Cikkajánló – 2015. szeptember 8.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

NEM ELÉGEDETTEK A BÉREMELÉSSEL

http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/berkiegeszitest-kaptak-szocialis-dolgozok/

A szociális szférában dolgozók közül közel 63 ezren kaptak bérkiegészítést. Az érintettek számára kiegészítő pótlékként érkező összeg nagysága között igen jelentős eltérések vannak. Csikósné Divják Mária, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének pécsi ügyvivője ennek ellenére nem derűlátó.

Rém rosszul keresnek a magyar tanárok

http://index.hu/chart/2015/02/05/oktatas_tanari_fizetes/

Attól függetlenül, hogy jön-e a kilencosztályos általános iskola vagy sem, a magyar tanárok rettentően rosszul keresnek. Bár a nemrég bevezetett pedagógus-életpályamodell célja, hogy hosszabb távon vonzóbbá tegye a szakmát, a rendszer bevezetése döcögősre sikerült, még olyanok is voltak, akik rosszabbul jártak vele, és hosszabb távú hatásai csak később lesznek érzékelhetőek.

Magyarországot választották, csak helyük nincs a fiatal orvosoknak

http://nol.hu/belfold/magyarorszagot-valasztottak-csak-helyuk-nincs-a-fiatal-orvosoknak-1561723

Megvan az első jel arra, hogy bénulttá tette az ágazat vezetését Zombor Gábor államtitkár lemondása. Bár régóta sürgető, még mindig nem jelent meg az a rendelet, amelyben a tárca újraszabályozná az állami költségre képezhető szakorvosok területi elosztását. Mind nagyobb a káosz, miután Budapesten ötszáz jelentkező van a 300 helyre, miközben vidéken jó néhány intézmény lasszóval sem tud magának fiatal szakorvosjelölteket szerezni.

Kapcsolódó hír: http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/munka-nelkul-maradt-sok-rezidens-1303391

Az olcsó és kizsákmányolt munkaerő országává váltunk

http://tenytar.blog.hu/2015/09/08/az_olcso_es_kizsakmanyolt_munkaero_orszagava_valtunk

Az elmúlt években hiába emelkedett jelentősen a foglalkoztatottak létszáma Magyarországon, ennek döntő hányada a közmunkaprogram keretei között valósult meg, ráadásul a hazai statisztika azokat is beleszámolja a foglalkoztatásbővülésbe, akik külföldi telephelyen dolgoznak.

A munkáltató köteles támogatni a munkavállaló szakmai továbbképzését?

http://munkajogportal.hu/a-munkaltato-koteles-tamogatni-a-munkavallalo-szakmai-tovabbkepzeset/

A Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató köteles a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani. Ezt a törvényi rendelkezést egy munkavállalónk úgy értelmezi, hogy munkaidő-kedvezménnyel és anyagilag is biztosítanunk kell számára a lehetőséget arra, hogy szakmai továbbképzéseken vehessen részt. A munkáltatónak milyen kötelezettségei vannak a munkavégzéshez szükséges feltételek biztosítása kapcsán?

Nők visszatérése a munkahelyre

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/nok-visszaterese-a-munkahelyre

A nők munkavállalási feltételeit nagymértékben befolyásolja a gyermekvállalás, gyermeknevelés. Felmérések szerint a kisgyermek vállalása a nők foglalkoztatási esélyét harminchét százalékkal rontja, míg a férfiakét nyolc százalékkal növeli. Cikkünkben áttekintjük a jogi szabályozás azon elemeit, amelyek a gyermeket nevelő munkavállalókat és az őket foglalkoztató munkáltatókat érinthetik, és megvizsgáljuk a munkahelyre való visszatérés időbeli tervezését befolyásoló rendelkezéseket.

Máris tiltakoznak a Tesco lépése ellen

http://24.hu/fn/penzugy/2015/09/07/maris-tiltakoznak-a-tesco-lepese-ellen/

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) tiltakozik a Tesco-nál az éjszakai műszak megszüntetése miatt. Kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek, mivel a vállalat bejelentette, hogy 2016 januárjáig bezárólag megszünteti az éjszakai munkavégzés jelentős részét a magyarországi áruházaiban.

Kapcsolódó hír: http://magyarhirlap.hu/cikk/34711/Tesco_350_munkavallalot_erint_az_ejszakai_muszak_megszuntetese

Elbocsátás jöhet a Vértesi erőműnél, nem váltja fel szemét a szenet

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/befejezi_mukodeset_a_vertesi_eromu_szenes_reszlege.602747.html

Befejezi működését 2015-ben a Vértesi Erőmű szenes részlege, a telephelyet bizonytalan időre konzerválják, több száz ember elbocsátása várható – adta hírül hétfő esti műsorában az Oroszlányi Televízió.

Tállai: a vasárnapi pihenőnap a munkavállalók érdekeit védi

http://orientpress.hu/147788

A vasárnapi pihenőnap bevezetésének legfőbb célja a kereskedelemben dolgozók érdekeinek védelme volt, és a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben nem a multinacionális cégek háttérbe szorítása – közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn. Az egyre nagyobb vásárlóerővel bíró családok is alkalmazkodtak az intézkedéshez – tette hozzá.

A munkaközi szünet, avagy mennyi lehet az „ebédidő”

http://www.168ora.hu/buxa/munkahely-ebedido-munka-torvenykonyve-138886.html

A munkabér megállapításakor igen sokszor felmerülnek a munkaközi szünet elszámolásával, annak mértékével és eltöltésével kapcsolatos problémák, mondta a 168 Órának Dr. P. Nagy Róbert ügyvédjelölt (Dr. Ember Alex ügyvéd, munkajogi szakjogász ügyvéd irodája), aki többször is találkozott ezzel a nehézséggel az ügyvédi irodát megkereső munkavállalók és munkáltatók kapcsán egyaránt.

Állásokat és pénzt hoznak nekünk a fapadosok

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/allasokat-es-penzt-hoznak-nekunk-a-fapadosok/

1000 új munkahelyet teremt minden egymillió utas Magyarországon, ezért megérné minél több fapados légitársaságot Budapestre vonzani – CEE Aviation Conference légügyi konferencián.

A munkaidő szabályozása a környező országokban I.

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/a-munkaido-szabalyozasa-a-kornyezo-orszagokban2

A Német – Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2015-ös konjunktúrajelentése szerint az új Mt.-vel fémjelzett 2012-es munkajogi reform növelte a munkáltatók elégedettségét. A jelentés szerint jól állunk a hazai munkaerő képzettsége tekintetében. A munkaerőköltséget illetően is jobbak a mutatóink a régiós átlagnál, szinte már csak Romániában és Bulgáriában olcsóbb a foglalkoztatás. A jelen cikkel induló sorozatunkban arra a kérdésre fókuszálunk, hogy a munkaidő szervezésére vonatkozó hazai szabályok egyszerűbbek, rugalmasabbak-e, nagyobb mozgásteret biztosítanak-e a munkáltatóknak, mint a környező országok vonatkozó szabályai.

 


KÖZÉLET

 

Hideg éjszaka: buszokkal vitték vissza az M5-ösön gyaloglókat – reggeli összefoglaló

http://hvg.hu/itthon/20150908_Buszokkal_vittek_el_az_M5oson_gyalogloka?s=hk

A Röszkéről kitört menekültek még az M5-ösön gyalogló 150 fős csoportját buszokkal szállították vissza az állítólag megtelt gyűjtőpontra a rendőrök hétfő késő este. Hideg volt az éjszaka, kevés a takaró, többen a szabad ég alatt éjszakázhattak. Hende Csaba honvédelmi miniszter lemondott, Orbán Viktor pedig meglátogatta a határt és arról beszélt, hogy fel kell gyorsítani a munkálatokat és ehhez nagy létszámú élőerőt is kell biztosítani. A franciák Németországból érkező menekülteket várnak, Washington pedig megoldásokon gondolkodik. Reggeli összefoglaló a menekültkrízisről.

A járási hivatalok adják ki az építési engedélyt

http://realista.hu/news/details/129602

A jegyzők helyett a járási hivatalok adják ki az építési engedélyt, a családi házak építéséhez elegendő lesz a terv hatóság általi tudomásul vétele és újra lesznek típustervek is – egyebek mellett ezeket tartalmazza az építésügy átalakításáról szóló kormányhatározat, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.


GAZDASÁG

 

Megint eltűnt az infláció Magyarországon

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/megint-eltunt-az-inflacio-magyarorszagon-457018

Augusztusban az előző év azonos időszakához képest változatlan maradt a fogyasztóiár-színvonal – jelentette a KSH. Júliusban még 0,4 százalékkal nőttek az árak. Elemzők az olajárak csökkenése miatt számítottak arra, hogy ismét eltűnhet a pénzromlás. A KSH szerint a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, az üzemanyagoké és a háztartási energiáé csökkent.

Fékezett egyet az ipar

http://www.portfolio.hu/gazdasag/fekezett_egyet_az_ipar.219234.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Júliusban az előző hónaphoz viszonyítva (a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított) ipari kibocsátás 0,7%-kal csökkent – jelentette a KSH. Az éves alapú növekedés így mindössze 3,4% lett, ami az utóbbi kilenc hónap legalacsonyabb adata. Nagy aggodalomra azért nincs ok, a növekvő trend nem tört meg.


EGYÉB

 

„Nem hagyjuk!” – Helyzet van, tüntetni kell

http://nol.hu/belfold/nem-hagyjuk-helyzet-van-tuntetni-kell-1561683

Több százan tüntettek a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának elcsatolása ellen hétfőn délben. A tiltakozók a Villányi útról az intézmény évnyitójának helyszínére, a Budapesti Kongresszusi Központ elé vonultak.

Megkezdődött a tanév a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

http://www.honvedelem.hu/cikk/52955

Évtizedes hagyományokat, évszázados értékeket visz tovább a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem: az intézmény missziója a hétköznapok nehézségei közepette sem merül feledésbe, ez pedig továbbra is a jövő tisztjeinek, köztisztviselőinek, vezetőinek nevelése – hangzott el szeptember 7-én, a tanévnyitó ünneplésen.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az