Cikkajánló – 2015. szeptember 22.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A KKDSZ tiltakozik a levéltári törvény szakmailag indokolatlan módosítása ellen

http://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/1203-a-kkdsz-tiltakozik-a-leveltari-torveny-szakmailag-indokolatlan-modositasa-ellen

Az ágazati reprezentativitással bíró Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete tiltakozik a T/6129. számú törvényjavaslat beterjesztése ellen, melynek értelmében a Magyar Nemzeti Levéltár jelenlegi illetékességébe tartozó kárpótlási iratanyag őrzésére külön szaklevéltárat alapítanának! Az új szaklevéltárat egy kutatóintézet, a VERITAS INTÉZET szervezetén belül hoznák létre! Ez a törvényjavaslat előzetes egyeztetés nélkül, az általa képviselt ágazatok költségvetési érdekeit figyelmen kívül hagyva készült el!

Kapcsolódó hír: http://nepszava.hu/cikk/1070647-tovabb-novelnek-a-veritast/

Lépésről lépésre halad az Ágazati Kollektív Szerződés tárgyalása

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/lepesrol-lepesre-halad-az-agazati-kollektiv-szerzodes-targyalasa

Szeptember 18-án folytatódtak a tárgyalások az Egészségügyért Felelős Államtitkárság és az ágazati reprezentatív szakszervezetek, valamint a kamarák között az Ágazati Kollektív Szerződésről.

Kapcsolódó hír: http://orientpress.hu/148394

„Ordító forráshiány és kritikus bérek” az egészségügyben

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/1204-ordito-forrashiany-es-kritikus-berek-az-egeszsegugyben

Tudomásul kell venni: ahhoz, hogy jobban működjenek a kórházak, több pénzre van szükség – mondta a Magyar Hírlapnak Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, akivel Zombor Gábor intézkedéseiről is beszélgettünk. Úgy fogalmazott, a volt egészségügyi államtitkár legnagyobb gesztusa az volt, amikor a két nagy ágazati demonstráció idején oda tudott állni nehéz helyzetben lévő kollégái mellé.

Romlott a foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben

http://szakszervezetek.hu/hirek/1197-romlott-a-foglalkoztatasi-szandek-az-iparban-es-a-kereskedelemben

Szeptemberben idei csúcsára ért a GKI-Erste konjunktúra-index szezonálisan megtisztított értéke, a mögöttes folyamat azonban kettős: az üzleti várakozások idei csúcsukra kerültek, a fogyasztóiak viszont kétéves mélypontjukra estek – közölte az Európai Unió támogatásával végzett felmérésének eredményeit a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Aggódtak a módszer miatt, kirúgták a mentőorvosokat

http://nol.hu/belfold/aggodo-mentosoket-rugtak-ki-az-omsz-tol-1564513

Az ÁNTSZ vizsgálatot folytat a mentőszolgálatnak a mesterséges légútbiztosítás (RSI) alkalmazását kötelezően előíró eljárásrendje ügyében – tudta meg a Népszabadság. A módszert bíráló mentősök közül kettőt időközben elbocsátottak.

Több száz millióra perlik a sofőrjei a BKV-t

http://estiujsag.hu/gazdasag/tobb-szaz-milliora-perlik-a-soforjei-a-bkv-t

Újabb botrány kezd kibontakozni a BKV-nál. Ezúttal a sofőrök indítanak pert elmaradt jussuk miatt, amely összességében a háromszázmillió forintot is elérheti. A buszvezetők az első ajtós jegyellenőrzésért járó bérkiegészítés elfelejtették megkapni.

Tesco: elvándorlás és titok

http://24.hu/fn/gazdasag/2015/09/22/tesco-elvandorlas-es-titok/

A magyarországi Tesco áruházakban a dolgozók többsége anyagi vagy életszervezési okból vállalt éjszakai műszakot. Annak októberi megszüntetése miatt ők kiléphetnek – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke a Magyar Időknek.

Férfiak40: Elfújta az alkotmányos szél

http://www.vg.hu/velemeny/ferfiak40-elfujta-az-alkotmanyos-szel-457852

Az Alkotmánybíróság 2015. szeptember 15-én elkaszálta a Kúria végzését. A Kúria korábban lehetővé tette a férfiak kedvezményes nyugdíjára vonatkozó népszavazási kezdeményezést, az AB határozatával azonban a népszavazás nem tartható meg, így az erre irányuló aláírásgyűjtés is okafogyottá vált. Noha az indoklás még nem jelent meg, a döntés alkotmányjogi indokát Magyarország Alaptörvénye XIX. cikkének (4) bekezdése szolgáltathatta, amelynek zárómondata szerint törvény az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapíthatja.

Mórahalmon, Makón folytatódik a munkaügyi road-show

http://promenad.hu/cikk/morahalmon-makon-folytatodik-a-munkaugyi-road-show-158340

A héten a harmadik és a negyedik állomásához érkezik a Mi fán terem? című előadássorozat. A szegedi, csongrádi és kisteleki fórum iránti érdeklődés meghaladta a várakozásokat, hiszen összesen 120 olyan vállalkozás képviseltette magát a programokon, amelyek érdeklődnek az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai iránt.

Tervezze meg a nyugdíjba menetelt!

http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/tervezze-meg-nyugdijba-menetelt

A nyugdíjbavonulás kiemelkedő jelentőségű és fontosságú valamennyiünk életében. Jól érzékelhető ez a tény abból is, hogy az érintett személyek a nyugdíjigény benyújtásakor, de már ennek előkészülete során is nagy számban keresik fel a nyugdíj ügyfélszolgálatokat személyes konzultációra.

Randstad: nagy a verseny a tehetséges munkaerőért

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/randstad-nagy-a-verseny-a-tehetseges-munkaeroert

A tehetséges munkaerő kivándorlása komoly feszültségeket okoz a hazai munkaerőpiacon – vélekedik közleményében a Randstad.

Felkészítené a gyereket a jövő legfontosabb szakmájára? Adja neki ezt az ingyenes játékot

http://hvg.hu/tudomany/20150921_programozasi_kepessegek_tanulasa_the_foos#rss

Már ma is az egyik legkeresettebb szakma a programozó, az ehhez szükséges gondolkodás pedig a jövő legfontosabb képessége lehet. A gyerekeknél ezt alapozza meg könnyedén ez az ingyenes játék, amit a szülőknek kifejezetten ajánlott letölteni és odaadni gyermeküknek.

 


KÖZÉLET

 

Giró-Szász távozik, L. Simon nem lesz miniszterhelyettes

http://nol.hu/belfold/giro-szasz-tavozik-l-simon-nem-lesz-miniszterhelyettes-1564603

Orbán Viktor ma dönt a kormányátalakításról, legalábbis az államtitkári kar szintjén – tudtuk meg. Ami bizonyos, távozik Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, a Lázár János által vezetett Miniszterelnökségen pedig L. Simon László államtitkár sem lesz miniszterhelyettes.

Szijjártó ámokdiplomáciája most a horvát kormányfőt hazugozza

http://nol.hu/belfold/szijjarto-amokdiplomaciaja-most-a-horvat-kormanyfot-hazugozza-1564619

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden visszautasította a horvát miniszterelnök nyilatkozatát, amelyben Magyarországot bírálta.

Az ENSZ-főtitkárnak nem tetszik a menekültek kriminalizálása

http://nol.hu/kulfold/az-ensz-fotitkarnak-nem-tetszik-a-menekultek-kriminalizalasa-1564541

Ban Ki Mun közleményében – amelyet az EU keddi miniszteri szintű tanácskozását és a szerdai csúcstalálkozóját megelőzően tett közzé – „rendkívüli aggodalmának” adott hangot a migránsok és menekültek európai helyzetének romlása miatt.


GAZDASÁG

 

Nyilvánosságra hozta a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégek listáját a NAV

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/1202-nyilvanossagra-hozta-a-be-nem-jelentett-alkalmazottat-foglalkoztato-cegek-listajat-a-nav

Az adóhatóság a honlapján folyamatosan nyilvánosságra hozza azoknak az adózóknak a nevét, székhelyét, adószámát, akik nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek – derül ki a NAV honlapján megjelent közleményből. 

Ezért emelik az állami cégek vezetőinek bérét

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezert_emelik_az_allami_cegek_vezetoinek_beret.603415.html

Az állami cégvezetők bérének emelése és a kivándorlás is téma volt ma az Országgyűlésben az azonnali képviselői kérdések között. Schmuck Erzsébet LMP-s képviselő azt vetette fel, hogy a Fidesz ellenzékben még az állami vezetők fizetésének csökkentését szorgalmazta, most viszont emelésre készül, lehetővé teszik, hogy akár bruttó 5 millió forintot is keressen egy vezető és prémiumot kapjon. Szóvá tette, hogy mindeközben a közszféra illetményei nem emelkednek, nő a szakadék a bérek között. Azt kérdezte, miért nem a létminimum alatt keresőknél kezdik az emelést.


EGYÉB

 

Ettől változhat meg a közlekedés: új szabályokra kell figyelni

http://www.femina.hu/hirhatter/jon_a_gyorsut

Egy teljesen új úttípust vezetne be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a jövőben. Ezentúl a sztrádán és az autóúton kívül az úgynevezett M gyorsutakon is lehetne gyorsan hajtani. De mégis milyenek lesznek ezek, mi szükség rájuk, és hol jelenhetnek meg?

Rekordhosszúságú tanítási szünet jön: 16 napig lehet otthon lenni

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/9/20/Rekordhosszusagu_tanitasi_szunet_jon_16_nap_91BY4T

Tizenhat napos téli szünet vár decemberben a diákokra és a tanárokra – igaz, december 24-ét le kell majd dolgozni.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a