Cikkajánló – 2015. szeptember 14.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Épül a tanári besúgórendszer

http://nepszava.hu/cikk/1069382-epul-a-tanari-besugorendszer

Arra ösztönzi a tanárokat az új minősítési rendszer, hogy figyeljék meg egymást, tapasztalataikat pedig a belső ellenőrzések során ismertessék az iskolai vizsgáló csoportokkal. Az eljárás az ellenőrző és az ellenőrzött pedagógusokat is megterheli. A szakszervezet szerint az ellenőrzés ilyen formában elfogadhatatlan.

Nemcsak a menekültek, a rendőrök is fáradtak

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/nemcsak-a-menekultek-a-rendorok-is-faradtak

Rossz körülmények között dolgoznak a déli határszakaszon szolgálatot teljesítők, ezt mondja a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára. A rendőrök fáradtak, sokszor délután esznek először, és nem jut mindenkinek rendes szállás és meleg víz sem.

Fáradtak a migránsokat szállító buszsofőrök, a szakszervezet szerint életveszélyes is lehet az utaztatás

http://www.hirado.hu/2015/09/14/faradtak-a-migransokat-szallito-buszsoforok-a-szakszervezet-szerint-eletveszelyes-is-lehet-az-utaztatas/?source=hirkereso

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint kockázatos körülmények között viszik a BKV-buszok a bevándorlókat a határra, ezért a szervezet tökéletes műszaki állapotú járműveket, mindegyikre két kipihent sofőrt és nekik megfelelő ellátást, valamint – szükség esetén – szállást követel.

Nem lehet olcsón dolgoztatni a menekülteket

http://szakszervezetek.hu/hirek/994-nem-lehet-olcson-dolgoztatni-a-menekulteket

A Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) arra figyelmeztette a munkaadókat, hogy tekintettel a migránsválságra, olcsó munkaerőként kihasználja az inséges pénzügyi helyzetben lévő embereket. A szakszervezetekkel nem lehet azt megtenni, hogy ne minimálbért alkalmazzanak a menekültek részére – szögezte le csütörtökön a Südwestrundfunk (SWR) rádiónak nyilatkozva Reiner Hoffmann, a DGB főnöke. „Ezeknek az embereknek sokkal inkább olyan feltételek mellett kellene dolgozniuk, amelyek megfelelnek a német munkavállalók részére biztosított feltételeknek” – figyelmeztetett a DGB főnöke.

Európának kellenek a dolgozó menekültek

http://www.vg.hu/vallalatok/europanak-kellenek-a-dolgozo-menekultek-457352

Várhatóan gyors és hatékony lesz a gazdaság válasza a menekülttömegekre Nyugat-Európában – mondják a munkaerőpiaci szakértők. A szakemberhiánnyal küzdő cégeknek érdeke gyorsan kidolgozni azokat a stratégiákat, amelyekkel a nyelvi, kulturális és vallási különbségek ellenére integrálhatják a háborús térségekből érkezőket. Amint a politika tisztázza a jogi kérdéseket, uniószerte indulhatnak a szakmai tudást monitorozó, nyelvi felzárkóztatást segítő projektek. Magyarországon azonban – tapasztalatok híján – a helyzet nehezebb lehet.

A kormányhivatal segíti az álláskeresők vállalkozóvá válását

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/a-kormanyhivatal-segiti-az-allaskeresok-vallalkozova-valasat?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

A Baranya Megyei Kormányhivatal nyílt pályázatot hirdet álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő támogatásra. A támogatás célja a legalább egy hónapja folyamatosan nyilvántartott álláskeresők, rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesülő személyek önfoglalkoztatásának elősegítése beruházási célú támogatással.

A nyugdíjak értékmegőrzésének garanciája és az Alaptörvény paradoxonja

http://gepnarancs.hu/2015/09/a-nyugdijak-ertekmegorzesenek-garanciaja-es-az-alaptorveny-paradoxona/

Talán a hőségnek és a tűző napnak tudható be, de ismét elindultak az ötletrohamok nyugdíjügyben. Több párt és szakszervezet is aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a férfiakat szintén megillethesse 40 ledolgozott év után a nyugdíjba menetel lehetősége.

A szakszervezetek aláírásgyűjtésébe a Jobbik is beszáll

http://www.stop.hu/belfold/a-szakszervezetek-alairasgyujtesebe-a-jobbik-is-beszall/1359491/

A Jobbik bekapcsolódik a szakszervezetek aláírásgyűjtésébe, amelynek célja, hogy népszavazás legyen a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjlehetőségéről.

A cégek kínzásával vádolják az Európai Bíróságot

http://profit7.hu/hirek/a-cegek-kinzasaval-vadoljak-az-europai-birosagot

Újabb munkavállalóknak kedvező ítélet született a közösség igazságszolgáltatásának legmagasabb szintjén csütörtökön. Az Európai Bíróság döntése alapján a fix munkavégzési hely nélkül dolgozók munkaidejébe az első ügyfélhez vezető és az utolsótól hazáig tartó út is beleszámít. Szakszervezetek üdvözölték a határozatot, a munkaadói érdekképviseletek azonban az üzleti szféra terheinek további felesleges növelését látják benne.

Kapcsolódó hír: http://privatbankar.hu/karrier/ezzel-a-birsagi-dontessel-komoly-bajba-kerulnek-a-munkaltatok-285423

Nem akarnak már több adót a munkaadók

http://index.hu/gazdasag/ado_es_koltsegvetes/2015/09/11/nem_akarnak_mar_tobb_adot_a_munkaadok/

Van egy ötlete a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ). Az, hogy “az állam elégedjen meg a versenyszféra munkával kapcsolatos terheinek reálértéken történő szinten tartásával”.

Változott a rehabilitációs hozzájárulás számítása

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/valtozasok-a-rehabilitacios-hozzajarulas-szamitasaban

2015. július 19-től a rehabilitációs hozzájárulásra vonatkozó szabályok változása miatt a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatása is új lendületet kaphat.

Fehérgalléros álláslehetőségek megváltozott munkaképességűeknek

http://szakszervezetek.hu/hirek/990-fehergalleros-allaslehetosegek-megvaltozott-munkakepessegueknek

Az elkövetkező hónapokban várhatóan nagy számban jelennek meg megváltozott munkaképességű munkavállalók a nyílt munkaerőpiacon, miközben a számukra kínált állások száma is ütemesen növekszik – állítja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő RehabJob.

Változtak a munkába járás költségtérítésének szabályai

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/valtoztak-munkaba-jaras-koltsegteritesenek-szabalyai

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés szabályait a 39/2010. (II. 26.) kormányrendelet tartalmazza, amely többek között meghatározza a munkába járás fogalmát, és a munkáltató által kötelezően fizetendő utazási költségtérítés eseteit valamint mértékét. A személyi jövedelemadóról szóló törvényben az adómentesen adható utazási költségtérítésre vonatkozó előírásokat is ezen kormányrendeletben foglalt szabályok figyelembevételével kell értelmezni. A cikk a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés 2015. augusztus 1-jétől érvényes változásait mutatja be.

Ha nem bírja a stresszt, ne ezeket a munkákat válassza

http://www.hrportal.hu/c/ha-nem-birja-a-stresszt-ne-ezeket-a-munkakat-valassza-20150913.html

Ha valaki nem tűri jól a stresszt, összeroppan a nyomástól, akkor jobb ha nem az egészségügy és a rendfenntartás területén helyezkedik el, hanem inkább a tudomány és az oktatás felé fordul, derül ki a Business Insider listájából.

A tanulmányi szerződés kölcsönös kötelezettség

http://www.hrportal.hu/hr/a-tanulmanyi-szerzodes-kolcsonos-kotelezettseg-20150913.html

A munkavállaló képzése közös érdek lehet. A tanulmányi szerződés megkötése, teljesítése és megszüntetése is számos gyakorlati kérdést felvet, írja a munkajog.hu.

Van, amikor tilos kölcsönözni

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/amikor-tilos-kolcsonozni/

Magyarországon viszonylag kevés tilalom vonatkozik a munkaerő-kölcsönzésre. Főszabály szerint bármely munkáltató, bármilyen okból, bármennyi munkavállalót kölcsönözhet, akár öt éves időtartamra. A HR Portál szakértői cikkében összefoglalja azt a néhány korlátot, amit viszont szigorúan be kell tartani.

Így változott a nyugdíjkorhatár

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Igy_valtozott_a_nyugdijkorhatar_H0VPRJ#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

A jelenleg hatályos öregségi nyugdíjkorhatárokat a 2009. évi XL. törvény vezette be, melynek rendelkezései a 2010. január 1-jétől megállapításra kerülő nyugdíjak esetében kell alkalmazni. 2010. január 1-jétől a z öregségi nyugdíjkorhatárok az alábbiak szerint alakulnak:

Napi tíz óra munka, hétvége péntektől – egy magyar cég meglépte

http://hvg.hu/gazdasag/20150912_Tiz_ora_munka_de_harom_nap_piheno?s=hk

Kicsit kényszer szülte, de nagyon bejött a négynapos munkahét bevezetése egy kis zempléni asztalos cégnél. Ehhez pedig nem kell sok áldozatot hozni a munkavállalónak a hét munkával töltött négy napján, csak egy kicsit korábban kell kezdeni, kicsivel rövidebbre kell fogni az ebédidőt, és kicsivel később lehet lelépni. De a plusz egy szabadnapért megéri, vallják. És a cégnél több dolgot tudnak elvégezni így, mint az 5×8 órás munkarendben.

Tippek és trükkök: így duplázd meg a fizetésed

http://www.penzcentrum.hu/karrier/tippek_es_trukkok_igy_duplazd_meg_a_fizetesed.1046336.html

Kevés a fizetésed? Íme néhány trükk, amivel könnyen megduplázhatod! Tudnod kell, mennyit érsz, és nem árt a folyamatos fejlődés, önképzés.  Sokszor ragadunk évekig egy munkahelyen anélkül, hogy különösebben elégedettek lennénk a fizetésünkkel, a feladatunkkal, vagy a kollégáinkkal. Biztonságban érezzük magunkat, pedig lehet, hogy egy kis utánajárással könnyen és gyorsan találhatnánk egy sokkal jobb helyet, és megduplázhatnánk a fizetésünket. A Business Insider szakértője most elmondja, hogyan!

5 tévhit a felmondás kapcsán

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/5-tevhit-a-felmondas-kapcsan/

Számtalan tévhit van a köztudatban a felmondás kapcsán, mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldalon. Ezért most szakértőnk segítségével ezekből szeretnénk eloszlatni néhányat. Mindig kötelező-e felmondás indokolása? Bármikor visszavonható a felmondás? Van-e felmondási védelem a táppénz alatt? Mi történik, ha a próbaidő alatti felmondásban indokolást közöl a munkáltató?

Itt és most megtudhatod, mennyire van veszélyben a munkád a robotok miatt!

http://www.portfolio.hu/short/munkaugy/itt_es_most_megtudhatod_mennyire_van_veszelyben_a_munkad_a_robotok_miatt.219459.html

A technológiai fejlődés következtében gyakran – és ez bizonyos időszakokban koncentráltabban jelentkezik – az emberi munkaerő feleslegessé válik a gépek üzembe állításával. Ezt sokan akár a saját bőrükön is megtapasztalhatták. De mi vár ránk a jövőben, a technológiai robbanás miatt a robotok is képesek lesznek elvenni a munkánkat? – teszi fel a kérdést a BBC cikke, ami az Oxford Egyetem és a Deloitte adataira építkezve válaszolja meg a kérdést.

Külföldinek ügyesebben dolgozik a magyar

http://www.portfolio.hu/gazdasag/kulfoldinek_ugyesebben_dolgozik_a_magyar.219344.html?utm_source=index_box_landing&utm_medium=cikkajanlo_doboz&utm_campaign=cikkajanlo

A statisztikai átlagokkal kapcsolatos kritikák alapvicce: Jelentem, a kórház betegeinek az átlaghőmérséklete 36 fok. Remek. Igen ám, csak a felének a hője 42 fok, a másik fele meg már kihűlt.


KÖZÉLET

 

“Az uniós polgárok belső szabadsága sérülhet”

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/belfold/az-unios-polgarok-belso-szabadsaga-serulhet?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

Ha az Európai Unió külső határainak védelme nem áll helyre, akkor az uniós polgárok belső szabadsága fog sérülni – fogalmazott Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Gyurcsány a kormányt kritizálta

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/gyurcsany-a-kormanyt-kritizalta

A kormányt kritizálta, az önkéntesek és a rendőrök munkáját megköszönte, a magyarokat pedig befogadásra buzdította Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció tüntetésén. A volt kormányfő azt kérte, hogy mindenki elsősorban emberként tekintsen a menekültekre.


GAZDASÁG

 

KSH: júliusban 3,4 százalékkal nőtt az ipari termelés

http://www.ma.hu/uzlet/260492/KSH_juliusban_34_szazalekkal_nott_az_ipari_termeles?place=srss

Júliusban az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt.

Kapcsolódó hír:

http://magyarhirlap.hu/cikk/35270/Novekvo_ipari_termeles_csokkeno_termeloi_arak

Háromszor több forrás jut biogazdálkodásra

http://nepszava.hu/cikk/1069733-haromszor-tobb-forras-jut-biogazdalkodasra/

A korábbi uniós költségvetési ciklushoz képest háromszor több, 60 milliárd forint jut a biogazdálkodás támogatására, ezzel a foglalkoztatás is növelhető – mondta Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-és vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkára vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Nagyon fontos nap lesz a csütörtök

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nagyon_fontos_nap_lesz_a_csutortok.603002.html

Több piacmozgató potenciállal bíró makrogazdasági adat is megjelenik a héten, de a fő esemény mindenképpen az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank-rendszer, a Fed szeptemberi kamatdöntő ülése lesz csütörtökön.


EGYÉB

 

Csinos nőkkel vonzzák és motiválják programozóikat a kínai cégek

http://prog.hu/hirek/4034/csinos-nokkel-vonzzak-es-motivaljak-programozoikat-a-kinai-cegek

Bár a technológiai cégek körében komoly hagyománya van a programozótehetségek nem szokványos módszerekkel történő bevonzásának és motiválásának, kínai vállalatoknak mégis sikerült igazán meglepő újdonságot bevezetniük ezen a téren. Legalábbis ha hihetünk a CBC egy új hírének, ami szerint a távol-keleti országban csinos nőkkel próbálják meg a munkaadók arra ösztönözni a fejlesztőket, hogy azok náluk, illetve, hogy jól dolgozzanak.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a