Cikkajánló – 2015. szeptember 15.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Gyalázatos a Röszkén szolgálatot teljesítő rendőrök helyzete

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/gyalazatos-a-roszken-szolgalatot-teljesito-rendorok-helyzete/208569/

Sokat hallani a Röszkénél uralkodó áldatlan állapotokról, ami mellé most csatlakozik a déli határszakaszon szolgálatot teljesítő magyar rendőrök munkakörülményei is.

Mától várják a pályázatot a 100 milliárdos felzárkóztató programra

http://kamaraonline.hu/cikk/matol-varjak-a-palyazatot-a-100-milliardos-felzarkoztato-programra

Szeptember 15-től lehet benyújtani a pályázatot az „Út a munkaerőpiacra” című, az alacsonyabb iskolai végzettségűek foglalkoztatásának javítását célzó, 102 milliárd forintos keretösszegű pályázatra.

Beleszámít-e a nyugdíjba a végkielégítés?

http://www.hrportal.hu/c/beleszamit-e-a-nyugdijba-a-vegkielegites-20150914.html

Kérdezném, hogy a 2014-ben kapott végkielégítés (járulékot vontak belőle) beleszámít-e teljes mértékben a nyugellátás összegének megállapításába? A korábbi években kapott (1997 év) is teljes összegben beszámítódik vagy ez csak részlegesen? Milyen mértékben?

Harc a betegszabadságok ellen

http://www.hrportal.hu/c/harc-a-betegszabadsagok-ellen-20150909.html

Éves szinten 146 millió munkanap veszik el az Európai Unióban különféle betegségek miatt. A munkából való kimaradás jócskán csökkenthető, a dolgozók egészségéért vívott harcban azonban munkaadók is fontos szerepet töltenek be.

Részmunkaidő itthon és a régióban

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/reszmunkaido-itthon-es-a-regioban

A munka és a magánélet összeegyeztethetősége napjainkban mind gyakrabban és számos fórumon előkerülő témakör. Ennek egyik lényeges eleme a részmunkaidőben való munkavégzés lehetősége, amely különösen a gyermeket nevelő munkavállalók esetében tűnik kedvező megoldásnak, az atipikus foglalkoztatási formák, illetve rugalmas munkaidő-beosztás mellett. A gyakorlatban azonban a részmunkaidős foglalkoztatás még mindig nem számottevő hazánkban, jóllehet az Mt. egyes szabályai ezt a célt is hivatottak lettek volna elősegíteni. Mit tapasztalhatunk ehhez képest a környező országokban? Nyugat-Európában többen választhatják ez a foglalkoztatási formát?

4 tanács a munka és magánélet egyensúlyának fenntartásához

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/4-tanacs-a-munka-es-maganelet-egyensulyanak-fenntartasahoz/

Az üzletembereknek komoly nyomással kell megküzdeniük, ha a munkájukat és a magánéletüket szeretnék összhangba hozni. Egy kutatás szerint mi magyarok más nemzeteknél nehezebben tudjuk összeegyeztetni a munkánkat az egyéb kötelezettségeinkkel.

Senkinek se jó a túlóra, mégis van

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/senkinek-se-jo-a-tulora-megis-van/

Egyre általánosabb elvárás a szabadidőben végzett munka a munkáltatók részéről, pedig a munka–magánélet egyensúlyának a felborulása nemcsak a munkavállalónak nagyon-nagyon rossz, de a szervezetnek is.

A boldogságot okozó szoftver – átképzés piacképtelen diplomásoknak

http://www.hrportal.hu/hr/a-boldogsagot-okozo-szoftver-atkepzes-piackeptelen-diplomasoknak-20150914.html

Empátiára képes embereket képeznek fejenként 1 millió forintért magyar startup cégeknek. Gyorstalpaló webfejlesztő képzés indul „piacképtelen” diplomával rendelkezőknek és tanulmányaikat félbehagyó fiataloknak.

Babzsákkal jobb a munka is

https://www.facebook.com/mszszhungary

Babzsák, csocsó, biliárd, darts, esetleg még egy pingpongasztal – ezek lennének a kellemes munkahely legfőbb kellékei? Sok cég esküszik rá, így ugyanis kevés befektetéssel növelni tudják a munka hatékonyságát. Az már kiderült, hogy fáradt, érdektelen dolgozókkal ez nem megy. Ha pedig nincs kellő hatékonyság, esély sincs a versenyképes termék és a piacképes ár kialakítására.

Navracsics a fiataloknak adna lehetőséget jövőjük alakítására

http://www.hirado.hu/2015/09/14/navracsics-tibor-a-fiataloknak-ada-lehetoseget-jovojuk-alakitasara/?source=hirkereso

A fiataloknak nagy szerepük van abban, hogy sikerüljön válaszokat találni az EU jelenlegi kihívásaira, ezért nekik is lehetőséget kell adni a jövő alakítására – mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa.

 

 


KÖZÉLET

 

Sátortábor és megrongált kerítés – menekültválság percről percre

http://nol.hu/belfold/satortabor-es-megrongalt-kerites-menekultvalsag-percrol-percre-1563187

Hétfő este nyolc előtt Magyarország teljesen lezárta a zöldhatárt Szerbia felé, éjféltől pedig senkit nem engednek át papírok nélkül. Hétfőn még rekordszámú menekült érkezett Szerbiából, a migránsok körében is híre ment, hogy Magyarországon éjféltől jelentősen megszigorítják a határvédelmi szabályokat.

Kemény üzenetet kaptunk mi is az Európai Bizottságtól

http://www.portfolio.hu/gazdasag/kemeny_uzenetet_kaptunk_mi_is_az_europai_bizottsagtol.219574.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Az uniós belügyminiszterek hétfői rendkívüli csúcstalálkozója után közleményt adott ki az Európai Bizottság. Ebből kiderül, hogy nem volt egyetértés az újabb 120 ezer menekült EU-n belüli elosztásáról. A Bizottság ezzel kapcsolatban egy komoly üzenetet is megfogalmazott közleményében.


GAZDASÁG

 

Még a bányászokért működik a Vértesi

http://nol.hu/gazdasag/meg-a-banyaszokert-mukodik-a-vertesi-1562699

Épp a bányászat és különösen a bányász munkavállalók melletti kiállást igazolja, hogy a kormány a Vértesi Erőmű támogatásának jóváhagyását kezdeményezte az Európai Bizottságnál – közölte lapunkkal az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azon beszámolónk kapcsán, amelyben megírtuk, hogy az állami MVM tulajdonában lévő, még ma is csaknem ezer munkavállalót foglalkoztató széntüzelésű erőmű vezetősége a szakszervezetek tájékoztatása szerint az áramtermelés ez év végi teljes leállításáról tájékoztatta a dolgozókat.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje