Cikkajánló – 2015. szeptember 17.

A SZEF Szövetségi Tanácsa a MASZSZ-ból való kilépés mellett döntött

http://szef.hu/hirek/kozlemeny_MASZSZ_kivalas

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) 2015. szeptember 15.-i Szövetségi Tanács ülése – élve az Alapszabályban foglalt jogával – döntött a SZEF a Magyar Szakszervezeti Szövetségben (MASZSZ) fennálló tagságának ügyében.  A SZEF Szövetségi Tanácsa kinyilvánította, hogy a 2013. december 6 – án alapított, három konföderációból álló Magyar Szakszervezeti Szövetségből 2015. szeptember 16 – i hatállyal kiválik.

Kapcsolódó hír: http://www.origo.hu/gazdasag/20150917-szakszervezet-szef-maszsz.html

http://figyelo.hu/cikkek/423637-kilepett-a-kozszolgalati-dolgozok-szakszervezete-a-maszsz-bol

http://www.stop.hu/belfold/kilepett-a-maszsz-bol-a-kozszolgalati-dolgozok-szakszervezete/1361090/

Tarthatatlan állapotok között dolgoznak a határnál a rendőrök

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150917-065900.mp3

A Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának vendége volt dr. Bárdos Judit BRDSZ főtitkár 2015. szeptember 17-én. Ha lemaradt róla, hallgassa meg a következő linken 16.17 és 24.00 perc között!

Nem lesz népszavazás a nyugdíjról

http://www.atv.hu/videok/video-20150917-nem-lesz-nepszavazas-a-nyugdijrol

Hogyan tovább?! Nem adjuk fel! Folytatjuk! Az ATV Start vendége Kordás László elnök, Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Kapcsolódó hírek: http://nepszava.hu/cikk/1070120/2

http://tv2.hu/musoraink/tenyek/186384_nem-lehet-nepszavazas-a-nyugdijrol.html

Gaskó István állítja, hogy nem csökkent a bizalom

http://magyarhirlap.hu/cikk/35554/Visszaesett_a_fizeto_tagszervezetek_szama_a_Liga_szovetsegnel#sthash.JpPAf6Pl.dpuf

A Liga Szakszervezetek levelet küldött lapunknak – és ezzel párhuzamosan a helyreigazítást követelő írást honlapjára is feltette –, leszögezve, hogy valótlanul állítottuk hétfői cikkünk címében, hogy „Tagdíj- és bizalomvesztés a Ligánál”.

Kollektív szerződés – citromból limonádé

http://www.portfolio.hu/vallalatok/karrier/kollektiv_szerzodes_citrombol_limonade.219660.html

A kollektív szerződés kötésének lehetősége minden munkáltató számára ismert, azonban a vállalatok nem igazán élnek ezzel a lehetőséggel. 2012-es adatok alapján összesen kb. 880-900 ezer munkavállaló dolgozik kollektív szerződés hatálya alatt, ami az érintett munkavállalóknak kevesebb, mint egyharmada.

Átalakítják a felsőoktatási bértáblát

http://www.hrportal.hu/c/atalakitjak-a-felsooktatasi-bertablat-20150916.html

Első lépésként emelkedhetnek az adjunktusi és a tanársegédi bérek, valamint növekedhet az intézmények vállalkozási szabadsága a tervek szerint ősszel az Országgyűlés elé kerülő felsőoktatásitörvény-módosító csomag részeként, mondta Palkovics László, felsőoktatási államtitkár. Ha elfogadják a csomagot januártól emelkedhetnek a bérek.

Mit tehet a munkavállaló munkaidejében a facebookon?

http://www.jogiforum.hu/hirek/34407

Feltöltheti-e a munkavállaló munkaidejében a nyaralásáról készült képeket a  közösségi oldalakra? Megtilthatja-e  a munkáltató hogy a munkavállaló a munkaidejében a  nyaralásról készült képeket  megossza a Facebookon  vagy lájkolja, illetve kommentelje a barátoki képeit? Kommentálhatja-e a Facebookon a munkavállaló a munkáltató tevékenységét?

Bevándorló magyarok: mi vár rájuk Nyugaton?

http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/bevandorlo-magyarok-mi-var-rajuk-nyugaton/

Nem csak a hozzánk érkező menekültek száma nő lendületesen, de azoké a magyar munkavállalóké is, akik inkább határon túl próbálnak szerencsét. De mire számíthatnak hazánk fiai gazdasági bevándorlóként?

Munkaszerződés: sablon helyett legyen inkább egyedi

http://adozona.hu/munkajog/Ezert_fontos_konfekcio_helyett_egyenre_fazo_A7GG4B#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

A munkaszerződésnek a felek megnevezése mellett tartalmaznia kell két mellőzhetetlen elemet: a munkakört és az alapbér mértékét. Ha a munkáltató és munkavállaló egyéb kérdést nem rendeznek, a szerződés akkor is megfelel az Mt. által előírt követelményeknek. Ugyanakkor a törvény adta lehetőségeket (próbaidő kikötése, munkaközi szünet tartamának felemelése, rendkívüli munkáért bérpótlék helyett szabadidő, egybefüggő 14 nap szabadságtól való eltérés stb.) érdemes kihasználni.

Ellenőrök százait veszi fel a BKK

http://www.penzcentrum.hu/karrier/ellenorok_szazait_veszi_fel_a_bkk.1046400.html

Jegyellenőrzési és eseti jelleggel értékcikk-értékesítési, valamint személy- és vagyonvédelmi, illetve értékcikkszállítási biztosításra vonatkozó közbeszerzési pályázatot írt aki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.

Ütős juttatások, amelyekre ritkán gondol egy munkáltató

http://www.portfolio.hu/vallalatok/karrier/utos_juttatasok_amelyekre_ritkan_gondol_egy_munkaltato.219662.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Amikor juttatásokról beszélünk, sokszor az étkezési utalvány, az üdülés biztosítása, a bérlet térítése, és ehhez hasonlók jutnak a szakemberek eszébe. A munkáltatói célokat támogató juttatási paletta azonban ennél sokkal szélesebb lehet. Néha a munkavállalói igények, néha egy-egy jó ötlet eredményez olyan hatásos ösztönző elemet, amely messze túlhaladja a munkáltatók, illetve a munkavállalók korábbi elvárásait. A PersonalHungary programjából természetesen nem maradhatnak ki a már bizonyított ötletek, pilotok. A cikkben szereplő három szakemberrel személyesen is találkozhatnak a november 11-12-i rendezvény résztvevői.

Kimerültek és betegek a munkavállalók

http://www.hrportal.hu/c/kimerultek-es-betegek-a-munkavallalok-20150917.html

Minden harmadik munkavállaló kimerült és 55 százalékuk krónikusan beteg. 2005 és 2013 majdnem feleződött a táppénzen töltött napok száma, ez a trend azonban tavaly megfordult, írja az Életforma.hu.

Az utasítás megtagadása

http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/az-utasitas-megtagadasa

Az utasítás teljesítésétének megtagadásáról csupán egyetlen paragrafus szól a Munka Törvénykönyvében, amely azonban számos kérdést felvet. Következő kétrészes bejegyzésünkben az erre vonatkozó szabályokat elemezzük.

 

 


KÖZÉLET

 

Több önkormányzati cég átvilágítását rendelték el

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/tobb-onkormanyzati-ceg-atvilagitasat-rendeltek-el-629807

Dombóvár |Átvilágítást rendelt el a dombóvári képviselő-testület több önkormányzati gazdasági társaságnál, így a Dombóvári Város- és Lakásgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél is.

 „Az én gyerekemet ugyan nem teszi tönkre a Klik!”

http://hvg.hu/plazs/20150916_Az_en_gyerekemet_ugyan_nem_teszi_tonkre

A magyar iskola egyre kevésbé veszi tudomásul, hogy az elsőbe került gyerekek még most is inkább óvodások, mintsem a tananyag bebiflázására felkészült iskolások. Ahol komolyan gondolják az egész napos iskolát, ott van idő mesére, mozgásra, ismerkedésre, a szorongás csökkentésére, de a legtöbb helyen napi 5-6 órát darálnak le délelőtt az elsősöknek. Egy valami azonban szinte mindenütt ugyanaz: a szülőknek mélyen a pénztárcájukba kellett nyúlniuk szeptember elején. Túlterhelt kisdiákok, anyagi csődöt jelentő tanévkezdés – két hete indult a tanév.

 


GAZDASÁG

 

Miben bízhat a magyar gazdaság?

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/miben-bizhat-a-magyar-gazdasag-58030.html

Az év második felében gyorsulhat, 2015 egészében pedig 3,1 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság. 2016-ban egy átmeneti lassulásra, 2017-ben pedig ismét erősödő gazdasági növekedésre számítanak a TakarékBank elemzői. Az átlagos infláció 2015-ben 0,2 százalék körül várható. Az államháztartási hiány a 2,4 százalékos GDP-arányos terv alatt maradhat, miközben a külső egyensúlyi mutatók a korábban vártnál is erőteljesebben javulnak. A forint a várakozásoknak megfelelően stabil, javulására hosszabb távon lehet számítani.

Kiválóak a német-magyar gazdasági kapcsolatok

http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/kivaloak-a-nemet-magyar-gazdasagi-kapcsolatok

2015. szeptember 16-án Szabó László miniszterhelyettes fogadta a német szövetségi parlament (Bundestag) Michael Stübgen (CDU/CSU) képviselő által vezetett német-magyar baráti képviselőcsoportjának delegációját.

Újabb pofon a vasárnapi zárva tartás ellenzőinek, de…

http://mfor.hu/cikkek/makro/Ujabb_pofon_a_vasarnapi_zarva_tartas_ellenzoinek__de___.html

Számolgattunk a KSH legfrissebb kiskereskedelmi statisztikájával és nagyon úgy tűnik, hogy a vasárnapi zárva tartás ellenzőinek egyik érve, a forgalom visszaesése elvérezni látszik. Azonban van egy faktor, ami módosíthatja még a számokat.

Újabb trükk a boltosoktól, vagy tényleg visszaadják a pénzünk?

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/ujabb_trukk_a_boltosoktol_vagy_tenyleg_visszaadjak_a_penzunk.1046381.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Több reklámban, hirdetésben hallani: “vásárolj nyugodtan, ha nem vagy elégedett, visszakapod a vételárat”.  De mi is pontosan a pénzvisszafizetési garancia? Ez tényleg működik? A Pénzcentrum a témában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot (NFH) kérdezte.

 

 


EGYÉB

 

Kávészünet helyett edzés? Ezért létfontosságú a testmozgás, ha irodai munkát végzel

http://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/fitnesz-alakformalas/kaveszunet-helyett-edzes-ezert-letfontossagu-a-testmozgas-ha-irodai-munkat-vegzel/121842

Nem jut időd heti egy-két edzésnél többre, sőt, örülsz, ha egyáltalán be tudod szorítani a napirendedbe a sportolást? Akkor nem árt, ha a munkahelyeden is jobban figyelsz, hiszen valószínuÌ‹leg ott ér a legtöbb stressz, ráadásul a napod nagy részét az irodában töltöd. Éppen ezért fontos, hogy ideális környezetet alakíts ki magadnak, ehhez adok most néhány tippet neked!

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a