Cikkajánló – 2015. szeptember 16.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Elkaszálták a férfiak korai nyugdíját

http://nol.hu/gazdasag/elbukott-a-ferfiak-korai-nyugdija-1563335

Nem lehet népszavazást tartani arról, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak negyven év munkaviszony után – döntött az Alkotmánybíróság. A kezdeményezést támogató szakszervezetek nem adják fel.

Kapcsolódó hír: http://privatbankar.hu/szemelyes_penzugyek/elbukott-a-nepszavazas-nem-mennek-nyugdijba-a-ferfiak-40-ev-utan-285553

VÁLTOZÁSOK LÉPTEK ÉLETBE A PEDAGÓGUSMINŐSÍTÉSBEN

http://magyaridok.hu/belfold/valtozasok-leptek-eletbe-a-pedagogusminositesben-16123/

Módosult a pedagógusok minősítését is szabályozó kormányrendelet, amelyben meghatározták azokat a kompetenciákat, amelyeket a minősítő eljárásban vizsgálni fognak. A legmagasabb szint eléréséhez, a kutatótanári fokozathoz az akadémia is állást foglal a pedagógus publikációs tevékenységéről.

Idén június végéig 912 egészségügyi dolgozó kért igazolást külföldi munkához

http://444.hu/2015/09/16/iden-junius-vegeig-912-egeszsegugyi-dolgozo-kert-igazolast-kulfoldi-munkahoz/

Folytatódott az egészségügyi dolgozók elvándorlása Magyarországról, június végéig 912, külföldi munkavégzéshez szükséges hatósági bizonyítványt állítottak ki a dolgozóknak – írja a Világgazdaság szerdai számában az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) adataira hivatkozva.

Kapcsolódó hír: http://szakszervezetek.hu/hirek/1076-kiderult-vegre-ennyi-orvos-hagyta-el-iden-az-orszagot

http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/Folytatodik_az_egeszsegugyi_dolgozok_elvandorlasa.html

http://www.atv.hu/belfold/20150916-egeszsegugyi-dolgozok-szazai-hagyjak-el-az-orszagot/hirkereso

Fegyelmi felelősség

http://szakszervezetek.hu/hirek/1050-fegyelmi-felelosseg

A minap találkoztunk azzal a kérdéssel, mit tehet a munkáltató a kötelezettségszegő közalkalmazottal szemben, tekintve, hogy a közalkalmazottak fegyelmi felelőssége megszűnt. De valóban megszűnt? A kérdésre az szmdsz.blog oldalán keresi a választ a szakértő.

Önnek lesz nyugdíja?

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/onnek-lesz-nyugdija/

Ahelyett, hogy a nyugdíjrendszerünk fenntarthatóságán elmélkednénk, hasznosabb, ha azon gondolkodunk, miből fogunk megélni öregkorunkban. Erről is szó van a Piac & Profit magazin szeptemberi számában. De olvashat sikeres hazai közösségi finanszírozási kampányokról, értékesítési tippekről, a megváltozó munkahelyi környezetről és még sok minden másról.

Feketében tiltakoznának a buszsofőrök, ruhaszabállyal törnék le őket

http://szakszervezetek.hu/hirek/1073-feketeben-tiltakoznanak-a-buszsoforok-ruhaszaballyal-tornek-le-oket

A fekete pólós buszos demonstráció előkészülete is nagy port kavart a szakmában. Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke szerint a munkáltató több megyében a formaruha viselésére nyomatékosan felhívja az alkalmazottak figyelmét – írja a sonline.hu.

EGYRE TÖBB ADÓ ÉRKEZIK A MUNKAVÁLLALÓKTÓL

http://magyaridok.hu/gazdasag/egyre-tobb-ado-erkezik-a-munkavallaloktol-16976/

Egyre több pénzhez jut az államkincstár a munkavállalók után: a személyi jövedelemadóból származó éves bevétel pár esztendő alatt háromszázmilliárd­ forinttal is növekedhet. Eközben a kedvezmények miatt mind nagyobb summa marad a lakosságnál. A nemzetgazdasági tárca miniszterhelyettese szerint nincs ebben semmi meglepő, hiszen az adófizetők számának emelkedésével a kedvezményeket, az adócsökkentést is többen vehetik igénybe.

Több száz jelölés érkezett eddig a Richter Aranyanyu Díjra

http://www.bellacafe.hu/2015/09/16/tobb-szaz-jeloles-erkezett-eddig-a-richter-aranyanyu-dijra/

Szeptember 15-ig lehetett leadni a jelöléseket a Richter Aranyanyu Díjra, amellyel azokat a nőket ismerik el, akiknek a munkája nélkülözhetetlen a társadalom számára, mégis a háttérben, csekély anyagi és erkölcsi megbecsülés mellett teszik a dolgukat. Az idén ötéves díjra 2015-től az orvosnők, pedagógusok és egészségügyi szakdolgozók mellett a szociális területen dolgozó nők is esélyesek.

Korlátozhatók az EU-s munkavállalók szociális ellátásai

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/korlatozhatok-eu-s-munkavallalok-szocialis-ellatasai

Az európai uniós tagállamok kizárhatnak bizonyos nem járulékalapú szociális ellátásokból a területükre álláskeresés céljából más tagországból érkező uniós polgárokat – mondta ki kedden közzétett ítéletében a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság egy német vonatkozású ügyben.

130 bíró dolgozik a menekültek ügyein

http://www.ugyvedvilag.hu/rovatok/napirend/130-biro-dolgozik-a-menekultek-ugyein

A szegedi bíróságok hétnapos munkavégzéssel és 130 kijelölt bíró munkájával készülnek a migráns ügyek elbírálására.


KÖZÉLET

 

A rendőrség már cenzúráz és állítólag felvételt töröltet, az AP hírügynökség tiltakozik

http://estiujsag.hu/belugy/a-rendorseg-mar-cenzuraz-es-allitolag-felvetelt-toroltet-az-ap-hirugynokseg-tiltakozik

A rendőrség bekeményített. Töröltették ugyanis az amerikai Associated Press munkatársának felvételét, mert rögzítette, ahogy egy rendőrkutya rárontott a menekültekre a röszkei határnál – állítja a hírügynökség. Az AP tiltakozik a rendőri intézkedés ellen, mely során munkatársukat rövid időre fogva is tartották, elmondásuk szerint megfélemlítették. A nemrég a közösségi oldalon alsógatyában pózoló kormányszóvivő hasznosan szólt hozzá a témához, szerinte  a kutyák ugathatnak. Szerintük is és amelyik ugat az nem harap, szerintünk.

Eljátsszák Magyarországgal a jó zsaru, rossz zsarut

http://nol.hu/kulfold/eljatsszak-magyarorszaggal-a-jo-zsaru-rossz-zsarut-de-meg-nem-akarnak-odavagni-1563309

Már szeptember 22-én folytatják az uniós belügyminiszterek tárgyalásukat a menekültválság rendezéséről. Ausztria addig is visszaállította a határellenőrzéseket, és az államfő bekérette a bécsi magyar nagykövetet. Werner Faymann osztrák kancellár Berlinben személyesen hallhatta Angela Merkeltől, hogy a német kancellár nem enged a menekültek befogadásából.


GAZDASÁG

 

Áttörte az állami cégvezérek bérplafonját a kormány

http://www.vg.hu/vallalatok/attorte-az-allami-cegvezerek-berplafonjat-a-kormany-457541

Végleg búcsút vesz a Fidesz-kormány az alacsony vezetői fizetésektől az állami vállalatoknál. A többségi állami tulajdonú pénzügyi cégeknél (beleértve a Magyar Postát) havi ötmillió, az energiacégeknél négymillió, a többi társaságnál 3 millió forint is lehet a vezető beosztású munkavállalók bruttó alapbére.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az