Cikkajánló – 2015. szeptember 21.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Ilyen se volt még Magyarországon – így szakadt ketté az ország

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ilyen_se_volt_meg_magyarorszagon_igy_szakadt_kette_az_orszag.603089.html

Immár minden megyében legalább minden második munkakorú magyar dolgozik, viszont átlag feletti fizetést csak Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében vihetnek haza a dolgozók – derül ki a KSH friss, Fókuszban a megyék – 2015. I. félév elnevezésű kiadványából.

Tovább nőhet a reálbér

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/tovabb_nohet_a_realber.603300.html

Idén 4 százalék közeli átlagos bérnövekedés és a várhatóan 0,2 százalékos infláció hatására 3,6 százalékkal nőhetnek a reálbérek – véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Jövőre szintén 4 százalékos bruttó bérnövekedésre számít, ami az adóváltozások miatt 5,5 százalékos nettó bérnövekedést eredményezhet, így a jövőre várt 2,4 százalékos infláció mellett 3 százalékkal emelkedhet a nettó reálbér.

Durván lassítja a fuvarozókat a menekültválság

http://gazdasagiradio.hu/cimlap/durvan-lassitja-a-fuvarozokat-a-menekultvalsag-4970

Jelentősen lassulhat egy-egy fuvar a menekültválság miatt visszaállított határellenőrzések nyomán –mondta a Teherszállítók Európai Szakszervezetének elnöke.

Béremelésért tüntettek

http://tv2.hu/musoraink/tenyek/186641_beremelesert-tuntettek.html

Csaknem ezer egészségügyi dolgozó vállalt már munkát külföldön ebben az évben. Az elmúlt nyolc évben mindig többen mentek el, mint ahányan az egyetemeken végeztek. Ajkán egészségügyi dolgozók tüntettek az elvándorlás miatt, amit szerintük csak jelentős béremeléssel lehetne megállítani. Az egészségügyi helyettes államtitkár szerint a kormány intézkedései megfordítják majd a trendet, az ellenzék szerint viszont nincsenek intézkedések.

Ennyivel drágult az olcsó magyar munka – több a betöltetlen állás

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ennyivel_dragult_az_olcso_magyar_munka_tobb_a_betoltetlen_allas.603175.html

Az EU-átlag felett nőtt Magyarországon az egy ledolgozott munkaórára jutó, amúgy az uniós átlag harmadát sem elérő munkaerőköltség, miközben a betöltetlen állások aránya az európai trenddel összhangban emelkedett.

Javaslat a tartós munkanélküliség megoldására – Az Európai Bizottság iránymutatásai a munkaerőpiaci visszalépésre

http://www.jogiforum.hu/hirek/34436

Az Európai Bizottság közzétett javaslata alapján a tagállamok iránymutatásokat kapnának ahhoz, hogy miként tudják hatékonyabban segíteni a tartósan munkanélküli személyeket a munka világába való visszatérésben.

Börtönbe vonulhat a fekete ruhás nővér

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/1175-bortonbe-vonulhat-a-fekete-ruhas-nover

Kézhez kapták Sándor Mária és társai azokat a hatósági határozatokat, amelyekben pénzbírsággal sújtják őket az Erzsébet-híd két héttel ezelőtti lezárása miatt. A fekete ruhás ápolónőként ismertté vált asszony elmondta az atv.hu-nak, hogy nem hajlandó fizetni, ezért inkább leüli a rá kiszabott büntetést.

Ezért lesznek hétfőn feketében a buszsofőrök

http://24.hu/kozelet/2015/09/19/ezert-lesznek-hetfon-feketeben-a-buszsoforok/

Demonstrálnak hétfőn az autóbuszvezetők és a karbantartók a volt Volán-társaságoknál – közölte a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. Ez nem jelent fennakadást a közlekedésben, mindössze annyit, hogy fekete pólóban vagy fekete ingben fognak dolgozni, hogy felhívják a figyelmet az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségének bérfelzárkóztatási programjára.

A nemek közötti béregyenlőségért indítottak harcot a szakszervezetek

http://szakszervezetek.hu/8-kiemelt-hirek/1164-a-nemek-kozotti-beregyenlosegert-inditottak-harcot-a-szakszervezetek-2

Elfogadhatatlannak tartják a szakszervezetek a férfiak és a nők bérezése közötti indokolatlan különbséget. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint harcot kell indítani az egyenlő bánásmód elvének érvényesüléséért a bérekben is. A Munkástanácsok Országos Szövetsége már megtette az első lépést: aláírásgyűjtést indított a nemek közötti béregyenlőség eléréséért. Kordás Lászlótól és Palkovics Imrétől, a két konföderáció elnökétől azt kérdeztük, mit tehetnek az érdekvédelmi szervezetek a béraránytalanságok csökkentése, illetve megszüntetése érdekében.

Nagy zűrök az óvodákban! Miért jutnak odáig, hogy inkább lemondanak a fizetésemelésről?

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/nagy_zurok_az_ovodakban_miert_jutnak_odaig_hogy_inkabb_lemondanak_a_fizetesemelesrol

“Félő, hogy egyszer csak már nem lesz kit minősíteni.” – “”Az idősek nagy része inkább lemond a fizetés emeléséről.” – “Óvónők az idegösszeomlás szélén” címmel írt cikket az óvódákban forrósodó helyzetről a friss Vasárnapi Hírekben munkatársunk, Szabó Kata.

Nem megy el a kerekasztalra a Nemzeti Pedagógus Kar

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=191338

A Nemzeti Pedagógus Kar kivételével minden szakmai érdekvédelmi szervezett részt vesz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által kezdeményezett oktatáspolitikai kerekasztalon.

Tömeges kirúgás lehet a nagy rezsicsökkentésből

http://nol.hu/gazdasag/olcso-viznek-hig-a-leve-1564019

Létszámleépítés és bércsökkentés fenyegeti a regionális vízművek dolgozóit, miután a rezsicsökkentés és közműadó veszteségessé tette ezeket az állami cégeket.

Sofőröké a jövő a munkaerőpiacon

http://www.hrportal.hu/c/soforoke-a-jovo-a-munkaeropiacon-20150921.html

Mintegy ötmilliárd forintos európai uniós és hazai forrásból csaknem hatezer ember gépjárművezető-képzését finanszírozza a kormány – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szombaton az ötvenéves Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) jubileumi konferenciáján Balatonvilágoson.

Szakszervezeti gyűlés miatt nem jutottak be turisták ezrei a Colosseumba

http://www.estihirlap.hu/kultura/2015/09/18/szakszervezeti-gyules-miatt-nem-jutottak-be-turistak-ezrei-a-colosseumba

Szakszervezeti gyűlés miatt péntek délelőtt turisták ezrei nem tudtak bejutni a Colosseumba. Az olasz belügyminiszter határozott lépéseket ígért, hogy ez többé ne fordulhasson elő.

Indul a hivatásossofőr-képzés

http://www.hirado.hu/2015/09/19/indul-a-hivatasossofor-kepzes/

Mintegy ötmilliárd forintos európai uniós és hazai forrásból csaknem hatezer ember gépjárművezető-képzését finanszírozza a kormány – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szombaton az ötvenéves Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) jubileumi konferenciáján

Nyugdíj: megvásárolható-e a 40 évből hiányzó szolgálati idő?

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nyugdij_megvasarolhatoe_a_40_evbol_hianyzo__PTYYQR#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Olvasónknak öt éve hiányzik a 40 év jogosultsági időből, amely alapján nyugdíjba mehetne. Vásárolhat-e szolgálati időt? Kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Jó hír azoknak, akik OKJ-s tanfolyamra mennének

http://mfor.hu/cikkek/makro/Jo_hir_azoknak__akik_OKJ_s_tanfolyamra_mennenek.html

Szeptembertől még többen kaptak esélyt arra, hogy piacképes végzettséget szerezzenek – a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára ezzel kapcsolatban elmondta: az állam már nemcsak egy, hanem két OKJ-s szakma megszerzését is támogatja, ha a tanulmányokat az iskolarendszerben végzi a tanuló.

A háztartási munka adózási szabályai

http://szakszervezetek.hu/hirek/1140-a-haztartasi-munka-adozasi-szabalyai

Egy meglehetősen gyakori foglalkoztatási forma, a háztartási munka szabályait foglalja össze írásában az Adózásról érthetően blog. Ebben a takarítási, kertészeti munkát ellátó személyek, bébiszitterek, idősgondozók, illetve a korrepetálást vállaló magántanárok, nyelvtanárok és az őket foglalkoztató családok lehetnek érintettek.

Formális végzettség: országosan félig megfelelt

http://www.vg.hu/velemeny/formalis-vegzettseg-orszagosan-felig-megfelelt-457684

Szaporább-e a munka, ha minden suszter megmarad a kaptafánál? A biztosítási ügynökként talpaló pedagógus vagy a mérnökből lett zenész, a fitneszguruvá előlépett egykori rendőr vagy a végzett pszichológusból lett fényképész példáiból sejthető, hogy az iskolai végzettség és a tényleges munkavégzés jellege nem feltétlenül van összhangban. Kivételt jelentenek azok a foglalkozások, amelyeknél a jogszabályok előírják a szakmai felkészültséget (ilyenek a bírák vagy az orvosok).

Felmondás próbaidő alatt: vannak-e védett személyek?

http://adozona.hu/munkajog/Felmondas_probaido_alatt_vannake_vedett_sze_Z5RTVC.aspx#rss

A munkavállaló munkahelyi balesetet szenvedett próbaidő alatt, beleszámít-e a próbaidőbe a táppénzen töltött idő – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.


KÖZÉLET

 

Mintegy 500 behívóparancsot küldtek ki – Őket hívják be

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mintegy_500_behivoparancsot_kuldtek_ki_oket_hivjak_be.603346.html

Többségében olyan önkéntes műveleti tartalékost hívnak most be, akik korábban a Magyar Honvédségben teljesítettek katonai szolgálatot – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI megkeresésére azt követően, hogy a tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását.

Kósa: a schengeni rendszer megbukott

http://orientpress.hu/148341

A törvénytisztelő, adófizető polgárok életét keserítik meg a bevándorlók minden nap, hiszen a határlezárások miatt az ingázók nem tudnak eljutni munkahelyükre, és az áruforgalom is nehézkessé válik a határokon – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Előzetes: Regisztráció nélkül utazhatnak át az országon a menekültek

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/elozetes-regisztracio-nelkul-utazhatnak-at-az-orszagon-a-menekultek

A horvát határról ugyanis úgy érkeznek a vonatok Hegyeshalomra, hogy nem érintenek egyetlen regisztrációs pontot sem. Ezt a kormányszóvivő is elismerte Híradónknak. Szerinte a magyar és a horvát hatóságok munkája között az a különbség, hogy nálunk legalább a szándék megvan, hogy mindenkit ellenőrizzenek. A menekültválság legfrissebb hírei hat órakor az RTL Híradóban.

Economist: Magyarországnak szüksége lenne a menekültekre

http://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/economist-magyarorszagnak-szuksege-lenne-a-menekultekre-1305107

Kelet-Európának szüksége van a bevándorlókra az Economist írása szerint. A lapban közölt grafikonok alapján Magyarországnak kellene leginkább a friss munkaerő. A vizsgált országok közül az előrejelzések alapján ugyanis nálunk fog az elkövetkező húsz évben a legjobban csökkenni a lakosság száma, ezért a lap szerint Magyarország a migránsok elutasításával szembe megy minden gazdasági logikával. A szerző azt írja: általánosan elfogadott tény, hogy a szírek magasan képzettek, és sokan a Szovjetunió idején szert tettek az orosz nyelvtudásra is.

Újabb európai ország kerülhet nagy bajba

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ujabb_europai_orszag_kerulhet_nagy_bajba.603236.html

Országos sztrájkot hirdettek a finn szakszervezetek a kormány reformintézkedései ellen. A május óta regnáló kabinet csökkenteni akarja a béreket, hogy javítsa a recesszióval küszködő gazdaság versenyképességét. Hasonlót élt át az ország az 1990-es években.

Vasárnapi munkavégzés: a Kúria vizsgálja a népszavazási kezdeményezéseket

http://adozona.hu/altalanos/Vasarnapi_munkavegzes_a_Kuria_vizsgalja_a_n_5T14D5#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Előzőleg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megtagadta három magánszemély három népszavazási kezdeményezéséhez szükséges aláírásgyűjtést. A kezdeményezések közül az egyik a vasárnapi munkavégzés kiskereskedelmi szektorra vonatkozó tilalmáról szóló törvény megsemmisítésére, a másik arra vonatkozott, hogy a vasárnap mindenki számára legyen pihenőnap és egyetlen üzlet se tarthasson nyitva, a harmadik pedig arra, hogy törvény ne korlátozhassa a kiskereskedelemmel foglalkozó üzletek nyitva tartását.

 


GAZDASÁG

 

Rossz hírek jöttek: félti a munkahelyét és nem akar többet költeni a magyar

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/rossz_hirek_jottek_felti_a_munkahelyet_es_nem_akar_tobbet_kolteni_a_magyar.603372.html

Szeptemberben idei csúcsára ért a GKI-Erste konjunktúra-index értéke, de az optimizmus mértéke kissé elmaradt a tavaly év végitől. Miközben az üzleti várakozások idei csúcsukra kerültek, a fogyasztóiak kétéves mélypontjukra estek.

Felcsillant a remény az építőiparban?

http://www.napi.hu/ingatlan/felcsillant_a_remeny_az_epitoiparban.603304.html

Szeptemberben csaknem 6 százalékponttal javult a GKI építőipari bizalmi index, a piaci szereplők kilátásait egyetlen számba sűrítő mutató értéke. Az előző három havi termelést, a rendelésállományt és a várható foglalkoztatást is pozitívabban értékelték a cégek, a magyar gazdaság jövőjét illetően azonban továbbra is a pesszimisták vannak enyhe többségben – derül ki a GKI legújabb elemzéséből.

Rosszak a hazai fizetések? Ez még semmi, nézd meg, mit tartogat a jövő

http://www.femina.hu/hirhatter/nyugdij_alacsony_fizetes

Elkeserítő adatokat mutat egy új felmérés arról, hogy mennyi nyugdíjra számíthatnak azok, akik már közelítenek a korhatárhoz. De mi lesz azokkal, akik még csak most kezdik aktív éveiket?

Jövedelem letiltása: Miből és mennyit vehetnek el?

http://www.bankmonitor.hu/cikk/jovedelem-letiltasa-mibol-es-mennyit-vehetnek-el.htm

Számtalan olvasói kérdést, megkeresést kapunk a jövedelem letiltásával, inkasszóval kapcsolatban. Sajnos rengeteg embert érint a kérdés. Ezért ismét a téma mélyére néztünk! Ki, miért és mennyit vehet el a pénzünkből? Védekezhetünk-e ellene valahogy? A leggyakoribb kérdésekre is választ adunk.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az