Cikkajánló – 2015. szeptember 8.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

NEM ELÉGEDETTEK A BÉREMELÉSSEL

http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/berkiegeszitest-kaptak-szocialis-dolgozok/

A szociális szférában dolgozók közül közel 63 ezren kaptak bérkiegészítést. Az érintettek számára kiegészítő pótlékként érkező összeg nagysága között igen jelentős eltérések vannak. Csikósné Divják Mária, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének pécsi ügyvivője ennek ellenére nem derűlátó.

Rém rosszul keresnek a magyar tanárok

http://index.hu/chart/2015/02/05/oktatas_tanari_fizetes/

Attól függetlenül, hogy jön-e a kilencosztályos általános iskola vagy sem, a magyar tanárok rettentően rosszul keresnek. Bár a nemrég bevezetett pedagógus-életpályamodell célja, hogy hosszabb távon vonzóbbá tegye a szakmát, a rendszer bevezetése döcögősre sikerült, még olyanok is voltak, akik rosszabbul jártak vele, és hosszabb távú hatásai csak később lesznek érzékelhetőek.

Magyarországot választották, csak helyük nincs a fiatal orvosoknak

http://nol.hu/belfold/magyarorszagot-valasztottak-csak-helyuk-nincs-a-fiatal-orvosoknak-1561723

Megvan az első jel arra, hogy bénulttá tette az ágazat vezetését Zombor Gábor államtitkár lemondása. Bár régóta sürgető, még mindig nem jelent meg az a rendelet, amelyben a tárca újraszabályozná az állami költségre képezhető szakorvosok területi elosztását. Mind nagyobb a káosz, miután Budapesten ötszáz jelentkező van a 300 helyre, miközben vidéken jó néhány intézmény lasszóval sem tud magának fiatal szakorvosjelölteket szerezni.

Kapcsolódó hír: http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/munka-nelkul-maradt-sok-rezidens-1303391

Az olcsó és kizsákmányolt munkaerő országává váltunk

http://tenytar.blog.hu/2015/09/08/az_olcso_es_kizsakmanyolt_munkaero_orszagava_valtunk

Az elmúlt években hiába emelkedett jelentősen a foglalkoztatottak létszáma Magyarországon, ennek döntő hányada a közmunkaprogram keretei között valósult meg, ráadásul a hazai statisztika azokat is beleszámolja a foglalkoztatásbővülésbe, akik külföldi telephelyen dolgoznak.

A munkáltató köteles támogatni a munkavállaló szakmai továbbképzését?

http://munkajogportal.hu/a-munkaltato-koteles-tamogatni-a-munkavallalo-szakmai-tovabbkepzeset/

A Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató köteles a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani. Ezt a törvényi rendelkezést egy munkavállalónk úgy értelmezi, hogy munkaidő-kedvezménnyel és anyagilag is biztosítanunk kell számára a lehetőséget arra, hogy szakmai továbbképzéseken vehessen részt. A munkáltatónak milyen kötelezettségei vannak a munkavégzéshez szükséges feltételek biztosítása kapcsán?

Nők visszatérése a munkahelyre

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/nok-visszaterese-a-munkahelyre

A nők munkavállalási feltételeit nagymértékben befolyásolja a gyermekvállalás, gyermeknevelés. Felmérések szerint a kisgyermek vállalása a nők foglalkoztatási esélyét harminchét százalékkal rontja, míg a férfiakét nyolc százalékkal növeli. Cikkünkben áttekintjük a jogi szabályozás azon elemeit, amelyek a gyermeket nevelő munkavállalókat és az őket foglalkoztató munkáltatókat érinthetik, és megvizsgáljuk a munkahelyre való visszatérés időbeli tervezését befolyásoló rendelkezéseket.

Máris tiltakoznak a Tesco lépése ellen

http://24.hu/fn/penzugy/2015/09/07/maris-tiltakoznak-a-tesco-lepese-ellen/

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) tiltakozik a Tesco-nál az éjszakai műszak megszüntetése miatt. Kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek, mivel a vállalat bejelentette, hogy 2016 januárjáig bezárólag megszünteti az éjszakai munkavégzés jelentős részét a magyarországi áruházaiban.

Kapcsolódó hír: http://magyarhirlap.hu/cikk/34711/Tesco_350_munkavallalot_erint_az_ejszakai_muszak_megszuntetese

Elbocsátás jöhet a Vértesi erőműnél, nem váltja fel szemét a szenet

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/befejezi_mukodeset_a_vertesi_eromu_szenes_reszlege.602747.html

Befejezi működését 2015-ben a Vértesi Erőmű szenes részlege, a telephelyet bizonytalan időre konzerválják, több száz ember elbocsátása várható – adta hírül hétfő esti műsorában az Oroszlányi Televízió.

Tállai: a vasárnapi pihenőnap a munkavállalók érdekeit védi

http://orientpress.hu/147788

A vasárnapi pihenőnap bevezetésének legfőbb célja a kereskedelemben dolgozók érdekeinek védelme volt, és a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben nem a multinacionális cégek háttérbe szorítása – közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn. Az egyre nagyobb vásárlóerővel bíró családok is alkalmazkodtak az intézkedéshez – tette hozzá.

A munkaközi szünet, avagy mennyi lehet az „ebédidő”

http://www.168ora.hu/buxa/munkahely-ebedido-munka-torvenykonyve-138886.html

A munkabér megállapításakor igen sokszor felmerülnek a munkaközi szünet elszámolásával, annak mértékével és eltöltésével kapcsolatos problémák, mondta a 168 Órának Dr. P. Nagy Róbert ügyvédjelölt (Dr. Ember Alex ügyvéd, munkajogi szakjogász ügyvéd irodája), aki többször is találkozott ezzel a nehézséggel az ügyvédi irodát megkereső munkavállalók és munkáltatók kapcsán egyaránt.

Állásokat és pénzt hoznak nekünk a fapadosok

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/allasokat-es-penzt-hoznak-nekunk-a-fapadosok/

1000 új munkahelyet teremt minden egymillió utas Magyarországon, ezért megérné minél több fapados légitársaságot Budapestre vonzani – CEE Aviation Conference légügyi konferencián.

A munkaidő szabályozása a környező országokban I.

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/a-munkaido-szabalyozasa-a-kornyezo-orszagokban2

A Német – Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2015-ös konjunktúrajelentése szerint az új Mt.-vel fémjelzett 2012-es munkajogi reform növelte a munkáltatók elégedettségét. A jelentés szerint jól állunk a hazai munkaerő képzettsége tekintetében. A munkaerőköltséget illetően is jobbak a mutatóink a régiós átlagnál, szinte már csak Romániában és Bulgáriában olcsóbb a foglalkoztatás. A jelen cikkel induló sorozatunkban arra a kérdésre fókuszálunk, hogy a munkaidő szervezésére vonatkozó hazai szabályok egyszerűbbek, rugalmasabbak-e, nagyobb mozgásteret biztosítanak-e a munkáltatóknak, mint a környező országok vonatkozó szabályai.

 


KÖZÉLET

 

Hideg éjszaka: buszokkal vitték vissza az M5-ösön gyaloglókat – reggeli összefoglaló

http://hvg.hu/itthon/20150908_Buszokkal_vittek_el_az_M5oson_gyalogloka?s=hk

A Röszkéről kitört menekültek még az M5-ösön gyalogló 150 fős csoportját buszokkal szállították vissza az állítólag megtelt gyűjtőpontra a rendőrök hétfő késő este. Hideg volt az éjszaka, kevés a takaró, többen a szabad ég alatt éjszakázhattak. Hende Csaba honvédelmi miniszter lemondott, Orbán Viktor pedig meglátogatta a határt és arról beszélt, hogy fel kell gyorsítani a munkálatokat és ehhez nagy létszámú élőerőt is kell biztosítani. A franciák Németországból érkező menekülteket várnak, Washington pedig megoldásokon gondolkodik. Reggeli összefoglaló a menekültkrízisről.

A járási hivatalok adják ki az építési engedélyt

http://realista.hu/news/details/129602

A jegyzők helyett a járási hivatalok adják ki az építési engedélyt, a családi házak építéséhez elegendő lesz a terv hatóság általi tudomásul vétele és újra lesznek típustervek is – egyebek mellett ezeket tartalmazza az építésügy átalakításáról szóló kormányhatározat, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.


GAZDASÁG

 

Megint eltűnt az infláció Magyarországon

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/megint-eltunt-az-inflacio-magyarorszagon-457018

Augusztusban az előző év azonos időszakához képest változatlan maradt a fogyasztóiár-színvonal – jelentette a KSH. Júliusban még 0,4 százalékkal nőttek az árak. Elemzők az olajárak csökkenése miatt számítottak arra, hogy ismét eltűnhet a pénzromlás. A KSH szerint a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, az üzemanyagoké és a háztartási energiáé csökkent.

Fékezett egyet az ipar

http://www.portfolio.hu/gazdasag/fekezett_egyet_az_ipar.219234.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Júliusban az előző hónaphoz viszonyítva (a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított) ipari kibocsátás 0,7%-kal csökkent – jelentette a KSH. Az éves alapú növekedés így mindössze 3,4% lett, ami az utóbbi kilenc hónap legalacsonyabb adata. Nagy aggodalomra azért nincs ok, a növekvő trend nem tört meg.


EGYÉB

 

„Nem hagyjuk!” – Helyzet van, tüntetni kell

http://nol.hu/belfold/nem-hagyjuk-helyzet-van-tuntetni-kell-1561683

Több százan tüntettek a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának elcsatolása ellen hétfőn délben. A tiltakozók a Villányi útról az intézmény évnyitójának helyszínére, a Budapesti Kongresszusi Központ elé vonultak.

Megkezdődött a tanév a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

http://www.honvedelem.hu/cikk/52955

Évtizedes hagyományokat, évszázados értékeket visz tovább a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem: az intézmény missziója a hétköznapok nehézségei közepette sem merül feledésbe, ez pedig továbbra is a jövő tisztjeinek, köztisztviselőinek, vezetőinek nevelése – hangzott el szeptember 7-én, a tanévnyitó ünneplésen.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és