Cikkajánló – 2015. szeptember 23.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

SZEF delegált az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságban

http://szef.hu/hirek/nemzetkozi/delegalasok2015

A SZEF vezetősége örömmel fogadja, hogy Nemeskériné Koller Erika, a SZEF nemzetközi titkára az EGSZB tagja lesz.

Tájékoztató a FERPA 7. Kongresszusáról

http://szef.hu/hirek/nemzetkozi/ferpa_kong_osszefoglalo

A FERPA, amely az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) nyugdíjas szervezete, 2015 szeptember 9-11. között Budapesten tartotta 7. Kongresszusát.

Rendőrségi jogosítványok katonáknak – Migrációs válsághelyzetben bővült a honvédség feladatköre

http://www.jogiforum.hu/hirek/34444?utm_source=jfhl&utm_medium=email&utm_campaign=201538

Az Országgyűlés hétfőn a rendőrségnek és a honvédségnek is új jogosítványokat, valamint feladatokat adott a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére.

Nem lehet népszavazást tartani a férfiak korai nyugdíjazásáról

http://www.vg.hu/kozelet/jog/nem-lehet-nepszavazast-tartani-a-ferfiak-korai-nyugdijazasarol-458008

A nők a férfiakhoz képest kedvezőbb alanyi jogokra tarthatnak igényt az alaptörvény szerint, ezért is alkotmányellenes a Kúria június végi döntése, amely lehetővé tette a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést – derül ki az Alkotmánybíróság (Ab) egy héttel ezelőtti határozatának kedden a testület honlapján közzétett indoklásából.

A szegénység és a nőkkel szembeni diszkrimináció

http://magyaridok.hu/velemeny/szegenyseg-es-nokkel-szembeni-diszkriminacio-2-22817/

A világ száz országában tilos a nőknek bizonyos munkákat végezniük – csupán azért, mert nők. Több mint százötven országban van legalább egy törvény, amely a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetéseket tartalmaz.

Vége a kormány csodafegyverének? – Eddig százmilliárdok mentek el rá

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/vege_a_kormany_csodafegyverenek_eddig_szazmilliardok_mentek_el_ra.603502.html

A kormány 2015-ben mindennél több pénzt, 270 milliárd forintot akar elkölteni közmunkára. A létszám is ambiciózus volt: 213 ezer fő havi átlagban, és a nyáron akár 260 ezer ember foglalkoztatása. Jött azonban a menekültügy, és mintha a közmunka sem lenne már annyira fontos. Legalábbis a Policy Agenda ezt látja a számok alapján.

Lázadnak a menekülteket szállító buszsofőrök

http://24.hu/belfold/2015/09/22/lazadnak-a-menekulteket-szallito-buszsoforok/

Nem tudják mennyiért, de szívesen szállítják a menekülteket a BKV sofőrjei. Kíváncsiak a pénzre, és nem értik, hogyan akar fizetni nekik a cég.

Előnyös lenne hazánk számára a migráns munkaerő?

http://mno.hu/gazdasagpolitika/elonyos-lenne-hazank-szamara-a-migrans-munkaero-1305565

Szakértői és érdek-képviseleti vélemények szerint nemigen képzelhető el, hogy érdemben előreléphetne a magyar gazdaság, ha migránsok nagyobb csoportja helyezkedne el idehaza.

Kapcsolódó hír: http://magyaridok.hu/gazdasag/szetfeszitheti-migranshelyzet-magyarorszagi-munkaeropiacot-2-22809/

Vannak létszámgondok a kereskedelemben, de a működést ez még nem veszélyezteti

http://24.hu/fn/gazdasag/2015/09/22/vannak-letszamgondok-a-kereskedelemben-de-a-mukodest-ez-meg-nem-veszelyezteti/

Kaptunk egy fülest, mely szerint az egyik multi üzletlánc kettő, a nyugati határszélen lévő üzletét is azért nem tudják megnyitni már egy ideje, mert nincs jelentkező az áruházi munkára. Kiderült, hogy ez a hír kacsa. Az áruházlánc legalábbis cáfolta. De ez még nem jelenti azt, hogy ne lennének létszámgondok. Nemrégiben például a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) vezetője, Sálling József is elmondta lapunknak a Tesco éjszakai műszakjának megszüntetése kapcsán: nemcsak erre az áruházláncra igaz, hanem más kereskedelmi cégekre is, hogy alacsonyak a bérek és nagy a munkaerőhiány (az alacsony bér miatt nehéz embert kapni) és nagyon magas a fluktuáció.

Megfélemlítésről beszélnek, de így is tiltakoznak

http://www.heol.hu/heves/kozelet/megfelemlitesrol-beszelnek-de-igy-is-tiltakoznak-630566

Hét dunántúli és kelet-magyarországi megyére „feketeinges demonstrációt” hirdetett hétfőre a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet.

Több céget kaptak rajta fekete foglalkoztatáson

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tobb_ceget_kaptak_rajta_fekete_foglalkoztatason/2446220/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Csongrád megye – A fejletlenebb megyékben dolgoztatják a legtöbb embert munkaszerződés nélkül: ez derül ki a feketelista.hu elemzéséből.

Dolgozni másképp – Megváltozott képességű emberekért

http://zaol.hu/zalaegerszeg/dolgozni-maskepp-1727872

Az egyik érelődőnek kétoldali csípőprotézis, a másiknak daganatos csonkolásos műtét írta át az életét és munkaképességét. Ám nekik is dolgozni kell a megélhetésért.

Mikor kell munkaköri alkalmassági vizsgálat?

http://munkajog.hu/rovatok/munkahely/mikor-kell-munkakori-alkalmassagi-vizsgalat

A munkáltató alapvető törvényi kötelezettsége az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek biztosítása. Ennek keretei között – egyebek mellett – a munkáltatónak az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit kell biztosítania, a munkavállaló pedig köteles a részére előírt orvosi vizsgálaton részt venni.

Kisgyermekes szülők munkába járásának támogatása

http://blog.abt.hu/berszamfejtes/kisgyermekes-szulok-munkaba-jarasanak-tamogatasa/

Augusztus 1-től a kisgyermekes szülők szempontjából kedvezően változott a munkába járás támogatásáról szóló kormányrendelet.

Hogyan változtatott az ítélkezésen az új Mt.?

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/hogyan-valtoztatott-az-itelkezesen-uj-mt

A munkáltató aláírása nélkül is lehet érvényes a felmondás. A felmondás napja az a nap, amikor a munkavállaló bizonyíthatóan nem vette át a felmondást. Az előző két példát kiragadtuk a Kúria joggyakorlat-elemző csoportjának érdekfeszítő dolgozatából, amely a régi és az új Mt. alapján született bírósági ítéleteket elemezte.

Felmondás: továbbra is nehéz az alkalmatlanság bizonyítása

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/felmondas-tovabbra-is-nehez-az-alkalmatlansag-bizonyitasa

Nem változtatott érdemben a felmondások jogszerűségének megítélése a bírói gyakorlatban az új Mt. hatályba lépése óta – ezt állapította meg a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja. Az átszervezés fogalma továbbra is bizonytalan, viszont bizonyos, hogy azok célszerűsége nem vitatható. A kiváló munkavégzés nem zárja ki a minőségi cserét. Csupán az elvárt teljesítmény elmaradásáért nem lehet felmondani. Folytatjuk a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja érdekfeszítő dolgozatának ismertetését.

 


KÖZÉLET

 

Rogánnak csak egy feladata lesz: Orbán maximális kiszolgálása

http://propeller.hu/itthon/3156336-rogannak-csak-egy-uj-feladata-lesz

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nem egy szakminisztérium, hanem a kormányfő munkáját segítő kormányzati szerv, “elsődleges dolga az, amit a miniszterelnök feladatként meghatároz” – nyilatkozta Rogán Antal az MTI-nek.

Kormányátalakítás: Czomba várhatóan marad, Glattfelder megy

http://hvg.hu/itthon/20150922_kormanyatalakitas_czomba_varhatoan_marad?s=hk

Posztján marad a nemzetgazdasági tárcánál Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, távozik viszont Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár, korábbi EP-képviselő – értesült a hvg.hu. Tállai András államtitkárként felügyeli majd a NAV-ot. A kormány átalakításával kapcsolatos hírek hetekkel korábban felröppentek, és egy-két konkrétumot eddig is tudni lehetett már.

Balról és jobbról is kap a kormány a bérplafon eltörléséért

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/balrol-es-jobbrol-is-biralja-az-ellenzek-a-kormanyt-a-berplafon-eltorleseert-1305513

A példátlanul alacsony inflációval magyarázza az állami cégvezetők példátlanul magas fizetésemelését a Fidesz rezsibiztosa. Németh Szilárd hivatkozott még az alacsony inflációval egyébként összefüggő reálbér-emelkedésre és a javuló gazdasági mutatókra is. A Jobbik arra emlékeztet, hogy 2010-ben a Fidesz még büntetőadót vetett ki a kormánypártok által pofátlanul magasnak minősített állami végkielégítésekre. A szocialisták pedig kiszámolták, hogy egy szociális munkás 70 év alatt keres annyit, mint a legjobban fizetett állami menedzserek 1 év alatt.


GAZDASÁG

 

Változik a CSOK: októbertől hasznos terület a gardrób is

http://kamaraonline.hu/cikk/valtozik-a-csok-oktobertol-hasznos-terulet-a-gardrob-is

Október elejétől átalakul a nemrég megújított szocpolra vonatkozó szabályozás. Módosították, illetve a korábbinál pontosabban határozták meg például a hasznos alapterületbe számító helyiségeket, az összkomforthoz pedig előírták a központi fűtést – írja az enpenzem.hu.

Ennyi lesz a nyugdíja

http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/ennyi-lesz-a-nyugdija

Nyugdíjkalkulátor érhető el az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján.

Új áruházlánc terjeszkedik Magyarországon

http://www.origo.hu/gazdasag/20150921-momax-megnyilik-budapest.html

Hamarosan megnyílik az első olyan Mömax-áruház, ami egy korábbi Baumax helyére települ. A legnagyobb eladótérrel rendelkező üzlet a III. kerületben még az év vége előtt kinyithat. 

Nyaralni volt már? Pénze honnan volt rá?

http://hvg.hu/gazdasag/20150922_Nyaralni_volt_mar_Penze_honnan_volt_ra?s=hk

A magyarok leginkább pénzügyi okokból nem mentek nyaralni, a magasabb jövedelemmel rendelkező munkavállalók nagyrésze pedig azért, mert nem volt rá idejük.

 


EGYÉB

 

Apa nevel, anya pénzt keres külföldön

http://hvg.hu/vallalat_vezeto/20150922_Apa_itt_marad_anya_kimegy_o_lesz_a_csalad?s=hk

Egy munkaerő-közvetítő cég kifejezetten Skandináviába visz ki szakképzett ápolókat, akik sokszor csak 3 év rutinnal tízszer annyit keresnek – akár nettó egymillió forintot is -, mint itthon egy 30 év tapasztalattal bíró kolléga. Ráadásul mindezt könnyebb munkával. Ügyfeleik leginkább középkorú ápolók, mert a fiatalok a brit, a német és az osztrák kórházakba mennek. Tény, vannak azért kötöttségek is, ami egyeseket elgondolkodtathat.

„A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” országos fotópályázat – Szeptember 25-ig lehet még beküldeni a pályázatokat

http://www.jogiforum.hu/hirek/34445?utm_source=jfhl&utm_medium=email&utm_campaign=201538

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Fejlesztés Európai Éve keretében a Visegrádi Négyekkel együttműködve, a Külgazdasági és Külügyminisztérium költségvállalásával kiírja „A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” című országos fotópályázatot.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a