítés tetejére üldözték a főnököket a dühös munkások

http://www.origo.hu/gazdasag/20151005-a-keritesre-menekult-a-duhos-munkasok-elol.html

Rátámadtak a munkások az Air France vezetőire, amikor azok bejelentették, hogy 2900 embert, a teljes állomány 5 százalékát tervezik elküldeni. 

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?