Cikkajánló – 2015. szeptember 25.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Több mint ezer 25 év alatti kaphat támogatást

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/tobb-mint-ezer-25-ev-alatti-kaphat-tamogatast-630894

A fiatalok foglalkoztatásának javítását célozták meg az Ifjúsági Garancia programmal a Tolna Megyei Kormányhivatalnál. 2015. szeptember 23-án került megrendezésre a Tolna Megyei Kormányhivatal szervezésében az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 5.2.1-14 (GINOP-5.2.1-14-2015-0001) nyitókonferenciája, melyen a program által kínált lehetőségekről, valamint az elért eddigi eredményekről kaptak részletes tájékoztatást a meghívottak.

Fokozódik az oktatási reform: jön a p.ö.cs.

http://mandiner.hu/cikk/20150924_fokozodik_az_oktatasi_reform_jon_a_p_o_cs

Az Eduline beszámol arról: pedagógus önértékelési csoportok alakulnak az iskolákban, a tanárok kétévente egymást osztályozzák majd, de a szülők is kapnak kérdőívet. Megalakult a Mindennapos Éneklés Bizottsága is: a csütörtökön létrejött munkacsoport a mindennapos éneklés megújítását tűzte célul.

Kapcsolódó hír: http://minap.hu/cikkek/megalakult-mindennapos-enekles-bizottsaga

A bevándorlók képzettebbek, szorgalmasabbak – miért ódzkodunk tőlük?

http://hvg.hu/gazdasag/20150924_megint_jonnek_kopogtatnak_menekult?s=hk

Megint jönnek, kopogtatnak, egymillióig meg sem állnak a menekültek – legalábbis ezt jövendöli az idei évre az OECD Európa egészére. Magyarország sajátos sziget: bár a világ egyik legnyitottabb gazdasága, foglalkoztatási és migrációs szempontból teljességgel zárt, olyannyira, hogy a ki- és bevándorlás a legutóbbi időkig szinte kivételes jelenség volt. Azokban az országokban lenne legnagyobb szükség a bevándorlókra, amelyek fejletlenek – ezzel szemben épp a gazdagabb országok lakossága elfogadóbb, befogadóbb a bevándorlókkal szemben.

Nyugdíjügyek: durva terhek várnak a középkorúakra

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdijugyek_durva_terhek_varnak_a_kozepkoruakra.603593.html

Szinte mindenki tudja, hogy spórolnia kellene a nyugdíjas éveire, de kevesen rendelkeznek bármiféle megtakarítással, miközben a legtöbben rendkívül bizonytalanul látják a jövőjüket. A középkorúaknak nem csak magukról, de gyerekeikről és idős szüleikről is gondoskodniuk kell.

Ki nem találná, mennyi üres állás van Magyarországon – Ön biztosan jó helyen keres?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ki_nem_talalna_mennyi_ures_allas_van_magyarorszagon_on_biztosan_jo_helyen_keres.603594.html

Bár jó hír, hogy egyre csökken a hivatalos álláskeresők száma, több adat is azt mutatja, hogy azért még nem lélegezhet fel a munkapiaci tendenciák miatt az állam – a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat friss adataiból böngésztünk.

Így változott a gyed

http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/igy-valtozott-a-gyed

A 2015 júnus 30. után kezdődő jogosultságnál kedvezőbbek a szabályok a korábbinál, érdemes részletesen megismerni őket. Kedvező változást jelent  az újabb gyermeket vállaló  szülőknek a 2015. július 01. napjától  életbe lépő jogszabályváltozás a  kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXXIII. törvényben.

A munkavállalók egyharmada nem vesz ki szabadságot, ha gyermekük lebetegedik

http://profitline.hu/hircentrum/hir/339790/A-munkavallalok-egyharmada-nem-vesz-ki-szabadsagot-ha-gyermekuk-lebetegedik

A Profession.hu felmérése szerint a munkavállalók egyharmada nem vesz ki szabadságot, ha gyermekük lebetegedik, és minden tizedik 8-14 év közötti gyermek egyedül marad otthon betegség esetén. A vezető állásportál a gyermekápolás jogi és technikai vonatkozásait járta körbe.

Állások között válogattak

http://tv2.hu/musoraink/tenyek/187163_allasok_kozott_valogattak.html

A fiatalok többsége elsősorban gazdasági és pénzügyi területen keres állást. Hiányszakma az informatikus, programozó és a legnehezebben a média és bölcsészszakosok helyezkednek el. A 17. HVG Állásbörzén mondta ezt a főszervező. Nagyon sokan keresnek itt és ilyenkor munkát, nagyobb multicégek kínálják azokat, sok állásközvetítő pedig tanácsokkal segíti a fiatalokat.

Tanulmányi átlaghoz kötnék az államilag finanszírozott egyetemi helyeket

http://444.hu/2015/09/25/tanulmanyi-atlaghoz-kotnek-az-allami-finanszirozott-egyetemi-helyeket/

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a jövőben központilag előírt tanulmányi átlagot kell hoznia annak, aki nem akarja, hogy átsorolják önköltséges felsőoktatási képzésre. Az állami finanszírozáshoz a meghatározott kredit begyűjtésén túl bölcsészet, művészet, művészetközvetítés, pedagógia, sporttudomány, és társadalomtudományi ágazatba tartozó szakokon minimum 3,5-ös súlyozott tanulmányi átlagot kellene elérni. A hallgatókat az állami pénzen elvégzett szemeszterek egyenként 150 napos hazai munkaviszonyra köteleznék a hallgatókat.

Jogeset: felmentés nyugdíjkorhatár elérése miatt

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/jogeset-felmentes-nyugdijkorhatar-elerese-miatt

A felperes szolgálati jogviszonyát felmentéssel szüntette meg a munkaadója, mivel elérte az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. A felperes a jogviszony megszűnése, valamint a visszahelyezésre vonatkozó nyilatkozat megtételére utaló határidő lejárta közötti időre vagyoni összegű kártérítést kért.

Így lehet kirúgni egyszerre több száz dolgozót

http://hvg.hu/kkv/20150924_Igy_lehet_kirugni_egyszerre_tobb_szaz_dol?s=hk

A csoportos létszámcsökkentés során egyszerre nagyon sok embert lehet kirúgni a munkahelyéről. Ez a felmondási ok a munkáltató működésével függ össze, mely végrehajtása során speciális szabályokat kell alkalmazni. Amennyiben ezek betartják a munkáltatók, csekély esélye van annak, hogy jogellenesen szüntetik meg a munkavállalók munkaviszonyát.

A rezsibiztos elfoglalta a csepeli munkásotthont

http://hvg.hu/itthon/20150925_A_rezsibiztos_elfoglalta_a_csepeli_munkas?s=hk

A Csepeli Munkásotthon egyszemélyi kurátora lett a fideszes Németh Szilárd – írja a Népszabadság, amely szerint a rezsibiztos így megszerezte a helyi ellenzék utolsó találkahelyét.

Nyolchavi bér kártérítésként: átírják a Munka Törvénykönyvét

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/nyolchavi-ber-karteriteskent-atirjak-a-munka-torvenykonyvet/

Várhatóan november végére kerül a parlament elé a munka törvénykönyvének (Mt) módosítása. Munkavállalói és munkáltatói oldalról is tettek javaslatokat, amelyek beépülhetnek a jogszabályba. Változhatnak az állami cégekre, a kollektív szerződésekre, illetve a munkavállaló kárfelelősségére vonatkozó előírások is.

Na, ne már, hogy börtön!

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=117208

Ahogy az őszi szélben lebegnek alá a sárguló levelek, úgy ring a politikai széljárásban egy magát “csak” csecsemő-ápolónőnek nevező asszony, Sándor Mária. Úgy is tűnt fel, mint amikor a szél felkapja a falevelet a földről, és csak ringatja, emeli és elejti, és hiába kapálózik a levél, nem rajta múlik, mi lesz a sorsa, hová hull. Sándor Mária ezt nem tudta, honnan is tudta volna, hiszen világéletében ápolónőként dolgozott, gyerekek, csecsemők életéért küzdött, szerette és ápolta őket, sőt, élvezte is a munkáját.


KÖZÉLET

 

AZ EU MÁSSAL VÉGEZTETNÉ EL A PISZKOS MUNKÁT MENEKÜLTÜGYBEN

http://kettosmerce.blog.hu/2015/09/24/az_eu_massal_vegeztetne_el_a_piszkos_munkat_menekultugyben

Az „Európa Erőd” fenntartása mellett döntöttek a szerdára virradó éjszaka az Európai Unió tagállamainak vezetői. A csúcson megszületett döntésekből világosan kiolvasható, hogy az állam- és kormányfők között szinte semmilyen nézeteltérés nincs abbéli szándékukat illetően, hogy a jövőben is határainkon kívül tartsák a háború és kilátástalanság elől menekülő, a kontinensen új életet kezdeni szándékozó embertársainkat. Az innovatív megoldás, mint a világtörténelemben oly sokszor, a piszkos munka elvégzésének exportálása, „outsourcingolása” az Unió határain kívülre. A kontinens vezetői gyakorlatilag egyetértenek Orbán Viktorral abban, hogy nem szabad beengedni Európába ezeket az embereket, viszont ők úgy gondolják, az esztétikailag rosszul mutató falak építése helyett inkább fizetni kell nem-tagállamoknak, hogy védjék meg az EU határait.

Leváltotta helyettesét Lázár – tör fel Csepreghy

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szemelyi_valtozasokat_jelentett_be_lazar.603596.html

Lázár János Miniszerelnökséget vezető miniszter személyi változásokról tett bejelentést a csütörtöki kormányinfón. Csepreghy Nándor például Lázár helyettese lesz.

Kapcsolódó hír: http://orientpress.hu/148544

Novembertől kezdheti meg a munkát a Rogán által vezetett tárca

http://magyarhirlap.hu/cikk/36238/Novembertol_kezdheti_meg_a_munkat_a_Rogan_altal_vezetett_tarca

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére, a német kancellária, a bajor és a baden-württembergi tartományi kormányzatok mintájára jön létre a Miniszterelnökségből kiváló új minisztérium, a Miniszterelnöki Kabinetiroda – hangzott el a tegnapi kormányzati háttérbeszélgetésen.


GAZDASÁG

 

EBBE BELEROPPANHAT A GAZDASÁG: LEFÚJTÁK A MUNKAERŐ-TOBORZÁST

http://vs.hu/gazdasag/osszes/ebbe-beleroppanhat-a-gazdasag-lefujtak-a-munkaero-toborzast-0924?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s3

A dolgozók felvétele ezúttal azért maradt el, mert a közép-dunántúli autóipari cégek esélyt sem láttak rá, hogy lesz jelentkező. Katasztrofális munkaerőhiány alakult ki Magyarországon, amelyen egy Audi vagy Bosch megpróbálja túltenni magát, de a kisebb hazai beszállítók azt mondják, talpon maradásukat veszélyezteti a tömeges külföldi munkavállalás. Még a menekültek foglalkoztatása sem teljességgel kizárt.

MILLIÁRDOKBA KERÜLT A MUNKAADÓK TRÜKKÖZÉSE

http://figyelo.hu/cikkek/423952-milliardokba-kerult-a-munkaadok-trukkozese

Mintegy 4 milliárd forint bírságot szabtak ki szabálytalan foglalkoztatás miatt 2011 óta az adóhatóság revizorai és a pénzügyőrök – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

Kapcsolódó hír: http://www.stop.hu/belfold/negy-es-fel-ev-alatt-4-milliard-forint-birsagot-szabott-ki-feketefoglalkoztatasert-a-nav/1363082/

 

 

EGYÉB

 

Mit (t)ehet az ifjúság az egészségéért?

http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/mit-tehet-az-ifjusag-az-egeszsegeert/

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet valamint a Debreceni Egyetem alkotta konzorcium útnak indította a 40 állomásból álló egészségprevenciós programsorozatát. Cél a lakosság és kiemelten a fiatalkorúak egészségtudatosságának és táplálkozási szokásainak javítása. A projekt a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, mintegy 500 millió forint európai uniós támogatással valósul meg.

Monszunszerű zivatarok jöhetnek pénteken

http://lajk.hu/2015/09/24/monszunszeru-zivatarok-johetnek-penteken/

Már a csütörtök sem csattant ki sok helyen a derűtől, de a péntek nagyon alja lesz: országos esőre, helyenként monszunszerű záporokra, zivatarokra készülhetünk.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az