Cikkajánló – 2015. szeptember 18.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Önállóan védik érdekeiket a közszférások

http://magyarhirlap.hu/cikk/35642/Onalloan_vedik_erdekeiket_a_kozszferasok

Amint az tegnap kiderült: a közszféra dolgozóit tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) kiválik a Magyar Szakszervezeti Szövetségből (MASZSZ). A döntést azzal indokolták, hogy „a jelenlegi jogszabályi környezetben és országos érdekegyeztetési viszonyok között a közszolgála­tok eltérő helyzete a teljes fúziót nem teszi indokolttá, az önálló jogi személyiségű konföderációként való részvétel egy másik konföderációban viszont tisztázhatatlan ellentmondásokat teremt és ezért hosszú távon fenntarthatatlan”.

Kapcsolódó hírek: http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/kisebb-lett-a-maszsz

http://inforadio.hu/hirek/belfold/kilepett-a-kozszolgalati-dolgozok-szakszervezete-a-maszsz-bol-758341

https://www.profession.hu/cikk/20150917/kilep-a-szuperszakszervezetbol-az-egyik-tag/5817

http://www.hrportal.hu/hr/a-kozszfera-szakszervezetei-kileptek-a-szakszervezetek-egyuttmukodesebol-20150917.html

Voltak rendőrök, akik huszonhét órát töltöttek folyamatos szolgálatban

http://promenad.hu/cikk/voltak-rendorok-akik-huszonhet-orat-toltottek-folyamatos-szolgalatban-158205

A migrációs helyzet miatt a szerb határra vezényelt rendőrök bizony komoly ellátási és logisztikai problémákkal is szembesülnek, arról nem is beszélve, mit élnek át lelkileg. Érdekvédő szakszervezetük szerint nem minden olyan rózsás, mint azt a rendőri vezetők állítják.

Fizetett a Klik a nevelő-oktató munkát segítőknek, technikai dolgozóknak

http://www.hirado.hu/2015/09/17/fizetett-a-klik-a-nevelo-oktato-munkat-segitoknek-technikai-dolgozoknak/?source=hirkereso

Több mint 550 millió forintot fizettek ki a nevelő-oktató munkát segítőknek és technikai dolgozóknak a pedagógusok sztrájkbizottsága és az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkársága megállapodása alapján. A tankerületek jelzése alapján szeptember 14-ig 14 567 dolgozónak fizettek – közölte az államtitkárság.

Kapcsolódó hír:

http://www.ma.hu/belfold/260927/Tobb_mint_550_millio_forintot_fizettek_ki_a_nevelooktato_munkat_segitoknek_technikai_dolgozoknak?place=srss

Egyszerre kegyetlen és gáláns a kormány a nyugdíjasokkal

http://szakszervezetek.hu/hirek/1110-egyszerre-kegyetlen-es-galans-a-kormany-a-nyugdijasokkal

Az Alkotmánybíróság kedden úgy döntött, hogy alkotmányellenes a Kúriának az a végzése, amely lehetővé tette, hogy népszavazást lehessen kezdeményezni (a nőkhöz hasonlóan) a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról. A népszavazás kezdeményezői megdöbbentőnek találták az AB elutasító döntését, a kezdeményezést támogató MSZP szerint olyan, mintha a Fidesz pártjogászai döntöttek volna, a szintén férfi 40-et pártoló Jobbik nem mond le arról, hogy a férfiak is 40 év munkaviszony után elmehessenek nyugdíjba, a Fidesz pedig ismét kijelentette, nyugdíjcsökkenést okozhat a szocialisták és a Jobbik ötlete. (A népszavazást egyébként nem a két párt kezdeményezte, hanem a Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselője, Bodnár József) – írja a 24.hu.

Milliós számlák és luxuskiadások a szakszervezetnél

http://rtl.hu/rtlklub/hazonkivul/millios-szamlak-es-luxuskiadasok-a-szakszervezetnel

Vezetőváltás, és kiborulnak a csontvázak a szekrényből. Ez történt az egyik legnagyobb vasutas szakszervezetnél a VDSZSZ-nél is. Gaskó Istvánt nem választották újra. És fény derült urizáló életmódjára. A szakszervezet pénzéből luxusszállodákban szállt meg, 170 ezer forintot költött elegáns étteremben, ahová még virágcsokrot is rendelt, meg tüzijátékot. Volt, hogy naponta háromszor is tankolt. Luxusautóval járt, amit ugyancsak a szakszervezet vett.  Most 4 ügyben is nyomoz a rendőrség . De hogy nem derült mindez ki eddig? Ezt is megkérdeztük.

Kapcsolódó hír: http://hvg.hu/itthon/20150918_Blikk_Fideszes_allami_vezeto_nejet_szeret?s=hk

Eldőlhet lesz-e sztrájk

http://www.somogytv.hu/cikkek/110505

Hétfőn egyeztetnek a szakszervezetek a fejlesztési minisztériummal a vízszolgáltatóknál állítólagosan tervezett elbocsátásokról – értesült a Somogy Televízió. A vízszolgáltatók szakszervezete szerint ugyanis a tulajdonos reorganizációs terve közel félezer ember elbocsátását jelent. Vízügy Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége a héten már bejelentette a sztrájkbizottság felállítását.

Négyszázezer munkavállaló feketén dolgozik

http://szakszervezetek.hu/hirek/1124-negyszazezer-munkavallalo-feketen-dolgozik

A munkaügyi ellenőrzések tanúsága szerint az elmúlt három esztendőben – 2012 és 2014 között – mintegy 70 százalékkal nőtt azoknak az ellenőrzött cégeknek az aránya, amelyek be nem jelentett dolgozókat foglalkoztattak.

Juttatások, amelyekre ritkán gondol egy munkáltató

http://szakszervezetek.hu/hirek/1121-juttatasok-amelyekre-ritkan-gondol-egy-munkaltato

Amikor juttatásokról beszélünk, sokszor az étkezési utalvány, az üdülés biztosítása, a bérlet térítése, és ehhez hasonlók jutnak a szakemberek eszébe. A munkáltatói célokat támogató juttatási paletta azonban ennél sokkal szélesebb lehet. Néha a munkavállalói igények, néha egy-egy jó ötlet eredményez olyan hatásos ösztönző elemet, amely messze túlhaladja a munkáltatók, illetve a munkavállalók korábbi elvárásait. A Personal Hungary programjából természetesen nem maradhatnak ki a már bizonyított ötletek, pilotok. A cikkben szereplő három szakemberrel személyesen is találkozhatnak a november 11-12-i rendezvény résztvevői.

Porondon a közfoglalkoztatás

http://hir6.hu/cikk/114024/porondon_a_kozfoglalkoztatas

A Békés Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya immár harmadik alkalommal rendezte meg a Békés megyei közfoglalkoztatási kiállítást. A békéscsabai Szent István téren szervezett, nagyszabású csütörtöki esemény keretében közel 60 Békés megyei önkormányzat mutathatta meg közfoglalkoztatási programjainak eredményeit.

Hiánycikk az infokomos szakember is

http://profit7.hu/hirek/hianycikk-az-infokomos-szakember-is

Munkaerőhiányt jeleznek az infokommunikációs szektorban, pedig az itteni cégek egyre több támogatásban részesülnek kapacitásuk növeléséhez, és a fizetések is az élmezőnyben vannak. Ez ugyanakkor az egyik legdinamikusabban bővülő exportágazatunk.

Karrier és család

http://szakszervezetek.hu/hirek/1125-karrier-es-csalad

A mai világban a nők kettős értékrend szorításában élnek: egyrészt szeretnének megfelelni konzervatív társadalmunk szerepkövetelményeinek, miszerint az a rendes nő, aki időben férjhez megy, időben szül (minimum kettő gyereket) és a karrierjét mindig a családja mögé rendeli. Másrészt mivel hazánkban több a diplomás nő, mint a férfi, a nők a saját elvárásaiknak, vágyaiknak is szeretnének megfelelni, amikor munkaerőként is meg akarják mutatni, mit tudnak – írja a life.hu.

Egészségünket is károsítja a munka-magánélet egyensúly felborulása

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/18300/munka-maganelet-egyensuly-felborulas-kockazata

A munkavállalók 18 százaléka tapasztal problémát a munka-magánélet egyensúlyának fenntartásában, ami főként a karrierjük közepén lévő, gyermekes férfiakat érinti hátrányosan. Az Eurofound korábbi adatai szerint a férfiak 21 százaléka, a nők 16 százaléka nehezen tudja elkülöníteni a munkaidőt és a társas kapcsolatokat.

Nagyon sok a betöltetlen állás Magyarországon

http://mfor.hu/cikkek/makro/Reg_nem_volt_ilyen_sok_ures_allas_Magyarorszagon.html

2011 óta biztosan nem volt ilyen sok betöltetlen álláshely Magyarországon. Ezzel párhuzamosan pedig a munkanélküliség is folyamatosan csökken, ami azt jelenti, hogy egyre feszesebbé válik a hazai munkaerőpiac.


KÖZÉLET

 

Emmi: hangsúlyos az egészségügyi ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása

http://szakszervezetek.hu/hirek/1130-emmi-hangsulyos-az-egeszsegugyi-agazatban-dolgozok-elet-es-munkakorulmenyeinek-javitasa

A kormány jelentős hangsúlyt fektet az egészségügyi ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítására – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága csütörtöki közleményében az MTI-vel.

Kapcsolódó hír: http://www.ma.hu/belfold/260922/Emmi_fontos_az_egeszsegugy?place=srss

Lázár: a miniszterelnök hétfőn tájékoztatja az érintetteket arról, milyen technikával vesz részt a kormányzati munkában Rogán Antal

http://www.mon.hu/lazar-miniszterelnok-hetfon-tajekoztatja-az-erintetteket-arrol-milyen-technikaval-vesz-reszt-a-kormanyzati-munkaban-rogan-antal/2917634?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Budapest, 2015. szeptember 17., csütörtök (MTI) – A Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn ad arról tájékoztatást az érintetteknek, hogy milyen technikával vesz részt a kormányzati munkában Rogán Antal.

Kapcsolódó hír: http://magyaridok.hu/belfold/a-kormanyfo-hetfon-ad-tajekoztatast-arrol-milyen-technikaval-vesz-reszt-a-kormanyzati-munkaban-rogan-antal-18833/

Aki eddig gyűlölködött, most még jobban gyűlöl, aki érzékeny volt, most lelkesebben segít

http://magyarnarancs.hu/belpol/aki-eddig-gyulolkodott-most-meg-jobban-gyulol-aki-erzekeny-volt-most-lelkesebben-segit-96534

Mit tehet a mostani krízisben egy szervezet, amely 20 éve foglalkozik migránsokkal? A Menedék Egyesület munkatársaival töltöttünk egy napot.


GAZDASÁG

 

Ki nem találná, mennyit keres az átlagmagyar

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ki_nem_talalna_mennyit_keres_az_atlagmagyar.603269.html

A január–júliusi időszakban 3,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva – az emelkedés főképp a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére bevezetett kiegészítő pótléknak köszönhető.

A magyar GDP több mint ötödét teheti ki a feketegazdaság

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_magyar_gdp_tobb_mint_otodet_teheti_ki_a_feketegazdasag.603230.html

Magyarországon a feketegazdaság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 22,1 százalék, ami megfelel a közép-európai országok átlagának – közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis csütörtökön az MTI-vel a Randstad Holding munkaerő-piaci szolgáltató cég friss, mintegy 20 ország adatait tartalmazó felmérésére hivatkozva.

Kapcsolódó hír:

http://adozona.hu/altalanos/Feketefoglalkoztatas_ezek_a_legfertozottebb_CWSV31.aspx#rss

 


EGYÉB

 

Nem kaphatnak büntetést a rendkívüli helyzet miatt

http://mno.hu/ahirtvhirei/nem-kaphatnak-buntetest-a-rendkivuli-helyzet-miatt-1304805

Ma is ellenőrizték az osztrák rendőrök a hegyeshalmi határforgalmat. Komoly torlódás nem alakult ki, ha lépésben is, de folyamatosan tudtak haladni az autók. Megnyitották a régi határt is az egyes főúton, ez az utóbbi napokban teljesen le volt zárva a migránsok miatt. A kiszámíthatatlan helyzet egyébként azokra volt a legnagyobb hatással, akik naponta ingáznak munkájuk miatt a két ország között.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk